Share

Kenapa traffic semalam cecah 5183!

Salam,


Sedikit update mengenai kasut crocs (crocs lagi...) Email yang ku kata ku hantar dalam entry lepas akhirnya berbalas. Walaupun agak lewat, tapi mereka balas juga akhirnya. Sayang, balasan mereka agak mengecewakan. Aku tak salahkan mereka, mungkin English aku yang mereka tak faham menyebabkan mereka 'reply' sedemikian. Nah tengok apa yang ku bagi!



Memang sebenarnya ada ayat yang menyatakan 'i write this email to just have confirmation with you guys about this. just simple word to make sure my argument (no hidden conspiracy) is correct'. Dan ku sertakan juga apa yang mereka reply



Memang tidak menjawab soalan tapi email ini 'menakutkan' Aku check kat histats, masa tu baru pukul 8 pagi disini, tapi dah 1000 lebih uniq visitor! Aku check siapa yang referrer, ya, memang banyak dari facebook. Pergi ke group crocs, agak terkejut dengan apa yang mereka tulis kat wall mereka


link aku disitu!


Apa lagi, kat ruangan komen entry crocs ni, bertimbun yang sumpah seranah, kata aku kafir, tak sensitif dan macam macam lagi (boleh baca sendiri) terima kasih juga yang 'back up' Apa yang aku nak jelaskan, ini salah faham, aku hantar email untuk dapatkan pengesahan, tapi mereka jadikan entry aku sebagai rujukan! Sebab tu hits semalam cecah 5 ribu lebih!


Analogi


OK, aku sekarang merupakan peniaga makanan di UK. Disini aku dapati breakfast mereka adalah baked bean, hot dog dan egg. 3 jenis benda, dengan kepakaran aku, aku berjaya mencipta sati hidangan yang menggabungkan ketiga-tiga jenis hidangan ini menjadi satu. setelah sekian lama, aku naikkan signboard aku, 'If you need only 1, why you get 3?' yang mana konsepnya ketiga2 hidangan tadi hanya perlu ambil 1 hidangan sahaja menggantikannya


TIBA-TIBA


Masa kedai aku tengah mencanak naik dengan mendapat perhatian orang (idea baru katakan) ada kumpulan manusia yang katakan aku ni cuba berdakwah kepada mereka. macam mana? UK adalah negara kristian, percaya akan konsep trinity, jadi signboard yg aku buat tadi seolah-olah menghina agama mereka! Mereka post kat facebook, email, dan semua sekali untuk banned kedai aku


Akhirnya aku muflis....


ADILKAH??


Aku yakin dalam syarikat crocs tiada 'ustaz' yang mampu menjawab persoalan yang aku bagi. Sebab itu yang reply pun nama cine dan jadikan aku punya entry sebagai rujukan (sebab ada quote dari ustaz) Jadi, buat apa kita mahu bertindak kejam dengan dakwa ini 'agenda' kafir, tidak sensitif dan macam macam?


Kena berlaku adil


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلّهِ شُهَدَاء بِالْقِسْطِ وَلاَ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.

surah maidah, ayat 8



Bagi yang duk sibuk nak banned ni banned tu, dah cukupkah sumber yang katakan 'benda' yang anda mahu banned itu adalah haram dan patut kena banned? Kalau kasut crocs ini memang betul menyerupai kalimah Allah (lukisan pun boleh jadi tulisan ni. ish3), dan itu hanya kebetulan, bukankah kita sudah tidak berlaku adil? mentang2 syarikat crocs kita bukan 'orang kita' yang punya, kita boleh banned sesuka hati? Istighfar banyak2


Pendapat


Apa2 pun, itu semua hanya pendapat aku. Tak setuju, tak payah follow. Tak nak pakai, tak payah pakai, nak kikis, kikislah logo tu, tak nak beli, tak yah beli. Itu semua duit korang dan hak korang. Apa yang aku ingin sampaikan, Jangan terlalu sensitif dan berlakulah adil.



pss : Jangan menampakkan islam ni agama 'susah' dengan 'kejahilan' yang kita miliki. yang tuduh aku kafir + tak sensitif apa, dah lama aku maafkan. JOM PETANG NI KITA TURUN BERDEMO UNTUK GAZA!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

58 comments:

Hizami Rahim said...

cepat sgt menghukum.
haish.

atty's said...

terus2 tuduh orang kafir lak ..

ismishahril said...

betul sangat tu bro. islam promote kesederhanaan.

bila dah semangat duk nak banned itu, kafirkan ini, boikot itu, haramkan yang ni, tanpa ada bukti kukuh, bukan kesederhanaan dah, jadi kejahilan dah. =)

joegrimjow said...

ad juga golongn yg thu jhil tp tak mahu jd pandai pun ada

Hazzy Ishak said...

kita bukan hendak menghalalkan apa yang haram. cuma nakkan penjelasan sewajarnya.

itu saja kan joe?

Queen said...

lor ade ke?...alamak joe..ko sabar jela...

sya mansor said...

sabar banyak2 Joe :)

joegrimjow said...

penjelasan tu kadang2 ayat diguna mengecam. macam mana pula?

K~UN said...

http://arekoobest.blogspot.com/2010/06/joegrimjow.html

mintak kebenaran..hehe~

khai said...

joe, aku sangat respek dengan kau.
kesian kau. biarkan mereka, ramai lagi yg sokong kau.

Farid said...

sabar weh....
fugaan negara orang...
sian ngan ko weh!!

paperhal suport kempen kami gak nie


http://mofasad.blogspot.com/2010/06/kempen-kami-blogger-picisan-menentang.html

etomyam said...

syabas bro..cara dan kaedah yg betul utk dapatkan pengesahan... ginilah cara selesai sesuatu isu sepatutnya..steady

green said...

ye..seolah2 kita terlalu defensive..

iman said...

selalu yg cepat menghukum macam ni kurang ilmu. sbb tu boleh hukum org sesuka hati. ni buat nak bagi hadith pasal org suke kafir2kan org ni. Allah paling benci or yg suka ambil tempat Dia.

another thing is, org melayu ni biasa suka sangat kecoh benda kecik.tolong la kecoh pasal benda besar, isu dunia yg perlukan kita.banyak lagi benda lain nak kena pk.setakat kondem tu kondem ni, benda2 macam ni hanyalah utk org yg malas! wsalam

KembarA KehidupaN said...

xpe joe...rilex je..jgn cepat melatah k..

Eazy Izzuddin said...

crocs lg...
xD

Ann said...

erm dh ramai org suka2 tuduh org len kapir, mcm dh jd budaya lak kan...nauzubillah

sabar jer lah....

mama zharfan said...

me setuju dgn joe..100%..tak pyh risau sgt ok :) Islam tak menyusahkan umatnya ..

pwincess AJA said...

sabar jela joe.
aja dengan umi check dekat telapak kasut crocs.
mmg xda menyerupai kalimah ALLAH pom.
mayb yg dorang buat sebelum neh dah di edit bagai.
plus kate barang ciplak,memang ada la org sngaja nak meporak perandakan Islam.
bila bab mcm neh,org Islam kita sangat mudah melatah.
tp syg,solat 5waktu belum terjamin cukup setiap hari.
Wallahualam.pucuk pangkal,iman di dada.
macam mana orang kafir cuba nak jatuhkan Islam,kalai iman di dada ada.
Insyallah...terlindung dengan kuasa-NYA.
Ape-apepun,bagus usaha joe.makin ramai yg mengutuk dan menghina,makin byk pahal yg joe dpt.
Sabar itu separuh daripada iman...:)))
dari semua org duk sebuk pasal isu neh,baik la solat hajat+berdoa untuk rakyat di GAZA.tak gituh?
sekadar memberi pandangan dari hati.mana yg baik kita amek,yg tak baik,jadikan sempadan...Assalamualaikum...:)))

eNaSaN said...

ermmmm manusia mmg begitu..



patut fahamkan ape yg nk dismapaikan..



xpe Joe...don't ever give up k...

bila kita rase yg kita luahkan/pndpt kiter tue btul x slah skurng2 nye kita dh bg pndpt... amik sbg pengajaran & jdkan ia smGt...

fikaryna said...

kafir? yg menabur tuduhan 2 agama apa agaknya..

violetless said...

aish...penerangan yang betul2 jelas..thanks..betul gak camtu..if was was sangat2 jangan la pakai..tapi napa nak kontroversikan buaya tu?hurm..

saba jelakan..nak jelaskan tapi kena kritik abes2an plak.

Syahid said...

Kafir? huiyoh..jauh sangat tu. aku faham kau mangsa keadaan je kot.

Dalam isu crocs ni kan, aku rasa jalan paling baik sekali croc tarik balik design logo tu. jangan la ego sgt. yang buat makin lama makin ramai orang marah pasal sikap ego la. cuba ambik contoh macam kes roti gardenia dulu. lagi teruk dia kena. tapi dia tak ego. dia perbetulkan salah faham tu dengan baik. tak ego. apa asas paling penting dalam bussiness? customers always right.

Shahira said...

gmbr crocs pn nak jd isu.
xphm btol dgn sentimen org zmn skg.
myb secara kbtln je.
np perlu skg timbul isu ini?
np bkn ms crocs mula2 famous?
takkanla ms tu tak perasan lgsg psl logo tuh.
pemikiran bole jd sempit jika sentimen agama ini menjadi isu.
wallhualam.
meskipun saya tidak memakai crocs ni tp pndpt saya depends la pd masing2.
nak pakai pakai jela.
tanak pakai sudah.

farra8979 said...

saje la tu nak jadikan isu sebenarnye, kan... padahal, sblm ni x de paper pun..

.::WaNiE::. said...

ramai jugak org yg melatah ngn entry ko joe? hihihi

mcm2 lah.

Roronoa Zoro said...

sabo je la... hmm.. sepatutnya diorang baca dari awal.. jadi lebih professional dgn mengkaji entry blog ko yg lama2.. bukannya memaki terus.. isk3.. maafkanlah diorang k?

A-Y-I-E said...

grrrr... aku bom blog ko ni..hahahah
Jeles...lalalala

Sang Karipap said...

Giler khinzir hits sampai 5k..feymes siot ko..haha

Anyway semoga usaha ko utk clarify keadaan menjadi satu usaha dakwah dan dikira ganjarannya oleh Allah. Semoga ko diberkati, dirahmati dan dikasihi Allah selalu.

Orang2 yang duk sumpah seranah ko tu la contoh2 orang2 Islam yang paranoid. Mereka menyangka bahawa merekalah selama ni pembela Islam, padahal 'paranoidity' (betul ke apa aku eja ni) mereka itulah pengahncur perkembangan Islam dan punca Islam semakin lemah.

Good job joe!

PinQib said...

cayalah.. abang Joe!!!
KAWE ORE KELATE SOKONG DEMO~!

laila said...

aku sokong kau

Mohd Sukur Ibrahim said...

xpe joe..paling penting joe dh jelaskan hal sebenar..berani kerana benar!

joegrimjow said...

harap dapat lahirkan ramai lagi minda kelas pertama

ninaneno said...

err... kadang2 aku rasa orang2 sini minda terlebih kreatif la...

bende yang dah wujud asal2 pun nak buat mirror image la... nak terbalikkan laa... nak tukar ke jenis tulisan lain laa...

boleh tak kita accept something tu seperti mana dalam keadaan asal dia??

aku rasa orang yang reka logo pun kalo la dia kafir sekalipun, tak pernah terfikir nak terbalikkan ke logo dia... nak pusing celah mana... nak mirror image segala...

lastly... cuba implement minda kreatif tu untuk kepentingan negara sendiri... cipta sesuatu yang boleh jadi kebanggaan? lepas tu biar ciptaan tu boost ke luar2 negara...

oleh itu nanti, sebab majoriti rakyat negara ni adalah islam, nanti takde la nak timbul cerita konspirasi itu ini segala.

kenapa tak je kita macam tu???

haihh...

tahu condemn-condemn-condemn...

Eyriqazz said...

sabar joe..memang mudah orang membuat persepsi tanpa melihat dan menilai dengan lebih mendalam

~kuyam~ said...

all those anonys xbaca habis ur entry kot joe...ak phm,ko sbenarnya memberikan info, n sbb ko concern psl agama kita lah ko hantar email kt phk crocs segala kan?mmg xphm la dgn anonys yg duk maki ko tu.ish

nursarah said...

aku nak gelak je ngan telatah yg macam itu. kang pasni sibuk la wat Page anti crocs kat FB. macam perangai jakum la anti benda2 yg takjelas nih. nak anti sangat. pi anti kekejaman ISRAEL sana.

adikeica said...

haha..lawak la plak..mungkin sebab kau kaji sana sini tu yg jadi sumber rujukan! crocs pon bengong..mcm x de stand!

leh la letak link camtu je..klu ada support article x pe gak

Wan Perlis said...

pic crocs pun nak jd isu
semua nak dikaitkan
terlebih kreatif pun susah gak ni

Kazaztan Team said...

suka sgt membesarkan perkara yg remeh temeh...benda yg paling besar tak nak jaga...isu akidah, akhlak..ibadat...tu lg penting...alahai...

naz said...

chill joe. kita terlalu cepat melatah tapi puas meratah haha dah kenyang masing masing muntah konon haram kejadah nya

lizz said...

pade aku, isu agama2 ni tak payah nak besar2kan sangat. macam aku, ada kasut crocs n dah tengok n tilik n mmg btol macam tulisan ALLAH. simple,amik an bakar cuz mmg itu pilihan aku.

cuz, bile dah rasa was2 better buat ape yg patut. tp,xder lah aku nk ckp kat org yg aku dh bakar kasut tuh.hehehehe. setiap org ade cara sendiri.

+akufobia+ said...

ngaa.yang bangkang kau ni cakap tak pakai ilmu kot.orang lain kata ada rupa kalimah ALLAH,diorang tengok ada ruparupa gak,lepas tu mengiyakan je.orang lain ya,diorang pun nak join sama.takpe.kalau kau betul,DIA tak marah punya.

Frodo Baggins said...

well said joe ...

terpulang masing2
satu jer, jgn cepat melatah
n jgn ske mnjatuh hukum


((jom pakai capal. keh3x))

joegrimjow said...

kot2 lepas ni pakai capai pon jadi isu sensitif
;)

macam2

wHoSeNa said...

sokong n sgt respek sama kamu joe...
sbrlah...mmg kdg2 msyrkt melayu khususnya cpt sgt melatah bende2 gni...mslh sosial yg mkin parah xplak dinampaknyer...ak br jer pegi kedai crocs hr tuh..n tgk ngan mata kepala sendiri logo tuh...

btw igtlah..innallaha ma'a as-sobirin...;))

a kl citizen said...

bsetuju dengan joe...
tak boleh cepat sangat melatah

bARdbOO said...

peliklah crocs ni...org bg emel nak clarify..tp dia jd kan entry ko sbg reference plak..hurm...

org yg ckp kafir tu kenelah sedar diri skir...sedap2 jek nk xckp org kafir..trok perangai btol..


Mencari rumah sewa (Area UTHM)

sinagarimba said...

sabar lah joe,
nak minta penjelasan pun jadi isu. Kena tuduh kafir. Fahamlah dulu keadaan camner. bila dah ada orang dok bising2 logo croc ada serupa kalimah allah, tugas kita lah rujuk pihak berkenaan. Betul ke tak betul. Alih-alih kita yang kena hentam.

nak selesai satu isu timbul satu isu lain la pulak. adohhh

fndrocka said...

orang nak clarify..dorang nak menghukum plak.aishh.

5000 der..kalau 50ribu?pergh.

Latest Entri : Kisah Kapal Mavi Marmara

Encik Tikus said...

hal kecil di perbesarkan. hmmm peace bro tapi beware jugak takut blog hang kene banned jee :)

Nur Su'aidah said...

sabar ek sabar :)

DaHLia said...

sebab tu malas nak tulis... :)
nnti dah reda baru nk ulas..hehe

anyway, giler aaa..sis 4030 jer..kamu 5183...perghhhhhhhhhh

Mr PenyuBiru said...

laa..mereka jadikan entri ko sebagai penjelasan.hihi..

btw, apa yg ko cakapkan tu betul.logo crocs tu mmg sah-sah gambar buaya.kenape nak putarbelitkan logo tu. aku rasa cam ade agenda pihak² tertentu jer sebab skang ni kasut crocs menjadi kegilaan ramai.kalu kat uptown tu,bersepah-sepah peniaga jual crocs.maybe ada pihak yg tidak senang dgn situasi tersebut.

Darkbatman said...

sbr bro..biase la xde yg indah dlm stiap yg kita wt..

fikah mus said...

salam bro joe.
dah tengok ni - http://roroki.com/crocs/ ??
this person adapted from your entry.
mahu tunjukkan sokongan.

XIX Dragunov said...

too fast too judge...ada ke patut diorang hukum kafir trus...layak ke diorang? x tau la ape yg diorang rujuk smpi sesuka hati je hukum orang lain kafir...aish~

lee-za said...

emmm....sebelum membuat sebarang hukum bagi kiter2 yg cetek ilmunya ini kajilah sedalam2nya...tanyalah kepada yg pakar...perkara2 yg melibatkan agama dan kaum ni too sensitive kan. Sometime org yg menghukum kiter tu...dia pun ntah apa2...sebahyang x apa pun tak...tiba2 suka hati kater kiter kafirkan...what ever lah manusia akhir zaman ni...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW