Share

Cinta NESLO (1)

Salam 1blogger


meh nak bgtau skit ni, mood blogger yang nak exam akan terasa tau bila terima email2 yg tak sedap dibaca. haish, kalau nak bagi email yg nak kutuk aku pun tunggulah lepas exam, 10hb6 ni, masa tu nak hentam, hentam lah, ku terima dengan hati terbuka. skrg ni dengan sibuk nak studynya, nak tulis entrynya, baca email 'serangan peribadi' ni, buat hati tak senang ok. keep it cool joe...


pasal entry crocs semalam


ada org cakap ku tak pandai bagi kredit. pasal print screen status ustaz hasrizal. katanya ku ambik kat blog khai. adoyai, nak bagi kredit apa sebab tu ku yang ambik dari facebook ustaz, siap mintak kebenaran lagi dengan ustaz untuk post kat blog. kenapa tak taruk watermark? sebab ku nak korang share benda tu kat blog korang (ayat ustaz bagi tu power) kalau ada nama joegrimjow kat situ, mesti korang xnak share kan? nak bagi kredit ke x, tu terpulang. semalam twit dengan khai ku soh die letak kredit, die mmg dah letak kat oh tidak, takkan kat blog dia pun dia nak letak lagi? haaiiishh. ku tahu ni salah paham, tapi janganlah guna ayat 'kejam' sangat ya cik adik. kesian abang nak exam ni.....


pss : ku tak mahu buat musuh dengan sesiap. cuba untuk jadi kawan dengan semua. tapi at certain part, bila berhadapan dengan orang yang penuh dengan hasad dengki ni, kadang2 kita akan tewas kalau terlalu lembut. sayangilah joegrimjow seadanya... ;-)



*******

NOTA awal : kehidupan di IC (baca untuk lebih paham)



cinta neslo part 1

CREDIT : google


Sejak 2 bulan kebelakangan ini, johari selalu menjadikan IC sebagai tempatnya untuk study. peperiksaan akhir tahun kian menjelang menjadikannya gigih mahu mendapat cemerlang. secemrlang yang mungkin agar orang kampung berbangga dengannya. di ic, dia selalu menghabiskan 12 hingga 15 jam sehari. kalau kebohsanan, dia akan melayari facebook dan juga blog. itulah rutinnya. masa zohor, dia akan sembahyang di tempat yang disediakan di tingkat 2 silent study dan selepas itu, dia akan turun ke cafe untuk membeli minuman


zohor itu


dijadikan cerita, selepas solat zohor, dia turun ke cafe. hajatnya mahu minum neslo di sana. vending machine disediakan memang tiada neslo, tapi dengan kegigihannya dia berjaya juga mencampurkan sedikit milo dan menekan butang nescafe di vending machine tersebut. ada satu sudut yang menempatkan bahagian gula, susu dan sebagainya. kebetulan pada hari itu, seorang perempuan yang bukannya dari asia,mungkin orang local turut berada di tempat vending machine


cair meleleh


memang perempuan itu sungguh cantik. bentuk badannya yang macam kerengga menyempurnakan lagi wajahnya yang manis bak madu asli. hati johari mula gemuruh. oooh, adakkah perempuan ini adalah gadis idamannya? entah, dia sendiri pun tidak tahu. setelah mencampurkan sedikit milo, johari terus bergerak kebahagian susu untuk campur airnya tadi dengan sedikit susu. di jelingnya pada perempuan tadi, dan perempuan tadi membalas dengan senyuman menawan. sekali lagi hatinya tersentak!



di bahagian tempat susu, dia mula tidak keruan. mahukah dia untuk bertegur sapa? mahukah dia memulakan perbualan? takkan mahu dilepaskan perempuan secantik itu pergi begitu saja? getus hatinya



perempuan tadi menuju ke arahnya. ya, sama seperti dia, sudah pasti mahu mengambil susu juga. baru saja mahu berkata, lidahnya menjadi kejang. tak dapat untuk meluahkan satu patah perkataan pun walaupun hi. perempuan tadi yang perasan yang johari agak nerves, buat muka slumber dan memasukkan susu kedalam bekas minumannya. dengan tidak sengaja, johari tercampur garam kedalam neslonya itu tadi. dah separuh masukkan garam, baru dia perasaan yang bukan gula dia masukkan, tapi garam!



malunya



perempuan tadi perasan dan mimik mukanya berubah. johari sudah mati akal dan perempuan tadi pasti gelakkannya. gelak akan kebodohannya. ketika ini dia sudah pasrah, sudah pasti perempuan itu akan menanyakannya, dan sudah pasti tak tahu dia mahu jawab dengan jawapan apa yang sesuai. perempuan itu bertanya



jeane : erk... why do u have this kind of hobby. coffee with salt?

johari : eerrr.....



lidah johari kelu. dia mati akal. tiba tiba dia dapat satu ilham. entah dari mana idea itu datang dia pun tidak tahu


jeane : why?

johari : actually i miss my hometown. i live near the sea, idyllic life eventhough my family not rich. sometimes when i feel very thirsty, i will drink sea water. yeah, its not nice at all but what else i can do? my family cant buy anything even a water. putting salt in coffee make me remember my childhood. make me never forget where i came from



perempuan tadi yang namanya jeane cukup terharu akan jawapan yang diberikan oleh johari. ad sedikit air mata bergenang di kelopaknya. dia fikirkan dalam hati, lelaki yang ingat kisah sedih yang lampau sudah pasti seorang lelaki yang baik. bertuah betul dia kerana selama ini hidup dalam kemewahan sedangkan ada orang lain yang hidup nak minum pun terpaksa minum air masin. mungkin itu membuatkan jeane terasa sebak



jeane : amazing... by the way, im jeane (tangan dihulurkan)

johari : im johari, u can call me jo (di sambut tangan jeane)



setelah bersalaman, terasa sesuatu di hati mereka berdua. walaupun ketika itu johari memakai sarung tangan disebabkan kesejukan, kehangatan tangan jeane jelas terasa. begitu juga dengan jeane. dia merasakan cukup aman ketika johari menyambut tangannya, walaupun sarung tangan menghalang kulit mereka dari bercantum



bagaimanakah kesudahan cerita ini? berjayakah cinta neslo antara jeane dengan johari? adakah baik yang meraka dapat, ataupun buruk semata mata?

nantikan di part 2.. finale episod


pss : entry dari blog lama ;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

25 comments:

azlanshah said...

Salam joe..Serius aku enjoy gile baca blog kau..

nice one bro..hope one day aku boleh menulis mcm kau gak..

Good luck for ur exams ;)

pss:aku silent reader yg dah berani nak comment :)

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

sabar adik joe.. lumrah alam.... besa la tuh ada je org tak puas hati.. huhuhu apa pun exam tetap exam.. tepikan yang lain n kalau boleh abaikan aje org yang menyerabutkan anda... ingat.. exam tuh lagik penting okeh dik!!!!.. :D

joegrimjow said...

thx for the advice
appreciate it
;)

bARdbOO said...

waaa...aku xpaham btol la org yg duk hentam org2 lain kat blog nie...org xde akai btol...sbau joe...

naseb baik slm ada pakai srg tgn..hehe,.. =P

SyuQ said...

gambate! semoga sukses exam krg...

erkk... cinta neslo ni, kisah cinta joe ke? :-)

mama zharfan said...

ala joe..me dh byk kali baca citer psl love story letak garam dlm coffea/tea ni..selalu org forward kat email :p tp ni citer versi joe lah yer :p

joegrimjow said...

mama zharfan, kene tunggu part 2
hehe

LORD ZARA 札拉 said...

ha ha ha~

aku tetiba cuak plak baca~

kenapa eks?

LOL!

joegrimjow said...

BACA YG mana cuak tu zara?

joegrimjow said...

BACA YG mana cuak tu zara?

MuNsYi SaMa said...

lol..cover cmtu sekali..haha

ko dapat hate mails? fokus je exam ko, tp ko dh jelaskn dh ok kot. =)

Invince_Z said...

die dengki nuffnang ko byk...
sape la yg busuk hati tuh...

joegrimjow said...

nuffnang banyak?
xbanyak pon

Hizami Rahim said...

wow.
tahniah semakin maju.

oh.
neslo sedaaap!
menjilat bibir sudah.
;)

Alynn Notnot said...

wowie! jgn lupa sambung! :D

joegrimjow said...

2 3 jam lagi sambung

Nur -al- Ain said...

fuh, biar benar org nak exam byk mase terluang gini. heheee ;p

sape dengki abg joe? meh adik ain marahkan. heheee ;)

joegrimjow said...

erk
ni entry republished
;)

fndrocka said...

sekarang ni dah trend eh blogger tulis cerita sambung2 kat belog...huu.

all the best untuk joe

Latest Entri : Mendekatkan diri (PES)

joegrimjow said...

ni style yg lama2
;)

Roronoa Zoro said...

rilexxxxx...

coollll...

isu plagiat nie org2 yg xpandai selidik je suka tuduh kita plagiat.. hmm...

joegrimjow said...

ok
ku senyum

Jard yg malas nk log in said...

pernah baca. =)

Wan Perlis said...

pernah gak dapat emel serangan peribadi ni.apa lagi kena lawan gak la.goodluck joe exam

joegrimjow said...

jard, of koz sebab pernah komen pon
;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW