Share

Jadi orang Kedah

Alhamdulillah, berjaya juga post entry ke 4 untuk tahun ni. Hehe. Lama menghilang di arena blog ni bukannya bermakna terus akan melupakan blog ni, cuma masa dan keadaan yang tidak mengizinkan untuk menulis. Kali ni nak cerita sikit pasal diri sendiri.... Ermm ada lagi ke orang berblog pasal diri sendiri sekarang ni? Haha. Ikut la labu yang penting ada entry untuk ditulis. hehe


Jadi orang Kedah bak hang 



Kalau korang tinggal di Sungai Petani Kedah, nampaknya kita ni berjiran! Awal bulan 4 hari tu aku start menyewa di Bandar Puteri Jaya, rumah fully furnished dengan harga yang sangat berpatutan. Terima kasih kepada pak mertua aku yang deal harga ni sebab masa tu aku di Mekah tempoh hari apabila lihat iklan di Mudah.my terus mintak pak mertua aku deal. Memang perancangannya cari rumah yang ada aircond, kelengkapan asas tersedia supaya takdelah berat sangat nak pindah rumah kena beli semua tu kan.


Dapat rumah ni memang dah rasa terbaik dah!


Actually aku dah lama ulang alik KB-SP ni, tahun lepas lagi rasanya nak menyewa sendiri tapi asyik ada hal je yang memaksa menumpang di rumah mertua. Alhamdulillahh, lepas balik tunaikan Umrah bulan 3 lepas, dapat menyewa rumah sendiri. Cik Bini ada buka butik jual tudung di Tesco Selatan SP, aku dengan komitmen futsal family di Kelantan kenalah selalu berulang-alik KB-SP berbulan jugaklah. Dalam sebulan tu 5-6 kali turun naik KB-SP. 

Akhirnya buat keputusan, lepaskan tanggungjawab futsal kepada abang ipar aku dan aku jadi ORANG KEDAH. Hehe. Walaupun agak kekok berada di negeri orang, tapi best jugak Kedah ni. Tambahan pula kat SP ni memang meriah dengan pelbagai ragam, pelbagai bangsa. Kejiranan aku duduk ni Cina India semua ada. Tepi rumah aku ni Cina, memang agak pelik la biasa dengar kokokan ayam tapi sekarang dengan ouk oukkan anjing. Hehe. Kata hidup kat Malaysia, kenalah saling bertolak ansur gituuuu

Oklah, cukup setakat tu dulu, esok menulis pulak. Panjang2 nantikan takde idea nak tulis esok. Hehe. Jumpa lagi, selamat malam

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Hadiah RM 10 : Mentaliti dan Memalukan

Tadi masa tunggu waktu tayangan The Jungle Book, sempat scroll facebook, ternampak satu album gambar yang tengah viral iaitu KJ sedang bagi hadiah kepada pemenang lumba basikal kepada budak2... RM10???



Dalam hati aku terus kata ni mesti gambar edit.... Tapi setelah lama duk tilik, aish ni bukan edit ni dan kalau edit pun takkan la rajin nak edit sampai berpuluh gambar. Jadi, masa Mogwi duk berperang dengan harimau tu, fikiran aku ligat berfikir ‘balik ni nak kena ulas ni!’


Mentaliti hadiah

Aku minat nak ulas benda ni sebab sekarang ni antara salah satu sumber pendapatan aku adalah dengan menganjurkan pertandingan. Dah ada futsal sendiri ni kenalah rajin-rajin buat tournment nantikan takde yang kenal futsal kita. Jadi, penganjuran macam ni agak dekat dengan aku dan ada beberapa komen yang aku akan tulis, kena atas batang hidung korang dan juga batang hidung penganjur!


Untuk korang (tak terasa tak mengapa)

Actually rata-rata mesti tak setuju dengan hadiah tu kan. Tapi jangan mudah terpedaya dengan gambar-gambar tu, hadiah rendah tu untuk junior je, untuk yang dewasa not-bad lah. Aku pun terkejut Menteri datang oi takkan la nak bagi hadiah ciput tu je - MEMALUKAN. Tapi tu hadiah untuk kategori bawah umur yang 9, boleh tengok hadiah lain kat sini

Sebenarnya aku cukup pantang kalau orang join tournment untuk HADIAH. Ini mentaliti yang memang susah nak ubah. Play for prize dan play for money ni merupakan RACUN yang menjadikan sukan kita tak kemana. Mesti korang tak setuju kan, tapi baca dulu apa yang aku tulis ni. 


Salah motivasi

Apabila korang involve dalam sukan, terutama budak-budak ni, pleaselah jangan encourage dieorang main untuk hadiah. MAIN UNTUK PENINGKATAN PRESTASI. Sebagai coach, kalau ada sedikit peningkatan (CONTOH dulu no last, sekarang no 5 last tapi masa bertambah ok) tu dah dikira kejayaan. Next pertandingan improve lagi. Budak-budak ni manalah reti semua tu tapi apabila kita bagi motivasi dengan cara tu, memang dieorang akan improve cepat. Berbanding kalau korang ajar anak buah korang ‘ok, make sure menang no 3 paling kurang sebab top 3 je dapat cash’ maka kelautlah budak tu nanti for sure

Tak caya, korang tanyalah coach2 sukan yang dah lahirkan atlet hebat apa motivasi dieorang tanam ke dalam fikiran anak buah dieorang

TOLONGLAH buang mentaliti main untuk hadiah ni, hargailah penganjur sebab trust me, nak anjur sesuatu pertandingan tu amat-amatlah susah. Appreciate penganjur dengan at least ucap terima kasih kerana menganjur pertandingan macam ni dan lain kali adakan la lagi.

Walaupun ada penganjur yang untung ribu raban... 


Untuk penganjur

Ni nak kutuk penganjur pulak ni! Hehe, takdelah kutuk tapi untuk penambahbaikkan bersama. Khasnya untuk acara JCM ni. Seriously kalau hadiah bawah RM 100 ni, tak payah la nak buat mock cek bagai, bagi dalam sampul cukup. Atau tak payah bagi duit, bagi benda lain macam baju ke, topi ke, RM 10, RM 20 ni buat malu aje aihhh buat mock cek macam tu. Harga mock cek tu pun aku pernah buat lebih RM 70 satu tau, mahal tali dari beruk ni orang kata. 

Entah hilang kemana common sense penganjur pun aku tak tahu. Hehe. Tapi keep it up, kita bahan kuat-kuat bukan bermakna kita nak kutuk, tapi supaya ingat lain kali tak buat macam ni. Ok?

Kesimpulan

Takde kesimpulan sangatnya, tak khusyuk tengok The Jungle Book tadi. Hihi. Bubye jumpa lagi!


pss : Entry ketiga tahun ni, Alhamdulillah

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW