Share

Bahaya tinggal kereta dengan anak kunci

Dah jadi satu kebiasaan untuk aku, kalau nak singgah kejap ke mana-mana aku takkan matikan kereta, keluar kejap, tunaikan hajat then masuk balik - tak payah start kereta dah - konon mahu jimat minyak. Tapi sekarang ni, nak buat benda macam tu rasa ngeri pulak dengan banyak kes berlaku orang larikan kereta ketika tuan keluar daripada kereta


Hilux dilarikan orang

Aku ada kenal seorang pengusaha restoran ni, benda ni pun terjadi kat diri dia. Ketika tu suami dia bawak hilux, jumpa kawan kat tepi jalan, turun dari kereta (tak matikan kereta) tup tup orang masuk dalam kereta dan larikan kereta tu. Menangis tak berlagu la tengok kereta sendiri dibawak orang lain. Depan mata pulak tu, nak kejar lari dengan kereta macam panda kejar harimau la jawab dia takkan dapat!

PANGER namanya


Kisah semalam

Semalam pun heboh kat tv, media sosial yang kereta dilarikan orang di tempat pengasuh. Lagi sadis ada anak ohhh dalam kereta. Kereta tu at least kalau kena curi pun tak pelah boleh beli lain, ni anak oi. Memang teriak la mak dia. Nasib baik anak tu dah tak ape-ape dah sekarang ni tapi moral dia, even kat tempat biasa pun kita kena matikan kereta, bawak anak kunci tu sekali dengan kita kalau nak ke mana-mana


Jangan tinggal anak kunci dalam kereta ketika kita tiada!

Actually aku nampak banyak sangat benda ni orang kita lakukan. Terutama aku yang selalu berada di Kubang Kerian, memang ayah pergi keluarkan duit dalam bank, tinggal anak dalam kereta dengan anak kunci kereta ada dalam kereta. Bukan sekali dua, dah banyak kali. Aku rasa korang pun mesti pernah tengok benda yang sama kan?

Geram mahu curi kereta tu buat ala-ala rompakan nak tengok reaksi si bapak macam mana!

Sebab tu ada peribahasan jangan terhantuk baru terngadah (eh betul ke?) Sebab 'kedegilan' dan sikap 'ketidakpedulian' kita ni membuka peluang kepada orang yang memang ternanti-nanti 'rezeki' di depan mereka tu. Bagus jugak ada berita-berita macam ni, at least dapat mengingatkan kita supaya tak buat benda yang sama. 

Jangan dah terjadi, baru nak menyesal sudahhhh

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Perjalanan hidup seorang blogger yang sangat betul

Actually sebelum entry ni aku tulis, ada benda lain aku nak tulis. Tapi sebab rasa benda ni sangat cool dan macam kena je, macam betul je, jadi aku publish entry ni dulu. haha. Entry asal sini aku translate jadi bahasa Melayu


Jom kita tengok bagaimana perjalanan hidup seorang blogger yang diterjemah melalui gambar-gambar format GIF ni


1) Apabila kita bermula untuk menulis blog





2) Apabila kita tahu yang nak berada di ranking Google search bukannya mudah





3) Apabila kita dapati ada blog yang popular selalu berada di ranking atas untuk sebarang keyword walaupun post mereka bukanlah berkualiti dan dah berzaman tak update





4) Apabila ada blogger post pendapatan mereka dari blog mereka





5) Apabila ada blogger (selalunya denaihati) buat contest dengan pemenang komen paling banyak dapat hadiah




6) Apabila kita menang contest tu dan dapat hadiah smartphone!





7) Apabila blog dah mula dikenali ramai dan blog dah start muncul di 1st page carian Google





8) Apabila orang SPAM di ruangan komen blog kita





9) Apabila ada pihak yang email untuk beriklan di blog kita




10) Apabila kita tahu sebenarnya bayaran diperoleh sangat ciput dan tak memadai langsung




11) Apabila ada post blog kita menjadi viral sampai oh media pon kongsi




12) Apabila dapat email daripada silent reader katakan dia sangat suka dengan penulisan kita





13) Apabila masa raya saudara mara tanya 'kerja apa sekarang?'



so amacam ada yang kena? mesti kan! haha




Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW