Share

Cara Nuffnang nak tackle balik blogger lama

Panjang jugak aku fikir ayat paling sesuai nak guna perkataan last kat tajuk tu. Otai? tak boleh nanti menunjuk pulak. Hebat? tak boleh jugak nanti riak. Bukan newbie? macam tak best je bunyi. Jadi, perkataan yang aku pilih - LAMA

Alhamdulillah, 2 kali permohonan aku buat untuk masuk innity, akhirnya kali kedua lepas. Oho, bukan apa, blogspot dan entry aku yang lebih panjang ni nak dapatkan Pageview lebih 5 kali ganda dari UV ni memang susah. Syarat 20 000 UV sebulan dah lepas, cuma 100 000 Page View je sakit nak capai. Alhamdulillah, berkat backlink kawan2 blog, bolehlah merasai kenikmatan berada dengan innity. keh keh keh. nikmat ke?


Eh, tapi takde warna hijau pun?

Masih berkira-kira nak pasang Innity seterusnya akan buang status glitery Nuffnang tu, sebabnya sekarang ni tengah dalam contest Astro B.yond. Takut nanti dah pasang Innity, terus tak berpeluang menang hadiah utama, tak best jugak. Jadi, buat sementara ni, sebelum menunggu balasan dari cik nuffnang, kekallah dulu dengan nuffnang




Ok, kali ni nak cadang, beberapa benda supaya blogger yang memasang Nuffnang akan terus bersama dengan Nuffnang biarpun syarat untuk memasang iklan yang lebih


1) Lebihkan hits, bukannya event



Jumpa dengan blogger, pasti akan ada yang bertanya, camne nak dapat buffered earning eh? camne nak dapat duit lebih eh dengan nuffnang ni. Mentang-mentang aku pernah join event Nuffnang, ingat aku tahu lebih ke? kekeke. Terkejut jugak dengar ada blogger yang UV nya cecah 50k sebulan tapi pendapatan dengan Nuffnang tak seberapa. Orang kata nak dapat pendapatan lebih, sponsored post dari Nuffang, kena join event Nuffnang, kalau betul, kena ubah sikit sebab tak semua blogger yang punya traffic tinggi suka join event2 ni. underground katakan. gathering ni tak cool!



2) Jangan nampak racist - tiru UMNO



Satu lagi ayat glamer di kalangan blogger adalah Nuffnang - racist. haha. walaupun macam mana nak menidakkan ayat ini, masih ramai yang menganggap Nuffnang racist. Aku suggest, tiru apa yang UMNO buat, walaupun glamer dengan parti melayu melayu melayu, tapi sampai sekarang boleh bertahan. keh keh keh



3) More events more contest



Mungkin nak masuk pertengahan tahun ni, tak banyak syarikat nak sponsor buat contest ke apa. Sebab tu dah lama Nuffnang sepi tanpa event dan contest ni. Aku rasa (perbetulkan kalau salah) takde lagi contest berunsur SEO dari Nuffnang ni. Apa kata buat contest macam ni pulak. Yang lama ni mereka sukakan teknikal lebih, kalau setakat contest nak amek gambar - hai memang tidak la ye. Events pulak jangan asyik pilih blogger sama je yang nak handle, bagi can kat orang lain pulak. Kat Kelantan ni ha, bila nak buat event kat sini ni? hehehe


Nuffnang masih terbaik?

Bagi aku, dengan perkembangan sekarang ni dah 170 000 blog yang mendaftar dengan Nuffnang, mungkin pandangan aku ni tak berapa nak di pandang sangat. Tapi percayalah, suara aku ni antara yang dah lama nak terluah tapi tak terluah. Bisnes ni, hubungan dengan client sangat penting, kalau client rasa terabai, maka mereka pun berpindahlah. 

entah kenapa aku rasa diri ini macam terabai. uhuhuk :(

pss : ada pengalaman dengan Nuffnang, cer citer sikit

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

33 comments:

Jard The Great said...

aku tetap setia.. hohoho

Miza Yusof said...

tkda pengalaman lagi dengan nuffnang. tak pernah join event nnuffnang. newbie lagi. hohoho

Puan Capa said...

x penah menang apa2 kat nuffnang.tak penah cash out duit nuffnang lagi..
pengalaman sungguh.haha

Peri PiA said...

nape rase terabai,alolo

yg terbaik nuffnang bagi so far hadiah sempena b'day bulan lps....4 pass tgv

manggosteen said...

sama pengalaman ngan Puan capa..ahahaha

encHIx laNDax said...

landax dah buang semua iklan~uhuhu~
tunggu blog dah meletop baru letak..ngehngeh~setakat kejau 20-30sen 2 mingguu,bek buang je iklan ye tak?

bArdbOO said...

btol2...x sume org suka join gathering nie...terutamanya mcm aku yg pemalu nie..hehe..

Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Ayeem Jemain said...

kalau diberi peluang mmg nak tukar ke innity. tapi tak layak. aku rasa terabai gak ngan nuffnang. BE baru bape kali. skang 2,3 minggu skali baru lah nuff aku update. tu pon naik 2,3 ringgit je. cehhh. nak innity!

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

tak mampu nak capai target innity tu. uhuk!

joegrimjow said...

@Jard The Great

wahaa
teruskan setia

joegrimjow said...

@Miza Yusof

xpe
slow2

joegrimjow said...

@Puan Capa
ehh
dah pengalaman la tu
eheee

joegrimjow said...

@Peri PiA
tunggu birthday la
kot2 nuffnang bg hadiah
hehe

joegrimjow said...

@encHIx laNDax

yg pentg jangn stop blogging okeh

joegrimjow said...

@bArdbOO
i pon pemalu jugak
hehe

joegrimjow said...

@Ayeem Jemain
kena kejar target

joegrimjow said...

@0sh!Nz d' sen0r!ta

ni pon baru lepas je ni

d_tieah said...

Sekarang dah merasa jugak duit nuffnang masuk.. Walau tak seberapa tapi sekurang kurangnya ade BE singgah.. Hehehe..


Entry Terbaru : Bukan Blog Lucah Tapi Gambar 18SX ; Apakah???

Kujie said...

Nuffnang masih terbaik untuk sesetengah orang...yang baik bagi kita belum tentu baik untuk orang lain juga.

itu je jawapan dia encik joe...kehkeh

hasrul hassan said...

Salam JOe.
Saya still dgn Nuffnang ... setelah beberapa tahun, pernah kena tarik glitteri, tapi tak kesah. Still bersama Nuffnang sebab suka je iklan dia menari2 ...

BE? Hahaha... walaupun dah lama ada Nuff .. tak pernah ada BE, tak kesah pun .. dan tak pernah lagi cash out sebb pendapatan tak sampai pun rm50 lagi - even lepas 3 tahun! ...

Buat masa ni, tgh tgk2 option yang ada.

Merryn said...

hi Joe,

long time no see.. me still an avid Nuffnang fan.. u try ler others, tengok if they really pay you.. haram tak bayar i tell you!! :P

suffer8zine said...

heheh aku baru je hilang status glitery, kekekek :P

Terkini : Aku VS Nuffnang

►AdamXis◄ said...

Assalam...hurm2, skrg dah trend kot blogger lama pindah company len...hek3.tapi newbies2 terpaksa rela guna nuffnang nie...sbb nampak mcm senang guna...hurm2, better improove more nuffnang...

Ustaz Love said...

Salam..

Skrg ni style nuffnang, dok keluar iklan MilkADeal yg susah nak dpt income tu.. iklan BE plak keluar pagi2 buta.. memang ciput la income :D

HafizRahman.com said...

@Ustaz Love jOE..meh baca sini..aku pun baru ja buat entry semalam..haha..damn nanti mesti kita pakat2 kena tarik gliterati..ahahaha

http://hazrilhafiz.blogspot.com/2011/04/semakin-ramai-blogger-mula-curang-dan.html

zahidah dihaz said...

setakat ni masih lagi dengan nuffnang...terasa macam nak tukar says pun ada jugak sebab nuffnang lama dah tak naik2 duit2..says pula macam laju je sekarang ni....huhuhuhu




New Entry: <a href='http://dihaz17-foryou.blogspot.com/2011/04/it-wednesday-lebih-kurang-seminggu-lagi.html>It Wednesday | Lebih kurang seminggu lagi untuk mengundi</a>

KiD said...

nak tukar innity... tapi lum sampai lagi.. huhuhu

atreyustrange said...

I get questioned about Nuffnang earnings a lot too. What annoys me is all these bloggers think I earn BIG BUCKS from Nuffnang because I always attend their events. TETTTT. WRONG.

A LOT OF US DON'T EARN MUCH!

Anyway, if you have thousands of hits but you are not a person who likes to OR can hoo-ha-hoo-ha a.k.a. join events, then the best is to look for an alternative ad provider. I do agree, the more events you attend with Nuffnang, the higher chances you get all these other incentives (such as sponsored post and event exposure) from Nuffnang. Having said that, I think this is a strategy Nuffnang has to attract sponsors.

But on the BE part, they don't discriminate (what they do discriminate is blogs that has explicit contents, talks about politics and whatnot under their terms - go read that up coz I know nuts about it).

Choosing Innity will definitely make your pocket wider but correct me if I'm wrong, I don't think they have much movie/event invitations, right? So yeah, choose which is best for your condition (i.e. location, blogging target, availability to attend events).

I, just want to go out and have fun. :)

Myvitrd said...

So far masih berpuas hati dengan nuffnang sekarang ni.. walaupun BE kekadang tido lama sangat

lizz said...

dulu mase mule2 dpt innity mmg tak kesah pasal ilang glitterati nuff tu tapi rasenyer mcm setia lak ngn nuff even buffered taklah byk dpt tp oklah.plh sket pun dpt gak 1 buffer tu rm50.sape nk bg kan?huhuhuhu

firuzLazuardi said...

kenapa nak kaitkan dgn umno?apasal x letak dap ke pas ke

DaHLia said...

nuffnang???
mudah-mudahan di pertutupkan terus hati sis dari mereka..
kecewa abis dah dengan mereka.

.noktah.

Esempoi said...

combine je nuffnang dengan iklan lain
baru tak rugi

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW