Share

Cinta NESLO (2)

salam 1blogger!


Tadi terkejut tengok histats, begitu banyak traffic! tengok referrer, dari FACEBOOK. ku bukak facebook. ada satu inbox yang tak dibaca. buka2, ada msg dari ustaz hasrizal! Baca msg dari ustaz, haha, tergelak beso aku. sebab status dia yg ku letak kat entry ini, ada ke pergi tuduh ustaz ni orang yahudi, sokong yahudi dan macam2 lagi. mentang2 nama ustaz takde USTAZ kat depan, sedap mulut je fire2. Nampak sangat orang kita ni cepat melatah. Tengok la dulu kelulusan ustaz nak fire2 pun, kalau fire aku, takpe la, ni nak fire ustaz? haha. serius cute! Bagi benda ni sejuk skit, ku pun dah rasa bersalah sebab sebarkan status ustaz tu, tak pasal2 ustaz jadi mangsa. blog ustaz sini


buaya ni senyum je tengok 'orang kita' melatah + melenting



psss : dah beli tiket balik Malaysia dah. hohoho. sangat happy !



*******

Sambungan dari Cinta NESLO (1)


Cinta NESLO (2)



johari : can i take your picture dear?
jeane : naahh, u always take mine. just for u my love, i will smile


Johari mengukir senyuman. ternyata dia telah angau sekarang dengan perempuan yang jelas bukan dari bangsanya dan juga sudah nyata bukan dari agamanya. ini tidak menghalang hubungan mereka yang sudah berlarutan ke beberapa bulan. 'kawan' yang saling memerlukan antara satu sama lain


Elak maksiat


Untuk mengelakkan maksiat dari terus berlaku, johari mengambil keputusan untuk mengorak langkah menjadikan hubungan mereka sebagai kawan menjadi lebih rapat lagi, menjadi teman, teman yang boleh di kongsi suka duka, berbicara soal hati dengan lebih terperinci, iaitu KAHWIN. Adakah ibu bapanya akan menghalang? dia cuba menalefon bapanya dan berbual soal perkahwinan


johari : Papa, jo nak kawin
papa : WAALAIKUMUSSALAM


johari : Erkk, assalamualaikum papa
papa : Tak nyempat nyempat. apa kamu kata, papa hanya stuju. kamu dah matang dan boleh berfikir dengan waras, yang baik kamu, baiklah bagi papa


Dengan gembiranya lampu hijau telah diberi. persetujuan dari bapanya sudah di luluskan. tunggu giliran dia mahu berterus terang dengan jeane sahaja. mengumpul kekuatan, dia mula berbicara dengan jeane


johari : jeane, what do u think about me?
jeane : handsome and very smart (senyum)


johari : thanks dear. i mean, about my attitude
jeane : ooh, you are very good guy. i still can remember your salty neslo. i very admired by that story!


Johari menjadi serba salah. baru diketahuinya yang jeane menjadi rapat dengannya disebabkan cerita rekaan yang dia buat sebelum ini. adakah dia mahu berterus terang ataupun terus menipu jeane akan ceritanya. sayang? sudah pasti dia sayangkan jeane dan tidak mahu kehilangannya


terus menipu


Sebab sayangkan jeane dan tidak mahu meninggalkannya, johari meneruskan pembohongannya. dia bertanyakan kepada jeane adakah jeane mahu menjadi isterinya. jeane tanpa berfikiran panjang, terus mengangguk menyetujui. ketika ini hanya bintang bintang yang berkilauan di mata johari, dia hanyut dengan asmara cintanya kepada jeane sudah terbalas. mereka kahwin di MWHS (apakah????)


neslo masin


Setelah 10 tahun berkahwin, menjadi suami isteri, sudah menjadi tanggungjawab kepada jeane untuk menyediakan sarapan pagi sebelum johari kerja. air minuman? sudah pasti adalah neslo masin. selama 10 tahun ini jugalah johari 'memaksa' perutnya untuk menerima neslo masin air tangan isterinya. sebab sayang, dia sanggup menipu dirinya diri sendiri


Kesan sampingan


Akibat terlalu banyak minum minuman masin, johari dikesan satu penyakit misteri. dia merahsiakan berita penyakit ini kepada jeane kerana dia tidak mahu jeane rasa bersalah dengan tindakannya menyediakan sarapan neslo masin. menurut doktor, penyakit dia ini akan menyerangnya bila bila masa dan kemungkinan besar sekali serang, membuatkan jantungnya gagal berfungsi dan dia akan mati begitu saja


Johari berasa kaget dengan berita itu, sebelum terjadi apa apa, dia terus menulis surat wasiat. takut nanti dia mati, tak sempat dia minta maaf dengan jeane, perempuan yang begitu disayanginya. tak lama setelah dia menulis wasiat itu, ajal menjemputnya dan ketika itu jeane yang paling bersedih dengan kematian suaminya. dia membaca surat wasiat yang johari tulis


my dearest wife jeane,

Please forgive me, forgive my whole life lie. This was the only lie I said to you---the salty neslo. Remember the first time we met? I was so nervous at that time, actually I wanted some sugar to put into my neslo, but I put salt. It was hard for me to change so I just went ahead.

I never thought that could be the start of our communication! I tried to tell you the truth many times in my life, but I was too afraid to do that, as I have promised not to lie to you for anything..

if u read this its mean i already die. I afraid of nothing so I tell you the truth: I don't like the salty neslo, what a strange bad taste.. But I have had the salty neslo for my whole life! Since I knew you, I never feel sorry for anything I do for you. Having you with me is my biggest happiness for my whole life. If I can live for the second time, still want to know you and have you for my whole life, even though I have to drink the salty neslo again".


air mata jeane mengalir dengan lebih laju....


diubah sesuka hati dari artikel ni



moral :
  1. Berlaku matanglah selalu supaya nak mintak kawin dengan mak bapak pun menjadi senang
  2. Berterus terang dalam percintaan adalah cara yang mampu menjadikan kehangatan cinta menjadi lebih hangat!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

28 comments:

masturah idrus said...

konpius..nak nanges ke nak sengih...

I n n z said...

hurm ~
kesian johari.
tak psl2 jeh.

Mr K said...

Brader kita dah pandai cakap pasal cintan2 tuuuu

joegrimjow said...

yg pntg amek moral tu

joegrimjow said...

mr k, bila masa ku xpandai cakap pasal cinta?
heee

adikeica said...

eh kau matang kew sampai mak ayah bagi nak kawin ni?
hahahaha
mcm budak2 adalah!

joegrimjow said...

johari
bukan faridzul
hehe

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

wee wiit~~

[z@ck] said...

ada je benda org nk bangkitkan..haish

Anonymous said...

sape nak suami mati awal perlulah letak salt or sugar banyak2 dlm food or drink- tips of d day for pisau cukur stock

joegrimjow said...

erkk.. pisau cukur?

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

sedih la joe di pagi hari.. dah la sedih tak pat lik kampung cuti 3 hari nie.. wuwuwuwwuwuwuwuwuwuwuwwu


klik sinie jom...

bARdbOO said...

balik bila joe??

joegrimjow said...

balik?
nanti aka bgtau
;)

atty's said...

wah joe nak balik malaysia dah ye ..welcome back..raya sini ke nanti

Jard The Great said...

hehe.. eh joe.. bukan kamu ye *merujuk pd entri terbaru ku

joegrimjow said...

kak ti, of coz raya kat malaysia
;)

jard, ku buat sebagai peringatan. malam2 ni jadi gatal plak. hehe

Sajeed said...

okay saya sangat setuju dengan penuulisan yang atas gambar buaya tu :)

Faizal The Newscaster said...

laukku cukup masin!
eh eh..
neslo cukup masin!

bro, ko tau kenapa tak?

A-Y-I-E said...

Wahhh bagus2 ko dah beli tiket.. Tapi ko dah pastikan yang kapal terbang ko tu cukup minyak tak??Hahhahahah

Btw bro.. aku ada satu soalan.. Aku kena banned dari innit nuffnang.. macam mana ya?

Bacalah entri aku ini Kena banned dari Innit

nabil_potter said...

menarik cita ni...
amik pengajaran bagus..

~miszirdawaty~ said...

ish2, sedih plak~
haha~

Queen said...

ok..nak tergelak sebab neslomasin..then sedih sebab nape dia tak bagi tau yang dia sebenarnya tersalah...

benda tu boleh jadi bahan lawak..gelak2...dia tak rasa berslah ke buatkan jeane sedih sorang2 dan rasa bersalah seumur hidup lepas dia pergi...menccciikkk

ppssssssstttttt......tetiba je saya emo..huahuahua

.::WaNiE::. said...

ceritanya sedih

tapi adeh neslo masin sepanjang hidup

kesian kedua-dua pihak

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

hye joe
lame xlepak sini

(komen xde kaitan ngn entry ek)
hehe

cHeRyNa PiReS said...

joe...
aduuuuiii...neslo pon kak sha jarang minum inikan plak nak minum yang masin;)

tp johari sangat sweet:)

joegrimjow said...

cite ni diubah dari link kat atas tu
saja bikin gempak skit
;)

eazyhusnazulkofli said...

sgt best....
tp kesian kt that guy and his wife..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW