Share

Joegrimjow dan Nuffnang

Seperti yang dijanjikan semalam, hari ni nak post sikit pasal Nuffnang.



Apakah Nuffnang?

Sebuah website pengiklanan yang tengah mencanak naik dengan pelbagai rancangan jangka panjang oleh CO-Founders nya, Cheo and Tiah. Mula dilancarkan pada hujung February 2007 dan sehingga July 2009 sudah mempunyai 80 ribu blogger yang mendaftar! Meliputi 4 buah negara, Malaysia, Singapore, dan yang terbaru Philipine dan juga Australia. Idea pengiklanan di blog ini agak baru dan tahniah pada Cheo dan Tiah kerana berjaya jadikan ramai impian blogger untuk mendapat pendapatan sampingan dari blog terlaksana



Macam mana untung?

Senang sahaja konsepnya. Sesebuah syarikat berminat untuk beriklan dengan Nuffnang dengan satu 'produk'. Blogger yang mendaftar bawah nuffnang akan mengiklankan produk itu. Duit dibayar oleh syarikat itu kepada Nuffnang, dan Nuffnang bayar kepada blogger hasil dari iklan yang diletak dalam blog. Simple
Produk bukan sahaja bentuk material, tetapi juga boleh jadi website, event dan macam macam lagi



Kenapa aku suka Nuffnang


1) Pendapatan sampingan

Sudah pasti bila dah capai 1000 uniq visitor sehari, memang rugi kalau tidak meletak iklan. Walaupun tak banyak, blog ni boleh jadi sumber pendapatan juga, takdelah buang masa je menulis blog ni



2) Belum masa nak jalankan pengiklanan sendiri

Blog ini merupakan blog peribadi untuk kepuasan sendiri. Ada beberapa individu yang sudah berminat untuk meletak iklan dengan aku. Tapi sebab belum masa lagi untuk aku buat pengiklanan sendiri, hanya sekarang ni letak iklan Nuffnang sajalah. Bila tu, tunggu Uniq visitor maintain 1500 sehari baru aku lancarkan. Sekarang ni tak stabil lagi. Contoh bawah


31 may - 6 jun : Graph tak stabil, nasib baik semalam cecah 1000 UV balik


3) Contest

Yang ni aku paling suka. Antara sebab aku tak bertukar kepada Innity adalah kerana contest yang nuffnang anjurkan. kadang-kadang nuffnang ni hanya bagi kepada glitteriti sahaja. Jadi sayang nak jaga status geli geli tu, kena la setia dengan Nuffnang.



1st contest - Flymas.mobi

Tugasan ini mengkehendaki buat video. Lucu juga sebab video tu dihantar pada hari last last tarikh tutup. nasib baik sempat buat. keputusan tak tahu lagi. Walaupun dah lama berkurun tarikh tutupnya, tetap tak tahu kenapa tak diumumkan lagi. Video ada di bawah






2nd contest - IP man

Contest ni memang suka suka aku buat untuk test dan lihat macam mana cara untuk menang. tup tup dapat hadiah tiket wayang. sebab duduk kat UK lagi, memang melepas camtu je lah tiketnya. Tapi aku dapat idea macam mana mahu menang contest nuffnang ni sebab entry aku dengan entry pemenang tempat pertama, jauh sangat bezanya! Jadi lepas ni, nak join kena buat entry betul2!


Tips mahu menang :Satu gambar je tak boleh menang, kena banyak gambar!




Contest berikutnya! - my water moment

Sekarang ni Nuffnang tengah membuat satu pertandingan my water moment. Ha, dah ada idea dah nak buat entry contest ni. Hehe, tak sabar esok nak habis exam sebab nak mulakan pengambaraan (???) untuk buat entry ini. jeng jeng jeng. TUNGGUU





Idea yang baru vs menjadi juara

Apa yang boleh dibelajar dari Cheo dan Tiah ni adalah usaha untuk memperkasakan nuffnang ni sendiri. Macam mana dalam 3 tahun ni je boleh jadi nuffnang seperti sekarang. Walaupun ini merupakan idea baru, tak dinafikan ada syarikat yang dah lama establish dalam bidang ni seperti innity dan advert, tapi macam mana nuffnang boleh bersaing dengan mereka, inilah sikap yang kita patut contohi. Mahu jadi juara dalam sesuatu bidang bukan senang. 'Plan' dan laksanakan plan itu!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

39 comments:

Nur Su'aidah said...

joe, dahsyat hang punya traffic. entry pon dahsyat. emm, jeles lorh! haha

*tp seyes jeles.

A-Y-I-E said...

Wahhh ramainya UV ko.... grrrr..
Semakin hari ramai pula orang bercerita pasal Nuff dorang...

Joe, jikalau engkau mengetahui apakah itu Innit nuffnang, boleh tak ko buat entri tentang Innit?

Ada salah seorang kawan aku tak tahu la...

Apa yang aku tahu ttg innit tu.. adalah ping blog jer..

joegrimjow said...

ayie, cube tanye jard, jard otai innit
(esok exam wehh, haha)

Faizal The Newscaster said...

gempak seh yang punya trafik!
dan video itu sangat best! terer hang edit video ek..gelak2 aku tengok

hakimfaridzul said...

fuyooo faridzul!

bahahahah

uv kau gila kentang ar!!!
hebat2!!!

Hizami Rahim said...

haha.
tahu takpe.
nuffnang mmg superb!
walaupun zami tak pernah cash out lagi duit drpd nuffnang tapi tetap support them.
;)
sikit2 lama2 jd bukit.

joegrimjow said...

faizal, hasil dari support kawan2, hehe

joegrimjow said...

traffic ok pun sebab korang jugak. thx u very much
;)

fikah mus said...

nuffnag tetap unggul di hati.

apa2 pun, buat exam elok2.

Mohd Nasri Md. Nasir said...

ak nk msuk gk..
tp bce kt footer note tu wt ak xnk msuk plak..
adiah tuntut kt HQ nuffnang..hahaha

LORD ZARA 札拉 said...

pergh Joe!!

ha ha ha~

rindu nak melawat kamu~

alahai~

nEo.. said...

wahh..UV ko membuatkan semangat aku berkobar2 :-)

FarhanaDr said...

Hmmmmmmmm.. Suspens sungguh ni.. Hmmmmmm.. Menanti entry kamu momen water.. Hik hik..

joegrimjow said...

tunggu la ye entry tu

idea dah ada
;)

sI tEDI said...

TQ atas perkongsian joe!

mama zharfan said...

mesti masyuk kan duit nuffnang sbb tinggi unique visitornya

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

wahhh leh la bawak souvenir banyak banyak dari london.. duit nunang kan musti banyak.. waaakakakaakaakakakaaka

ok good luck esok paper

joegrimjow said...

nunang ni... nama lain bagi nuffnang ke?
;)

IxoR@ said...

wowww trafic tak menahan...

berangan-angan nak tinggi mcm tu juga....

apa pun , nuffnang best...

noor afzan said...

bila baca entry joe ni macam dah berjangkit daripada kak dahlia, pastu dakbatman.

semua trafik memang tak hingat punya..
cayalah bro..
salute2..=)

joegrimjow said...

traffic ni rezeki
ada org tengok, ada la traffic
;)

nursarah said...

yep. Nuffnang banyak kontes. tu kelebihan dia yg best banget!

joegrimjow said...

kena sentiasa join
baru lagi best

joegrimjow said...

kena sentiasa join
baru lagi best

Merryn said...

you hav good traffic dude.. keep it up :D

*∽ IZAN ∽* said...

Salam Joe.. salute aaa bleh hit over 1000 sehari..!!! Akak vote contest IP Man tuh! ha ha. Camne leh photoshoot kat dapur@hotel tu? part time kat situ ker..? Akak dulu pun masa further part time hotel gakk.. dari 1st year sampai gradd.. siap pernah dapat bonus lagii.. loyal staff ha ha ha!

*∽ IZAN ∽* said...

Opss.. lupa lakk.. ku seru seru nama mu dlm blog ku *ambik berkat* he he.. sila la terjah... he he he

En iLham said...

pergh
ramai sungguh UV tu
jeles gila tengok
bertambah semangat semula nak terus berblogging
sifu, sila beri tunjuk ajar yer

hazman aka species1980 said...

Ini la rasa nak join contest baru SONY tue.... ngeee

kisahsensasi said...

kalau rajin join contest sure senang nak dapat idea kan....

joegrimjow said...

thx u
;)

sama2 kejar traffic dengan hasil entry bermutu
tengah blaja jugak ni

x-po said...

hoho apa rahsia smpai dpt byk trafik cmtu bro? dari google yg byk ke atau dr readers?

Fitrihadi.com said...

perghhh tabik ar! sehari 1000 banyak tu..trafik saya sehari 100 je..adess :p

sinagarimba said...

makin mantap lah joe kita ni.
1000 sehari visitor ni kira master lah. pening gak nak fikir camner nak bagi visitor ketagih masuk blog kita. Nak capai 100 UV sehari pun belum nampak bayang lagi.

Kena belajar ngan sifu lagi ni. Sifu Joe

kak ina kl said...

wah tahniah..byknya visitors..
apa yang boleh di beli ek..jersey tu mahal tak..kalu gi ke shah alam bagitaulah yer..

nanti balik kat sini tentu byk agenda kan..

Jard The Great said...

nnt bila jadi PM.. trafik puluh ribu nnt.. ekeke.. =p

♥ Vee Violet ♥ said...

seriously suka giler pic ip man tue...
:)
water moment? tak sabar nak tahu macam mane contestnye...
:)

+akufobia+ said...

salute.

sWeEtDaRLinG said...

aikk... fly.mas punya video contest dah lama umum pemenang...
kalau tak silap pememnangnya yg buat video mcm cali caplen tuu.. yang pasti haku tak menang gaak

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW