Share

Kasut crocs haram dipakai? Kena boikot ke ni?

Sebelum pergi ke cerita yang agak serius, cuma nak war-warkan yang joegrimjow skrang sudah masuk ranking bawah 1000 malaysia. hohoho. tambah best, terus potong redmummy. kekeke. si ariff dan ben hari tu sibuk buat entry pasal depa potong redmummy, ku pun potong jugak ok. cuma income redmummy 10 k sebulan tu tak leh potong lagi, tapi ku pernah dapat 10 k dalam masa 3 bulan (klik untuk baca), ok lah tu kan? hehe




joegrimjow 982 di malaysia. 8 pon dah kira potong. kekeke




kasut crocs haram?


ni satu lagi kisah yang hangat sekarang ni. kat facebook sampai siap tukar lagi profail picture pasal kasut ni konon2nya mahu sedarkan masyarakat setempat berkenaan dengan haram pakai kasut crocs sebab ada kalimah Allah. Ok, sempat ku tampal kat sini satu gambar yang dakwanya HARAMMM dipakai



sumber : facebook


selaku pencinta Crocs, memang ku memang terkejut jugak. sampai tak khusyuk untuk study tadi (ok alasan) sebab hari2 pakai crocs. bukan apa, crocs ni ringan dan selesa. jadi, ku pergi amek kasut crocs kat rak kasut, tengok punya tengok. MANA ADEEEE!!! cet cet cet



beriya tangkap gambar! kualiti rendah skit



perbezaan gambar


kalau perhati betol2, gambar yg dakwa ada kalimah Allah tu dengan gambar yg ku tangkap ni, ada 3 perbezaan yang nyata. kalau anda ada kasut crocs ni, boleh tengok sendiri dan compare, yang takde, masa nak beli boleh tengok.

  1. mulut buaya atas ternganga dan mulut yg bawah (ori) ni tak terbuka sangat.
  2. anak mata buaya atas tengok tengah padahal yang ori tengok ke bawah
  3. walaupun lucu nak cakap, kat atas ada lubang hidung dan yang kat bawah (ori) takde lubang hidung


haaa!


ku yakin yg atas tu tak ori. takpun dah diedit oleh individu. kalau beli ori, takdenye macam tu. ku tengok, takde pon bentuk kalimah Allah ni. lagipun ku dah usha laman web crocs. sepanjang usha2 tadi memang takde kaitan dengan israel, yahudi apa. nama bapak pengkhianat islam memang takde dalam orgaisasi crocs ni. haiish, entah macam mana berita ni tersebar dengan luas. oh tidak pun dah tampal kat website dieorang....


nasihat

status facebook ustaz hasrizal, lucu tapi mendalam maksudnya


  1. Jangan sebar berita yang tak pasti, siasat dulu, internet kan ada
  2. Jangan sensitif sangat, dari duk cari benda yang sama kalimah Allah ni, baik tengok pakaian yg kita pakai tu, tutup aurat ke tidak, yg tu memang terang perintah Allah soh tutup aurat. yang tu tak nak follow pulak kan? opssss (peace peace)
  3. Beli yang ori, jangan beli yg cetak rompak


Satu lagi point tambahan, kalau nak tengok harga crocs ni memang mahal, aku beli kat sini pon 42 pound (rm200 lebih kurang) kenapa mahal? sebab BERKUALITI. mahal pun orang pakai sebab BERKUALITI. benda tu kita kena ambik contoh dari crocs ni, kajian dieorang macam mana nak hasilkan crocs, memang rumit sebab tu BERKUALITI. kita pon kena hasilkan benda yang BERKUALITI barulah boleh tahan lama. haa, dah banyak dah ayat BERKUALITI yang keluar tu. hehe



Tak bermakna ku tak sensitif isu2 camni, cuma kadang2 tu jangan terlalu ekstrim sampai nak boikot tapi tak siasat betol2. main makan je apa yang dapat. jadilah masyarakat yang celik it, internet kan ada, google aje ;-) peace peace no war



update : ini ada kedai yg jual crocs original. Murah dan Original. pemiliknya orang melayu. ku ada baca artikel yang menarik kat sini pasal tiruan dan original. apa lagi, belilah yang original!


pss : jom baca entry berkomik pasal besday seorang blogger lagi. tak pun baca komik lisa surihani ni. bagi yang minat meniaga, link 10 k dalam masa 3 bulan jangan lupa baca! banyak sangat link, klik semua je la, hehe

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

132 comments:

eqbalzack said...

joe...abg eq ada pakai kasut ala2 crocs...tapi cikai punya la....takde logo crocs tu...

beli kat uptown je...murah seyh! hehe

qishie said...

ku baru nak sedih.kat sini dah la banyak hujan dan banjir.kasut crocs je la yang sesuai di lanyak di sini...

kesimpulan:beli yang original.haha

joegrimjow said...

hehe
nasib baik xde kan?

Sang Karipap said...

Itu sebab la semalam aku kata kat status Facebook, umat Muhammad sekarang terlalu cepat melatah.

Pantang ada benda yg diorang rasa 'merosakkan' nama Islam, trus nk boikot, sebar-sebarkan kat semua untuk boikot..

Lagi2 orang Malaysia. haha

joegrimjow said...

tu pasal blogger kena buat entry2 camni
bagi bukaa skit minda
;)

iman said...

setuju sangat lah dgn entry ni and dgn Karipap. Karipap nye komen sme padat dan berquality(tetiba ckp pasal Karipap plak)

but sometimes mmg obvious kot suka sangat ikut buta tuli tak reti2 wat research ke dlu..haish

Hazzy Ishak said...

cepat sgt menghukum
kesian crocs tak berdosa
HA HA

bdk_SkemA said...

*salam ziarah...salah plk..hehe

Faizal The Newscaster said...

itu kerja-kerja orang tak ada kerja.
betul sangat apa yang ustaz hasrizal tu cakap..harap-harap orang yang sebar berita mengarut ni baca ayat ustaz. biar terkena lubang hidung sendiri..

ntah-ntah dalam namanya pun ada 18 huruf t...kekekeke

milimilo said...

terima kasih joe sbb buat entri ni.kalau x,mesti byk lg blog yg akan buat entri melatah ckp crocs haram.dah check dah logo crocs ori or non-ori, 2-2 xde pn logo cmtu.aigoo

azaliahjsalleh said...

fuhhhh lega rasanya =)

Epul Azimi said...

tu semua propa je joe,suka nak menjatuhkan maruah orang islam.....ish3

fikaryna said...

moral? beli la yg ori..huhu..

Amri Bahruji matPuisi said...

adei... harap2 bende ni x terbawa satu dunia... kalu kalimah tu betul2 tertera, memang patut kita sokong.. tpi, kalu betul2 x betul, mmg malu la.. kang org lain ingt org Islam ni terlalu obses dgn bende ni..

DaHLia said...

tu laaaa...
sis pun boleh lak kacau emosi psal mender ni...sebab sis pun ada crocs, mmg crocs tiruan pun...
ada tu sampai nak gantung tinggi2..suka sebar jer tanpa teliti betul2.. konpius

cakap pasal kualiti, teringat lagu tandas berkualiti..haha

Alimaz-Kembara Terasing said...

heheheheh tak minat crock...

.::WaNiE::. said...

Yelah joe,
aku tengok gambo buaya kat atas tu cam tak semenggah jek. dgn lubang idong eh bosau hahaha

:: Feez_Mior :: said...

Itulah sikap sesetengah org. membuat keputusan tanpa usul periksa.. apa kata serah terus dkt pihak yg berkenaan utk siasatan..

sebegitu lama penggunaan jenama ni kenapa baru sekarang perasan kn? hmm

Queen said...

ahahah..memacam komen..saya memang pengikut crocs tegar..bukan sebab ianya crocs..sebab ianya KASUT GETAH..yang tak basah bila hujan (seswai dgn weather malaysia ni)....hehehhehehe

jangan kerana nyamuk seekor, kelambu dibakar..jangan kerana lambang yang belum confirm, semua kasut crocs di boikot... =)

[ chentatiku ] said...

:)

Roronoa Zoro said...

wahhhh... super nice.. nasib baik saya x terkejut beruk sgt.. niat hati mmg nak siasat dulu.. tgk2 jooe dah siasat.. hehe...

thx atas semua yg penyelesaian atas perkara yg pening2 nie.. =)

sWeEtDaRLinG said...

nasib baik joe ada kasut crocs, baru lah terasa nak study logo tu sebab sayang nak buang,kan? kekekeke tahniah joe!! apapun, orang kita melatah mmg kuat, tp amal tang tuu jugak

IzzahFarhana said...

hehe smlm dah check my crocs xde lambang buaya,ad tulisan je.tapi tula mcm xsama je.

Azrul Hisham said...

igt nanti nak sambar crocs satu tapi pirate punya kat pasar malam...hehe

lilacfla said...

i likeeee ustaz hasrizal cakap.. :P


orang kita suka mencari persamaan yg entah apa2. sensitiviti agama tu bagus, tapi dari boikot2 tak tentu hala ni, macam nak enysahkan apa yg mudah. bagi saya bek kita pakat pi boikot teksi2 yg naikkan harga, boikot kedai makan masak x sedap, boikot kawan yang keja usung anak dara orang selang sehari..

tapi kan... perasan tak, bukak laman web american next top model, kan simbol tv tu macam kalimah Allah gak sikit2? cwtv.

Merryn said...

it's unfortunate for the coincidence.. i just love it for it's comfort... sigh..

hakimfaridzul said...

setuju!

die orang ni, benda kecik pun nak kecoh walaupun benda tu tak sahih lagi!

cuba tengok benda2 yang major dulu, aurat, hubungan laki pompuan, zakat, ibadah..

tak pula nak blog2 pasal semua tuh, tulisan kalimah Allah yang kurang pasti jugak jadi bahan~

ChiLaBaey's said...

Joe, saya pun dah comparekan logo tersebut dengan yang original.... Saya ada 4 pasang kasut dan wife ada 10 pasang... bila tengok logonye langsung tak sama... 3 perbezaan yang dinyatakan memang benar.... Itu pasti kasut Crocs yang cikai tu....

Yang pasti kita punya ori Joe... hehehehe... :)

mirachantek said...

buat cuak je. aku dah la pakai crocs g class.

okey dengan pantas aku pun bukak kasut dan tengok. hmmm
yang ori tak ade rupe camtu pun.

ade pihak yg sengaja buat logo baru kot...

.............................................. said...

macam2 ler diorang ni buwat citer nak cari publisiti murahana ler tue..

eh 2 pupu....nape you tak follow i?????tak support blog sedare sendiri lansung!!!!!!!tak patut...tak patut....heheh gurau jer.jgn lupe follow hehe

Roronoa Zoro said...

joe !!!

aku tgk kat lambang biasa jer.. kalo yg kat tapak jer yang ada bentuk macam tulisan seperti yg digembar gemburkan.. cuba check balik n buat entri baru plzzzzzzzzzzzz...........

hmm..

Chik chuMeLL said...

errrr...macam2 hal..lepas satu satu muncul..terus belek kasut dikaki..phewwww..

Sir Marcello said...

setuju!! berita nie tak pasti..banyak propaganda nyer dari konspirasi...

Eazy Izzuddin said...

pulak dah..
isk3..
naseb x pki..
uish mmg ranking abes ea kat malaysia..
ehehe
xD

laila said...

yg ori ada lubang hidung gak la
tgk betul2
haha tp aku suka entri ni
terbaik
sedap hati aku
bc entri org lain
semua pakat xmau bli crocs
siap kutuk tah apa2 lg
sentappp

Encik Tikus said...

beli yang ori jangan cetak rompak ! hehe

belle said...

yaeh.
i use the original one and memang takde pon la kalimah allah tuh.
fuh,,selamat,ahaha

atty's said...

kty pakai crocs pasar malam je yg mampu ..
wah dah kalahkan redmummy ye...congrats..

joegrimjow said...

yg logo memang ada lubang hidung, tapi yg kat kasut, xde plak lubang hidung
;)

joegrimjow said...

zoro, ku nye crocs xde lambang kat bawah kasut, so.. xleh nak check

djambu puadovich said...

suka kat komen ust hasrizal...=)

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

huhuhh tuh la kan.. kena siasat dulu la kot.. apa pun sendiri kena pikir mana baik buruk,.,.

Bro Framestone said...

mungkin yang ori lambang die xmacam tue...

yang xori nie je la kot.. besa la.. yang xori2 nie selalu wat logo ke ape ke hampir nk menyerupai yang ori even mmg 100% xori

BroFramestone Blog

lyndadyana said...

ish.. sape la wt cite cm2 kn.. trok tol.. mmg xd pon cm2..
bli barang ori.. :)

Syarinie Amran said...

salam

saya belik crocs kat butik crocs kat mid valley n sume simbol macam kasut y awak cakap xori kat atas tuh.beli beratus2 jugak.huhu.

xtaw la kalau crocs lkam mesia ni mmg cmtu, tp baik kita beringat2 benda kalimah ALLAH ni dari buat tak tahu je :)

hafiz said...

betul tu bro joegrimjow...label yg didakwa ada kalimah Allah tu tiruan..saya dok belek crocs saya ritu..tak jumper pown..tu menunjukkan saya punye crocs ori..hehehehe=)

MuNsYi SaMa said...

hmm..br tau psl benda ni..kdg2 tfikir gak nape org kite suke sgt sebarkn tuduhan tnpa periksa betul2.

Bkan kita xsensitif hal bkaitan Islam, tp isu yg ptut kite fokus, ditinggalkn, isu yg xpatut jd isu deperbesar2kn.

wallahua'lam

Aisyah Ibrahim said...

Alhamdulillah, lega dengar~ thanks joe on the siasatan :)

Nur Su'aidah said...

ku pakai crocs. agak terkejut bila blog membe sorang cakap tak bulih pki. ok, nak share entry ini kt FB. bulih kn joe? :)

adrinaqamarina said...

suke la pakai crosc...
tapi betol jugak macam pe yang ustaz tu cakap...

eh crocs egypt pon rm200 jugak...cam oke je harga dye...
kualiti kan...

itisrajah said...

wah.
tersangatlah bahaya.
thanks for the info.

joegrimjow said...

syarinie, komen munsyi tu rasanya menjawab persoalan ;)

fika79 said...

perkara camni banyak la joe..dulu lego tuh, me yg peminat lego(my son minat) cuba lah carik bila tour2 kat negara org, langsung takde pun..kat website diaorang pun takde..so kadang benda ni propa untuk menjatuhkan sesuatu company..pada akhir zaman kebenaran kenalah dicari sbb kebenaran tersembunyi disebalik kejahilan..

Roronoa Zoro said...

oh ok2... ='(

aNoZ said...

kau punye crocs tu yg x original kot joe? hahaha

merru said...

bro ..actually ..kalu ko ko pusing2 gamba tuh(aku main pusing2 logo dia pakai picture editor program)..nanti dia nampak gak cam "allah" ..so baik haramkan trus ..walaupun kasut dia elok ..
nak lagi senang? ..lepas ko beli tuh ..ko rosakkan logo dia..

merru said...

pastu 1 lagi ..konye tak timbul sangat..yg 1 lagi logo jenis timbul ..sbb tuh nampak mulu dia terbukak lagi luas camtuh

joegrimjow said...

ku senyum je la

anis o azah???? said...

btol2... walaupn x pkai crocs... but i noe about that la... mmg dorg cpt melatah... kadang2 ntah pape ntah yg d melatahkn... spe yg wat group 2 should aware bnde nie.. dia dh siasat ke... no evidence that's mean takde la kesahihan psal bnde 2... takat 1 2 ke 3 gambar baek x yah... org yg de crocs ori sume dh make sure kn bnde nie... so better delete group 2... memalukn je...

Anonymous said...

dh dpt kesimpulan dia...(maybe???)
pndgn peribadi r ni..
yg getah punya-mulut dia ternganga luas,maybe sebab yg cikai punya...so,susah lar skit kot nk buat logo jenis timbul betul2 cam ori??
jd lar camtu...kan3??

oh,ikhlas ke aku ni??ke,nk membenarkn khendak hati je??

ninaneno said...

aku rasa ni pasal hak cipta la kot...

hahaha...

maklum laa benda2 ori ni... nak tiru sebijik2 nanti kena saman kaw2 plak... crocs kan well-known...

soo... kalo dah tau jenis tak mampu nak beli ori MACAM AKU... sila la cari yang bukan ori yang paling murah yang takde logo langsung...

kan senang? takde nak timbul isu2 camni...

Anonymous said...

kita jangan jadi munafik...
org kafr terang2 nak menghina agama kita kenapa kita masih nak mempertahan kan mereka...
fikir2 kan lah wahai umat Islam

Anonymous said...

aku x bekenan status ustaz tu..nama tuhan letak kat kaki??bole ke samakan situasi hang tuah tu?nama hang tuah letak kat kaki ke?kalo letak sekali pn,dia manusia biasa..lantah ah..tapi mungkin ini berlaku secara kebetulan atau dah dirancang

Anonymous said...

prob skrg klu tgk logo yg btul mmg xde tulisan 2.. tp tulisan 2 wujud cuma kt logo yg kt tgh2 selipar 2.. logo yg xberwarna 2.. yg dia print atas getah trus.. klu logo yg bertampat 2 mmg xkn nmpak sume ni.. so pk2 kn la.. mencegah e2 lbih baik...

joegrimjow said...

ada kasut crocs ori x?
;)

cube p usha laman web crocs, siapa yg pengasas dia, ni pendapat, berhak terima atau tidak

Syarinie Amran said...

nak taw asal crocs, cari kat wikipedia...

atie yati said...

salam. mintak izin nak share ur opinion dengan kengkawan. tq :)

Master J said...
This comment has been removed by the author.
evangeline said...

tak semua org juz melatah n go with the flow. I've checked mine(it's original) and tapak dia mmg mcm dlm gambar yg diaorg post on fb. I compare dgn my hsemate's, tapak dia takde logo tu, and the logo kt tepi kasut(plastic button)lain dgn mine.

they use diff logo utk luar and dlm kasut? pelik kan?

Im not stupid to throw away my expensive-yet-comfortable crocs. I just burn da logo n continue wearing it. =)

slacker said...

'ku yakin yg atas tu tak ori. takpun dah diedit oleh individu. kalau beli ori, takdenye macam tu'

mmg dh siasat all models of crocs ke yg awk YAKIN sgt tu? :)

i owned 3pairs of original crocs(olivia, malindi, and one more i lupa da model it's outdated already, just like yours. :p)

malangnya, semua ade logo yg awk claimed 'tak ori' tu..

investigate dulu model-model lain ye,jgn tgk awk pny kasut je and jump into conclusion yg kasut lain tak ori. Org lain pn ade crocs ori jugak.

salam.. :)

Master J said...

setuju dgn slacker..ko pny logo x sama dgn logo dlm gmbr..tp aku pun ada crocs ori..santa cruz..logo sama dgn gmbr yg ada kalimah Allah 2..n aku pun investigate sket..kalo pg website crocs..n tgk gmbr bbrapa model..nmpk gak kt tapak dia gmbr sama mcm gmbr yg ko kata "edited" 2..

evangeline plak ada point menarik..logo dlm kasut (insole) and luar kst (mcm dlm gmbr ko bro) lain..ko xleh compare kst ko dgn kst yg dlm gmbr "edited" 2..sbb logo dlm n luar kst..mmg lain..

kalo ur crocs xde logo kt dlm..pkai jelah..xde mslh..tp bg org yg crocs dia ada logo kt dlm..n logo 2 ada rupa kalimah "Allah"..better jgn pkai..

n bg org yg xde crocs..better jgn beli..

Anonymous said...

i will keep wearing my crocs, cos for me it's still just a logo with a crocodile picture on it. unless memang betul2 jelas nama Allah tu, then i'll stop wearing it. unless ada orang tulis nama Allah kat kasut tu then i'll stop. otherwise, it;s just a freaking crocodile logo!! n from the way i see it, sikit pun tkde cam nama Allah.

n yeah, why kita tk tukar huruf t ke bentuk lain??? cos it's just a freaking letter 't'. semua perbuatan berdasarkan niat. gunakan t untuk melengkapkan sesuatu perkataan. n bukan gunakan t sebab kita nak worship sesuatu agama tu.

i just wish the malaysian muslims are wiser when it comes to all this kind of thing.

cos it seems to me like everything is haram nowadays. people might get scared even to be close to islam.

why are there so many 'don'ts' in islam?

ashraf said...

LOGO BUAYA BUTTON DGN LOGO DKAT PEMIJAK MEMANG LAIN SPERTI YG DIGEMBAR-GEMBURKAN.. jadi boleh pakai lagi ka?? logo di tempat PEMIJAK SUDAH DITUKAR SEPERTI KALIMAH ALLAH.. mcm mna ne?

penaberkala said...

thanks for the info dan penjelasan
haha, baru tahu pasal ni minggu lepas
td tergerak nak google
then, pi tengok logo kat selipar member, betul xsama dgn gambar dakwaan tuh
lepas baca entri ni, dah jelas

moral, org kita cepat melatah. suka war-warkan benda yg tidak pasti dan tidak sahih. adoi

Anonymous said...

da nme org kafir.. mcm2 la dorg wat tanak bg org islam syak ape2.. ape yg sy dpt jlskan skrg,mkin ramai yg msh nak prtahankan org kafir wlaupun da jelas mereka nak perbodohkan org islam. lg plak zman skarang..

moral: lau rs WAS-WAS xpayah la pakai trus kan sng..

~Blabberina~ said...

dah byk sgt sebenarnya isu2 'islamik" ni.bila masuk je paper/email, trus je berdesup semua org nak stop itu,nak stop ini..tak penah cek pun sahih ke idak..

farhan said...

apa ni,kau ni nerd kan,100% bgantung atas internet.cuba kau jejak kat dunia luar.kau tgk rata2 org pakai crocs ciplak atau nama lain "crocs pasar malam".ye,diorg MELAYU,SATU BANGSA DGN KAU,MUSLIM!!kau kutuk orang yang sebarkan isu crocs ni.padahal isu ni menyedarkan org ramai supaye membeli barangan dgn lebih berhati-hati dan lebih sensitif terhadap kalimah Allah.ke kau kafir?kau suruh org pandang ringan pasal kalimah Allah.and pasal tutup aurat,APE KENA MENGENA DGN ISU CROCS?isu ni membuat org ramai lebih berhati2 dgn ape yg diorg pakai.ye,LEBIH SENSITIF.ye,kau btol suruh bli crocs ori,tp dgn isu ni,sekurang2 org da ta pakai da crocs yg ta ori.dgn automatik org ta support barangan ciplak.and bg yg bli barangan ori,dorg ta akan nampak kalimah Allah dan akan trus memakainya.

Anonymous said...

die camnie....ori x ori sme je....cme lambg yg cam kalimah Allah tu dekat bawah tumit yg kite pijak bhgian dalam...lau lmbg kat depan yg warne itam tu...same je ngn yg ori mmg x terngaga buaye die

Anonymous said...

ape kaitan antara mate buaye tu pandang mane and balbalablalalablab tuh? sbb dgn yg ori pown masih boleh buat kalimah Allah tuh.. to be honest, ape yg si blogger ni ckp xde point.

Anonymous said...

kasut 2 mmg slesa gila babeng la klw pkai..ap slah nye klw buang je logo 2..pisau kn ade..xpn guna gigi..menarik jugak klw ade air tgn sdri kt kasut 2..hehe..jgn le cpt sgt melatah..klw nk boikot,boikot la..ade dgr cter org malaysia ni memboikot ikut musim..tgk dlm 2-3 bln akan dtg,ade lg x org2 yg memperjuang kn bnde ni..aku mmg xpnah beli crocs ni..slesa mmg slesa,tp nampk buruk kaki aku klw aku pkai..bg yg nk beli ke,da ade ke,xsalah klw kikis logo 2..habis cter..

p/s : kite kne m'contohi kualiti CROCS tu..kualiti sgt bgus wlaupun cume slipar getah..ade ke slipar keluaran malaysia slesa mcm tu??baru pkai 2 bulan dah ptus sana sini,koyak sana sini..

joegrimjow said...

baca elok2, ada ke ayat mengutuk kat situ? itu lebih kepada sindir, cepat sangat sensitif rakyat kita ni, itu motif entry ni ditulis.

dari kita sensitif pasal isu kalimah Allah ni TERLEBIIH, baik kita kurangkan skit dengan sensitif pasal GAZA sekarang ni.kalau saya jawab pun, takkan sudah jugak perbincangan ni


lg satu, saya mahu exam esok ni,lepas exam saya jawab ek

BangunBerdiriBerlari said...

................mungkin itu lebih baik..:)

Anonymous said...

skang ni logo crocs tu yang kat bawah tumit kite...
bukan dekat tempat lain..
same je...
ori ke tak ori ke...
sangat nampak kalimah Allah tu...
kenape bawah tumit je lain sket logo die...
renung renungkan....

Anonymous said...

ak igt ustaz ny niaga crocs la.
sbb 2 dy mmprtahankan crocs gler babing.
kpd ustaz pkir2kan la dgn mati hati bkn mata duit.
ak stuju sgt2 dgn pndpt Anonymous said...




p/s:org islam kne igt msuh2 islam skrg bleh bt mcm2 utk tutup pintu hati kite pd Allah

Anonymous said...

ustaz dalil2 ko x ckp kuat dgn mnyatakn 3 alasan yg mmg x mnasabah.
ak rse msti ko mnyesal sbb bli crocs 2 dgn harga rm200.
xkn nk buang mcm 2 je kn3?





p/s;ak ny blajar xdela tinggi mne diploma pon blom abis lg.tp ilmu agama 2 ada la skit2.kalo soal mcm ny mmg dah trang2 org kafir nk mmprmainkn kite ak sbgi seorang plajar msti kne brsuara jgk.bnde ny mcm isu coca cola.igt lg x?

Anonymous said...

Salam.. buat akh empunya blog, mgkin btul crocs nih ade len2 logo.. tp logo yg ditunjukkan kat atas nih, memang sgt2 meragukan.. mgkin crocs nta lain btknya tp ana dh try cek kasut2 crocs yg ade, mmg mcm logo yg kat atas nih.. ana setuju dgn evangeline sbb bkan semua org cepat melatah.. ana sndiri dh cek pd kasut.. mgkin pd kasut nta logonya x menyerupai logo yg diatas, so klu nta nk pakai, pakai laa.. tp klu kasut crocs yg ada logo kat atas nih mmg sgt diragui... logo yg dimaksudkan logo yg kat tapak kasut, yg di printkan x berwarna.. n once dh rasa was2 ana tetap x kan pkai, biarpun kat wiki ckp crocs nih bukan kepunyaan musuh2 Islam..

cmne kite nk buktikan btul2 ia bukan milik musuh Islam? sdgkan ILLUMINATI yg selama nih berselindung di sebalik kbykan perkara yg kita lakukan hari2an pun kita x sedar... lebih baik cegah x gitu? ana x sanggup letak kalimah ALLAH pd kaki ana.. x pun mcm evangeline ckp, kikis @ bakar sj logo tu, then pkaila.. Yahudi skrg yg berlindung disebalik ILLUMINATI dah aturkan mcm2 perancgn utk jatuhkan umat Islam... cuma kita shj x sedar sbb ILLUMINATI adalah gerakan yg rahsia...

satu lagi sblm ana terlupa, manusia kdg2 hanya kerana hawa nafsu dan kehendak hati, yg benar pun dikatakan tidak benar.. sbb kdg2 bile bnde tuh kite dh syg n slalu pkai n sgt memudahkan kita utk solat dsb kita akan cuba utk halalkan mengikut kehendak hati kita, walaupun bukti dh didepan mata kita ttap akan cari bukti yg menyangkal dan membenarkan kite terus memakainya.. ana tujukan buat diri ana dan shbat2.. cuba renung2kan kembali... Ana pun kdg2 mcm tuh sbb kita manusia, mudah tewas dgn hawa nafsu... (^^,) Wallahua'lam... wassalam...

joegrimjow said...

tahu x bleh check sape anon ni?
;-)

Ntshly Adn said...

tak salah saya la, logo yang menyerupai kalimah Allah tersebut merupakan logo yang terletak di tapak kasut. bukan logo commercial dia.

Anonymous said...

salam....yg dimaksudkn selipar crocs neh ialah yg dijual di downtown tuw..bukan yg ori..so mencegah dari membeli yg tak ori..dan meningatkan pada yg suda terbeli made in china tuw(yang tak ori)....sedara,saya sendiri beli yg tak ori dan mmg jelas ada kalimah tersebut pada bahgn tapak kasut.......bile saudara ckp T pada hang TUAH,bentuk salib,dan ... See moresuruh boikot!....zaman dulu tulisan JAWI bukan RUMI...kan kite ada sejarah......pahlawan melayu jgn diperkecilkan....tgk pahlawn sebangsa diperkotak katek kan..inikan kalimah yg nYATA nampak !........fikir2kn lah. salam

hanya berkongsi pandangan

Anonymous said...

ana stuju sgt2 dgn pandangan hamba Allah di atas.
mcm ny la sesiapa yg masih was-was dgn crocs xpayah la pakai just simpan bt kenangan.
kpd yg masih lagi dengan pndirian dia yang mahu menegakkan crocs 2 kalau boleh ana cadangkan bakar, kikis atau hilangkan logo crocs 2 baru anta pakai.


p/s:berfikir adalah sesuatu perkara yang terbaik jika disertai dengan perbuatan

Anonymous said...

saya pon setuju dgn apa yg saudara ana berikn di blog ini...dan cara yg anta untuk hilangkn logo dan pakai semula saya sokong,sama2x kite memberi pandangan dan menegakkn benda yang HARAM dan dimurkai ALLAH S.W.T....insyallah.salam...

Anonymous said...

kpd sesiapa yg mahu mmberi pndapat.
berfikirlah dahulu sebelum memberi pndapat.
pndapat yg bernas melambangkan kepandaian seseorang.
jgn main sedap mulut je nk comment sampaikan kaum sendiri pon nk kutuk.



p/s:renung2kn dan selamat berfikir.salam

joegrimjow said...

;)

rasanya banyak komen dapat hari ni, referrel dari roroki. ye tak?

entry roroki tu ada ubah dari entry yg asal ni, cuba baca elok2, barulah komen. ku tak tahu sape roroki tu, so tak dapat nak hubungi dia.

evangeline said...

good luck exam and all the best!=)

HAMBA ALAH said...

KTE TETAP KNE BANNED CROCS..BUKTI DAH ADA DPAN MATA..XKRE APE PON ALASAN YG DBRIKAN IA TTP ALASAN UNTUK MENGAUT KEUNTUNGAN N DA KEPENTINGAN PERIBADI ..INGAT REZEKI TUE DATANG DARI ALLAH..


P/S:AQ X PNAH BRMNAT N TRTRIK NGN CROCS NIE..BERKUALITI??I DONT THINK SO..SELIPAR JEPUN 10X BERKUALITI..

Anonymous said...

haha. butthurt gile blogger nih

Roskimi Foto said...

Salam...ade crocs lokoi yang xde cop 2 kt tumit. ade yg loki, tp ade logo..pandai2 lh pilih. klu sape2 yg beli lokoi punyer, kikis ke ape ke cop 2.. stakat brape hengget je pun. same gak mcm yg ori..kite bkn tau wacana org barat nk hancurkan Islam ni.. oleh itu, play safe lh. kikis ke bakar ke mcm yg dikatakan kt atas td. klu dh hilang gmbar crocs 2, bukan nye smpai x bley sarung kaki kan. hilang lambang je pun..x jejas kualiti kasut 2 pun.kualiti pada kasut crocs 2 sendiri atau lambang CROCS???

Anonymous said...

apa yg nak dipertikai lagi pasal status ustaz tu...motif dia tulis camtu adalah sbb nak sindir masyarakat kita yang terlalu taksub ngn benda2 camni..and takde niat nak samakan kes hang tuah dengan Allah atau nak mempertahankan Crocs.

kite melayu ni yg terlebih extreme, kalau ye pun ada sesuatu disebalik logo tu, tkyah la pakai, abis cite. sesetgh kasut ada lagu tu kt tapak n ada yg tkde.

disebabkan benda ni, kita sesama islam plk gaduh. tah pa pe bangang gila korang nih.

Si Gelagat ingin kemerdekaan said...

Orang Malaysia ni, mcm masih dikongkong barat. sampai camtu sekali nak defend. Ada ke org kata haram? Actual proof kan belum ada lg utk kata haram@halal. Kita sebarkan utk bagi org buka mata ,berfikir dan share bukan melatah. Cth blogger ni, die mengkaji&berfikir. Maka ni penemuan dia. Tp adakah tepat sangkaan dia?

Jgn leka dan sempitkan otak wahai meLAYU. Siapa yang melatah?

Sudah merdekakah minda kita dr pengaruh barat?

Jangan obses dgn produk sgt. Minat kasut Crocs sbb logo ke kualiti? Kalau kualiti apa salah nya buang je logo dia, kikis sket je. ke dah terpengaruh?@masih dijajah?

Queen said...

Joe : sian ko joe...penulisan yang membuka minda di salah ertikan...hurm....btw..aku masih rasa entry ko bagus..keep it up joe...
ko tak sebelah kan sape2..ko tak jatuhkan hukuman..ko cuma suruh org pikir...

terpulang pada org nak pikir cane dan nak laksanakan cane...
aku rasa kalau betul2 kalimah Allah di print di tapak kasut, kau akan jadi org pertama yang menentangkan joe?...semoga Allah melindungi kita semua dari kemungkaran..aminn

Anonymous said...

Gilaa punya org ni pun nak jadi isu besar... mcm ni lebih baik korg BOYCOTT lagenda rock ''SEARCH'' lol.

YobSumo said...

lebih2 plak anon ni semua. ni bukan bawak main punya isu, kau pun dah jelaskan dengan penuh terhormat.

komen pakai akal sikit boleh anon?

kalau taknak pakai sudah. masing2 ada pendirian masing2.

phycrewz said...

setuju dgn ko joe.. kena byk kaji.

blogger byk wat entri isu ni kompenla mo tarik trafik..haha

iman said...

aku rasa isu kasut crocs ni dinaikkan oleh kelompok zionist/illuminati supaya org islam dok bergaduh pasal benda ni sampai kafir2kan org. Zaman Islam yg gah dan gemilang suatu ketika dahulu jatuhnya kerana prkr sebegini.suka berhujah atas perkara cabang.ada baiknya guna otak cerdik pandai sekalian utk betol2 serang makhluk Zionist.

Jangan kafirkan org sampai kita yg jadi kafir (sila rujuk kisah org alim yg mengelar seorang pendosa takkan masuk syurga) dan Allah telah menarik semua pahala yg dia lakukan dan lebih murka kepada si alim ini kerana bertindak seperti Tuhan.

Sila CHECK diri sendiri dulu, jangan sampai Niat yg BAIK jadi satu palitan DOSA yg kta tak sedar. wallahualam

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

salam semua.. jangan gaduh gaduh bulee takk???


selamat hari rabu.. :D

ninaneno said...

kekeke...

ape yang aku nak cakap sini adalah...

nak beli crocs yang betul2 ori... yang serius tak dapat nak sangkal dia punya ori... better pegi negara asal-usul dier jeahh...

maklum laa... kat melesia nihh... bukan sume barang da ori... banyak pirate sini... yang dalam kedai kita sangka jual barang ori pun entah2 separuh dari tu adalah dari tempat lain yang jenis main buat ikut suka-hati kilang dia jeaa...

pada aku... orang nak buat untung ni kadang2 susah kot nak berlaku 100% jujur...

kesimpulannye... kalo was2 sangat ngan logo... kikis jeahh...

adakah orang pakai crocs ni sebenarnye nak menunjuk2 konon kasut dieorang adalah "ori" dan punye logo crocs itu daripada katanya tujuan untuk keselesaan tu senirik???

alaa... kasut getah jeaa punnn...

Anonymous said...

Watch ur thoughts , they become words
Watch ur words , they become actions
Watch ur action , they become habits
Watch ur habits , they become character
Watch ur character , it become ur destiny

Anonymous said...

ni lah mentaliti org MELAYU , nk nafikan jgk ade bentuk kalimah Allah w/pun ori tp still ade rupa jgk. tuk pengetahuan UMUM, syrkt crocs ni dh truk sgt, rumors said dh bankrap la. knape? sbb DEBTS atau dalam bhsa melayu nye HUTANG yg berlambak2. 1 lg sbb ksut crocs ni especially yg ORI dh byk wt kecederaan kt si pemakai. bukti? carikla kat internet tu bsepah2 kes budak tsepit/kaki koyak sbb CROCS. SO kenapa la nk defend sgt ckp kst crocs ni bagus la, selesa la. baca la fakta skt psal crocs ni, xkan nk tgk pro je, cons pn kne tgk jgk sedara sekalian. ni tak, nmpk lawa, style, ringan, selesa, trus beli. kaji dulu b4 bli.

p/s: ble dh ade@memiliki sandal CROCS ni xkire la ORI ke TAK, msg2 cb nk defend brand yg dipakai tu. KALAU X MALU LA ORG LEN CKP EEE KO PAKAI CROCS KE??? adoi pathetic nye la org melayu skg. FIKIR2 kan lah yeee

joegrimjow said...

xpernah plak tercedera pakai kasut ni ;)

dah jawab kat sini, baca la ek, ada surat lagi http://joegrimjow.blogspot.com/2010/06/kenapa-traffic-semalam-cecah-5183.html

Anonymous said...

my 2 cent here jux spe yg ade crocs and was2...toreh je la logo tu..
spe yg ade nak buang...buang la..
spe yg xde crocs and rse x ptut beli..jgn beli...
sng cte depends la pde org tu..
same as evangeline..im nt goin to throw la my crocs...but still i burn je the logo..

mang0range said...

mana ada huruf aliff kat lambang tu.haha

MASHUHEY said...

original ke tiruan ke tetap sama bentuk logonya iaitu = ALLAH.. cuma membezakannya hanyalah mata sahaja.... malas sy nk membela diri pada org yg cuba tegakkan kebenaran kasut crocs nya itu tidak bersalah..pakailah sampai mati,semua terletak pada hati... belajarlah tulisan khot dEngan mendalam sebelum fight tentang kalimah ALLAH pada CROCS!!!!

joegrimjow said...

bahaya belajar mendalam ni, nanti semua LUKISAN jadi TULISAN

;)

Anonymous said...

dah jelas logo Crocs ade sedikit sebanyak menyerupai kalimah Allah,walaupun bukan sebijik tetapi ada juga insan yang Allah bukakan matanye untuk kaji logo crocs ni.org kafir tak lah dungu sangat nak buat logo sebijik seperti kalimah Allah,dah tentu tak dapat menipu org Islam.Tapi bila dah ade org menyedarkan kite tentang logo crocs ni,kenapa kita masih nak memihak kepada mereka? ni lah kesan org kafir telah menjajah pemikiran kita.ape salahnye kte bertukar je kepada kasut sandal yang lain,tak mati pon kalau tak pakai crocs kan? :) sesiapa yang dah ade kasut crocs,toreh ke buang je la logonye.macam saya buat.after all,bukan logonye yang penting kan?,sekadar utk keselesaan diri je.pada yang takde crocs,belilah sandal asadi je,takde was was :)

Anonymous said...

http://alittlereminder.blogspot.com/

please read this,i think he/she has a better point of view.

reza said...

SALAM..dah terang lg bersuluh..nah amik tajuk berita ni.." 10,000 Pairs Donated to Afghan Children "...??..kenapa mesti Afghan..??.& kenapa mesti kasut..??..kasut yg penting atau bantuan makanan yg penting..??..x ke korg tpikir pasal suma ni??..ingat Nabi dah bpesan pd kita, " maka iblis telah berputus asa utk menyesatkn kamu di dlm hal-hal yg besar, maka berwaspadalah kamu di dlm perkara2 kecil"...!!..
ada jgk yg dangkal buang logo then pakai...

Anonymous said...

salam...
huhu kelakar jgk cite awk..tp tu la bro..kte cume perlu berhati2..x semua info ade kt internet..agenda2 yahudi nk serang afgan ade ke dlm internet??klu ade tu propa jew..x gitu? ;p
gini la,agenda ni sengaja atau x disengaja kan terpulang la pada diri sendiri..kerana hanya Allah yg thu kebenaran nye...tp,TP huhu........kte sebagai umat islam,xle la nk pandang remeh je..bkn nk suruh mengamok2 atau pg tunjuk perasaan,sekadar berfikir lebih kepada islamiah..klu perkara tu mendatang kn syubhah,kite jauh2 kan lah...

Anonymous said...

eh2 dew plak rendah2kn owg melayu pe hal..
ckp plak cpt melatah if dew pkre2 cmney
pttnye bangge la dew owg cm 2
amek berat sal agame..
ce law tdew owg yg cm 2..???
pk2 la weihh
sme g skola laja agame..

lg2 isu kalimah allah.
bkn leyh men2 r guyz
adoyaiiiii!!!
tp tataw la plak if dew owg ta kesa gn kalimah allah neyh,.
e 2 mang otak pe nth..
mmgla kdg2 kalimah allah 2 kte ta bpe nmpk..
cm kt awan,kt pokok,cm2 la..
tp law da seakan2 kalimah allah ..
mang sahla 2 kalimah allah
aduhhh korg neh..
ttp gk pethankan yg logo 2 bkn kalimah allah.. sbb bntuknye ta tpt kalimah allah..
takanla dowg na wt tol2 100 percent lambg kalimah allah?????????????
sah2 la tdew cpe beli.
so dowg wt gn cre cm 2..
nme pn ngre barat yg wt.
adoyai!
tpela korg pijakla puas2 o sepakla puas2 ye..
nth ppe jew..
kes sbb tlmpau teruja cgt gn brand crocs neyh cmpi sangup na pijak
adeih

pe slhnye kite melatah sal neyh..
ta dose pn..biarla tol kew ta..
yg pnting prihatin
owg pe la 2 ek ckp masyarkt kite cpt melatah gn isu cm neyh
ish2..

33141 said...

yang haram dihalalkan, yg halal diharamkan. yg x ambil peduli/pandang enteng je bende ni mungkin dh dgr banyak sangat lagu/musik. kan waktu kiamat nanti Dajjal akan memainkan musik yg indah2 untuk menarik penggemar musik?

apa yang penting, tinggalkan yg meragukan. kasut belambak. belilah barangan buatan dan idea Malaysia.

Anonymous said...

janganlah kerana anda penguna atau peminat croc pendapat anda bias kepada menidakkan kesamaan imej croc dgn kalimah ..

walaupun ori atau tiruan kesamaan imejnya tetap sama..

Tinggalkanlah perkara 2 yg meragukan kerana anda masih punyai banyak pilihan

Anonymous said...

kat negara kita ni takde ke kasut yg lebih kurang kualiti nya? nasib baik saya tak guna jenama tu, macam kecoh je,
guna jenama Red Wings

Anonymous said...

Beli yang murah tapi kualiti sama, ataupon carilah cap kepak merah ke, cap jentera ke, cap Bata ke, tapi kalau dah nakkan buaya juga nak buat macam mana ye tak...
Lu pikir lah sendiri.

Anonymous said...

Guna barangan buatan individu yg beragama... pasti tiada pengkhianatan.

bukan bohong said...

sy ada bentuk cam crocs ni tapi helo kitty.hahahaha.selesa gak.

sy rasa, sapa yg was2 tu dan dah beli elok le buang logonye.

yg belom beli tapi was2..baik tak yah beli sebab kalau beli pastu buang logo samalah sebab duit dah salur kat depa.yg da terbeli lain citer.

yg yakin boleh..pakai le.cume kamu kenelah pastikan bebetul.tak leh internet je.

kalau tak pon..beli je la kasut asadi.apa ada hal?sama jek pe rupa.selesa pon sama.tak cedera gak.dan murah.sygla 200rgt utk letak kat kaki.kalau beli asadi 50 ada lg 150 leh derma kat org lain tak pon leh g beli benda lain.

peace!

Ezniey said...

Bnyk nye anonymous..sume x berani nk tonjolkan diri.At least kalau ada link boleh jugak joe ni nak contact and bincang secara llmiah..yang baik2.

jalanjatuh said...

aku ban kasut croc neh sebab watkan kaki aku nampak cam kaki gajah jep...
hahhahahah
xde kaitan dengan isu2 sensitip =)

Anonymous said...

ezniey..
anonymous mungkin sebab x da blog/link..
please think positif..
selamat hari raya..:)

n a n a-s y a z 8 9 said...

opinion sy lps bc post ni..
ialah 2 make sure kite sentiasa hati2 and alert dlm setiap perkara..

bukanla nk menyalahkn perkara yg betul n membetulkn perkara yg salah..
ye x..?? huhu

Susu said...

Pada pandangan saya: yang menimbulkan isu croc haram/halal ini adalah pengkhianat sebenar. Bila dia timbulkan isu sebegitu, ummat islam akan berpecah: yang anti croc dan croclover. Musibahnya besar bila isu seciput itu dilaung-laung.
Malulah bergaduh pasal croc.

Susu said...

teringat Abdullah bin Ubay

Susu said...

Dalam islam percanggahan pendapat adalah rahmat. Isu ni takkan selesai dengan kalah-mati. ia perlu menang-menang. Barulah Islam.

Kalau terbaca komen-komen ni kat kawan aku yang Hindu, malu nih.

Kalau terbaca kat Zionis, tepuk tangan depa.

Aku baca pendapat Joe, aku tak rasa Joe ni munafik. Cara dia hurai dan hujjah, Islam je.

Tapi ada segelintir komen sama ada Croc-lover atau yang croc-hater agak emosional. yang itu sepatutnya kena jaga. Takut gugur Islam bukan kerana isi hujjah, tapi kerana bunga-bunga hujjah yang tidak ditanam dan dirapikan dengan betul.

Susu said...
This comment has been removed by the author.
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW