Share

Proses nak lupakan orang yang kita cintai

Jodoh sememangnya terletak di tangan tuhan. Sebab tu, tak semua yang kita mahukan – terutamanya bab pasangan ini kita akan dapat. Tapi percayalah, tuhan kita maha mengetahui, ada benda – perkara – masa depan yang sudah diaturkanNya yang jauh lebih baik Dia tentukan untuk kita.

'u dont get what u want, but u get what u deserve'

Kali ni aku nak fokuskan bab pasangan. Pernah tak dalam hidup korang yang orang yang korang cintai tu tak menjadi milik korang? Katakan dari sekolah lagi bersekolah sama, masuk U pon U sama, dah ikrar masa 1st year study kat U nak kahwin apabila dah tamat belajar tapi end up dia kahwin dengan orang lain. Pedih?

Ok, another case. Korang jumpa seorang ni di alam maya. Jadi rapat mungkin korang ada blog dan dia ada blog. Berkawan pulak ke facebook dan setelah bertukar no phone di twitter, maka korang berjumpa secara face to face. Korang rasa dia adalah THE ONE dan dia pun rasa begitu jugak. Ada chemistry antara korang berdua dan fikir memang korang akan kahwin dengan dia. Tapi sedih, ada halangan yang membuatkan hubungan dengan korang tu tak end up sebagai suami isteri. Sebaliknya dia kahwin dulu dan korang merana sengsorang

Ok, case lain case lain.

Korang diperkenalkan dengan somebody ni melalui orang tengah. Macam dah boleh go on dah, dah jumpa keluarga dah pun siap nak bertunang lagi dah. Tapi sebab jodoh dia bukan milik korang, end up dia kawin dengan orang lain dan korang join group yang merana tadi. Lagi sedih sebab utama berpisah tu sebab family. Family dia tak yakin dengan korang – jual burger contohnya untuk menyara anaknya. Fuh, yang ni lagi sadis

Cukuplah 3 situasi tu, korang boleh fikir yang pengakhiran ceritanya sama – korang tak dapat kahwin dengan orang yang korang cintai. U still with me?

Macam mana nak buat?

Haha, actually aku nak share kisah aku. Heh, walaupun umur takdelah tua mana, tapi aku miliki pengalaman yang banyak dengan hubungan yang tak jadi ni. Loser? Entahlah labu, yang penting aku nak share dengan korang apa yang aku buat. Eh, yang ni pengalaman lepas ok, sekarang ni aku not single and not availble. Wahaha. Jom kita tengok apa yang boleh dibuat


1) Cari kawan baik korang



Aku percaya setiap dari kita mempunyai kawan baik. Kawan baik yang ada masa kita susah atau masa kita senang. Yang sedia mendengar dan memberi pandangan positif untuk kita. Aku ada, korang ada?? Kalau takde, meh aku jadi kawan baik korang meh :p


Ok, lepas korang jumpa kawan baik korang tu, apa lagi – luahkan! Kecewa ni adalah satu perasaan yang akan menjadi kronik kalau korang tak luahkan. Aku yakin, cermin terbaik diri korang adalah kawan baik korang sendiri. Mungkin dengan pengalaman dia dengan korang – yang tidak mempunyai apa-apa pertalian darah akan memberi kata-kata yang korang perlukan disaat korang dikecewakan ni.



2) Sibukkan diri korang dengan cari duit



Ada sesetengah tu hubungan tak jadi disebabkan darjat berbeza. Cinta korang berdua tu tak boleh beli 'restu' dari si mak dan ayah pasangan korang tu. Dulu ada segmen DR LOVE yang aku tulis yang awek dia reject sebab dia penjual burger. Sadis sangat. Tapi kenalah bangkit. Jangan duk menonggeng layan sangat kecewanya tu.


Frust korang tu boleh dihilangkan dengan otak korang sibuk memikirkan benda lain. Percayalah, its work! Bila korang sibuk dengan urusan lain macam kerja – kerja – kerja, otak korang automatik akan selaraskan sedikit demi sedikit melupakan cinta yang tak jadi tu. Bukan saja korang dapat lupakan dia, tapi dapat duit lagi tuuu. Wuhu!!!



3) Call tuhan lebih kerap



'Ma asobamin musibakum illa biiznillah'

Segala musibah itu tidak akan berlaku jika tidak mendapat keizinan Allah. Percayalah bahawa ada ketentuan dariNya yang memang adalah terbaik untuk kita. Mungkin orang yang kita cintai itu tidak sesuai dengan kita – siapa tahu? Mungkin orang yang kita cintai itu akan jadi lain setelah kahwin dengan kita – siapa boleh duga?


Jadi, adalah baik untuk mengubat kekecewaan kita itu dengan berhubung lebih kerap denganNya. Sebagai umat Islam, kita beruntung kerana 5 kali sehari kita akan berhubung dengan pencipta kita. Untuk mengubat hati yang lara ini, keraplah berhubung dengan Dia dan minta yang terbaik dariNya untuk melupakan perkara yang menyedihkan tu.

Kalau korang ikhlas, akan ada jawapan yang hanya korang saja yang tahu


******

Time is the best healer. Masa yang berlalu tidak akan kembali lagi. Kuatkan semangat untuk menempuh hidup mendatang. Nak kecewa tu boleh, tapi terbawa kekecewaan korang sehingga memudaratkan korang tu korang sendirilah yang tanggung. Aku akhiri entry ini dengan buka sebarang komen kat bawah. Ada pengalaman, silalah share ya. Last - #joegrimjowquote

'tino buke sore, jate buke sore, tok leh wak nih, wak molek lagi ake maghi'


pss : jangan lupa like dan tweet ya =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

10 comments:

Anonymous said...

oleh sebab kau bagi ak reason ntok feel pathethic meluahkan

maka tpakse la ak remain anon
hahha

ak suke gile kat sorang mamat ni
suke sbb die kunun ala mamat kpop
aku ske tgk die
eventho gile punye kontrol macho mamat ni
and ak salu pegi g tmpt die keje
keje ape rashie lah kot2 la member ak bace mampos kantoi aku

ak pnah pegi skali ngan member baik ak sorang
and 2nd time, mamat tu pas no fon kat kawan tu
tuhan je tau betape hancur ati ak
hahha

malam tu ak nangis ah
kawan ak tu comfort ak
dia da ad bf so xlayan la
tapi ak la yg frustnye skg

bile ak cite kat mak ak
mak ak ckp trime je la
mamaat tu bkn baik pn
pakai subang, celak sume

ak ni mmg taste bad boy kot

and sori la kalo ak prasan
ak ni bkan la cun gile
tak la burok gak
ak g memane orang pandang gak
(sori bkn nak prasan)
tapi memang ego ak gile calar beb
bile kwn ak yg pakai sempoi (bkn jns bsiap cam ak) plak yg mamat tu ske

cis...

eh byk lak aku carut..
mahap la joe
pmpn.emo sket hahhaa

azurie said...

sakit putus tu hanya kita dan tuhan je yg tahu..time bercinta mmg rasa die lah bakal laki, family pun dah ok..dah tau zu kawn dgn die..long distance relationship bukan benda yg mudah..zu putus through SKYPE..

cara joe yg sibukan diri tu mmg betul sngt..bila sibuk kita tak fikir dah..pastu tuhan is the greatest true friend.

the::bored::sha said...

yup betul i dulu frust sbb putus d tgh jln dek phubungan jarak jauh ala2 PJJ lah kan..then i busy myself dgn MLM-Luxor. serious berbaloi...

Kamil Kahar said...

alhamdulillah...aku sedang sibukkan diri aku ngan study...sakit tu makin kurang...

tp yg aku frustnye...ade bdak junior dlm kelas aku hampir same mcm ex aku r bro...tgk dr depan ok lg...tp kalo tgk dr tepi mmg sebijik r...

sakit x sakit r ckp ko...da la tiap kali kelas dia duk depan 1 line dr aku...aku asyik tertengok dia je...tension gler...camne nk tumpu kt lecturer...seyesly...nk wt ape hah?

joegrimjow said...

@Anonymous

cam bleh teka je sape ni
haha

ikut nasihat mak tu. dia xnak menantu die pakai subang la tu ;P

joegrimjow said...

@azurie

ada 3 cara tu
bleh try yang mana satu xpon try 3 3

joegrimjow said...

@the::bored::sha

haha. macam2 bleh utk sibukan diri

joegrimjow said...

@Kamil Kahar

try r jr tu plak. mana tau bleh go on

Anonymous said...

aku ada awek..dekat 4 tahun dgn dia..susah senang aku yang tanggung dia..duit makan ,minum,toppup..last2 dapat mcg dari dia..dia ckp dah ada org lain..dia cakap aku nie x pernah nak hepi kan dia,alwez wat dia menagis..n pakwe baru dia nie alwez wat dia ketawa..lagi sakit bila dia dah nk tunang ngn mamat nie bulan August nie tahun 2012..aku da bagi macam2 kat dia,tibe2 bole lak ckp mcm tu..ak keje occay gak,gaji besar..siap da simpan tok dia..tapi macam nie dia balas kat aku..aku sayang dia n susah nak lupe kan dia,even dia dah wat aku mcm nie...plezz tlong aku,,,per patot aku wat...??

eiza said...

ermmmm... aku hampir2 lebih kurang situation 1st tu...haha ngok ngek tol...masalah kenegerian pon leh jd halangan....zaman Nabi dulu pon takdenye ambil kira part ni..pesal la rakyat Malaysia ambil kisah tentang ni.... nak adik bongsu kawen dgn pilihan akak then satu negeri nanti senang..plis la....erm... apa yg pasti skrg aku dengan jalan aku...then Janji Allah tu pasti...Redha atas semua ni... i'll go and depends to the person who love me and know how to defend me...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW