Share

Just do it and u will get duit

Just do it and you will get duit

Tempoh hari di Bali, ada seorang ‘ibu’ yang berkongsi kejayaan dalam kehidupannya. Seorang yang selalu gagal dalam hidup akhirnya berjumpa dengan satu jalan keluar dari segala masalah yang dihadapinya. Terharu dengan jalan cerita dia yang mahu meminjam duit dengan ahli keluarganya tetapi dicemuh dan dihina oleh ahli keluarganya sendiri.


Bertukar lawak


Ada dia ceritakan bagaimana dia bercakap dengan batu di tepi jalan rumah ahli keluarganya itu dan perbualan itu menjadi seseuatu yang melawakkan.


‘batu batu, kesiankan kat aku kan ya batu’

‘mahu pinjam wang sebab wangnya tiada’

‘anak mahu kahwin aku tiada duit untuk adakan kenduri’

‘harapkan keluarga, keluarga hina cemuh aku’

‘aku janji dengan engkau batu’

‘suatu hari nanti aku akan kembali dengan menjadi yang kaya’

‘aku tidak akan dihina lagi untuk sekian kalinya dalam hidup aku!’




Saat dia berdiri di pentas itu memang sudah diketahui yang dia sememangnya seorang yang sudah berjaya. Walaupun mengambil masa yang begitu lama, iaitu 11 tahun untuk berjaya, tetapi kejayaannya itu sangat berbaloi. Nah, janjinya pada batu yang lawak itu sudah menjadi realiti yang pasti


Just do it, u will get duit

Pepatah yang dia keluarkan ini memang sangat menarik. Ramai yang takut untuk memulakan sesuatu yang baru. Ok, kita ubah persepsi kepada duit. Dunia yang perlukan duit untuk menjadi salah satu entiti di dalamnya ini. Bercakap pasal duit, ramai yang berasa ragu-ragu dengan apa yang dia cuba lakukan. Terutama bagi yang berbisnes, tak kira apa soal bisnesnya, memang sangat takut untuk memulakannya


Mungkin pepatah ini boleh menjadikan kayu lonjak untuk sesiapa sahaja berjaya dalam bisnes yang diceburi. Just do it, u will get duit! Lakukan sesuatu tanpa berkira ini jarang bangsa melayu suka lakukan. Apa yang bangsa kita ni suka adalah, wait, u get duit and i will follow. heh, jangan jadi macam golongan ini sudah

just do it
u will get duit
=)

pss : aku kat mydin kubang kerian sehari suntuk hari ni. terjumpa jangan lupa tegur2 =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

21 ulasan:

lumut berkata...

yg penting usaha...kankan?=)

lumut berkata...

segannye dapat fes dekat blog ramai peminat neh.hehe

FaizalSulaiman berkata...

hidup tak semestinya dengan duit, tapi hidup memang perlukan duit:)

-ROCKprincess- berkata...

determination...
usaha...
tawakkal...
insyallah berjaya dlm apa jua yg diceburi...

joegrimjow berkata...

@lumut

huhu, femes la sngt
;)

joegrimjow berkata...

@FaizalSulaiman

sbb tu kena kejar duit masa muda2 lagi

joegrimjow berkata...

@-ROCKprincess-

nak doit tu susah

HEMY berkata...

hey money2 duit duit...
rupiah ringgit duit..duit

joegrimjow berkata...

@HEMY
jampi2
;)

Eyriqazz berkata...

Usaha tangga kejayaan, dimana ada kemahuan, di situ ada jalannya...

P/s :Bro,just nak inform dan Congratz....Bro Pemenang tempat pertama Contest Hadiah Birthday Utk Alisya...Nanti e-mailkan details bro ya...

Check this entry out :

http://www.eyriqazz.com/2010/07/pemenang-contest-hadiah-birthday-untuk.html

GADIS COMEL berkata...

duit..duit..duit..



nak masuk toilet pun kena ada duit.

Hazzy Ishak berkata...

eh eh ni lagu joe too phat..

Ery Farieha berkata...

utk duit xde masalah
hehehe

joegrimjow berkata...

@Eyriqazz

yahuu, thx ya bro!

joegrimjow berkata...

@GADIS COMEL

xde duit nak kencing kat mana la agaknya

joegrimjow berkata...

@Hazzy Ishak

lol, ye ke? nape la xpernah dengar

honey amour berkata...

pepatah yang sangat membina..huh..aku dah semangat nih...hehehe..

atie berkata...

skang sume pkai duit. kdg2 nk berfikir pun kene gune duit gak. dh xde yg percume.... kan???

ape2 pun kdg2 jalan tuk berjaya tu ade cume kite yg slalu lupe.

amar haziq berkata...

betul jugak tu..sbb belum cuba belum tahu..aku dah join herbalife tapi tak mula lagi..
bz dgn exam dan macam2 lg
inshaAllah..bila semua dah selesai..
nak mula berherbalife..huhu

jenguk2 lah blog aku k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

Encik Tikus berkata...

suka entry nie ;D

Tanpa Nama berkata...

semua org takut berbisnes :)
sbb tu bisnes mmg bukan utk semua org.Tak semua org mampu MEMBERI pekerjaan tapi ramai yg memilih utk bekerja/employed instead of being an employer.

Richard Branson cakap : The Brave May Not Live Forever but The Cautious Do Not Live At All!

Good Luck

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW