Share

Apakah perkara yang saya akan rindui masa Ramadhan kali ini?

Salam,

Tinggal 2 hari je lagi Ramadhan akan pergi. Entry ini khas dibuat untuk mengimbau kembali kenangan di bulan Ramadhan pada kali ini. Suka duka, ya, penuh suka dan duka. Jom kita lihat apa dia?



Ulang alik naik bas KB-KL



Ramadhan kali ni memang banyak aku guna pengankutan awam untuk berulang alik. Banyak urusan yang perlu diselesaikan. dari GB, bisnes, keluarga dan macam-macam lagilah. 3 kali dalam sbulan. haa, cool tak? memang mat cool betul sebulan 3 kali ulang alik. menteri kewangan pun boleh kalah. nasib baik bulan puasa ni tak meragam bas macam transnasional suck dulu. kalau tak, makruh puasa duk mengumpat!



Terawikh di surau

Bulan Ramadhan nilah yang paling istimewa sebab terawikh ada bulan ni je. Yang best pasal terawikh ni adalah kemeriahan dia. soal pahala dapat tu semua orang tahu dah kan, tapi apa yang aku akan miss adalah suasana kemeriahan terawikh ni. cukup best dengan riuh rendah gelagak budak-budak duk 'sollolloh, sallam alaih' bertanding siapa yang paling hebat, heh. terkenang zaman kecik-kecik pulak kalau macam ni kan




Jam - jam - jam



Dah nak raya ni, semakin ramai org balik kg. kalau kat kelantan ni, musim raya jam kat mrr2 pukul 6 petang tu pun boleh kalah. sangat teruk! aku kalau nak pergi kb masa nak dekat raya ni, memang akan pergi waktu pagi. pukul 10 ke bawah. kalau 10 keatas, jangan harap nak masuk banda. rumah aku ke kbmall aku pernah buat 12 minit, masa nak raya camni, boleh jadi sejam lebih! berasap punggung nak drive dalam kereta tu! tapi, benda macam nilah yang akan dirindui, hehe, orang kata lagi teruk keadaan, lagi akan rindu kita dengan keadaan tu kan? orang katalah, bukan aku!



Bazar Ramadhan

Memang kalau Ramadhan tanpa Bazar Ramadhan tak lengkapkan. dah jadi darah daging kita dah bazar ramadhan ni. bagusla, dengan adanya bulan mulia ni, orang ramai yang nak tambah duit boleh tambah duit. tahun ni jugak 1st time aku meniaga kat bazar ramadhan tolong akak aku. memang tak sampai separuh bulan pun meniaga. heh, adalah sebab dia. dah jiwa pembeli, pelik pulak kalau menjual ni. erk? juga bulan ramadhan ni juga 1st time kita dengar kes puting beliung di jasin. macam-macam yang berlaku! yang pasti, semuanya ada hikmah



Iklan raya yang tak berapa best

Ermm, entah korang setuju ke tidak kalau aku kata sekarang ni iklan raya semua takde feel. Dulu aku ingat, antara perkara yang ditunggu dalam bulan puasa adalah nak tengok iklan raya di tv. mula2 tnb, lepas tu tv3, ada syarikat insurans pulak, syarikat bank tak ketinggalan dan last mestilah iklan petronas yang ditunggu. tahun ni? aigooo, iklan petronas maziah tu tak tahu apa motif, tv3 pula iklan mereka siap tarik balik dan ada yang dakwa ada illuminati lagi dan kebanyakan iklan lain..... takde feel! huh, takpelah, mungkin aku akan merindui bulan ramadhan kali ini dengan mengingati tiada iklan raya yang tak 'umphhh' gitu




Gathering GengBlogger buka puasa

selanjutnya baca sini


Tahun ni 1st time anjurkan Gathering Buka Puasa ni dengan kawan-kawan yang lain. Memang ramai yang datang. gembira jumpa dengan beberapa blogger yang sememangnya dari dulu lagi nak jumpa dan dah jumpa. Best sebab gathering macam ni boleh rapatkan ukhwah antara blogger, di alam maya jumpa di dunia realiti. WOW, Sweet gitu. Yup, of coz, Ramadhan ini sudah pasti akan merindui Gathering GengBlogger Buka Puasa



Vlog raya


wah wah, ini paling tak tahan ni, sekarang ni semakin banyak Vlog yang dibuat sempena raya. haha. gud gud, aku sangat suka dengan vlog sebegini sebab at least boleh tengok orang yang kita tak pernah tengok. mula2 aku ingat miro lepas tu lisa surihani pun tak ketinggalan, pemilik syahirul.com pun dah buat dan pagi tadi mijie jugak buat. haha. semua cute ok. lepas ni kalau korang nak buat jangan lupa tag nama aku ya. erk, orang nak buat aku pun nak buat. yang ni versi 'ringan-ringan' tunggulah yang berat dari aku nanti =)









Done


Of koz bulan Ramadhan dah nak pergi. Bak kata ustaz hasrizal dalam statusnya 'Jangan keterlaluan meratapi pemergian Ramadan hingga mencela kedatangan Syawwal dan kegembiraan mensyukurinya' ada sindir manis dalam status ini. memang islam menganjurkan kesederhanaan, cukuplah kita hanya berasa sedih dengan pemergian Ramadhan dan tidak perlulah kita mencela dengan kehadran bulan yang gembira Syawal ini. Doa supaya ditemukan sekali lagi dengan Ramadhan pada tahun hadapan.


Ok, itu saja dari perkongsian pengalaman sepanjang bulan Ramadhan ini, anda pula bagaimana? =)


pss : hujan... pembikinan ucapan raya terpaksa ditangguh ke ni?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

43 comments:

syahirul said...

gyahahahahhahahaha~ takleh blah wat suara pompuan.. guna software ke ape? ke ko cut suara lisa aje.. gyahahahahha~ mana version lama sket punya? hahahahaha... selamat ari raya joe.. ko dah leh bagi duit raya kan? kan? kan? tokey herbalife katakan :)

ms shiya said...

kahkahkah..

siyes, lwak!!

selamat hari raya, abg joe..

:)

joegrimjow said...

@syahirul

datang beraya boleh la ak bagi. hehe

joegrimjow said...

@ms shiya
slamat beraya juga
=)

kechixx said...

selamat bagi duit raya joe!:)

FarHa said...

adoii sakit jantungg!!! hahaha
per2 pon selamat aidilfitri jugakk!! hahah

joegrimjow said...

@kechixx
aigo, nama kecik xsemest akan dapat duit raya ya. hehe

Otromen Bulat said...

lisa joe

gadisBunga said...

raya ke, puasa ke, simple2 sudah... (tapi idea simple ni dibangkang habis2an oleh bonda...aduhhh!)

joegrimjow said...

@gadisBunga

sederhana tu bukan simple
huuhu

joegrimjow said...

@Otromen Bulat

tertinggal bentuk love kat tengah kot

eNaSaN said...

hehehehe...



ape2 pUn selamaT menyamBut SyawaL joe...

DaHLia said...

alahai...
comelnya Vlog :P :P

joegrimjow said...

@eNaSaN

slamat syawal juga

Piratz said...

aduih.. Ko wat klaka ar joe.. Tengah2 syok dengar sore pompuan, tetibe suara garau kuar 'joegrimjoe'..
Xboleh blah tul

joegrimjow said...

@Piratz

haha. xkan syok kot dengar sore lisa
=)

molmolla said...

hahahaahahaha!!! aku ingat sore kau cmtuh. bile dengar lama sikit baru cam tu sore lisa~ aigooooo~ :DD

Nik Nur Izzati said...

wah. kenapa suara joe macam ehem ehem. ahah
selamat hari raya. x sabar tggu kad raya dari joegrimjow!!

~cik manis~ said...

comel vlog joe. hahahaha :P

slmat hari raye buat joe :)

joegrimjow said...

@molmolla
aigooo, nampaknya alih suara tu menjadi la ye? hehe

joegrimjow said...

@Nik Nur Izzati
wah wah
xsampai lagi ke?
hehe

atty's said...

taun ni kty tak smpt nak layan iklan raya .

maisyara Pot! Pot! said...

hehehe. suara diaaaaa... awww! ;p



selamat hari raya joe :)

I*K*T*I*R*A*F said...

hahahhaha..cool gila video! :)

selamat hari raya! :D

Aizat Shafiq said...

hahaha...
joe, cukup comel suare ko...hahahaha


Kelantan Blogger Mini Gathering|Survey

joegrimjow said...

@atty's
xlayan xpe xbesh. huhu

joegrimjow said...

@Aizat Shafiq

hehe, mesti la cute gitu

velasrizal said...

jln jem tu mmg xleh nk elak.. bndr bentong raup lipis sesak dgn org kltn nk blk kltn..

Rumah Terbuka Perdana Menteri Hari Raya Aidilfitri 2010

ProfHariz said...

ramadhan bakal tinggalkan kita. kemenangan menanti :)

New Entry ProfHariz
Bila Takbir Raya Bergema Hatiku...

mama zharfan said...

selamat hari raya utk joe & family :) pegi beraya umah bakal mertua ke raya nanti ;)

joegrimjow said...

@velasrizal

NAIK kapal terbang better

joegrimjow said...

@mama zharfan

wahh, mungkin?

meowwmania said...

haha...selamat hari raya!

semoga lebaran ini memberi seribu kebahagiaan utk kita semua, insya'Allah..

nur hidayah isa said...

hahahaha suara ngn muka tak kena la...hihihi

atok said...

rindukan gath juga hee

ex-skul said...

hai KP SBPI kuantan..=D slmt ari ghaye... bile nak dtg sekolah lg?

ieQa sWetLuv said...

haha adeii gelak guling2.. salam lebaran juga joe =)

Hizami Rahim said...

wah.
byk betul nak kena rindu ni.
hurm.
harap2 ada kesempatan lagi utk next ramadhan.
amin.
:)

joegrimjow said...

@ex-skul

xtau la bile nak p ni
huhu

azzura said...

haha..terkezut tgok video skali suara lisa surihani da..
benda yg paling rindu time ramadhan rasanya solat terawikh kat masjid Shah alam yg besar lagi gempak tu..
pastu mesti la bazar ramadahn heaven betul mknan kat situ.

*selamat hari raya.

joegrimjow said...

@azzura

slaly solat sane ek?
best kan

Sha-na.Szied said...

joe..cute sunggoh kamu :)
dan lisa..hehheheh

nak raya umoh boleh..:D
slmt hr raya ..

monica said...

hahahahaha..guna suara perempuan..lawak btl la..at first sy ingat suara awk btl2 tadi.. :P

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW