Share

Terdesak nak naik berat badan

Salam,

Korang perasan tak, orang yang nak naikkan berat badan ni lebih terdesak dari nak turun berat badan. Memang sepatutnya terdesak sebabnya memang fakta - nak naik berat badan lebih susah untuk turun berat badan! Sepanjang aku buat Herbalife ni, memang nak jual produk kepada orang nak gain weight lagi senang berbanding dengan lose weight. Tapi tu la kan, orang kat Malaysia ni lebih banyak yang overweight, sebab tu orang salah sangka yang Herbalife ni hanya untuk turunkan berat badan. Dah memang market besar untuk lose weight, kenalah fokus yang tu kan? =)


Tips untuk naikkan berat badan

Kali ni aku akan kongsi beberapa tips yang boleh korang pakai untuk gain weight. Walaupun korang yang membaca ni tak nak gain weight, bagilah kepada kawan yang nak gain weight baca. pasti depa duk study entry ni betul-betul. heh, jom kita tengok



  • Ambil kalori lebih tinggi dari pembakarannya. Pilih makanan yang sihat dan yang berkalori tinggi. Biasanya kalori tinggi ni adalah makanan tak berkhasiat, jadi kena pandai pilih
  • Makanan yang kaya dengan nutrisi. Jangan pandang enteng benda ni, perkara asas yang tersangat penting adalah kunci untuk tambah berat badan. Nutrisi yang banyak ni boleh didapati pada buah-buahn dan sayur-sayuran. Apa lagi, makan jangan tak makan
  • Makan dengan kerap. 5-6 kali sehari. 3 kali makan berat dan 3 kali lagi makanan ringan/snek. Konsep sama, pilih makanan berkhasiat. Jangan bagi perut kosong selama 3 jam, makan je, jangan berkira sangat, kata nak naikkan berat badan!
  • Exercie dengan kerap. Ha, ni satu lagi mitos - nak gain weight tak payah exercise. TAK BETUL! Sepatutnya, nak gain weight, naik lose weight even nak maintain weight semua kena exercise. Bagi yang nak gain weight, kita tak nak gain fat, tapi nak gain muscle. Macam mana nak build up muscle kalau tak buat exercise?
  • Protein - muscle atau otot terbina melalui acid amino. sumber acid amino adalah protein. Jadi, jangan segan silu untuk tambahkan sebanyak mungkin protein dalam pemakanan. Lagi banyak, lagi ok. 
  • Jaga sistem pencernaan. Digestion yang tak betul ni punca kenapa kebanyakan gagal untuk naikkan berat badan. Makan - keluar - makan - keluar. Ni istilah kampung la, tapi memang benda ni berlaku disebabkan oleh sistem pencernaan yang 'tak effective' sorry to say :(
  • Ada coach yang baik hati lagi penyayang =)

Ok, 7 tips ni aku rasa sangat berguna. Hasil pengalaman + pembacaan = jadilah 6 rumus untuk turunkan berat badan. Heh, benda ni tak publish kat pubmed lagi tapi memang kalau korang amalkan, insyaAllah akan naik berat badan. Pub Med??? hehe

Meh nak kongsi cerita kenaikan berat badan kat korang





Ok, nama mamat ni adalah rafiq. 1st time aku jumpa dia masa kat Bali. eh, orang indon ke? tak tak - orang Malaysia. Tapi biasalah kan, orang Herbalife ni kuat melancong (sempat lagi promote) jadi masa kat Bali, baru berpeluang cakap sepatah dua dengan dia ni. Yang ni typical untuk nak gain weight, makan banyak, tetap kurus. Ada jugak yang masalah 'tak lalu nak makan' pun susah jugak. Rafiq ni aku rasa masalah dia - terlalu tinggi - jadi nampak kurus!

Nak tengok gambar terbaru dia?

jeng jeng jeng



Aha, dah nampak berisi sikit dah. korang tengok lengan gambar kat atas sekali dengan lengan yang ni, kan dah ada isi tu. Heh, memang menjadilah orang kata. Dulu tengkuk tu, nampak kerangka tulang (erk, ada tulang ke) tapi sekarang ni, tengkuk tu dah berisi sikit dah. ahaa, inilah keajaiban Herbalife! Ajaib ke? takde ajaibnya. Herbalife ni SIMPLE - korang makan je macam biasa + top up dengan Herbalife, FUN - ada orang encourage untuk naikkan berat badan dan MAGIC - naiklah berat badan =)



Cakap pasal FUN ni, satu lagi benda yang best kalau korang join Herbalife Family



DAPAT AWARD!!!!

Haha, siap dapat award lagi BIGGEST GAINER OF THE YEAR - NAIK 14 KG!!! hehe, tu yang aku kata, dalam Herbalife ni bukannya pasal bisnes - duit - bisnes - duit, tapi lebih kepada lifestyle. Masing-masing bagi semangat kalau kita nak kecapi sesuatu. Macam rafiq ni, naik berat badan, orang bagi dia award. kan best macam tu kan =)

Berbalik pada tips

7 tips yang aku bagitau kat atas tu, 5 darinya Herbalife dah boleh tolong. Makanan yang kaya dengan nutrisi, makan dengan kerap, kaya dengan protein, jaga sistem pencernaan dan ada coach yang baik hati lagi penyayang - semua Herbalife dah boleh tolong. Tinggal korang makan dengan kalori yang tinggi dan buat exercise yang sesuai je. Mudah kan? 

Coach yang baik hati lagi penyayang???

aku lah tu. kekeke. bukan aku je, distributor Herbalife kebanyakkannya macam tu. Kalau ada kawan2 korang or sesapa yang korang kenal TERDESAK NAK NAIKKAN BERAT BADAN - jangan lupa bagitau aku. hehe. macam biasa - 0169640972 call untuk appointment


pss : gud luck rafiq yang tengah exam dan cik awek rafiq yang tak putus-putus bagi semangat kepada 'abenya' - jumpa di Gold Coast. wahaa =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

50 comments:

masturah idrus said...

nak gain weight! berat 45kg tinggi 163cm. rasa macam tak sihat je bila tgk lengan ni macam kayu. hehe

joegrimjow said...

@masturah idrus

waha, spatutnya 50-53 baru ideal

syarifah radiah ibrahim said...

woo kurus gile~

masturah idrus said...

@joegrimjow

dah penah try gain weight dr dulu lagi.. tapi berat tak penah lepas 47kg.. wuuu T__T

Azrul Hisham said...

fuhhh...badan kurus lebih kurang aku je...naik 14kg? mantap... :)

joegrimjow said...

@syarifah radiah ibrahim

sangat kurus

joegrimjow said...

@masturah idrus

kena minum herbalife plak
=)

joegrimjow said...

@Azrul Hisham

tapi tinggi dia 180 lebih

powluck said...

ada satu lg tips nak beratkn bdan..
bwk siling byk2...
hee..hee..hee

joegrimjow said...

@powluck

haha
bleh dicadangkan

muhsin aminudin said...

kalo berat 65, tinggi 173 ok x? haha.. btw, aku rase, figure shape lagi penting dari berat badan la..

APi said...

berat tak naik2 dari 2004 lagi..
maintain samoai sekarang..
perlukan 10kg lagi untuk berat yang ideal..
makan makan makan..

joegrimjow said...

@muhsin aminudin

ok dah tu, cume kena tambah skit lg klu bleh =)

tambah muscle, bukan fat

joegrimjow said...

@APi

meh nak ajo meh
;)

zulfadli said...

wahh nice tips. dlu time nk gain weight men belasah jgk sbenanye hehe. joe nk share bole? nk tnjuk mmber yg nk cube gain weight

faradeeba said...

uhuhuhu entry nih mmg untuk aku kan?
kih3 mmg terdesak nak naik berat badan la nih.
bosan oke org selalu ckp kurus kering, kurus kering. aiyooo.

H-n-f said...

dulu penah try smua cari ni. habis internet cari jenis mkanan yg byk calori mcm kacang. memang stiap hri mkn peanut butter la. dapat naik skit ada la dlam 3 kila cmtu. seronok seronok tpi kesan dia x konsisten.

last2 tinggal dah. sekarang maintain 45kg. mkn x mkn 45kg gak. haha

halizda said...

wah, rupanya ramai gak punya mslh yg sama mcm sy. Malu ngan tension bila org asyik tny "tak makan k?" tp nk buat mcmn. mcm2 produk dh cuma. lagipun nie semua faktor genetik. Adik pun kurus mcm sy. Sampai kena tahan polis sbb ingat drug addict.
hahhahah kecian...

joegrimjow said...

@zulfadli

sile2
=)

joegrimjow said...

@faradeeba

haha
terasa ke?
hehe
ingat ada coach disini
=)

joegrimjow said...

@H-n-f

jom try Herbalife
=)

joegrimjow said...

@halizda

meh nak tolong meh
=)

Ann said...

de gak mmber..sgt kurus dn tinggi. tp bab makan sgt memilih dan makan ciput jer..cmne lah nk gain weight.. beli produk yg gain weight pun...sllu jer skip lak tu.

azieazah said...

Setuju. Nak naikkan berat lebih mudah dari nak turun.

Dulu sorang rakan sekerja Kak Azie, nak gemukkan badan skit sbb nak seimbang dgn tinggi (lebih kurang macam Rafiq tu ler). So tiap pagi dia akan sarapan dgn pisang dan pisang....


Taktau samada berkesan atau tidak, sebab lepas 4,5 bulan dia berhijrah ke Singapore..

Berkongsi Blog dengan Orang Sebelah: Sebuah Pendapat...

haz-ONE said...

joe..kawe terdesok nok kuruh bade..haha..ghoyak gapo kat blog kawe?nok buri herbalife?buleh jah..mugo demo buri pree..haha

joegrimjow said...

@Ann

yang tu memang susah la
huhu

joegrimjow said...

@azieazah

pisang memang elok
sbb tinggi kalori

joegrimjow said...

@haz-ONE

kekeke
pree xleh la boh, nego ni kee

Faizal Fredley said...

aku nak naikkan berat badan...berat sekarang 51kg...makan dah byk tapi x naik2...keluarga aku yg lain semua badan besar, aku jer yg kecik molek nih..heheh..nanti nak try guna tip kat atas..

joegrimjow said...

@Faizal Fredley

gud luck
=)

Areliff said...

nak gak try hu3...tapi amende herbalife tu...bleh try gak ke ekekekee

Drunbella Khoo said...

wow.
i memang nak sangat gain weight.
berat i 38kg jer tapi tp tinggi 164cm macam tu.
o men.
T_T

Puan Capa said...

nak turun berat?

~cikgu ain~ said...

abg joe,nak share ye!!

pika said...

wah tak sangka Rafiq dpt naik kn berat dia..
i pun kurus kot mcm dia...tulang dgn kulit...byk mkn pun badan tetap same...
btw kat mane boleh dpt kn Herbalife tuh?

pika said...

wah tak sangka Rafiq dpt naik kn berat dia..
i pun kurus kot mcm dia...tulang dgn kulit...byk mkn pun badan tetap same...
btw kat mane boleh dpt kn Herbalife tuh?

pika said...
This comment has been removed by the author.
NuR si CiKGu RiBeNa said...

sy ni nak kurangkan berat badan
masa praktikum aritu ada la cikgu2 ni dok citer psl herbalife...
kulit diaorg pun cantik sy tengok..

nak beli..
tapi masih lagi bertangguh.

Ichigo Miro said...

joe..herbalife weight gain berapa hengget haa...

Insan yang hina said...

wahhhh,sgt berguna entry ni buat aku.. wahaaa
berat den 40kg, dri dulu smpai skrg, tak naik2. sume org ingat 35kg,padahal 40kg la..
tinggi 157cm, mmg BMI tak ideal.
please,mcm mne nk beli product uhh, harga berapa?

Meen said...

Hmmm Meen pun nak gemuk gak , actually boleh cepat gemuk dalam sebulan tak ? Hmm nak jumpa orang yg Meen suka pun malu :(

Aazad Faleeq said...

Tinggi 167, berat 54kg. Haha. makan xteratur tapi sehari smpai 3 5 Kali, pagi ptng malam tgah malam 3 4 pagi... Makan xmakan berat stay 53-55kg... N seorng perokok tegar. slalu kna tgur bagai penagih dadah (bahkan kawan2 yg menagih dadah lagi berisi n gmuk dari aku) ape cer... Alhamdulillah la bleh makan apa2 pun badan xnaik. Tapi, nak jugak try naik badan ni. Hahah. So, konklusinya, bleh trangkan amcm nak guna herbalife 1 month program?

iliwoot said...

Berapa harga dia eh?

mimi azila said...

nKKK GEMOK JUGAK :(

Anonymous said...

Nk gemok nk gemok!!

pengobatan darah tinggi said...

waahh gan badannya sama dengan ane... ane dah berusaha buat gemukin badan tapi nggx berhasil gan...semua cara sudah ane praktekin tapi hasilnya nihil..

Anonymous said...

berapa harga minuman untuk naikkan berat badan tu>?

Azira Yaa said...

en.Joe..wak la entry psal pricing herbalife ni..nk tau jgak gno harga dio..if dh ade,tlg bg link..he2
TQ

obat hepatitis c herbal said...

salam kenal gan

Faridzuan said...

Alamak tak dapat nampak gambar. Huhu.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW