Share

From Aunty to Beauty

Aunty tubuh besar - penyakit pun banyak....

Statistik 2010 rakyat Malaysia yang overweight adalah 65%. Maksud 65% adalah, kita jalan-jalan kat pasaraya, kita tengok seorang, body ok (berat ideal lah tu) dan bila tengok seorang lagi, erkk, BESAR (overweight) Lebih separuh rakyat Malaysia adalah Overweight. Benda ni memang WHO dah jangka lama dah, 2005 akan ada 1.6 Billion yang overweight worldwide dan angka ni akan meningkat 2.3 Billion menjelang 2015. Malaysia tak terkecuali

Cerita kali ni aku nak share pasal aunty. aunty ataupun makcik yang orang kata dah lanjut usia - 40 dan keatas. erk, lanjut ke? hehe. Ok, macam entry lepas, aku share pasal satu keluarga ni, kesemua ahli keluarga ni korang boleh jumpa masa Kelantan HOM dan aunty yang aku nak cerita ni pun korang boleh jumpa sendiri kat Kelantan HOM kat Hotel Firdaus setiap hari Selasa. Ramai lagi, nanti aku akan tulis satu persatu =)


Susahnya orang berumur nak turun berat badan

Sebenarnya ayat 'susah' tu tak kena. Sebabnya semua tu bergantung pada diri kita sendiri. Contohla, nak lari 100 meter, masa garis permulaan tu, kita tak pernah berhajat pun nak mulakan langkah pertama, sebab tu walaupun 100 meter kita takkan sampai. Compare kalau ada orang bermaraton - 30km, walaupun ambil 2-3 jam, masih boleh sampai dan berjaya habiskan. So kat sini, berbalik pada diri sendiri. takdenya susah-susah. diri tu yang sengaja buat susah!

Kalau korang datang ke Kota Bharu ni, boleh tengok begitu ramai mak cik-mak cik kat pasar khadijah ni yang menjual. memang orang Kelantan ni suka sangat menjual. dari jual tudunglah, makananlah, sayur2lah, buah2lah, semua nak jual. sebab tu ramai orang Kelantan yang tak kerja makan gaji. kan kan? kalau korang perhati, sorry to say mereka ni kebanyakkannya berbadan besar


Bukan mereka saja

Aku percaya, kat mana-mana pun sama je. dah statistik cakap 65% rakyat Malaysia overweight, memang ramai sangatlah tu. Aku pernah berbual dengan mereka, tanya, tak nak kurus ke mak cik, jawapan normal yang dapat, takpelah, dah tua2 ni kalau slim laki jeles pulak, xboleh keluar rumah takot org tackle isteri die. kekeke. boleh pulak macam tu

Ramai yang sekarang ni nak jaga bentuk tubuh badan semata-mata nak pakai baju kebaya nyonya splendour, nak pakai baju yang cantik2 sendat2, tapi tak ramai yang nak jaga bentuk tubuh semata-mata untuk kesihatan, nak elak penyakit. Aku tak kata kalau bentuk tubuh ideal penyakit tak datang, tak tak, bukan bukan, tapi kalau dah overweight, risiko untuk penyakit datang tu banyak. 70% lawatan doktor ke hospital adalah semuanya sebab pesakit berlebihan berat badan. tu fakta



Cabaran mak cik - mak cik untuk turun berat badan



Okeh, aunty kat atas ni namanya angie. Orang Cine Kelantan. kalau nak tengok sejarah dia, lagi teruk. sebabnya sejak kecik lagi dia dah start makan ubat. umur 12 tahun lagi dah start amek ubat untuk jaga kesihatan. Migrain semua sekali tak payah nak cakaplah.

Yang paling tak best, apabila tubuh macam ni, walaupun sengeh je senyum memanjang, dalam hati siapa tahu? acececeh. dia ada share dengan aku, dulu period dia datang 6 bulan sekali. Familiar? Bagi pompuan, aku tahulah period tu nak cuci semula badan tu, darah kotor keluar ye tak, tapi bila period datang pun tak stabil, 6 bulan sekali - What the Fishmonger - memang satu yang membebankan pada tubuh badan!

Sebab tu dia kata, rasa sangat berdosa kat mak dia sebab tak dapat jalankan tanggungjawab sebagai anak yang baik. ehh, mak pulak yang jaga anak dan dia sebab period pun tak stabil, memang mood tu tak payah cakap, asyik nak marah je. Sampailah dah kritikal, dia dah buat keputusan untuk ubah gaya hidup dengan Herbalife


Sekarang ni macam mana?



Total lost 36 KG


Sekarang ni memang doktor dah suruh dia berhenti amek ubat yang sejak kecik lagi dia makan tu sebab dah tak perlu. Amazingkan? Walaupun herbalife ni bukan ubat, tapi logiklah kalau kita ubah gaya hidup kita, amek nutrisi yang paling sedap + berkhasiat, lakukan senaman 2-3 kali seminggu, konfem penyakit pun akan lari. Yang aku nak highlight - NI MAK CIK!!!

So kepada anak-anak dara tu yang berbadan besar, aku sangat faham situasi korang. acececeh. ye lah sebab aku pernah gemuk kan? hehe. Memang sangat tak best. Cuba nak kurus pelbagai cara dah tapi semua tak jadi. nasib baik jodoh dengan herbalife datang, berkat doa tu supaya Allah temukan aku cara nak turun berat yang betul, sekarang dah normal balik.

wahaaa!!



Dan dia sekarang - From Aunty to Beauty. Saiz seluar dulu 46 sekarag 35.5 Acececeh


Jom jadi sihat dan kuat bersama joegrimjow Herbalife. Macam biasalah, nak tahu lebih, jangan lupa calling-calling joegrimjow ya - 0169640972


pss : eh, anak teruna pun boleh jugak call okeh. agagaga. Entry dah diubah untuk menjadi lebih best. hehe

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

24 comments:

Peri PiA said...

ouch, that harsh for me

makan kena berpada2,btl juge obese blh kena byk penyakit

rubi @ cawan2 said...

lemak itu perkara yg sensitif k.
tapi montel2 pun ada gak yg comel.
cuma, kurang sihat lah.

maka, ayuh bersenam! <-statement untuk daku jugak ekceli. TT_TT

joegrimjow said...

@Peri PiA

senang dapat penyakit

joegrimjow said...

@rubi @ cawan2

mgkin tu yg buat butthurt
huhu

faiz said...

mmg susah bdn besar ni...mak aku sekarang bile dah berumur nak jalan jauh pon susah...kaki sakit..

zahidah dihaz said...

nanti nak msg tanya pasal herbalife ni blh? nak try bagi kat my mom....

Naddy said...

Yeah, I get your point and I respect that but still takkan lah just because naik badan sikit terus dah tak cantik. Badan lawa pun inner beauty takde pon buat ape right? However there are millions of girls out there who are happy with the way they look, regardless of their sizes and KANDUNGAN LEMAK. Lelaki pun sama, takde lah semua badan penuh abs, buff and stuff. Realistic lah. Makan nasi lemak tiap2 hari mmg lama lah lagi nak badan mcm tu. You don't have to insult women while promoting a product. I'm just saying. :)

joegrimjow said...

@faiz

anak kenalah tlong
woho

joegrimjow said...

@zahidah dihaz

boleh
=)

joegrimjow said...

@Naddy

hee, i respect that

cik_paan said...

yang penting jaga makan, lead a healthy lifestyle
it's ok, ko gemuk (chubby), asal ko sihat...

joegrimjow said...

@cik_paan
yupp yupp

lotikus disarimankan said...

uhuk uhuk...terkena batung idung sendiri. kite tak gemuk tapi peyut dah macam mak busung 9 bulan peknen non ado isi. herbalife ada tak ubat yang boleh lawaw sistem perkumbuhan and the same time boleh flat kan peyut

p/s:sori xsms.ai mayu...

serius nak tau

makdara TERdiva said...

byk org ckp herbalife ni bagus..tp apa2pun yg penting kena bersenam sekurang2nya seminggu 3 x..

joegrimjow said...

@lotikus disarimankan

ade je
nak tau kenalah sms
woho
=)

joegrimjow said...

@makdara TERdiva

gaya hidup tu penting

Cik Su Life Cycle said...

wow.. mesti aunty semakin bahagia sekarang

suffer8zine said...

mcm nak try la, heheh

Terkini : 5 Blog Paling Kerap Dilawati 2011

KiD said...

baik punya promote... caiyok!!
Aku dapat Lima Hari Cuti? | Projek KATANA berakhir...

Cik Farah said...

memang herbalife best tapi mahal sgt lah..xmampu.. :(

nanas said...

nape sume asek cter pasal gemuk ke kurus..cter la jugak pasal kurus ke gemuk..i mean badan yg sedang elok je..ade kan product herbalife yg menggemokkan badan..nk try lahh..cmne nk oder sume? berape? :)

Puan Capa said...

clap2 to makcik ni

Anonymous said...

pnh dgr name jer tp xpnh plak tau psl hlife nih.. erm..mcm mearik jer.. set yer cmner ek... hgnyer plak cenggana kire ek.>>

YA AISY' said...

salam~ hope dapat jumpe di spectacular nti. =)
- aishah,kuching sarawak

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW