Share

Transnasional SUCKS!!

Dulu bas memang satu pengangkutan awam yang sangat reliable. Bila nak balik raya, mesti anak muda di kota akan berpusu menuju ke stesen bas untuk membeli tiket bas. Masa aku belajar dulu, memang sempat mengalami peristiwa rebut merebut bas ni. Memang sesuatu yang indah!


Ulang alik


Sekarang ni memang selalu berulang alik ke putrajaya dari kelantan dengan menggunakan bas. Kalau sebulan sekali naik kapal terbang tu oklah, tapi ni kalau sebulan 3 4 kali, memang sengkek den oi. Sebab tu bas menjadi pilihan orang macam aku ni.


Perubahan


Mungkin terlalu kerap menggunakan perkhidmatan bas ni, aku rasakan taraf perkhidmatan bas tidak seperti dulu. TAK ON TIME! Dah 3 kali aku kena dan kali ini kali ke 4 aku kena, bas lewat sejam! Tak paham, kenapa letak pukul 8.30 sedangkan bas baru datang pada hampir pukul 9.30. Memang dah janji melayu?



Sebut janji melayu ni, aku tak suka gunakan istilah ni. Ya lah, istilah yang belum di kamus dewankan ini memang sungguh sinonim pengguaannya dengan janji orang kita. Sebab macam pukul diri sendiri, penggunaan janji melayu ini hanya merendahkan martabat bangsa kita sahaja


Ok, berbalik pada kisah bas semalam, aku gunakan perkhidmatan transnasional disebabkan 3 bas sebelum ini memang out. Ingatkan transnasional ni ok, tapi lagi teruk! Yang aku pelik, takde tindakan pun diambil oleh mana-mana pihak yang berwajib untuk memastikan perkhidmatan ini 1st class. Alah, 2nd class pun ok kalau susah mahu 1st class, ni perkhidatan macam ni, dah jadi 100th class dah!


Dont find the problem, find the solution


Benda ni aku belajar kat Bali tempoh hari, jadi kena praktikkan. Esok tulis surat kepada pihak dieorang dan aku harap sangat sedikit sebanyak aku tak jadi macam orang kebanyakan, asyik mengeluh tapi tak berbuat apa-apa. Kesan menulis surat ni memang sangat berguna di UK (review PM UK yang baru) dan harapnya tindakan bolehlah diambil oleh mana-mana pihak



Satu lagi solution, naik kapal terbang! Tapi kena kerja kuat sikitlah sebab nak tampung kosnya bukan senang kan. Takpe, jangan fikir masalah, fikir penyelesaiannya. Balik ni, kerja lebih sikit!


tapi flight pon selalu delay kan?

sighhhh :(


pss : 1st class facilities but 3rd class mentalities. aku rasa facilities pon dah jadi 3rd class dah sekarang!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

37 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

setakat ni, bas yang aku naik kalau lewat pun dalam 10 minit~

tapi kalau cuaca tengah panas terik, kena camni, memang hangin woo~

sabar ya Joe~

ms shiya said...

standard bas zaman skrg..
tulis kt tiket waktu lain..
tp dtg mmg selalu lmbat pon..
paling xleh blah bila org kt kaunter beria-ria suh dtg awl..
perghh,last2 lambat gak..

itu blom msuk part probs bas lg..
pnh la jugak naik bas TRANS yang xde air-cond..
boleh byangkan x..
perjalanan yg amik masa 8 jam ntk smpai tanpa air-cond??
menyirap jugak la darah time tu..

ntah, dh slalu kne cmni..
so, dh bleh fham kot..

myb, bleh try bas SANI..
dgr cite bas ni ok..
:P

fiD said...

jalan pun jem, so delay lah. hoho

honey amour said...

yeap..sokong pendapat ko..dulu masa aku naik bas awam..diorang bagi mineral dan roti free..now air mineral dan roti dah takde tapi harga tambang naik..pastu janji gerak kul7,tp yg betul2 gerak kul 8..apa hal..??aku dapat tahu coz adik aku yg masih study still guna perkhidmatan bas awam ni kalau nak balik kampung..

amar haziq said...

aku dah banyak kali alami situasi mcm ni joe..
tapi kalau flight delay..ini semua bergantung kepada banyak faktor..
antaranya adalah disebabkan safety..

macam kat malaysia airlines..kapal terbang will be grounded jika dikhuatiri ada kerosakan berlaku,walaupun hanya kerosakan minor..


jenguk2 lah blog aku k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

joegrimjow said...

@LORD ZARA 札拉

tengah berpanas jugak ni!

joegrimjow said...

@ms shiya

mungkin akantry sani la kot pasni

joegrimjow said...

@fiD

hehe, xkan la delay sampai sejam lebih ni

joegrimjow said...

@amar haziq

cam nak back up flight je kan
;)

tengkorakemas said...

flight pun delay juga kdg2, tapi aku jarang kena, slalu on time je..

joe, no kat herbalife tu no ko ke?

joegrimjow said...

@tengkorakemas

dah betol dah, ku dah dapat dah msg tu, dalam bas karang ku tepon ya, kita bual2 pasal kesihatan

BEN ASHAARI said...

sabaq sabaq..

Syariniey Amran said...

yup
really agree
mmg trans terok gile
lewat sejam tu standart
bila tnye alsn knp
bas y sepatutnya rosak,
so terpaksa gnti bas lain, tu y lmbt
alasan lapuk!
sumpah xnk naik dah bas trns

FatinSyahirah said...

trans memang macam tu kot. haih


alamak, esok berada di kb mall. erkk.
cari kalau jumpa. jeng jeng jeng

SyimaSyaz said...

tak pernah naik bas dah skrg sbb takut nak ter kucil..

nurain said...

paling benci Cepat xpres~

FarhanaDr said...

Sebab tu ku tak suke naik bas.. Makanya, ku dah sebulan lebih tak balik melaka.. T_T

alinac lover said...

abg saya.kalo tunggu bus..x penah ontime.msti lewat sejam! gila kan?

norshakeela said...

alamak esok kena naik bus transnasional g kl.arap2 tak lambat.

aZLiNa aZiZ said...

dulu, masa student2 rajin la naik bas Transnasional ni. Masa tu, Transnasional la bas yang 'terhebat' antara sume tapi tak tau la sekarang ni. Sampai macam tu sekali ke?

zool said...

dah lama tak naek bas.. ye lah aku pun bukan berjalan sgt.. tapi memang teruk bas2 sekarang.. tu yg kat Melaka Datuk Ali nak suruh kerajaan negeri ambil alih tu..

Ann said...

igt lg masa study kt kelantan dulu, mmg naik trans...tu spuluh tahun lepas lah, pkhidmatan ok, bas selesa

skng ni kalo naik kt jhr ni, xselesa...

aduka said...

utama ekspres ke pjaya best..x pn mutiara

atty's said...

kty dah lama giler tak naik bus..tingin nak naik bus ke penang

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

emmm perkhidmatan bas sekarang memang melampau... dulu bajet nak cepat leh la naik bas.. sebab ontime.. tapi la nie.. hampeh.. pernah naik bas patut perjalanan dari kl ke kluang dalam <> 3 jam je tapi melebihi 6 jam sebab ronda ronda masuk bandar lain dulu sebab takder penumpang.. boleh dak macam tuh.. giler tensen masa tuh..
n lagi satu perasan.. kalau bas takder orang sesenang suruh turun n tukar naik bas lain sebab nak penuhkan satu bas.. hello.. kalau macam perempuan tak ke cam susah... kalau beg banyak....??? ye la kan.. kat stesen bas .. abah tolong loadkan... sampai kl kawan leh keluarkan barang.. abis kalau tengah jalan soh tukar bas.. idak ke kena buat sendiri .. sorang sorang pulak tuh.. orang sekarang nie bukan ada yang nak menolong.. tolong tengok boleh laa.. dah la masa tu mamai mamai... pernah terkena n serik n tanak dah naik bas tuh... cer bayang kan kalau org tuh ada hal nak settle cepat... kan ke jadi masalah sebab bas ikut suka suki time dia...
emmmmmm'

GADIS COMEL said...

dah lama tak naik bus,tapi dulu wktu tak pakai kereta lagi, selalu berebut bus dengan mat bangla, mat indon, minah indon. bau ketiak mereka memang sgt terbaeeeeeeekkkkkk!!!

Ema said...

Byk sebab bas delay.... mungkin bas rosak.... mungkin jalan jem....

dah lama aku x naik bas... sebab kg x jauh sgt.... tambang bas pun lebih kurang minyak kete dah....

lee-za said...

flight pun boleh lewat walau pun tak terlibat dgn jam...inikan bas yg melalui jalan raya yg sememang akan menempuh jam...hehehehe x boleh nak elak kadang2 tu...

Hazzy Ishak said...

hazzy dah byk kali kena, macam2 jenis bas pulak tu. lewat 2 3 minit boleh la tahan lagi, tapi kalau sejam 2. urrrghhh

tahun lepas, hazzy penah naik bas tak ada aircond & langsir dari Kajang sampai Butterworth.

Faizal The Newscaster said...

joe..this is Malaysia..

cikkiah said...

Bas...owh...bas....

lumut said...

bila lah nak improve bas mesia neh..adeh...

joe,
sehat?
saya teringat plak kat awak.hehe

noor afzan said...

beli or sewa kete je la nampaknya.
drive sendiri je.

miss lolly said...

kalau kat tempat l0lly ni, bas trans slalu tepat mase je.

tempat lain xtau lah. hohoho.

Anonymous said...

xleyh pakai keta sendiri? yg tangki kecik jek? jimat jg kot.

iman

Anonymous said...

heeee

kamaLkLique said...

Sory lah baru sekarang aku godek2 blog nih kat artikel ni. Baru terjumpa :p

Bila borak pasal Transnashitnal ni, aku ada bnyak sejarah tak best -_-" huhuhu.. Sajek nak share.., xnak baca leh je delete :p hehehe..

1. Pernah jatuh sakit sbb bas banyak habuk. Ingatkan kebetulan, tapi kalau dah lebih 3 kali naik mesti sakit gak (especially batuk), kompom sbb bas.

2. Bas tak punctual, itu slalu terjadi.

3. Kadang2 berhenti rehat, kadang2 x ikut suka hati. Kalau aku tak kisah sgt, org lain ada yg pernah terpaksa mintak driver berhenti tepi highway sbb nak wee-wee (dah lepas jauh dari tempat patut/selalu berehat)

4. Pernah kena maki masa bulan puasa (nak balik raya). Bas lambat, skali driver datang bising2 cakap dah puas panggil tp xde sorg pun dtg. Mslhnye pengumuman pn xde ckp ape lak.

5. Kena maki tu satu hal, bl tgk ada pakcik makcik kena maki dgn dia dlm bas satu lg hal. Siap ckp "ada 3 syarat naik bas. jgn mkn mnm dlm bas" (ok aku tau bln puasa, xyah bengap sgt) "jgn nak buat bising" (aku dah hangin time ni) "jgn tutup aircond. kalau x aku tutup terus aircond" (eh eh dia ni pehal?!)

lepas dari tu terus aku tak naik Transnashitnal. Maraliner gak terbaeeekkk... ^_^

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW