Share

3 Perkara 'annoying' di Masjid

Salam,



Masjid merupakan sebuah instituisi kemasyarakatan yang boleh membawa kepada impak yang positif jika di urus selia dengan mapan. Sayangnya sekarang, pentadbiran masjid yang dilihat 'jauh' dari roh anak muda membuatkan masjid hanya dihuni oleh golongan yang separuh abad

acececece, karangan SPM ;-)

Ok, terlintas untuk buat entry pasal ni sebab tadi ada berlaku sedikit perselisihan di Masjid. Tadi ada orang menegur selepas solat maghrib yang mana ada budak yang buat bising. Mana taknya, masa nak sembahyang tadi, budak tu lalu lalang. Walaupun pakcik yang menegur itu bercakap arab, aku rasa yang dimarahnya adalah bapak budak itu. heh, lain kali kena la pastikan anak kita jangan terlampau 'buas' macam kat rumah kalau ada kat masjid. Ok, jom kita lihat, apa aktiviti yang annoying bila di masjid



Selipar kena curi

photomalaysia : lepas ni aku akan bertukar tuan


Ini memang satu kegiatan yang normal. Terutama lepas solat Jumaat. Bukan saja di kampung aku, malahan juga berlaku di bandar. Kalau setakat selipar jepun yang dipakai ke masjid warna hijau balik warna biru takpe lagi, ni takut kasut crocs yang dipakai ke masjid balik bertukar jadi kasut asadi! dek kerana orang ambil haiyaa, ini memang sangat annoying. pernah berlaku kat diri sendiri. tapi cuma setakat selipar je la




Budak budak bising


mahu mandi manda dengan kami?


Yang ni kalau masa solat terawih. kat mana mana pun, pasti akan kedengaran suara budak2 yang bising di luar. Yang tak tahannya, mak bapak dieorang ni tak ajar ke masjid ni tempat solat dan jangan buat bising? Jadi macam funfair kadang2 tu, macam mana nak solat? Nasib baik berlaku masa musim bulan puasa je, kalau solat biasa, tak sangat, sebab... dieorang tak pergi. hehe



Orang tua hisap rokok di beranda masjid


mahu join skali?


Heh, ini berlaku kalau di kampung kampung. sebelum dan selepas solat, adalah beberapa golongan 3/4 abad ni gulung rokok daun, lepas tu hembus hembus di beranda masjid. Yang tak tahan lagi, siap bawak ke dalam lagi tu. Tak tahu ke rokok ni bahaya kesihatan? rokok daun pun bahaya jugak. Entahla, nak tegur, orang tua kan? nanti kata kurang ajar pula!


Korang pula, apa pengalaman yang 'annoying' kalau kat masjid?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

44 ulasan:

lilacfla berkata...

orang perempuan berebut kipas. sanggup tengok saf lubang-lubang sebab nak tala kipas ja... T_T

time terawih makcik-makcik selalu halau geng muda remaja ke belakang.

hehe cam selalu ja g masjid

Queen berkata...

erm..kalau prempuan tu,\..telekung lembap tu ( lepas amik air semayang kan tak lap..so air serap kat telekung..jadi lembap)....ha...telkung lembap tu di sepuk2nya..tak gantung elok2....

pestu..ini ada satu bnda annoying dekat surau kawasan opis saya...dah tau sejadah tak banyak..janganlah sejadah surau tu pun kau bantai duduk sorang..kot ye nak tunggu waktu pun..janganlah sampai org yang nak bersolat dahtakde sejadah sebab kongker sensorang....haila manusia....selfish kot....ok2..akudah tak boleh tulis jahat2..mulut ne jaga..mesti mau baik..eh bukan mulut..typing....sekian

zikeryhassan berkata...

aku selalu gak kehilangan selipar lepas solat jumaat.

kat masjid kat area aku bljr, ada gak remaja2 yg berumor 20-an dok melepak xsolat, bising2 dan merokok segala. pelik btol.

NyNaA berkata...

budak2 yg belum msuk jawi ni kalau boleh ibu bapa xyah la bwk..bukan xnk bg pendidikan awal kt anak2..kalau budak baik xpe..ni ade budak yg siap lari belakang imam..masa imam bca khutbah budak2 dgn geng2 dia ketuk pintu..kt sini peranan ibu bapa sgtlah penting untuk mendidik anak2 supaya mhormati msjid

Amri Bahruji matPuisi berkata...

selipar jepun pn bole jdi cantik kan kalu pndai amik gmbr..

joegrimjow berkata...

lilacfla, ohoo, jgn yg mude nak berebut kipas sudah r
;)

joegrimjow berkata...

zikery, xde ilmu atau buat2 xreti?

joegrimjow berkata...

nynaa, betul, boleh je nak bawak anak ke amsjid, cuma kena la 'jaga' betul2. baru tak menyusahkan

nursarah berkata...

my dad pernah sampai kaki ayam balik dari masjid (tapi die naik motor la). punyala pencuri kasut tu sengal. at least bagila 'ganti'. sian kat ayah aku. lol.

bab bebudak bising tu mmg gerammmmmmm! Haish

joegrimjow berkata...

tabah betol siap kaki ayam

Hazzy Ishak berkata...

budak2 main waktu solat terawih tu memang tak leh buat apa. mak bapak pun lepas tangan je.

Kujie berkata...

bab anak2 tu mmglah - anak menjerit2 menganggu orang lain. kena fikir mana yg lebih baik - kalau keburukan lebih, buat saja sembahyang terawih tu di rumah...bukan tak boleh.

Gieyana berkata...

mmg tepat skali...selipar tue mmg slalu owg curi..huhu

h.a.n berkata...

ade gak orang yang macam tu :p

Mohd Nasri Md. Nasir berkata...

xpnh lg la tgk org merokok kt beranda masjid..hehe
tp part bdk wt bising tu mmg pening la..nk2 lak time org tgh bce khutbah jumaat..

Ogy berkata...

makcik2+kakak2 duk POTPEKPOTPEK mengumpat ke..bercerita ke bergossip ke dlm masjid/surau...very annoyying laaa!!

fikah mus berkata...

kena curik slipar kat masjid sekolah.
budak laki yang curik kot sebab pakai selipar asadi.
maka balik ke hostel dgn terompah kayu.

satu lagi, masa tarawikh,budak2 main mercun.
itu yang paling tak tahan,

noor afzan berkata...

kat tempat saya lagi advance.
time tarawih,
budak2 tak jawi lagi ni ada yang join solat sekali.
time imam baca fatihah, diapun ikut sama. kuat mengalahkan imam.
kalau sorang xpe, ni sampai ramai2..pastu leh berlawan2 sape baca paling kuat.
time baca surah leh pula senyap.

kadang2 tu terganggu tumpuan sebab dorang bacaan fatihah mereka amatlah 'cute'..

joegrimjow berkata...

'cute' ni yg ganggu konsentrasi kita masa sembahyang kan?
;)

joegrimjow berkata...

klu budak main mercun
ingat lagi kena sound kaww punya dengan pak imam kat kg
memang lucu

helena's berkata...

high heel kite hilang!!!

atty's berkata...

telekung ilang..kalo dulu selipar pun ye gak .cam joe..

a kl citizen berkata...

bising dalam mesjid... memang tak suka

Sumijelly berkata...

selipar bertukar tuan kekadang...
tp telekung yg bebrau standard la..banyak...

eem...yg x suka..org tgh semayang, ada lak yg lain tgh berborak...x suka la......


Sumijelly.com

joegrimjow berkata...

lelaki selipar
perempuan telekung
;)

Tanpa Nama berkata...

ade pakwe kirim salam melalui adik2..mmg annoying..haha!

len kali kalau taknak selipar kena curi..tulis name kat selipar tu.. :P

Rara berkata...

kat bhgian prmpuan,makcik2 kat blakg dok ngyam ketupat..haha..
tp selipar kene curik pling tak tahan..

Hizami Rahim berkata...

selipar curi:
selalu terjadi kalau gi mesjid. that y lepas tu zami pakai sebelah lain sebelah lain. haha.

budak2 bising:
tahu takpe. oh. solat jumaat pun budak2 bising. rasa macam ku dgr khutbah ke budak2 ni cakap? hadoi.

pakcik rokok:
setakat ni tak terserempak lagi.

;)

TeRRoRRiZZ berkata...

yup memang annoying semue nih...
benci2222

Fitrihadi.com berkata...

yang selalu jumpa benda pertama dan kedua ar.. yang ketiga tak pernah jumpa lagi..

ermm kalau gi masjid pakai slipar yang season2 skit baru selamat..takpun pasang mangga je haha


- - -
(Rahsia) Rumah & Teknologi Dalam Filem IRON MAN Yang Tak benar!

Murky berkata...

lebih kurang mcm entry diataslah..paling tension time tgh kusyuk solat budak2 menari @ berlari keliling kita..huhuuu

FarhanaDr berkata...

Selipar kene curik tu dah jadi macam trend.. Kat masjid.. Curik selipar.. Huhuhu..

Safuan berkata...

Saya rasa budak-budak bising sebab diorang jarang di bawa. Cuba bawa setiap hari dan ingatkan ini tempat Ibadah bukan padang bola, insyaallah lama-lama akan ok.

Safuan berkata...

Artikel yang menarik tentang masjid sebagai tempat terbaik didik anak :
http://suhaila0707.blogspot.com/2010/06/bawa-umar-ke-masjid.html

cikgu isza berkata...

pasal anak2 tu.. kadang2 dah pesan awal dekat rumah.. tapi namanya bebudak... niat deme tu lain.. senang kira.. kalau lebih banyak tak elok.. kat rumah jer tempat budak tu..

||| PöJìé PööH ||| berkata...

Tang selipar tuh selalu sangat.. Kekadang ada yg bukan bniat nk mencuri, cuma sbb selipar dia dah ilang.. Nak tak nak terpaksa sarung selipar org lain dan begitu la berlanjutan.
Petua: Letak selipar/ kasut sebelah kat tempat lain, sebelah lagi kat tempat lain.. Tak kan org nak pakai sebelah jer kan.. Hahah!

Love,
PojiePooh Abdullah

LORD ZARA 札拉 berkata...

aku tak bleh blah dengan semua di atas~

dan lagi, orang mengumpat~

T__T

masjid kot, watpe nak bukak cerita camtu?

mIsH IeRA cIK irAh berkata...

hahaha...suke dengan lord zara.tau x pe..bleh plak mak cik mak cik ni ngumpat anak jiran blakang rumah sebelah padang tuh!hahaha...adoi...plg tak tahan time pagi raya plak tuh.... -.-'

farahradzi berkata...

ni lagi annoying

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0610&pub=Utusan_Malaysia&sec=Jenayah&pg=je_01.htm

cuba tgk..sggp betol buat mcm ni di masjid...

MuNsYi SaMa berkata...

orang tua yg buat bising dah sebut lum? annoying sungguh..

tu xcampur lagi ngan org2 tua yg sembang kuat mengalahkn budak2 time khutbah jumaat..

atiqahtuty berkata...

ni kes kat surau kampus saya.
surau da lah kecik
masa waktu zohor orang da sesak2 nak solat, diorang bole bantai tido kat tempat orang nak solat tu. mentang2 la surau ada aircond pastu diorang siap amik sejadah buat selimut lagi.
hangin betul rasa haih!

Cik Bee berkata...

dah lama tak jenguk page incik joe ni, sbab da lama tak online huhuhu

sekadar berkongsi ilmu dan pendapat.

ilmu ni pon, saya dengar dan ceduk dari seorang sahabat.

kita orang melayu memng slalu nak marah budak2 yg wat bising di masjid..

sbab tu jgak la, lama2 da slalu kna amrah, lasum da tak datang masjid...
sbab tue laa, skang ada gol. sepaar abad jek yg bertandang ke masjid, mcam incik joe cakap tue...

ye btul, sangat annoying bile dorng wat bising.
tp, x salah asenye kalu kte tgur cara baik kan...

patut nye kte syukur, bdak2, kecik lagi, da nak belaja knal masjid..
mungkin masjid jugak laa tmpat dorang jumpe kawan2...
kurang2 nye, boleh jugak dorang blaja sikit banyak kat masjid, even lpas tue dorang wat bising..
its better dari dorang bdak2 ni, duk melalak kat umah, depan tv, tengok af...
ermmm

bdak2 ni, hati die lmbut lg... time ni laa nak didik die...

Cik Bee berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Cik Bee berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW