Share

Tutorial blog : Menjana traffic dengan SEO (1)

SEO ini merupakan benda yang sangat penting dalam dunia blog. Search Engine Optimazation. sebenarnya ilmu aku sendiri dalam bidang ni sangat terhad sebab tak explore habis lagi, oleh itu, part 1 ini hanya akan cerita apa itu SEO dan kesan SEO kepada blog its all about journey ini. dalam part seterusnya mungkin akan di fokus kepada cara untuk tingkatkan SEO. Pergi baca blog yg memang tak kedekut dalam mencurah ilmu macam kak dahlia, kak jie dan ariff. Aku pun belajar dari mereka dan... lepas exam akan tulis tutorial. Mungkin dalam bentuk komik? *senyum*



Apa itu SEO : rehat + bersenang lenang pun traffic masuk


Basic kepada SEO ini adalah dalam enjin carian. banyak enjin carian yang popular seperti google, yahoo dan macam macam lagi. Kenapa traffic boleh masuk walaupun kita tak update blog dan bersenang lenang, sudah pasti dengan bantuan enjin carian ni! Sebab itu kalau kita perasan, yang 'otai2' dalam dunia blog ni, ada dieorang pergi blogwalking gila2 tapi traffic masih beribu sehari? tak, mereka bermain dengan SEO dan dapat traffic yang menakjubkan! Nantibarulah boleh masuk dalam top blogger malaysian blogger



Kesan SEO : Blogger biasa pun boleh dapat traffic beribu sehari!


Kesilapan aku dulu adalah sangat merendahkan kesan SEO ni. maklumlah, tak yakin pada diri sendiri dan lagipun, tak guna domain sendiri, mesti tak mesra SEOnya... SALAH! sesiapa saja boleh jadi raja SEO! Untuk menunjukkan betapa berkesan taktik SEO ni dan bila ada tajuk SEO di post akan datang membuat korang terus mahu klik blog ni, akan dipaparkan print screen yang sempat ditangkap!



no 4 dalam enjin carian google 'keputusan akademi fantasia 8'



no 4 dalam enjin carian google 'pemenang akhir akademi fantasia 8'


no 2 dalam enjin carian google 'juara akademi fantasia 8'

dan
ada lagi yang best
ini yang menyumbang traffic paling banyak dalam blog 2 hari lepas
yang bestnya sampai hari ini masih ada referrer dari sini!




no 1 dan no 2 dalam enjin carian google 'keputusan akhir akademi fantasia 8'


mahu lihat kesannya kepada traffic?



23 may - traffic dari search engine visitor 75!! new visitor 65!!



22 may - traffic dari search engine visitor 180!! new visitor 147!!



22 may - traffic by keyword




23 may - kalau aku cakap ni diambil pukul 11 tengahari caye tak? ;-)





Segala paparan diatas bukanlah untuk menunjuk-nunjuk. Tapi untuk menaikkan semangat yang gila traffic ni untuk mendalamai lagi bidang SEO ni. Bukan fokus kepada blogwalking semata-mata. Blogwalking dibuat untuk membina jalinan perhubungan dalam dunia blog, bukan untuk kejar traffic semata2! Entry berikutnya akan menerangkan lebih detail dan paling mudah cara untuk dapatkan mesra SEO ini. Nantikan!



ooh, jangan lupa untuk join Gathering Gengblogger di putrajaya. Masih lagi mencari AJK untuk memeriahkan gathering ini. Walaupun lambat lagi, tapi dah 3 meeting online dijalankan. Berminat mahu jadi ajk? sila email nama, url blog ke (joegrimjow@gmail.com)


(klik untuk makumat lanjut)
Ramai juga blogger yang hebat akan turun,
takkan taknak belajar face-to-face dengan mereka kan?



pss : Dah daftar topblog iluvislam? jom daftar jom

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

30 comments:

.alie. said...

macam mana nak guna tips seo kalau blog sendiri search di google pun x dapt..

boleh tlg joe?tutorial ke?


T_T

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

SEO ? ape tu eh? buat la tutorial..nak jugak trafic tinggi2 ni..hehehe

joegrimjow said...

kena baca dlu entry mukaddimah ni
baru paham

Mr K said...

wtf

A-Y-I-E said...

bro... mcm ner nak tau berapa ramai pengunjung blog kita???

pakai Hitstat ker??

fndrocka said...

haaaa...terima kasih daun keladi. kasi update lagi psal SEO..nak belajar ni.selalu je dengar SEO..tapi malaas nak belajar..ni encik Joe nak cerita..haa apa lagi .cept update.huhu

Latest Entri : Taktik menewaskan Abdul Rahman dengan sebelah tangan atau sebelah mata (PES)

Encik Tikus said...

dah baca,nanti kalau dah post entry pasal SEO roger-roger taw,hihi :)

joegrimjow said...

okes
no worries
akan di roger

FarhanaDr said...

Malah juge kena compete dengan blog lain.. Ekeke.. ;p

Masih belajar lagi dan mahu belajar.. Ngeee.. :)

Jard The Great said...

haha.. gelak bc komen Mr K. apehal ntah..

joegrimjow said...

wtf
what the fish kot
hehe

atty's said...

kty kena belajar lagi nie ..thanks joe ..for sharing pasai seo nie ..
lor kty baru tau ade gathering rupanya ..tgk ler camne ..hehhehee.

joegrimjow said...

ohoo
akak kena join ok
;)

Mohd Adziim said...

cpat2 ajar SEO.

Aku X-PO said...

gud job bro

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

kau g ke gath gengblogger??

Hafiz Ismi said...

tunjuk ajar ku sifu~

Aby Umy said...

salam kenal dari http://aby-umy.blogapot.com/

kalau ade mase singgahlah ke blog saye,,,

syahira ariff said...

oooo
baru tau psl SEO
thanx for sharing joe!

eynda said...

Maknanyer tajuk entry kena power la kan hehe...baru ku paham :-D

Aku+H=? said...

saya faham tujuan seo ni..ok..tp domain 2 bnda pe ha???boleh tolong..sgt2 dihargai prtolongan 2..tq..

Nur said...

salam semua
aku tak kisah pasal traffic rendah ke rendang tak berbuah ke apa yang penting aku suka kongsi2 ceta2 aku pada semua yg sudi baca..

tapi kalau orang dah sudi datang, kopi kat umah masih banyak lagi. hehehehe.... tapi kalau pandang traffic tinggi blh membakar jiwaku.

joegrimjow said...

nur, bermadah ayat tu, suka ;)

joegrimjow said...

akan diajar, cuma nak buat cara termudah

fideila said...

ala xdapat join gathering sebab cuti semester dah abis..huhu..anyway cne nak cek traffic search engine tu ea?huhu

ahfat said...

best best, nice entry bro

Nur -al- Ain said...

cm ne nk daftar nk tau semue detail blog kite mcm joe tu er? nk daftar kt mane tu?

joegrimjow said...

tengok kat histats.com

DaHLia said...

joe, Kak Dahlia tu siapa ek???
tak glemer ponnn...






^_*

Wida said...

Hehe.. awak ni mamat herbalife tu ye.. hehe.. best gak blog awak ni..ada katunn..ada pasal seo.. ok peace..terima kasih sebab lawat blog saya..

Wida
EmasdanTanah.com

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW