Share

Isu kasut crocs tak pernah selesai

Salam


Mahu kongsi sikit email yang diterima mengenai kasut crocs. Memang isu ni sampai sekarang ku dapat email yg bertalu-talu. ada sokong, ada bantah, ada kata aku tak sensitif ada berterima kasih. Apa-apa pun, entry kasut crocs haram dipakai? kene boikot ke ni? ini betul-betul buat blog ni dikenali ramai. Rami yang post entry aku dalam facebook. kat blog. tengok referrer dari facebook, 1000 lebih! terima kasih yang gunakan entry post aku sebagai hujah untuk membangkang agar 'jangan jadi terlalu sensitif'


Mengikut histats, entry itu mencatat lebih 5000 view! Mengalahkan entry scene yang dipotong dalam adamaya (3000++ view). Aku terpanggil untuk menulis sedikit review berdasarkan banyak yang membaca, aku takut ada yang salah faham. Entry itu hanyalah pendapat aku semata-mata. Pendapat yang dikuatkan dengan hujah seorang ustaz yang memang terkenal di dunia blog. Maklumlah, kalau itu merupakan pendapat, berhak menerima, berhak menolak. Hanya memberi sedikit 'guideline', yang selebihnya, gunalah akal yang masing2


Mahu share satu email yang aku dapat beberapa hari yang lepas


From: Gray
To: mohd faridzul asyraf mat arifin
Sent: Wed, May 26, 2010 12:34:52 AM
Subject: crocs

hello "Joe" =P
i noticed your blog a while ago, so i read it sometimes.
yes i know i may not be wholly qualified to talk about Islam and all that. but...
i think i can spot photoshoppery where i see it!
take a look again at that "crocs" logo with the pen written Allah on it.
i notice that it is the inverse of the normal logo.
as if: someone took the original crocs logo (which is convex), and pressed it into a mould (creating the concave version).
as the mould hardened, it expands, so the lines become less defined. (therefore you see a "corrupt" version of the logo)
i have attached my photoed version, i overlaid the REAL logo over the one in question.
as you can see, the inscription of Allah still fits within the original logo itself, but is VERY hard to discern.
just thought i wanted to point this out. i don't mean to influence your thoughts in any way, but perhaps you might appreciate an expert graphics analysis ;D

--
- Gray. [http://twitter.com/grayle]


Gambar yang dia attached sama dengan gambar dalam entry sebelum ni. twitterku @joegrimjow


sebab sibuk + nak exam, aku bagi msg ni kepada secretary aku. HAAA, berblog pon kena ada su ok, barulah maju. siapa secretary? siapa lagi kalau bukan cik tanah. hehe



hi gray,
thx for reading my blog (eventhough sometimes, lol), hope this email find u well

I dont have any idea if you are muslim or not, but i just guess u r muslim as u concerned about this

Base on Hadith where Rasulullah and sahabat were walking and there was a dropped of water dropped on the Rasulullah's shirt from a roof , the sahabat asked Rasulullah should he checked either its a najis. But Rasulullah said it is not necessary., If we see it as a water drop then that what it is.

moral of the hadith is: dont make islam difficult

In the case of this croc logo, take it as what its appear to our eyes. Not to said crocs is HARAM, crocs is HALAL, im afraid we will be like Jewish, make most of halal thing becomes haram. This group is more hated by Him!

But scientifically, human eyes have their own weaknesses which is Illution Optic and it is proven that a single image can be seen as different types of images. So there are always a probabilty that things impringe as Allah name or say other thing too. Like I'm watching clouds and suddenly it looks like horses but someone else could say it is not. may be u will say turtle? ;)

ok then,

hope this answer will make u happy, i do write my concern to the crocs ask them confirmation this matter, when they reply, i will post at my blog ;)

thxs

regards,
joe


Apakah moral daripada sepasang kasut ini?


Semuanya pendapat. Kalau nak kata aku menang, kau kalah, mesti kau pun nak menang aku akan kalah. haa, sampai ke sudah takkan habis. jadi, raikan saja pendapat-pendapat ini. Dalam blog aku, mestilah aku menulis pendapat aku. Takkan nak ambik pendapat orang kan? Apa2 pun, sempena 1st paper aku sejam lagi dari entry ini di publish, sangat mahu minta maaf kalau ada yang terasa +terguris hati kalau entry aku itu sakitkan hati. Manusia bro, silap itu sentiasa ada.



keep it cool. jom layan lagu 'boyo darat' ni


gambar : google



Aku dah tulis email kepada pihak crocs minta penjelasan. Kalau dieorang terima email aku dan jawabnya, aku akan post supaya kita dapat perhati isu ni dari pelbagai sudut. Oklah kawan2, semoga dikekalkan iman dan taqwa dalam hati, menjadi insan yang terbilang sentiasa. Jangan lupa doakan makhluk Allah ni nak exam esok.

;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

27 comments:

Nur Su'aidah said...

Good Luck exam bro!! :)

Aus MeLankoLik said...

halo joe , ntah la , aku tak pandai sgt , tapi aku dapat beza

kalimah adalah jenis tulisan atau huruf

gambar adalah buaya , jadi fikirlah kan , hahahak .

ok , joe .

joegrimjow said...

aus, suka dngn ape ko ckp, haha

Anonymous said...

good luck exam ;)

dont concern too much about other stuff :)

milimilo said...

aku pun nmpk gmbr buaya je.cptlah pihak crocs kasi feedback.

MuNsYi SaMa said...

ak la promote blog ko tu..haha

Let just wait for the feedback from crocs themselves. If they say, yes, it is really taken from the word Allah, then something should really be done. Perhaps like Master J said in his blog.

Really amaze how gray analyze the image. He must be very good at what he do.Yg ni la br kate argue dgn data.

dah2..g study. all the best joe~

adrina sidek said...

no komen la pasal crocs ni..yang penting pendapat kita sama...hehe ^_^

Lun said...

tak perlu pakai tu semua

hans said...

bagi aku isu nih tak perlu diperbesarkan kut
memang lumrah rakyat malaysia
suka memperbesarkan isu yg tak patut dibangkitkan pun
semua nak samakan dgn kalimah Allah
pelik aku

Roronoa Zoro said...

apa2 yg terbaik je lah bro.. dop kisah...

mirachantek said...

dah makin berleluasa dah aku nengok. ada yg sampai cakap dilaknat bagai kalo pakai.

harap tu cuma kesilapna, bukan disengajakan.

~Miss_eiyDa ~ said...

itu cuma andaian lah..kalo diteliti betul2...xder pon nmpk kalimah tersebut.jauh pangang lah dr api..huhu...

noor afzan said...

good luck bro..

mama zharfan said...

tq for this eye opener entry...good luck in ur exam!

nabil_potter said...

mungkin kebetulan jew..
mungkin je..

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

gambo buaya.. kenapa plak ada plak nak melukis lukis pepandai nampak sendiri kalimah tuh.. adusss...

A-Y-I-E said...

Joe, per kata ko stop tajuk crocs ni.. hahahha.. mungkin orang lain yang wat tajuk ini juga akan stop...

So kalau ada orang yang bercerita saja pasal crocs, sampai bila-bila cerita buaya darat ini ada

miss lolly a.k.a luvfareda said...

tu anony komen tu.

tanah tanah pokok pokok.

oke lari topik :P

Nurrasyidah Binti Ahmad Fadillah said...

wah..
thanks for the info bro..
and gud luck for ur exams..
:)

joegrimjow said...

loly slalu lari topik
;)

Encik Tikus said...

pic buaya tuh menakutkan lah T-T

joegrimjow said...

hehe, menakutkan xpe die xmakan org

Mohd Adziim said...

jgn lupa share kalu pihak crocs balas email tu.

Nurrasyidah Binti Ahmad Fadillah said...

saya ajukan email ni kat bf saya..
saya xbrapa nak tngkap ayat dia tp ini mgikut apa yg saya phm dari ayat dia..

dia kata xbtol tu..
sbb air yg trun tu ciptaan Allah dan tiada keraguan disitu..
dan crocs tu dicipta oleh manusia yang sememangnya dari tgn org kafir..
dan kalau kita lihat secara terbalik mmg btol nmpk tulisan kalimah Allah..
jgn amik hadith secara literal sahaja..
cari alternatif lain untuk memahami maksud hadith itu..

sekiranya ada yg trsalah bicara, mohon maaf.

SAYA said...

JUDI BOLA YANG TERANG2 HARAM PON DILULUSKAN..MANUSIA OH MANUSIA..XMUSTAHIL ISU CROCS NIE DITEGAKKAN UNTUK KEPENTINGAN DIRI

ninaneno said...

aku penah blaja pasal molding.

kasut crocs adalah diperbuat dari getah. untuk membentuk dia aku rasa guna konsep molding.

nanti aku pegi toreh getah... campur kimia sikit-sikit lepastu letak dalam acuan dan buat sendiri.

setel. amacam?

heh.

Sha-na.Szied said...

jow, cube try bace link nih..
just sharing bout this case..

sini sini

hope bemanfaat :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW