Share

Siapa nak guna Tong Gas Safari?

Yeayy, entry pertama tahun ni. wahaha



Dah almost jam 8 malam dah. Masih di office. Tadi ada pelanggan datang lewat jam teruk di MRR2 jadi terpaksalah tunggu. Dah nak dekat jam 7 baru sampai. Alang alang tu tunggu Maghrib teruslah dan tiba tiba mood nak update blog jadi rajin. 

So, here i am at my office

Gambar baru ambil tadi. haha

Ok sambung update

Actually ada sebab lah kenapa nak berblog balik, sebab yang sedih. Nantilah kita story di entry lain. Maybe joegrimjow akan jadi ketagih berblog balik la lepas ni who knows? Hehe

Kisah Tong Gas

Bagi korang yang friend di facebook, mesti tahu yang aku sekarang tengah handle 1 projek yang akan memudahkan para suri rumah dan sura rumah yang selalu bergelut dengan BERAT TONG GAS. Haa, apabila projek ni dah di mass production nanti, memang akan memudahkanlah sebab beratnya hanya 9.2kg sahaja

Yeah, 9.2kg sahaja!



So, berapa berat tong gas besi kat rumah yang ada tu?

Berat tanpa gas - 16.5kg
Campur dengan gas - 14kg

So total beratnya adalah 30kg!!! Memang nak patah pinggang tu kalau ke hulu ke hilir bawak tong gas tu ye tak? Inilah masanya, penyelesaiannya dah ada dah, cuma tunggu masa je nak dijual ke pasaran secara mass. hehe

Korang nak try?

Adalah beberapa tong gas yang ready to use kat office ni. Kalau korang nearby, bolehlah datang ambil dan try. Of course la letak duit deposit dulu. Tak jual, cuma letak deposit je jaga elok elok jangan bagi rosak. Hehe. 



Sekarang ni pun dah ada 50-70 dah orang guna. Rata rata orang campers yang pakai. Ye lah, selalu duk bawah portable gas tu, masak 2-3 jam dah habis dah. Tak syok. Nak bawak tong besi berat ya amat, jadi tong gas ringan ni lah penyelesaian dia

Tapi nak cakap, ada beberapa je lagi ni so siapa cepat dia dapatlah. Jangan datang terus kat office tau takut jadi ada member sorang tu, confiden datang office tanpa temujanji, tong gas dah habis. Haha.

So korang inform dulu nak datang ke tak, then ambil je lah guna. Dah habis pulang balik dan ganti yang dah penuh. SOrry lah delivery tak buat lagi, kurang kakitangan. hehe. Contact me at wasap.my/60169640972/nak+try+tong+gas

Alright, doakan aku rajin untuk terus update blog ya, kena istiqamah ni!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Kecewa dengan MAHA 2018, ini tips anda boleh lakukan

MAHA 2018 membuka tirai pada minggu lepas. Tahun lepas, saya pernah buat coverage mengenai MAHA 2016 yang super awesome (boleh klik sini) Tahun ini, masih berbaki 5 hari lagi, baru sekali menjejakkan kaki ke MAHA 2018



Eh silap, bukan kaki tapi tayar kereta

Saya sampai sana dalam lebih kurang jam 3.40 petang, cari punya cari (sebenarnya kereta tak bergerak sangat) hampir sejam parking, kat sini tutup kat situ tutup, akhirnya saya give up dan nak balik ajelah mungkin boleh datang lain masa. 

Tapi, masa nak balik, JAM TERAMAT! Saya berjaya keluar balik hampir jam 6. Boleh bayangkan 2 jam lebih di tapah MAHA 2018 tapi dalam kereta!


Penganjur tak belajar atau crowd terlalu ramai?

Rasanya MAHA 2018 mereka sudah target 3.5 juta pengunjung. 10 hari maknanya ada 350 000 pengunjung setiap hari. Kalau buka 10 jam sehari, purata ada 30 000 yang akan masuk setiap jam. jika kita ambil half datang dengan kereta 15 000 dan setiap kereta ada 4 orang, maknanya ada lebih kurang 4000 biji kereta sejam

Paling menyedihkan bukan kawasan parking yang kononnya banyak tu, tapi masa nak keluar tu cuma ada beberapa pintu dan kereta kena beratur untuk bayar parking. 4000 kereta sejam, bayangkanlah betapa sesaknya nak keluar tu kan?



Mohon penganjur lakukan sesuatu atau MAHA 2018 akan menjadi semakin suram buah mulut orang dan akhirnya peniaga di dalam yang akan terima tempiasnya

Saya kesana bukan untuk berjalan sangat, cuma nak support member member yang meniaga dan bolehlah beli sedikit sebanyak ye tak?

Ini antara keluhan orang ramai

  • Parking mahal sangat RM5 (bagi saya ok je cuma kalau parking jauh sejauh mata memandang memang tak bestlah)
  • Perkhidmatan bus antara tempat tak banyak
  • Perkhidmatan buggy RM98 per hour mahal sangat
  • Tak mesra keluarga terutama yang ada anak kecil dan golongan tua
  • Dan banyaaaaak lagi
Tips ke MAHA 2018

Bagi saya yang dah kena sekali, memang boleh gunakan tips ini untuk ke MAHA 2018
  • Naik free shuttle bas dari Putrajaya Sentral, IOI dan juga KTM Serdang. Kekerapan sejam sekali
  • Naik myCar ada promo khas untuk julat 10km daripada tempat MAHA 2018
  • DATANG AWAL PAGI seawal jam 8.30 pagi
Okey, itu sahaja entry kali ini. Saya doakan yang meniaga di MAHA kali ini dapat sekurangnya 'balik modal' dan jana keuntungan berganda

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Apabila Maya ditinggalkan

Lebih kurang 24 jam lagi akan berangkat ke Scotland. Flight ke Edinburgh, Scotland pada jam 11pm esok. Dah lama tidak menjejakkan kaki kesana seingat rasanya tahun 2010 macam tu semasa ikuti program masa masih belajar. 

Pergi wakil Malaysia



Bunyi macam gah je kan. hehe. Bagi yang ikuti perkembangan (haha ada ke?) aku di facebook, pasti tahu yang aku sekarang sedang usahakan projek tong gas ringan. Ke Scotland ni pun sebab projek inilah. Ada satu pertandingan CLIMATELAUNCHPAD yang disertai awal Oktober lepas, nasib baik dapat menang dan acara finalnya akan berlangsung di Edinburgh 1 hingga 2 November ini



Bawa Cik Bini, tak bawa Maya

'I nak pergi jugaklah' Ini ayat pertama yang keluar dari cik bini apabila aku cakap yang aku dapat ke Scotland. Kau rasa? Bukan nak ucap tahniah ke apa kan. huhu. Tapi tu lah, dah lama rasanya dia simpan cita cita nak kesana, rasanya macam oklah dia ikut pun. Tapi yang sedihnya, tak dapat bawa Maya bersama. Sorrylah Maya, ayah tak bawak Maya kali ini

Maya belajar rajin rajin, dapat scholer, lepas tu pergilah oversea sendiri ye. ok?

Hehe, kejam betul bunyinya.

Masa untuk kukuhkan hubungan



Yang dah kahwin ni, mesti setujulah yang kita dengan pasangan kita ni ada up and down dia. Pasangan mana mana yang berkahwin terutama dah ada anak ni, mesti masa bersama akan berkurangan. Feel zaman bercinta dulu dah kian malap. Entah cinta tu pun semakin hari semakin pudar

Sebab itu aku nak jadikan masa seperti ini untuk kukuhkan hubungan balik dengan isteri. Fefeling ingat balik zaman bercinta dulu kan. Penting kot aku rasa benda ni. Korang rasa macam mana? Sharelah kat komen



Maghrib tadi, macam biasa videocall dengan Maya, amboi seronok je dia. Maya memang rapat semacam dengan Dada dia (pak mertua) Nasib baik pak mertua aku jenis sporting dan ok je tinggal lama dengan dia. Berbahagialah Maya disana

'Ayah balik  5 hari lagi okey' Tu jelah dia pesan. Tapi semalam pun 5 hari jugak. haha

Nanti bulan 12 kita pergi jalan jalan okeyy

Saja je tulis kat blog malam ni untuk kenangan di masa tua kelak. Nanti Maya dah pandai baca, Maya bacalah apa yang ayah tulis ni okey. Sekarang tak fahamlah, tapi nanti fahamlah tu

pss : Ada satu pakej roaming yang menarik korang boleh try kalau taknak roaming no. Sesuai untuk grouping. cikedout di roaming man

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW