Share

Top 40 Malaysian Blogger

kali ini ku datang dengan satu lagi projek iaitu top 40 malaysian blogger. kalau dulu top 40 gengblogger yang jelas banyak top top blogger lain yang belum mendaftar di gengblogger tidak tersenarai. maklumlah, takkan che det dan PM kita nak daftar kan? hehehe. cuma harap nanti di gengblogger itu kita dapat kumpul semua blogger2 dari malaysia disana!





~~~~

Macam mana mereka terpilih?

-Rakyat malaysia
-Berdasarkan ranking alexa dunia semata-mata (12 mei 2010)
-Page Rank di dalam kurungan




http://paultan.org/ - 13k (6)


http://www.liewcf.com/ - 26k (5)


http://uk.asiancorrespondent.com/ - 29k (6)


http://beautifulnara.com - 31k (3)


http://ohartis.com/ - 44k (3)


http://www.friedbeef.com/ - 49k (5)


http://ohtidak.com/ - 71k (4)


10) http://rohaizad.com - 72k (3)


http://chedet.co.cc/ - 73k (4)


http://www.kennysia.com/ - 76k (3)


http://anwaribrahimblog.com/ - 82k (5)


http://www.blogtactic.com/ - 90k (4)


http://www.kujie2.com/ - 91k (3)


http://blog.limkitsiang.com/ - 96k (5)


http://zaharuddin.net/ - 98k (5)


http://ariffshah.com/ - 102k (3)


20) http://cheeserland.com - 125k (5)


http://denaihati.com/ - 125k (4)


http://idhamlim.blogspot.com/ - 130k (4)


http://www.ridzuanrichie.com/ - 133k (3)


http://www.isuhangat.net/ - 160k (2)


http://myjazmanie.com/ - 163k (4)


http://ohmalaysia.com/blog/ - 169k (2)


http://saifulislam.com/ - 172k (5)


http://www.kyspeaks.com/ - 177k (4)


http://www.shaolintiger.com/ - 180k (3)




http://amanz.my/ - 196k (5)


http://kulanzsalleh.com - 204k (4)


http://redmummy.com/ 209k (3)


http://www.restnrileks.com/ - 209k (3)


http://jomphp.com/ - 233 (3)


http://blog.smartusaha.com/ - 233k (0)


http://www.1malaysia.com.my/ - 244k (7)


40) http://wawwi.com/ - 247k (3)











untuk senarai ranking alexa lain boleh rujuk disini : Top Malaysian Blogger

*****

projek ini masih jauh untuk mencapai objektifnya memandangkan tenaga kerjanya adalah individu. jadi, sebarang penambahan dan juga pembetulan, boleh untuk hubungiku disini (joegrimjow@gmail.com)

kenapa ranking dunia alexa dipilih - alexa ranking sudah memperbaharui sistemnya pada 31 march 2009 dan merupakan satu website yang paling 'ideal' untuk melihat ranking blog yang merangkumi page view per user, site linking, bounce rate dan time on site.



kenapa tidak page rank - projek ini hanya untuk alexa. DH ada juga buat senarai 100malaysian blogger yg ada PR ini. boleh tengok di blog dia. PR tidak dikira sangat sebab diupdate 3 bulan sekali(setahun 4 kali je) dan cukup susah untuk melihat prestasi blog dari dengan jarak yang jauh ini. lagipun. untuk yang tidak berdomain sendiri, susah nak capai PR yang tinggi (aku la tu)


*****


kalau perasan, di sidebar ada senarai 'top blogger-lanjakan saujana' yang mana blog blog ini dipilih berdasarkan ranking alexa yang semakin mantap. perbandingan dibuat antara 2/5/2010 dan tarikh akhir 12/5/2010 iaitu hanya 10 hari! kita lihat blog mana yang rankingnya turun dengan laju ni!


pss :

dulu (2/5/2010)

sekarang (12/5/2010)

formula peratusan penurunan (100 - (sekarang / dulu x 100) )



http://ohmalaysia.com/blog/

dulu 191 k
sekarang 169 k
penurunan sebanyak 12 %


http://dahliajournal.blogspot.com/

dulu 233 k
sekarang 190 k
penurunan sebanyak 19%



http://myjazmanie.com/ -
dulu 204 k
sekarang 163 k
penurunan sebanyak 21%



http://ignorantbrat.blogspot.com/
dulu 515 k
sekarang 387 k
penurunan sebanyak 25%




http://www.benashaari.com/
dulu 259 k
sekarang 188 k
penurunan sebanyak 28%


tahniah kepada kelima lima yang terpilih. ben yang paling hebat (review ben boleh baca disini) semoga lebih ramai lagi blogger2 yang bersemangat untuk naikkan ranking. ingat, ranking alexa bukan bergantung pada hit semata mata, tetapi juga kepada page view per user, site linking, bounce rate dan time on site.cabaran kepada blogger diluar sana! acecece, macam aku ni hebat. kekeke


juga tahniah kepada kak jie dan ustaz zaharuddin, yang berjaya masuk ke kelompok bawah 100 k. ariff shah bila lagi? hehehe. formula penurunan ini adalah seperti di atas. tekan kalkulator, akan dapat nilai dia.


pss : blog joegrimjow dulu 491 k, sekarang 351 k. cuba teka berapa penurunan? ;-) klu suka entry ini, jangan lupe like di bahagian sidebar ni. boleh dapat update dengan lebih cepat!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

61 comments:

GengBlogger said...

hongkiat.com 2k..die no 1 :D

BeaN MorENo said...

bila la gua nak dapat masuk list ek...hak3

et said...

skrg sumer berblog sbb kejar ranking je ke? huhu

joegrimjow said...

ok, dah update
pergh
ada blog malaysia yg 2 k ek?
mantap2

Jard The Great said...

wow... apsal aku nyer cpt naik tuh joe? sila jelaskan..

T_T ku tak fhm.. wakakaka....

nways.. sila linkkan blog aku.. kuasa backling. lalala.. =p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.x layak T__T

fikah mus said...

oh,perjalananku masih jauh.
tahniah buat pemegang2 ranking top 40 malaysia.

joegrimjow said...

LOL jard, ku baru pasan
hehe

LORD ZARA 札拉 said...

huwaaa!


nak!!

nak!!

Lt. fDanialz said...

link yg sgt menarik nih.. bleh wat rujukan mane2 blog yg bes


Panduan Menghadapi Hati Yang Kosong Dan Putus Cinta

joegrimjow said...

jgn lupe bg kredit
;)

♥Hernee Nazir♥ said...

glamer sngguh blog dorg ni kn..

mama zharfan said...

me dpt byk ilmu psl blogging dari posting2 ja...me tak pernah terfikir pun nak serius in blogging...sbb bila me dh masuk keje balik nanti, me ada time yg sgt limited...anyway, syabas kpd semua blogger2 yg sgt successful itu!!!

Mak Su said...

wow! hebat! tahniah they alls uols :)

nursarah said...

hebat-hebat belaka! tepuk.tepuk.


rank alexa aku yg terbaru 792k. turun lebih 200k selepas sebulan. hehe

rohaizad said...

Terima kasih Joe,

Entri ini sungguh memotivasi rakan-rakan blogger :)

FarhanaDr said...

Adehhh.. Biru2 mata nengok.. Ahaks.. ;p

~ eh eh.. pendek komen arini.. ngee..

Oh Malaysia said...

kagum aku dgn ko joe. cek ranking alexa n page rank semua orang. hehe. bukan korang dah nak final exam ke?

hong kiat tu 1st top blogger in Malaysia. kagum aku dgn dia. blog English, 1 dunia baca.

btw, thanks utk top blogger-lanjakan saujana tu. % aku paling rendah kot. hehe. bila dah cecak bwh 200k, susah sikit nak maintainkan Alexa.

joegrimjow said...

bro rohaizad, bukan ape, cuma tengok yg dah establish ni jarang update, tu pasal bagi up skit tu ;)

Oh Malaysia said...

selamat berjaya utk ko Joe. harap2 lps ni joegrimjow.blogspot.com dan blogger2 lain cecah 100k plak.

joegrimjow said...

ku start exam 29 mei ni ;)
ada cara mudah nak check semua ni, huhu


mmg smakin bawh smkin susah nak maintain, appy blogging

Frodo Baggins said...

happy blogging lu org ..

>>___<<


up up up up!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I la antara yg menaikkn ranking diorg tu... hari2 mengendap.. best..best..semua tu mmg my fav.

joegrimjow said...

best kan ngendap blog2 dieorg ni
bnyk input

nabil_potter said...

BLOG2 OTAI TU..

ardinihumaira said...

huyyyoooohhh mengancam! power la dey ol... :)

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

gua harap akan datang ada ranking blog paling picisan..
kompom gua top 10..

Aby Umy said...

makasih dah share

salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/

kalau ada waktu singah lah ke blog aku?? :)

joegrimjow said...

sharing is caring
ada masa ku jenguk balik
;)

hans said...

blog aku takder ekk?
hahaha

Wan Perlis said...

pergh abg nara kat atas tu.
sememangnya aku tak layak dlm ranking ni

.::WaNiE::. said...

menarik!

cahayachenta said...

wanna be one of them... mudah-mudahan.. hehe...

kenwooi said...

i wonder when will mine be there.. impossible eh.. =P

Kujie said...

kak jie je ke pompuan Joe
makcik2 pula tu
aishhh........ segan tul dok dgn blog hebat2 tu.
kak jie cerita ceruk dapur je

terimakasih ye Joe
gigih usahanya...segan pula dok enterprem kt blog ni hari2

Kapten said...

aku punya asyik jatuh jer
keke


Latest:Jus Kopi, Power Sekali !!!

aduka said...

x mampu aku nk capai tahap cam diorg..
hahaha..
low profile ckup..
=)

joegrimjow said...

kenwoi,someday someday ;)

kak jie, cerok dapo pon banyak yg menarik

Ariff Shah said...

kurang setuju dengan site2 tertentu. ada yang lebih kepada website/portal hiburan, design etc dan bukan blog.

List yang kita nak adalah blog, yang mana semua benda dia tulis sendiri. Opinionated dan tak bergantung pada sumber mainstream.

List ni lebih sesuai diberi nama top 40 Malaysian sites instead of blogger.

just pendapat aku je la.. apa2 pun thanks a lot for the listing =)

h3r0 said...

bila la aku nk ada dlm listing nie.. he he he

~NURUL~ said...

salam.. waa joe pon berkenalan dengan bro rohaizad.. bertuah betul badan ni.. dpt jumpe ngan org hebat2.. mase kat mtrik jumpe jo.. kat u jumpe bro rohaizad n wan mus.. hebat mereka ni.. :)

beautifulnara said...

yeahhhhhhh
Beautifulnara ada kat situ.
Thanks.

joegrimjow said...

wahh
ada org glamer terjah
;)

noor afzan said...

huhu..gigih la nak capai camtu..
skang ni tak berani nak aim camtu..
blog pun cam huru hara je..

btw, tahniah tuk top2 logger msia..
mmg kagum sgt dengan mereka lagi encik Ben tu..

zac zirwan said...

biler name aku nk dok situ??aarghhh

Mohd Adziim said...

dari 5 blog tu aku baca jard punya ngan oh malaysia je kot.

Aidi-Safuan said...

wah, menarik nih joe! gler rajin la ko. :)

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

wah rajin jeo nie... bagus2 buat macam nie... :-)

Kamsiah said...

tahniah pd yg tersenarai...dan tahniah pd jo atas 'kerajinan' anda post en3 ni hihihi...

chybee said...

congratz!
bilela chybee nak masok dlm top40 ni..berangan gile..hahhahha

Matjoe said...

wow good info. 2k alexa tu mmg aku teruja!

YanTzYanTtiE said...

owh..masih jauh jalan ku

fikaryna said...

mampu sokong jer..huhu..

cik eykameow :) said...

wah, mereka tu semua saya x kenal. kecuali blog ben ashari ngn beautiful apetah tu. hik2. ini baru leh kata femesssssss~ hihi blog arifshah dah top dah, mana tak top 2 negara sekali balunn.hihi

+akufobia+ said...

tak kisah sebab blog untuk sukasuka.haha.

kak ina kl said...

dulu bawah sejuta..tapi tukar ke dotcom langsung ke 5 juta..tapi alhamdulliah skrg ni dah turun ke 1.2 juta dalam masa sebulan.kena tunggu lagi ni..insyallah boleh kot..

SyimaSyaz said...

good2...keep it up

somebody said...

LOL. alexa have a lot of weakness that you should know. please find it yourself!

orang lama said...

amende la.. alexa bukanlah betol sgt. alexa rank bergantung kpd penggunaan toolbar alexa atau alexa widget yg dipasang kart blog. tak hairanlah kalu ada blog yg dpt unique visitor lebih 3k sehari tp duk list bawah. tak percaya google la sendiri

DaHLia said...

Thanks Joe sbb sis ada dalam senarai tu...kamu memang sungguh rajin! :)

Anonymous said...

Странно, искал совсем не это, гугл выдал Ваш сайт, и судя по всему не зря, есть что почитать! Goodwork!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW