Share

Perempuan dengan Shawls = Lelaki dengan Spender

Hi!!!!

Wahh, begitu lama aku tak update. 24 Jam lebih dah tak update. Ni gara-gara terlalu sibuk dengan urusan family. Tadi bawak 2 orang kakak dan 2 orang anak sdare ke Mid Valley. Hari jumaat ke Mid memang akan jumpa ramai dengan lelaki yang tak pakai spender, sebabnya semua pakai G-String. Nak jadi pompuan semuanya! Tak pergi solat jumaat. Kita bersangka baiklah, mereka uzur tak pun musafir. heh, kalau solat tak jaga, macam mana nak cakap pasal ekonomi, siasah, pendidikan semua. kan kan kan? 

Whos this chick?? is it pink shawls?

Perempuan dengan Shawls

Maklumlah bila dah lama xberudpate blog, jalan-jalan baca blog pun sangat jaranglah jugak. Tadi bukak beberapa blog, ooooo baru tahu tengah heboh pasal perempuan dengan shawls. Heh, mamat yang buat entry tu tak patut kot, nak laser pun tak payah la sebut nama bagai. Perempuan ni kan hatinya cukup halus, peribadinya sangat mulus, bukan dicipta dari tulang kaki untuk dipijak-pijak, bukan dicipta dari tulang kepala (ada ke?) untuk disanjung, tapi di tulang rusuk, untuk didampingi dan dinasihati dengan hati. wah wah wah!


Komen aku?

Back to basic lah. Aku suka pesanan ustaz aku, buat apa-apa pun kena tengok kita buat sesuatu perkara tu untuk apa. Kita orang Islam ni, diajar untuk buat apa perkara pun kerana Allah. Makan kerana Dia, minum kerana Dia, mandi kerana Dia, tidur kerana Dia. Benda simple sampailah kepada benda complicated. Didik anak kerana Dia, takbir negara kerana Dia, perjuangkan negara kerana Dia. Semuanya hanyalah Dia. 

Bila kita buat sesuatu perkara kerana tuhan, kerana Allah, kenalah tengok apa garis panduan dia. Garis panduan kita? Al-quran dan Hadith. Pastikan tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Nantikan ada yang tadbir negara kerana Allah, tapi rasuah bertimbun-timbun. heh, ape ke bendanya tu jang?

Berbalik kepada shawls

Sama jugaklah dengan shawls ni. Pemakaian tu lebih kepada apa? Fesyen? Nak cantik? Nak melawa? Nak perhatian? Nak buat duit? atau nak cari bakal suami? wahaa! Apa-apa pun, back to basiclah, aku tak pesan kepada perempuan yang pakai shawls saja, semua sekalilah. Kadang-kadang kita lupa benda basic ni, KENA buat sesuatu perkara hanya kerana Allah. Kot-kot aku pun terpesong, kenalah sama-sama pesan. Ingat, kita bukan malaikat, kita manusia. Buat silap tu adalah lumrah. Terlupa memang sifat kita. Sebab itu kita bukan berseorangan, ada kumpulan yang saling sama ingat memperingatkan. Ok?

jawapan politik - nak main safe ye tak?

Selamat berhujung minggu!



pss : cerita pasal perempuan dan tudung. (episode 1, episode 2)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

78 ulasan:

faiz berkata...

berminat la dengan shawl pink tu..haha..tetiba

joegrimjow berkata...

@faiz

taken
hihik

Pjaz a.k.a kud0o berkata...

cute la joe pakai shawl tue,
hehe ;)

..hizamirahim.. berkata...

@joegrimjow

wah.
bile beli shawl tu?
nak beli gak la.
haha.

Kumiko berkata...

sangat sweet joe bershawl pink...ahaha

Cik Seri Omel berkata...

betol , setuju sangatsangat.
ape pun yang kite lakukan kerana Allah,ape pun yang kite lakukan kite kena ingat Allah, so, kalaw sume org amalkan prinsip nih, maka tak wujud lah kes macam nih, tapi kite jgn lupe syaitan tu ade utk sentiasa menyesat kan manusia, wallhualam

dak eina berkata...

auww kacak joe ngan shawl pink...hahaha

nazihahisa berkata...

kau dah ada bakat didik anak2 lah. bagus2.. semua aspek ada ni, individu, bangsa, politik dan yada2.. nice :p

joegrimjow berkata...

@Pjaz a.k.a kud0o

laaa, apsal kata tu adalah aku?
ish2

joegrimjow berkata...

@..hizamirahim..

ahaa, bleh jual shawls ni

joegrimjow berkata...

@Kumiko

ni lagi sorang
ishhh1

joegrimjow berkata...

@nazihahisa

yada?

iRa~" berkata...

setuju!
:)

faiz berkata...

eh3? orang minat shawl pink la..bukan pemakainya..haha..pakai WP..awat?

Anisa Hang Tuah berkata...

hai abg shawal..jom kite fotoshut nk?

eqhaZIN berkata...

thanx bro for d advice :)

ika honey bunny berkata...

sangat seuju dengan ko joe! hehe, mungkin ade betulnya la ape yang nak disampaikan oleh lensarosak tu. tapi mungkin care penyampaiannya tu tak betul dan tak boleh diterima. sedangkan dalam islam pun kalau nak berdakwah kenalah dengan cara yang berhikmah kan. bukan men sembur je. hehe ;)

anyss berkata...

Salam,
Saya suka pashmina...boleh wat slimut kalau ekon sejuk sangat ;)

Jom join;
Kontes Cerita Paling Lawak sedunia

Fariq berkata...

sokong entry ni,,
eh yang atas tu dah macam lagu dehearty la plak,, heheh

First Time Makan KFC

ADfeez berkata...

comeyyyynya... nk no tipon buleh? :P

syarifah radiah ibrahim berkata...

pink tuu
haha~

terima kasih kerna mengingatkan
:D

cik-terompah berkata...

sebenarnya kene ikut niat memasing.. sebab semua benda bermula dengan niat kan..

a_a berkata...

takbir ke tadbir..???
konpius sekejap..
hu2...
=]

joegrimjow berkata...

@faiz

lawa la
amek katne?

joegrimjow berkata...

@Anisa Hang Tuah

i xmain la fotoshot ni
hihik

joegrimjow berkata...

@ika honey bunny

sape tu?
lalala

joegrimjow berkata...

@Fariq

mesti comel ka dehearty tu

joegrimjow berkata...

@ADfeez

tidak boleh

joegrimjow berkata...

@cik-terompah

niat tu kena selari dengan panduan

niat saja tapi tunggang langgang, paham2 la camne nanti

niat nak solat. tapi solat dalam toilet. boleh?

joegrimjow berkata...

@a_a
typo tu bro\hehe

a_a berkata...

slh jantina tu bro...
aku bukan bro la bro..
ahaha...

Kujie berkata...

Kak Jie ada 2 anak remaja lelaki ( 19 & 17 tahun ) dan anak2 ni boleh tegur boleh bagi pendapat

"mama jgn pakai tudung mcm tu...macam ni...pakai je tudung bawal tu "

hehehe...tak kisah lah sapa, kalau teguran dia elok, kena ambil perhatian .

FiRdAuS RaShiD berkata...

shawl ke tuala??cm tuala jer??
hahaha....

jom layan Raja Lawak Musim ke-5 lak....

Botak berkata...

tengah cari org untuk dijadikan model..
rase nyer cik adik bershawl pink ni sesuai..
hahahahaha...

hana berkata...

erm..
btol..
back to basic..
niat kerana Allah..
=D

shamsiah shamsuddin berkata...

NIAT YANG DINILAI..

SyahmiFikri berkata...

yerpp..

betol2.. asal kan niat betul tak salah..

even kalu fesyen sekali pon.. asal kan ada garis panduan mmg boleyh kan..

benda haram terjadi kalu lelaki tgok dgn nafsu.. tuh jer..

Nescafe ais berkata...

Lingkupnya sebuah tamadun kerana rasuah.

Rasuah tu duri dalam daging.

p/s: Yang pasal tudung bawal tu sudah-sudahlah. Lepas ni karang gaduh pulak pasal tudung kembung. Harga ikan sekarang ni tengah naik. Makcik-makcik pun dan bising2.

diana berkata...

shawl ke tuala tu??

ada orang pakai tudung sebab takut
mak ayah marah..
ada orang pakai tudung sebab
boipren suruh.
ada yang sebab orang kata pakai tudung nampak comel...
apa2 je la..
asal kan tutup aurat sudah la..
janagn pakai tudung tunjuk dada..
pakai baju kurung tapi tudung tak pakai..
aih..
macam2 orang la ni..

Ayie berkata...

joe.. blog ko.. ada orang copy bulat2... nama dia.. luqman hakim

ni link dia.. http://lonelystarz.blogspot.com/2011/01/perempuan-dengan-shawls-lelaki-dengan.html

Fatihah Soffi berkata...

mcm2 shawls kat market skrg.. pening dah tgok! tiap2 minggu ada je fesyen shawls baru kuar.. dasat gak r sape2 yg sempat ikut fesyen ni.

tp tu laa, betul apa yg en joe ckp.. back to basic. apa niat kita yg sebenarnya kan :)

tenangsudey berkata...

x salah nak berfesyen. yg penting kene betulkan niat...


begitulah juga.. x salah nak menegur.. yg penting betulkan niat..


Jangan kerana niat yang salah.. bende baik jadi nampak teruk... jgn jadikan bende teruk untuk nampak baik hanya kerana kita masukkan sedikit unsur2 baik..

jadi apa2 pun... refer balik niat kita...


elok niat... eloklah perbuatannya...










Mari singgah ke Official BLog for Tenangsudey.

N Farah .nfu. berkata...

memang tak berapa setuju dengan cara blogger tu letak gambar lagi2 letak nama.
tapi kalau tengok entri-entri sblm, cara penulisan beliau adalah sarkastik.lain org lain cara penulisan nya kan. terpulang pada yang membaca ;)

Puan Capa berkata...

macam2 pesyen tudung skrg...pening jgk

d_LA berkata...

apapun, niat kene betul la kan..tp kat opis dla ni ade lelaki kepoh yg bising2 kalo staff perempuan x melawa nak2 kalo anak dara..aigoo..die plak yg srh kita belit sn belit cni..merah sn merah cni..tp kalo dh over sgt wat ape nak ikut kan..nak berfesyen biarlah kita rs selesa dan konfiden..
joe, kiyut lak shawls pink tuh..hehe

Kumbang Jingga berkata...

nak buat entry pasal laki pakai tudung pastu letak nama joerimjoe boleh?mana tau meletup2 blog kumbang nanti hehehehe.gurau je bro...memang salah blogger tu siap letak gambar nama ngn link lg..tak patut2 tak patut,,,,cing!

Syafiq Rosli berkata...

brother joe..tuh la kalau nak tegur biarlah jgn mengaibkan orang

japierah berkata...

tiada paksaan dalam menganut agama islam..tapi kalu dah pilih Islam sebagai pegangan..ikot lar pe yg Allah suh, okke?! (oppPs, emo sudaaa..ngee)

Mknace berkata...

:):):) terbaeekkk!!!!

joegrimjow berkata...

@a_a

kekeke
ok2
xleh nak check jentina pulak nama tu
;)

joegrimjow berkata...

@Kujie

anak2 ni tak menipu kan kak jie

joegrimjow berkata...

@Botak

janganlah
segan aii

joegrimjow berkata...

@N Farah .nfu.

xbaca abes sebab tersekat dek nama tu

joegrimjow berkata...

@japierah

la ikroha fiddin tu untuk yg bukan muslim. kalau dah muslim, memang kena paksa buat ajaran tuhan. klu xikut, mmg bukan beragama

nama.aku.lynn berkata...

oo.em.giii..tkezuttt tgok pic..hjahahahha..tbaikk la!=)

LORD ZARA 札拉 berkata...

adik, pakai shawl pink tu please jangan nampak jambul2 ok?

kih3~

setuju dengan kamu Joe~

=)

SoL Bling-Bling berkata...

shawl pink tue ade jual kat sini x?ade berpa corak..haha

bardboo berkata...

adekah ini shawl fesyen terbaru? hehe..cantik oo..

tp laki yg mula2 wat entry tu mmg x patot tulis nama..buat hints sudahlah..mcm dlm mjlh gosip2 tu...huhu

a_a berkata...

@joegrimjow

maskulinkah namaku ini..
hahahaha~~~

diba berkata...

ehee..comel je shawl pink tu;p

Pendekar Berkuda berkata...

assalamualaikummm~!...bagi salam dulu...

dah boleh komen...

firstly, entry yang menarik dan berilmiah sekali.. tapi harap dapat betulkan kesilapan ejaan ini yea.

"Didik anak kerana Dia, takbir negara kerana Dia, perjuangkan negara kerana Dia."

Kesilapan ejaan kadangkala mencacatkan entry. Kadangkala kita terlepas pandang. Walaupun entry kita sangat bagus sebenarnya. Tapi kerana kesilapan perkataan, ada yang mungkin salah faham.

Sesiapa yang tak nampak kesilapan ni, pasti dia tak baca dan menghayati entry ini dengan mendalam...

Namun, hamba suka dengan entry tuan hamba ini. Sangat Suka...hehe~! menarik dan menginsafkan...

piNky LuCiA berkata...

selagi kamu rasa kamu ade dalil dan berlandaskan syariat, buatlah mana yang patut. hehe.

ajasasau berkata...

jejaka berkurung tuala.. pening2 lalat~~

myezatul aQma berkata...

anda nmpak cute ngn shawl pink tuuuuuuuuuuuuu

Alexandriana Alia berkata...

try tanta brader tu, dia buat entry perempuan ber-shawls kerana apa? kerana Allah ke kerana trafik blog?.. wakaka!

Joy Norin berkata...

back to basic..hukum tetap hukum..mmg btl apa yg disampaikan oleh mamat tu..
cuma x perlu tulis nama & guna gmbr org yg dia ckp tu..

.sweet-ants. berkata...

sy yg ppuan tulen ni pon rimas tgk org pakai tudung tah apa2 pnye pesen.

misz sheyla berkata...

betul2..uhuuu...
errr shawl pink 2 santek la...ehhh tol ke 2 shawl??

Wan Gerrard berkata...

wah salute lu la bro ^_^

LORD ZARA 札拉 berkata...

Joe.

Awat entry ni sama dengan kat sini?
Siap ada muka mu lagi Joe.

http://lonelystarz.blogspot.com/2011/01/perempuan-dengan-shawls-lelaki-dengan.html

ain itu mata. =) berkata...

entri yg bagus.. boleh mengingatkan sume org ape tujuan kite buat sesuatu tu utk ape sbnrnye. incik joe tahniah :p

♥CIK SHA♥ berkata...

comelnye 'awek' pakai shawl pink tu..nak kenalan boleh??haha..

cikpuanhady berkata...

salam bro..mitak izin untuk sharekan entri ini..

Tolong saya boleh? :Jom vote saya..^_*

thanks..

Yan berkata...

salam..
ape isunye ngan shawls tu??? tak brapa paham.. lg jauh ketinggalan ni

Ezniey berkata...

comel laa gadis shawl corak tuala2 tu..hahhaa

gadis2 kalau nak berfesyen jgn smpai berlebihan..ye tak??

hehe.nak pakai shawl boleh
ada banyak cara nak lilit dia

belajar laa cara yang tutup smpai dada tu...jgn laa lilit smpai jadi pendek n nampak dada...

x guna jugak..hehe..tol x??

My MiRa berkata...

POMPUAN PAKAI SHWAL DENGAN POMPUAN PAKAI TUDUNG BIASA SAME JE...KALAU NAK MELAWA...TUDUNG BIASA TU PANGGIL MELAWA GAK KALAU ADE SULAM2 AND MANIK2 KAN?BIASA LA TU KALAU MELAWA CIKET2.SAME GAK PAAI SHWAL..YANG PENTING NIAT UTAMA DIE ADALAH NK TUTUP AURAT..

fiena berkata...

cun ah shawl tu.. lg2 ble model tu pkai.hahaha

no komen la..skg mcm2 kan.
i stick to tudung bawal
^^

ema サニ berkata...

kim slm ngan awek pink..wee
haha..ntah la joe. zmn skang ni kalau org tegur ckit da nk melenting. apatah kalau perempuan, apa2 pun kna fiz diri sndiri dulu b4 nk p fix org lain, br org nk dgr nasihat kan? :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW