Share

Beli tiket bas online lebih mudah dengan eticketing

Beli tiket bas online kini jadi lebih mudah dan senang. Saya memang pengguna setia catch that bus pada dahulunya kerana setiap pembelian ada rebat. Setelah install boost dan ada kemudahan red bus, saya kerap gunakan aplikasi ini pula dan terbaru ada satu platform yang mesra pengguna terutama yang menggunakan desktop iaitu eticketing

Eticketing adalah satu platform jualan tiket bas secara online. Anda cuma perlu pilih tarikh, destinasi dan tempat duduk dan anda boleh membelinya secara terus. Tiket anda boleh terima melalui email dan semasa nak naik bas, kadang kadang hanya perlu sebutkan no seat kepada pemandu. Sangat hustle free

Kenapa naik bas?



Saya selalu berulang alik dari Putrajaya - Sungai petani dan juga Putrajaya - Kota Bharu. Sebab utama selain daripada faktor lebih murah adalah sebab mudah. Ya memang agak lama sebenarnya perjalanan seperti contoh jika saya ke Sungai Petani dari Putrajaya mengambil masa lebih kurang 6 jam perjalanan tapi disebabkan saya boleh sampai ke rumah lebih dekat, itu yang menjadi sebab utama memilih perkhidmatan bas

Lagipun kalau ada barang yang banyak, tiada extra charge dikenakan


Berbanding kereta api, ya memang agak cepat juga cuma masa pemilihan perjalanan agak terhad. Kalau kapal terbang pula, tiada airport di SP saya perlu naik grab pula untuk ke rumah. Sebab itu saya suka memilih perkhidmatan bas. Beli tiket bas online kini lebih mudah

Contest SEO tiket bas online

Berita baik untuk blogger di luar sana, ada contest SEO yang sedang berjalan sekarang. Keyword pula agak mencabar untuk rank tapi hey no harm to try kan? Lagipun dah jarang dengar contest untuk blogger ni, so perlulah kita support contest ini kan?



Contest ini selain menyediakan hadiah menarik iaitu RM500 untuk top SEO, 15 blogger juga akan berpeluang dapat tiket Gambang Waterpark secara percuma. Aha, Maya memang hantu mandi air, bolehlah spend time dengan dia nanti. Kalau menanglah. haha

Okey, kalau anda nak join, boleh klik ke pautan ini dan saya seru terutama blogger pencen pencen tu, jomlah kita sertainya. haha

Semoga berjumpa lagi

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Siapa nak guna Tong Gas Safari?

Yeayy, entry pertama tahun ni. wahaha



Dah almost jam 8 malam dah. Masih di office. Tadi ada pelanggan datang lewat jam teruk di MRR2 jadi terpaksalah tunggu. Dah nak dekat jam 7 baru sampai. Alang alang tu tunggu Maghrib teruslah dan tiba tiba mood nak update blog jadi rajin. 

So, here i am at my office

Gambar baru ambil tadi. haha

Ok sambung update

Actually ada sebab lah kenapa nak berblog balik, sebab yang sedih. Nantilah kita story di entry lain. Maybe joegrimjow akan jadi ketagih berblog balik la lepas ni who knows? Hehe

Kisah Tong Gas

Bagi korang yang friend di facebook, mesti tahu yang aku sekarang tengah handle 1 projek yang akan memudahkan para suri rumah dan sura rumah yang selalu bergelut dengan BERAT TONG GAS. Haa, apabila projek ni dah di mass production nanti, memang akan memudahkanlah sebab beratnya hanya 9.2kg sahaja

Yeah, 9.2kg sahaja!



So, berapa berat tong gas besi kat rumah yang ada tu?

Berat tanpa gas - 16.5kg
Campur dengan gas - 14kg

So total beratnya adalah 30kg!!! Memang nak patah pinggang tu kalau ke hulu ke hilir bawak tong gas tu ye tak? Inilah masanya, penyelesaiannya dah ada dah, cuma tunggu masa je nak dijual ke pasaran secara mass. hehe

Korang nak try?

Adalah beberapa tong gas yang ready to use kat office ni. Kalau korang nearby, bolehlah datang ambil dan try. Of course la letak duit deposit dulu. Tak jual, cuma letak deposit je jaga elok elok jangan bagi rosak. Hehe. 



Sekarang ni pun dah ada 50-70 dah orang guna. Rata rata orang campers yang pakai. Ye lah, selalu duk bawah portable gas tu, masak 2-3 jam dah habis dah. Tak syok. Nak bawak tong besi berat ya amat, jadi tong gas ringan ni lah penyelesaian dia

Tapi nak cakap, ada beberapa je lagi ni so siapa cepat dia dapatlah. Jangan datang terus kat office tau takut jadi ada member sorang tu, confiden datang office tanpa temujanji, tong gas dah habis. Haha.

So korang inform dulu nak datang ke tak, then ambil je lah guna. Dah habis pulang balik dan ganti yang dah penuh. SOrry lah delivery tak buat lagi, kurang kakitangan. hehe. Contact me at wasap.my/60169640972/nak+try+tong+gas

Alright, doakan aku rajin untuk terus update blog ya, kena istiqamah ni!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Kecewa dengan MAHA 2018, ini tips anda boleh lakukan

MAHA 2018 membuka tirai pada minggu lepas. Tahun lepas, saya pernah buat coverage mengenai MAHA 2016 yang super awesome (boleh klik sini) Tahun ini, masih berbaki 5 hari lagi, baru sekali menjejakkan kaki ke MAHA 2018



Eh silap, bukan kaki tapi tayar kereta

Saya sampai sana dalam lebih kurang jam 3.40 petang, cari punya cari (sebenarnya kereta tak bergerak sangat) hampir sejam parking, kat sini tutup kat situ tutup, akhirnya saya give up dan nak balik ajelah mungkin boleh datang lain masa. 

Tapi, masa nak balik, JAM TERAMAT! Saya berjaya keluar balik hampir jam 6. Boleh bayangkan 2 jam lebih di tapah MAHA 2018 tapi dalam kereta!


Penganjur tak belajar atau crowd terlalu ramai?

Rasanya MAHA 2018 mereka sudah target 3.5 juta pengunjung. 10 hari maknanya ada 350 000 pengunjung setiap hari. Kalau buka 10 jam sehari, purata ada 30 000 yang akan masuk setiap jam. jika kita ambil half datang dengan kereta 15 000 dan setiap kereta ada 4 orang, maknanya ada lebih kurang 4000 biji kereta sejam

Paling menyedihkan bukan kawasan parking yang kononnya banyak tu, tapi masa nak keluar tu cuma ada beberapa pintu dan kereta kena beratur untuk bayar parking. 4000 kereta sejam, bayangkanlah betapa sesaknya nak keluar tu kan?



Mohon penganjur lakukan sesuatu atau MAHA 2018 akan menjadi semakin suram buah mulut orang dan akhirnya peniaga di dalam yang akan terima tempiasnya

Saya kesana bukan untuk berjalan sangat, cuma nak support member member yang meniaga dan bolehlah beli sedikit sebanyak ye tak?

Ini antara keluhan orang ramai

  • Parking mahal sangat RM5 (bagi saya ok je cuma kalau parking jauh sejauh mata memandang memang tak bestlah)
  • Perkhidmatan bus antara tempat tak banyak
  • Perkhidmatan buggy RM98 per hour mahal sangat
  • Tak mesra keluarga terutama yang ada anak kecil dan golongan tua
  • Dan banyaaaaak lagi
Tips ke MAHA 2018

Bagi saya yang dah kena sekali, memang boleh gunakan tips ini untuk ke MAHA 2018
  • Naik free shuttle bas dari Putrajaya Sentral, IOI dan juga KTM Serdang. Kekerapan sejam sekali
  • Naik myCar ada promo khas untuk julat 10km daripada tempat MAHA 2018
  • DATANG AWAL PAGI seawal jam 8.30 pagi
Okey, itu sahaja entry kali ini. Saya doakan yang meniaga di MAHA kali ini dapat sekurangnya 'balik modal' dan jana keuntungan berganda

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW