Share

Review BESTMobile prepaid

Dah semakin hampir dengan pelancaran ni, makin ramai pula kawan-kawan aku yang join bisnes prepaid terbaru ni - Best Mobile. Dulu TuneExcel pun ramai jugak member-member ajak join tapi dah 2-3 tahun sepi tanpa berita. hehe. Tapi ada jugak yang member betul2 sukses, dapat 1k-2k sebulan siapa nak bagi kan? so no offend la standard biasa bisnes ada yang rugi ada yang untung

93% yang meniaga tutup kedai lepas 3 tahun beroperasi (scary!)


Actually aku bukannya nak menakutkan supaya korang tak buat bisnes, tapi tu realiti dunia bisnes. Ada masa korang untung, ada masa korang rugi. So peringatan ni untuk korang diluar sana jugak, bukan sebarangan bisnes korang join dan dapat keuntungan, mostly bisnes pertama akan rugi.Kedua , ketiga malahan sampai berpuluh akan rugi atau hanya 'balik modal' Yang membezakan sukses dengan tak sukses, dah rugi tak berhenti disitu tapi teruskan juga hinggalah berjaya

Takde yang gagal dalam bisnes, yang ada cumalah berputus asa

Amboi-amboi panjangnya mukaddimah :)

Ada kaitan sebenarnya apa yang aku "bebel" kat atas dengan review Best Mobile ni, kaintannya adalah : Nak cuba bisnes, boleh cuba Best Mobile. Haha nampak sangat review ni akan berat sebelah sebab tuan yang review pun dah join :)


Sebelum aku mulakan review, baik kita tengok balik idea disebalik model bisnes ni. Apa-apa bisnes sebenarnya nak "hidup lama" perlukan produk dan pengguna. Produk bagus, pengguna suka maka bisnes tu akan berterusan. TAPI ada satu lagi faktor bisnes tu akan berterusan iaitu - barang yang digunakan perlu selalu digunakan! Kalau korang tengok senarai orang terkaya di Malaysia (dunia sekalipun) rata-rata "menjual" barangan yang selalu kita guna. Macam mana jual gula yang harganya RM 2.86 pun boleh jadi orang terkaya kat Malaysia ye tak? 

ok ok. kita teruskan review


1) Latar belakang syarikat


Sudah pasti nak tengok sesuatu bisnes kita kena tengok "who behind the company" Kalau company tempatan ni tak boleh nak expect yang tinggi-tinggi sangatlah kan, paling penting kena tahu serba sedikit, takdelah tak sampai 2-3 bulan join company tutup :( komisyen entah kemana...

ni aku ambil daripada internet jugak

BESTMobile diuruskan oleh BestMobile Malaysia Berhad (Reg. No: 1132252-H), sebuah syarikat bumiputera dengan modal dibenarkan sebanyak RM10 juta. Melalui syarikatnya iaitu Cellular Motion Sdn Bhd, BESTMobile telah menandatangani perjanjian dengan Friendi Mobile (www.friendimobile.my) sebuah syarikat milik Virgin Mobile Middle East & Africa (MEA) dan Kumpulan Peransang Selangor serta Samena Telecom Ltd. untuk membangunkan satu konsep perniagaan B-Brand. FriendiMobile menjadi teknologi partner manakala BESTMobile menjadi marketing arm yang akan membangunkan program ini. Status BESTMobile adalah sebuah Telco yang memegang lesen Mobile Virtual Network Operator (MVNO)                                                                                                                                                                                                                  
BESTMobile, dipimpin oleh pengarah-pengarah yang terdiri dari 7 orang pakar yang memiliki lebih 10 tahun pengalaman dalam bidang minyak & gas, perbankan, perundangan dan telekomunikasi di dalam dan luar negara.                                                                                                                                                                                                  
BESTMobile menawarkan perkhidmatan talian telefon kepada pengguna menggunakan nombor awalan 011-38xx xxxx dengan menggunakan rangkaian Umobile dan Maxis sebagai rangkaian teras. BESTMobile juga menggunakan Nama Penyelia Perkhidmatan (SPN) sendiri iaitu MyBEST yang akan terpapar pada setiap telefon pengguna dan menggunakan server sendiri.                                                                                                                                                                                                      
BESTMobile, menggunakan kombinasi antara teknologi telekomunikasi dan sistem pemasaran pintar dengan memiliki sistem sms sendiri dan sistem USSD. Selain itu BESTMobile juga mendapat sokongan dari sistem teknologi terkini dari VirginMobile MEA.                                                                                                                                                                                                                                                                                  
BESTMobile menyediakan pelan harga yang mewakili semua golongan dari pelajar, golongan bekerja dan juga warga asing. Pelan yang ditawarkan bukan sahaja amat menjimatkan tetapi tersedia pelbagai pilihan istimewa dan peluang menjadi Usahawan Telekomunikasi dengan modal yang sangat minima rendah bermula RM 49

2) Leader, upline dan group




Satu lagi dalam bisnes perangkaian ni korang kena "memilih" untuk letakkan posisi korang kat mana. Kalau setakat nak jadi pengguna tu oklah tapi kalau nak ada income 4,5 atau 6 angka kena pilih kumpulan mana korang sertai. Actually tak kurang daripada 4 orang dah approach aku untuk bisnes ni tapi entah kenapa rasa tak "sesuai" dengan jiwa cara dieorang approach. 

Tapi semalam (ya semalam) aku saja test register kat satu website, tak sampai 20 minit ada terima whatsapps "tanya khabar" hehe aku cukup suka dengan gaya macam ni sebab every networking bisnes fast response sangat penting. 

tanya itu ini baru tahu yang orang tu baru lepasan spm dan takde pengalaman dalam networking. haha

Jadi aku ambil inisiatif sendiri jumpa dengan admin website tu, tenghari tadi (24/3/2015) bertempat kat kopitiam kita beramah mesra la aku dengan admin tu.


Lepas soalan perangkap!


Ini satu lagi untuk check sama ada leader korang tu sesuai ke tak untuk jadi leader, tanya soalan perangkap! Every networking bisnes nak kaya cepat sangat mudah - "jual duit" bukannya jual barang so en nazzer yang merupakan admin di website tu lepas soalan aku tu. haha. soalan apa tu kena datang jumpa la, skill mahal tu. hehe

Alhamdulillah, lepas penerangan dari dia lebih kurang setengah jam (sebab aku pun ada appointment lain dan dia pun nak gerak ke KL) aku pun yakin dan bayar yuran tu


3) Modal rendah dan no-money-game




BestMobile ni nak mulakan bisnesnya sangat mudah, RM49 saja dan korang akan dapat kredit RM10 tersedia. Aku takkan review lebih2 pasal pelan pemasaran sebab benda tu dah ada nak korang email ke dan download, apa yang aku review benda yang "jarang" orang nampak.


Lagi satu aku suka pelan pemasaran BestMobile ni susah untuk kaki-MLM jadikannya sebagai money game. Maksudnya kaut untung atas kemasukkan sahaja. Tak tahulah lepas ni macam mana tapi yang aku tengok memang susah. Just macam biasa, bisnes konvensional lain, jual dapat untung, guna dapat komisyen.


4) Selalu guna kenapa tiada manfaat lebih?




Actually kalau aku tanya korang sekarang ni line hp korang pakai sekarang berapa sen/minit, data berapa sen/mb memang aku yakin tak ramai yang tahu. Kalau korang tahu tu #kitageng. hehe. Dulu aku guna Celcom amek pakej bayar RM150/month sebab nak dapat iPhone punya pasal, dah habis kontrak tukar DiGi sebab lagi murah dan tak lama dengan DiGi tukar celcom balik cuma amek pakej murah sikit dari dulu then tengok bil mahal semacam aku tukar uMobile.


Sekarang ni pakai uMobile lah


Cumanya selalu ada masalah "drop call" orang call masuk voicemail, terpaksa kita kena call balik :( Yang aku nak highlight kat sini - memang ia menjadi kegunaan kita tapi berapa banyak manfaat yang kita dapat? Alang-alang kita guna, baik kita dapat manfaatnya kan?

Untuk bagi korang lebih faham aku ambil contoh dunia telco sekarang ni. Actually kos untuk yang ada pencawang sendiri kosnya 2-3 sen per minit saje. Macam aku pakai uMobile sekarang kosnya 18sen/minit. Balance 15-16 sen lagi pergi mana? Selain untuk bayar gaji pekerja, ia digunakan untuk marketing! yesss, sangat mahal kos untuk marketing tu, aku ada kawan yang pernah incharge marketing kat telco M***s ni kos 2 bulan pengiklanan kat paper sahaja cecah 1juta lebih. tu kat paper, belum lagi kat radio, tv dan sumber-sumber lain.


Bagi BestMobile pulak, aku tak tahulah berapa kos sebenar tapi mungkin mahal sedikitlah sebab dia pakai pencawang Maxis dengan uMobile jugak dan kos per minit untuk panggilan adalah 16-19 sen/minit. Kos marketing tu company tukar kepada kos untuk bayar komisyen. cun kan? standardlah, mana2 company networking macam tu, iklan dari mulut ke mulut

Persoalannya, berapa minit kita cakap dalam sebulan. Aku tak tahu korang tapi kalau aku lebih 500 minit. Sen sen tadi dah bertukar jadi puluh-puluh dan ratus-ratus. So, nak jadi pengguna bijak, kita ambillah sedikit percent kat kita. BestMobile ni bagi sehingga 30% kat ahli dia. haa, menarik kan. tu yang join tu. haha. 

Bahasa mudah dia - rebat!


5) Company tak launch lagi, peluang jadi terawal




Bulan April ni katanya company akan launch. So kalau korang register sekarang boleh lock posisi korang as leader. Aku pernah buat entry pasal tips nak join syarikat MLM antaranya kena tunggu company tu 5 tahun untuk tahu sama ada tutup atau macam mana, tapi tu untuk syarikat MLM yang perlukan pelaburan ribu raban, BestMobile ni tak register under MLM walaupun bayarannya ala-ala MLM so ia terbalik, kalau nak join, baik join paling awal. Company ni memang akan kekal lama sebab ia talian telefon!


Kejap joe, ada je banyak sebelum ni syarikat telco ala-ala bestmobile ni lingkup?


kan aku dah cakap, ia bisnes. ada untung rugi. lingkup ke tak tu bukan bidang kuasa kita. CUMA modal RM49 aku rasa tak rugilah sampai bergadai tanah. hehe. kos minimum risk rendah. sekarang ni banyak leader dah start promosi - aku kira lambatlah - dan ada yang ambil duit ada yang tak ambil duit. Kalau korang join under aku ni, ambil duit. So dah boleh tapis untuk yang betul2 berminat ni

Maksud ambil duit tu, korang bayar RM49 tapi simcard tak dapat lagi, pertengahan april ni baru dapat. Tapi dah boleh lock position tu yang best tu. Dah siap-siap cari orang bawah untuk letak bawah kita dan tunggu dapat komisyen daripada top up tu nanti


6) StartUp : Sejuta lebih hadiah dan kejar 30 hari pertama



Tahun 2015 dan 2016 company banyak buat offer untuk naikkan lagi nama syarikat. Lebih RM1 juta hadiah untuk yang aktif-aktif ni. Antara sebab aku join adalah anggap benda ni contest la. haha. joegrimjowkan suka contest. hehe. Aku ni banyak database orang, email dan no phone banyak so apa lagi manfaatkan peluang yang ada

Ada satu bonus dipanggil FAB, iaitu dalam masa 30 hari kalau korang berjaya daftarkan 30 orang bawah korang, akan dapat extra RM500 oneoff. 30 orang tu kalau jual je akan dapat pulak RM 600 so bagi part timer untuk bulan pertama boleh dapat RM 1100 boleh la buat persiapan menghadapi GST. hehe

Jadi, aku suggest sangat korang join. Susah tau aku nak join "benda-benda" macam ni sebab ye lah aku ni bab2 networking ni skeptikal sikit sebab dah ada buah hati kan (baca Herbalife) 


7) Kenapa perlu join BestMobileClub.com

Macam aku bagitau awal tadi (tengok  no 2) aku join under team bestmobileclub. Dah banyak dah sekarang ni yang buat ala-ala macam tu tapi yang aku suka pasal mereka ni sebab
  • admin sendiri orang IT, so memang dia akan advance sikit daripada kebanyakan orang
  • ahli akan dapat website replika, sangat mudah untuk promote. website replika ni pun 'nampak mahal' dan lebih profesional
  • ahli akan dapat video promotion yang mereka sendiri, nak upah orang buat mahal ooo dan lagi kreatif la kirenya
okeh, nak join klik sini

Serius aku rasa untuk korang nak lakukan secara part time dan bil hp korang tiap2 bulan lebih RM 30 baik join sebelum terlambat. Join under BestMobileClub.com dan kerja promosi koran pun akan jadi lebih mudah. Sama-sama kita kumpul harta persediaan nak hadapi GST. hehee....


****************

Alright ini review ringkas daripada aku, harap korang pun boleh join. ada apa-apa pertanyaan boleh terus call ya. 0169640972

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

Harga baru bas ekspress bermula 15 May 2015

Harga minyak turun.... tapi harga naik bas naik pulak


hehe pelik!


Tengah dapatkan info dari wakil SPAD nanti aku post sini ya KENAPA boleh naik. Tapi rasanya korang boleh teka kot sendiri kan? hehe

pss : Hehe jelah kita rakyat mampu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW