Share

Review blogger (4): Ustaz yang hebat di arena blog

salam 1blogger



Ok, segmen review blogger datang lagi. kali ini mahu review blog2 ustaz yang memang sudah popular di dunia realiti. Dah popular di dunia betul, sudah pasti penulisan mereka ramai yg baca, jom kita tengok siapakah ustaz2 yang termasuk untuk segmen review kali ini



Ustaz erfino - suara seoarang artis!

lawatan mengejut ustaz erfino mahu test masakan aku, ternyata dia berpuas hati, kan ustaz kan?



Ustaz yang cukup femes di UK ni merupakan antara blogger yang agak tegar. Mana tak tegar, pasti update blog kalau dah melawat ke rumah studentnya. hehe. Dalam blognya, lawatan ke rumah studnt, pasti akan dibawa masuk dalam blog. Sebenarnya masa dia datang ke sheffield hari tu, sempat berbual dengan dia dan kongsi serba sedikit masalah. Dalam blognya akan di publish teks untuk solat jumaat yang mana sangat menarik untuk dibaca. kalau khutbah kat kampung macam ni kan menarik takde lah tertido masa khutbah (alasan). Tambahan cerita untuk ustaz adalah memiliki suara yang merdu. hoho, memang gaya seorang artis la. jemput datang sheffield lagi ya ustaz


pss : tahniah pada ustaz dengan pelancaran album yang pertama. apa yang saya tak puas hati, kenapa muka jepah, pokloh yang masuk? arghhh! baca sini untuk tengok ustaz puji masakan aku, kekeke





Zaharuddin (UZAR) blog .net yang terbaik!




Pernah jumpa ustaz ni di program Fuiyoo tahun lepas. Sempat juga ku review beberapa tips yang ustaz share semasa talknya pasal blog. blog ustaz ni memang hebat, tengok alexa je dah tahu(119k!), hari tu sempat masuk bawah 100 k, tapi naik balik lepas beberapa hari. biasalah, memang susah mahu jaga alexa kecik ni. Ok, pasal isi pula, memang UZAR memberi penerangan yang sangat jelas dalam isu2 semasa. mungkin itu membuat ramai yang tertarik dengan blognya. Suka bila ustaz menulis pasa isu2 yang dekat di hati seperti isu facebook hari tu dan blog macam ni lah sepatutnya kita buat rujukan, baru takde buat hukum sendiri

pss : Gambar dengan UZAR ada dalam blog lama, entah kenapa tak boleh bukak plak nak ambik!






Saifulislam.com - Cerita2 menarik




Siapalah tak kenal dengan ustaz hasrizal ni kan? Dulu masa ku buat pasal kasut crocs, rasa bersalah jugak sebab copy ustaz punya status dan dia sendiri banyak terima ancaman kata benda2 tak snonoh. Tapi ustaz cool je, ku pon cool la jugak. hehe. saifulislam.com ni banyak membuat cerita2 pengajaran yang cukup senang membaca. Segala ceritanya rasa dekat dengan diri, sebab tu aku suka baca tu. Tak pernah lagi jumpa ustaz secara personal, tahun ni akhir bulan 7 sempat la kot jumpa sebab ada program predeparture. Masa tu bolehla tangkap gambar ye ustaz? aku jugak suggest bagi yg non muslim untuk baca blog ustaz ni, sebab banyak pendekatan logik ustaz gunakan untuk satu2 isu. ada juga pengalaman ustaz yang menceritakan mengislamkan saudara baru kita ni, memang sangat berharga untuk dibaca!


pss : Boleh baca sini untuk isu kasut crocs, teruk jugak kena hentam dalam komen


*******



Komen skitlah, sekarang ni timbul macam macam isu yang berkaitan dengan agama dan isu yang timbul pula memang pelik pelik. dunia akhir zaman katakan. Jadi, apa yang boleh kita buat adalah bertanya dengan ustaz2 ni. Tak semesti ustaz2 kat atas ni je, ramai lagi otai2 dalam bidang agama ni yang ada blog, ada facebook. Jadi, jangan buat hukum sendiri, tanya pendapat mereka yang lebih arif.


Semoga banyak lagi ustaz2 di luar sana menjadikan internet ni salah satu medium dakwah mereka!


pss : pernah ditawarkan menjadi 'ustaz' untuk satu forum, aku tolak sebab tak cukup ilmu =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

13 comments:

Mak Su said...

maksu tumpang lalu lalang di sini ya Joe :)

Fyzal said...

dalam konteks dunia sekarang ni memang kaedah berdakwah pun mesti dipertingkatkan seperti yang saudara joe sendiri tulis moga2 lagi ramai ustaz di luar sana yang memanfaatkan internet sebagai medium dakwah.

orang islam sekarang terutamanya remaja2 semakin leka dengan apa yang ada di hadapan mereka tmbh2 lagi dengan kecanggihan komunikasi yang kita ada hari ini. jadi amatlah baik jika pendakwah2 di luar dapat "counter" benda2 tak elok di internet dengan menggunakan internet juga. :)

noor afzan said...

thanks for sharing..
mmg selalu je rujuk blog zaharuddin tu..
=)
tapi x penah lagi ke blog saifulislam dan ustaz erfino

Mr K said...

Nasib baik la tak sama dengan entri yang aku dok tulis.

RedBoy said...

aku memang suka baca blog2 ustaz kat atas tu.. masing2 pakai pendekatan yg berbeza agar lebih dekat dgn pembaca mereka..

joe, tolak ye.. takpe merendah diri.. teruskan mencari ilmu dimana2 sahaja..

joegrimjow said...

dapat pun komen, bangga
;)

fiD said...

tulah, ustaz kena ada sifat fleksibel... lagi2 alam maya, medium terpantas utk dakwah kan...

Sha-na.Szied said...

LEH TAMBAH X?
DIA BUKANLAH USTAZ, TP BOLEH DIGELAR INSYA ALLAH. MMG POPULAR BLOG DIE PD ORANG YG TAU.

BEST!
PENUH NGAN PENGAJARAN JUGAK
SIYES X BORING
MST X RUGI
CUBA LAH NI

KLIK SINI.

zulkbo said...

Salam bertandang..
moga kita semua
mendapat rahmat
dari-NYA jua..
جزاك اللهُ خيراً

shinawawa eyenie said...

apAbila kitA sendiri diUji dengAn apA yang kita selAlu dAkwahkan,itU petandA Allah sedAng mendidik kitA agAr melAksanakAn apA yang kitA perkAtAkan......

joegrimjow said...

kereta mayat mmg stylo
tp kali ni review untuk blogger yg btol2 ustaz

Sha-na.Szied said...

betul2...
mekasih sbb share link ustaz2 hebat :D

leh dpt info lebih

Mama Zharfan said...

blog ustazlove.com pun beshh gak :)--gaya bahasa santai and ada unsur humour :)

http://ustazlove.com/blog/

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW