Share

GRANT RM5000 daripada Kerajaan Baru

Baru-baru ini, kawan blog saya pelawa saya untuk berkoloberasi untuk satu program nasional. Tulah pentingnya berblog kan, macam-macam kawan kita dapat. Walaupun blog 3-4 kali je update setahun tapi networking tu masih ada sampai sekarang. 

Dia sekarang bekerja dengan Avana. Katanya akan diadakan program nasional untuk boost eksport barangan tempatan melalui paltform online. Ahaa, mengantuk disorongkan bantal! Saya memang cukup teruja kalau bab bab ecommerce ni. Selain saya sendiri uruskan ecommerce saya mayazaara.com saya juga ada tolong member member untuk buat jualan melalui ecommerce

Program apa tu?

PROGRAM RENTAS SEMPADAN



Menerusi program ini, anda akan dapat:

1) Latihan dan bimbingan daripada tenaga pengajar yang dilatih oleh Facebook.

2) Bimbingan dan sokongan daripada tenaga pengajar selama 3 bulan.

3) Peruntukan dan bantuan platform e-dagang yang lengkap dengan laman web yg disertakan dengan:

• Sistem pembayaran online.
• Integrasi dengan syarikat kurier dalam dan luar negara.
• Pengurusan stok.
• Rekod jualan dan pelanggan.
• Pemasaran digital untuk rentas sempadan.
• Serta pelbagai lagi bentuk bantuan disediakan dibawah program eTrade MATRADE.



Disebabkan program ini terhad untuk 2000 yang layak, saya sarankan kepada pembaca blog ni untuk isi cepat cepat. Jangan kuota dah tutup baru nak isi memang tak dapatlah ya :)

Langkah pendaftaran


1) Klik sini untuk baca info https://avana.asia/export/
2) Klik register here
3) Isi semua maklumat
4) Di ruangan 'Bagaimana anda mengetahui program ini, tanda Other dan tulis nama Faridzul
(Saya merupakan Partner Avana, anda akan berada di bawah seliaan saya semasa program bermula kelak)
5) Klik submit

Penting tau sebab anda isi di ruangan dimana anda tahu program ini dengan nama saya sebab kelak jika berjaya masuk program ini, anda akan dibawah selian saya.

Okey, itu sahaja infonya. Saya ada buat group untuk informasi grant, boleh klik sini Jangan risau sebab saya dah set group ini hanya saya yang boleh bagi info. haha, so tak boleh membawang. Ada apa apa info mengenai Grant, inisiatif, latihan dan lain lain yang percuma, saya akan pass kat situ. So takdelah miss infomation lepas ni kan

Jumpa lagi nanti, jangan lupa daftar tau yang Grant RM5000 tu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Kenapa jualan pada tahun ini agak teruk?

Kita dah masuk ke 10 Ramadan terakhir. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk kumpul pahala banyak banyak buat bekalan di hari sana nanti. Jomlah kita sama-sama ya

Cuma entry kali ini, aku nak kongsi mengenai perniagaan di bulan Ramadan

Bulan Ramadan boleh dikatakan bulan yang paling best untuk buat jualan. Orang membeli di bulan ini memang luar biasa banyaknya. Sebab itu pada tahun ini, ada beberapa perniagaan yang aku jalankan. Tamak katakan. hehe. Tamak benda elok ok

  • Jual tudung Naelofar
  • Jual tudung lelong
  • Jual Roti John (satwey)
  • Jual alat make up
  • Jual perfume


Ermm, banyak betul. haha

Tak naklah ulas satu satu cumanya kalau nak dibandingkan tahun ini dengan tahun lepas, memang jelas penurunannya. Benda ni expected, sebab tu aku tak letakkan sumber tu di satu tempat tapi di banyak tempat. Harapnya adalah yang sangkutkan

Overall, memang agak teruk jualannya. Bukannya nak mengeluh tapi nak berkongsi dengan peniaga kenapa aku rasa benda ni terjadi


1) Budaya membeli dah berubah

Jika dulu orang membeli di kedai fizikal, kini orang lebih suka membeli secara atas talian. Kalau di bazaar ramadan sekalipun, orang lebih suka order dari rumah dan mengharapkan orang hantar ke rumah mereka. Lagilah kalau korang jual pakaian ni, dah semakin ramai kawan-kawan sendiri (korang sendiri pun kan) yang lebih suka klik klik je daripada pergi ke pasaraya atau butik



Jadi, kalau belum ada ecommerce tu, pakat pakat la buat. Nasib baik aku dah standby awal dengan buat Mayazaara.com memang jualan di kedai online tu hampir nak sama dengan jualan di butik dah. 


2) Kuasa membeli dah kurang

Tahun lepas orang kerajaan dapat bonus RM500 dan pesara dapat RM250. Campur dengan jumlah penjawat awam kat Malaysia ni hampir ada 1 Billion untuk dibelanjakan. Banyak tu. Tahun ini kerajaan baru dah umumkan hanya RM400 dan kepada gred 41 kebawah sahaja. Memang besar kesannya



Syarikat besar pula, aku tanya kawan-kawan aku yang bekerja di syarikat multinasional ni katanya bonus pun tak sebesar tahun lepas. Memang itu memberi kesan kepada ekonomi. Benda ni kita doa ajelah agar kerajaan take consideration jangan duk berjimat je, kena kuat berbelanja baru ekonomi akan terus subur

*******

Aku nak tulis panjang lagi tapi dah nak masuk Isya dah. Haha. Ni tulis blog kat kedai ni lepas berbuka. Gigihkan menulis. Kata blogger, haruslah gigih. Ok, selamat berbuka dan selamat melakukan ibadah. Doalah supaya kawan-kawan kita yang meniaga tu dapat beraya dengan happy tahun ni

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Entry pertama tahun 2018, Bismillah

I am BACK!

Sungguh tak disangka akhirnya manaip juga di blogger.com ni. Actually takdelah susah sangat sebab dah pernah biasa buat kan, entah kenapa tak menulis kat sini, rasanya MALAS lah kot alasan paling sesuai. Lagi satu tiada motivasi

Dan entry ini entry pertama untuk tahun ini, harapnya tak menjadi entry terakhir jugalah kan

Entry terakhir mengenai persiapan Ramadhan, mak aih dah nak masuk Ramadhan seterusnya baru nak gatal menaip balik

Teruja dengan ADSWORD



Semalam aku gagahkan diri untuk hadiri kelas adsword by sifu mus. Expectation agak tinggilah sebab nak belajar technical part yang lebih terperinci. Tapi sayang last last baru nak dapat dia tunjuk. Haha, biasalah kelas macam ni mana mana Internet Marketer buat untuk promote kelas yang berbayar lagi tinggi. 

Senyum ajelah

Cuma agak teruja nak kongsi sampaikan aku rajin gagahkan diri menulis balik ni sebab ada seorang student dia buat perkongsian yang mana hasil carian SEO berada di ranking pertama dah 2 tahun dah dan disebabkan ITU JE bisnes grow tak ingat dunia

Dan dia gunakan BLOGSPOT!

Haha, itu yang aku tak boleh nak hadam macam nak hempuk hempuk je kat diri sendiri, tak perlu susah susah nak beli domain ke apa, beli hosting ke apa, pakai je blogger.com yang free ni dan buat ADSWORD je boleh generate sale yang banyak

Actually benda ni memang tak tipu, dulu masa aku buat Herbalife, pernah main SEO juga kat blog satu lagi memang sale kebanyakan masuk melalui blog je. keyword apa aku guna tak bolehlah nak kongsi kan, tapi main point dia, kalau kena keyword dan ada duit sikit buat ADSWORD memang bisnes akan BOOM

Dan katanya LAGI LAMA web kita tu, LAGI SAYANG GOOGLE kat kita

Haaa, dah nampa kenapa aku menulis balik ni? Haha, hipokrit sungguh. Bukan apa, sayang blog ni dari 2009 lagi, dah almost 10 year nak hidupkanlah dia balik bolehlah main tanam tanam keyword sikit. Aset tu. Yang faham tu fahamlah kan :)

Ok, semoga aku istiqamah menulis. Banyak je benda nak tulis sebenarnya, tapi itulah sebab kekangan masa kan. Cuma sekarang aku ada join kelab5pagi.com yang mana hari hari bangun jam 5 pagi adalah sikit lebih masa yang boleh diperuntukkan untuk berblog ni

Semoga istiqamah, jumpa lagi next entry okeyy!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW