Share

Kesan harga rokok naik

Baru dapat tahu daripada beberapa blogger seperti kak dahlia dan juga mijie yang harga rokok akan naik. Kali ni naik 70 sen sekotak. WOW. harga sekotak rm 10. fuhh, kalau perokok tegar (2 kotak sehari) habis rm 20 ringgit jugak sehari. memang banyak la duit kena habis lepas ni. Ok, entry pendek ini akan menyenaraikan 5 kesan dari kenaikan harga rokok ni. dont take serios ok =)



1) Taukey rokok semakin kaya


70 sen untuk setiap kotak. fuuhhh, boleh bayangkan betapa banyaknya keuntungan yang diperoleh. kalau kerajaan yang dapat, semoga duit tu digunakan untuk tujuan yang baik



2) Rokok seludup semakin berleluasa


Sebab dah ramai yang cari rokok yang lebih murah, sudah pasti rokok seludup mendapat perhatian daripada perokok-perokok tegar. Kegiatan seludup ni memaksa untuk pihak polis menjaga kawasan sempadan lebih ketat dan lebih banyak elaun terpaksa disediakan




3) Atuk di kampung ada modal untuk perli cucu


Khas untuk cucu dan atuk yang merokok sahaja. Apa lagi, bila cucu balik, adalah modal atuknya duk perli cucu dia cakap suruh hisap rokok gulung tak mau, nak dunhill je, sekarang kena hisap rokok gulung je sebab nak jimat



4) Belanjawan make-up isteri dipotong


Sebab dah kena peruntukan lebih untuk beli rokok, isteri kepada perokok tegar ni sudah pasti merana dengan banyak belanjawan terpaksa kena potong untuk menampung harga rokok yang naik. erkk, lebih malang lagi tiada lagi shopping di hujung minggu! siaps suruh kahwin dengan perokok???



5) Geng klik nuff semakin bertambah


Kalau perasan, nuffnang sekali lagi bagi warning yang geng klik klik ni semakin berleluasa. rupa-rupanya ada yang beli rokok guna duit dari Nuffnang rupa-rupanya! Wowww, fantastik!!


Ok, Done


Personally aku setuju dengan kenaikan ni. bagus sekali. kalau naik 2 kali ganda aku lagi setuju. 3 kali ganda? respek! nak tahu kesan rokok kepada family aku boleh baca sini. Selain tu satu contest yang hangat tengah berlangsung ni jangan lupa join. sangat mudah. RM 10 RIBU!!!


pss : awak mungkin tidak sempurna di mata orang lain tapi awak sudah cukup sempurna di hati saya (ada orang muntah ;p )

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

28 ulasan:

noor afzan berkata...

alhamdulillah, tunang saya tak merokok.
=)

mR Gee.!! berkata...

yg merokok itu.. tergoLong dLm org yg rugi... hehehhehe

/Dayah//Nurul/ berkata...

wah . jo buat sy temuntah kat pss dia . jgn merokok, amalkn kesihatan sihat sjahtera :)

L@n@ berkata...

ahaha.. yg no.5 tu yang xleh tahan tuh ...

Azrul Hisham berkata...

nasib baik la aku tak merokok...jimat skit duit aku nanti :)

Tanpa Nama berkata...

allergic bau rokok.boleh sense bau tu even 10 m away.

pss: mushy

aYaz berkata...

merokok itu umpama membakar duet..
sape yg dah rase kaya amat,teruskan membakar duet anda,
lagipn duet takkan bawak ke mati....
kan,kan,kan??

(pstt : best ke merokok?)

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata...

sib baik laki ai tak merokok... hehehe calon lelaki dicari dahulu : YANG TIDAK MEROKOK

sib baik dapat tak merokok.. aman hidung n pernafasan.... hehehee

Nur Areefah berkata...

perokok semua kaya-raya..
takpe je..

anyss berkata...

Salam,
Dia=saya? hu hu hu -----> joe lak muntah ;)

Adziim berkata...

Berkesan dekat orang berpendapatan sederhana agaknya.
Yang hartawan tak heran sangat setakat rm10 sekotak.

nabil_potter berkata...

bagus2..patut naik mahal lagi..huhuh

Tanpa Nama berkata...

rokok xbest!!

Tanpa Nama berkata...

haha nak muntah niii!!! lol

joe jiwangs~

joegrimjow berkata...

@noor afzan

bagus2
jgn cari yg merokok kuat sangat

joegrimjow berkata...

@mR Gee.!!

rugi dan boleh jatuh miskin

joegrimjow berkata...

@/Dayah//Nurul/

erkk
jangan lah

joegrimjow berkata...

@L@n@

xmustahil ada kan
hehe

joegrimjow berkata...

@aYaz

pernh jugak hisap tapi xsedap

joegrimjow berkata...

@miMiE aZiMaSK ^V^

klu dapat pasangan merokok, hari2 hisap asap

joegrimjow berkata...

@anyss
wohoooo

joegrimjow berkata...

@Adziim

haah, stuju

joegrimjow berkata...

@adikeica

laksa johor sedap

suffer8zine berkata...

isap je rokok daun, jimat, wakakap

etomyam berkata...

duit cukai rokok boleh guna untuk taja banyak program lain tu hehehe

cikcloudy berkata...

harap2 si dia saya tu akan stop merokok la

Sharif John berkata...

Janganlah anda merokok hehe

joegrimjow berkata...

@etomyam

taja apa contohnya tu?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW