Share

Kenapa jualan pada tahun ini agak teruk?

Kita dah masuk ke 10 Ramadan terakhir. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk kumpul pahala banyak banyak buat bekalan di hari sana nanti. Jomlah kita sama-sama ya

Cuma entry kali ini, aku nak kongsi mengenai perniagaan di bulan Ramadan

Bulan Ramadan boleh dikatakan bulan yang paling best untuk buat jualan. Orang membeli di bulan ini memang luar biasa banyaknya. Sebab itu pada tahun ini, ada beberapa perniagaan yang aku jalankan. Tamak katakan. hehe. Tamak benda elok ok

  • Jual tudung Naelofar
  • Jual tudung lelong
  • Jual Roti John (satwey)
  • Jual alat make up
  • Jual perfume


Ermm, banyak betul. haha

Tak naklah ulas satu satu cumanya kalau nak dibandingkan tahun ini dengan tahun lepas, memang jelas penurunannya. Benda ni expected, sebab tu aku tak letakkan sumber tu di satu tempat tapi di banyak tempat. Harapnya adalah yang sangkutkan

Overall, memang agak teruk jualannya. Bukannya nak mengeluh tapi nak berkongsi dengan peniaga kenapa aku rasa benda ni terjadi


1) Budaya membeli dah berubah

Jika dulu orang membeli di kedai fizikal, kini orang lebih suka membeli secara atas talian. Kalau di bazaar ramadan sekalipun, orang lebih suka order dari rumah dan mengharapkan orang hantar ke rumah mereka. Lagilah kalau korang jual pakaian ni, dah semakin ramai kawan-kawan sendiri (korang sendiri pun kan) yang lebih suka klik klik je daripada pergi ke pasaraya atau butik



Jadi, kalau belum ada ecommerce tu, pakat pakat la buat. Nasib baik aku dah standby awal dengan buat Mayazaara.com memang jualan di kedai online tu hampir nak sama dengan jualan di butik dah. 


2) Kuasa membeli dah kurang

Tahun lepas orang kerajaan dapat bonus RM500 dan pesara dapat RM250. Campur dengan jumlah penjawat awam kat Malaysia ni hampir ada 1 Billion untuk dibelanjakan. Banyak tu. Tahun ini kerajaan baru dah umumkan hanya RM400 dan kepada gred 41 kebawah sahaja. Memang besar kesannya



Syarikat besar pula, aku tanya kawan-kawan aku yang bekerja di syarikat multinasional ni katanya bonus pun tak sebesar tahun lepas. Memang itu memberi kesan kepada ekonomi. Benda ni kita doa ajelah agar kerajaan take consideration jangan duk berjimat je, kena kuat berbelanja baru ekonomi akan terus subur

*******

Aku nak tulis panjang lagi tapi dah nak masuk Isya dah. Haha. Ni tulis blog kat kedai ni lepas berbuka. Gigihkan menulis. Kata blogger, haruslah gigih. Ok, selamat berbuka dan selamat melakukan ibadah. Doalah supaya kawan-kawan kita yang meniaga tu dapat beraya dengan happy tahun ni

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Entry pertama tahun 2018, Bismillah

I am BACK!

Sungguh tak disangka akhirnya manaip juga di blogger.com ni. Actually takdelah susah sangat sebab dah pernah biasa buat kan, entah kenapa tak menulis kat sini, rasanya MALAS lah kot alasan paling sesuai. Lagi satu tiada motivasi

Dan entry ini entry pertama untuk tahun ini, harapnya tak menjadi entry terakhir jugalah kan

Entry terakhir mengenai persiapan Ramadhan, mak aih dah nak masuk Ramadhan seterusnya baru nak gatal menaip balik

Teruja dengan ADSWORD



Semalam aku gagahkan diri untuk hadiri kelas adsword by sifu mus. Expectation agak tinggilah sebab nak belajar technical part yang lebih terperinci. Tapi sayang last last baru nak dapat dia tunjuk. Haha, biasalah kelas macam ni mana mana Internet Marketer buat untuk promote kelas yang berbayar lagi tinggi. 

Senyum ajelah

Cuma agak teruja nak kongsi sampaikan aku rajin gagahkan diri menulis balik ni sebab ada seorang student dia buat perkongsian yang mana hasil carian SEO berada di ranking pertama dah 2 tahun dah dan disebabkan ITU JE bisnes grow tak ingat dunia

Dan dia gunakan BLOGSPOT!

Haha, itu yang aku tak boleh nak hadam macam nak hempuk hempuk je kat diri sendiri, tak perlu susah susah nak beli domain ke apa, beli hosting ke apa, pakai je blogger.com yang free ni dan buat ADSWORD je boleh generate sale yang banyak

Actually benda ni memang tak tipu, dulu masa aku buat Herbalife, pernah main SEO juga kat blog satu lagi memang sale kebanyakan masuk melalui blog je. keyword apa aku guna tak bolehlah nak kongsi kan, tapi main point dia, kalau kena keyword dan ada duit sikit buat ADSWORD memang bisnes akan BOOM

Dan katanya LAGI LAMA web kita tu, LAGI SAYANG GOOGLE kat kita

Haaa, dah nampa kenapa aku menulis balik ni? Haha, hipokrit sungguh. Bukan apa, sayang blog ni dari 2009 lagi, dah almost 10 year nak hidupkanlah dia balik bolehlah main tanam tanam keyword sikit. Aset tu. Yang faham tu fahamlah kan :)

Ok, semoga aku istiqamah menulis. Banyak je benda nak tulis sebenarnya, tapi itulah sebab kekangan masa kan. Cuma sekarang aku ada join kelab5pagi.com yang mana hari hari bangun jam 5 pagi adalah sikit lebih masa yang boleh diperuntukkan untuk berblog ni

Semoga istiqamah, jumpa lagi next entry okeyy!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

5 checklist untuk 10 Ramadhan terakhir

Tak sangka kan begitu cepat Ramadhan 1438H akan meninggalkan kita. Hari ni dah 19 Ramadhan, maknanya malam ni dah start 10 Ramadhan terakhir. Waktu yang terbaik selama 240 jam ini kita manfaatkannya mencari keredhaanNya. Kita kena kejar kerana dalam 240 jam itu, ada lebih kurang 8 jam (waktu malam) yang mana dah diceritakan ia lebih baik daripada seribu bulan

8 jam = 720 000 jam!

Kalau korang buat bisnes atau join pelaburan mana-mana, mesti sangat teruja dengan angka ni kan. Satu malam yang lebih baik daripada 1000 bulan! Seolah kalau kita hidup 83 tahun, beribadah pada malam itu seperti beribadah sepanjang  hayat kita!

Besarkan Lailatul Qadr ni!


Sebab itu, kita perlu bersedia. Bersedia dalam erti kata mempunyai perancangan yang rapi seolah kita tak mahu lepaskannya. Untung bagi yang buat bisnes sendiri sebab masa sangat flexible dan bolehlah tambah aktiviti beribadah kepada Allah lebih daripada biasa. Bagi yang makan gaji, juga untung sebab masa yang tinggal tu boleh digunakan dengan seoptimum mungkin untuk kejar 10 hari terakhir ini!

Apa yang boleh kita lakukan?


1) Iktikaf di masjid


Aktiviti yang sentiasa orang kita buat adalah beriktikaf di masjid. Iktikaf di masjid ni antara benda yang paling mudah nak buat. Pergi ke masjid, niat iktikaf! DONE. Mudah tapi nak ke masjid tu yang susah bagi kebanyakan kita. Berbalik kepada NILAI tadi tu, aku rasa semua nak berlumba dan sanggup tinggalkan dunia untuk kejar malam Qadr tu


2)Perbanyakkan baca quran


Tak sempat nak ke masjid boleh perbanyakkan baca quran. Aktiviti ni dituntut oleh alim ulama dan mereka suggest bukan saja baca, cuba belek2 tafsir atau baca tadabur secara beramai-ramai.  Jika sepanjang Ramadhan ini kita baca 5 muka surat setiap hari, 10 Ramadhan nilah kita kena perbanyakkan sebanyak yang mungkin. Jangan lupa nanti akan diadakan quran hour, boleh sama-sama join!


3) Perbanyakkan solat sunat


Selain sembahyang di awal waktu, bagi lelaki solat berjemaah, kita juga boleh perbanyakkan solat sunat di sepanjang 10 Ramadhan ini. Dhuha 2 rakaat, buatlah lebih sikit. Qiyamullail pun perbanyakkan jumlah rakaat solat.


4)Perbanyakkan sedekah


Yang ni ramai salah faham, sedekah tu bukan sahaja duit, TENAGA juga boleh dikira sedekah. Asalkan kita ikhlas. Tapi yang ada duit tu, masa nilah untuk kita perbanyakkan sedekah. Belanja member2 pun niat sedekah juga dapat pahala. Jika ada tabung yang lalu depan mata, ringankan tangan untuk keluarkan duit dari kocek dan taruk duit tu. Pesta ibadah!



5) DOA



Doa terbaik sepanjang bulan Ramadhan ini adalah kita minta pengampunan daripada Allah. Spesifiknya doa kat bawah ni

Itu saja dulu benda yang boleh dicadangkan. Benda ni bukan benda asing, dah banyak kali dah kita dengarkan. Cuma ya lah, manusia ni selalu lupa jadi ingat mengingati tu tanggungjawab kita semua. Harap entry ni boleh dijadikan pahala jariah aku sendiri. Korang malas tulis tu bolehlah share. Semoga kita mendapat ganjaran pahala dariNya! M 

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW