Share

Kecewa dengan MAHA 2018, ini tips anda boleh lakukan

MAHA 2018 membuka tirai pada minggu lepas. Tahun lepas, saya pernah buat coverage mengenai MAHA 2016 yang super awesome (boleh klik sini) Tahun ini, masih berbaki 5 hari lagi, baru sekali menjejakkan kaki ke MAHA 2018



Eh silap, bukan kaki tapi tayar kereta

Saya sampai sana dalam lebih kurang jam 3.40 petang, cari punya cari (sebenarnya kereta tak bergerak sangat) hampir sejam parking, kat sini tutup kat situ tutup, akhirnya saya give up dan nak balik ajelah mungkin boleh datang lain masa. 

Tapi, masa nak balik, JAM TERAMAT! Saya berjaya keluar balik hampir jam 6. Boleh bayangkan 2 jam lebih di tapah MAHA 2018 tapi dalam kereta!


Penganjur tak belajar atau crowd terlalu ramai?

Rasanya MAHA 2018 mereka sudah target 3.5 juta pengunjung. 10 hari maknanya ada 350 000 pengunjung setiap hari. Kalau buka 10 jam sehari, purata ada 30 000 yang akan masuk setiap jam. jika kita ambil half datang dengan kereta 15 000 dan setiap kereta ada 4 orang, maknanya ada lebih kurang 4000 biji kereta sejam

Paling menyedihkan bukan kawasan parking yang kononnya banyak tu, tapi masa nak keluar tu cuma ada beberapa pintu dan kereta kena beratur untuk bayar parking. 4000 kereta sejam, bayangkanlah betapa sesaknya nak keluar tu kan?



Mohon penganjur lakukan sesuatu atau MAHA 2018 akan menjadi semakin suram buah mulut orang dan akhirnya peniaga di dalam yang akan terima tempiasnya

Saya kesana bukan untuk berjalan sangat, cuma nak support member member yang meniaga dan bolehlah beli sedikit sebanyak ye tak?

Ini antara keluhan orang ramai

  • Parking mahal sangat RM5 (bagi saya ok je cuma kalau parking jauh sejauh mata memandang memang tak bestlah)
  • Perkhidmatan bus antara tempat tak banyak
  • Perkhidmatan buggy RM98 per hour mahal sangat
  • Tak mesra keluarga terutama yang ada anak kecil dan golongan tua
  • Dan banyaaaaak lagi
Tips ke MAHA 2018

Bagi saya yang dah kena sekali, memang boleh gunakan tips ini untuk ke MAHA 2018
  • Naik free shuttle bas dari Putrajaya Sentral, IOI dan juga KTM Serdang. Kekerapan sejam sekali
  • Naik myCar ada promo khas untuk julat 10km daripada tempat MAHA 2018
  • DATANG AWAL PAGI seawal jam 8.30 pagi
Okey, itu sahaja entry kali ini. Saya doakan yang meniaga di MAHA kali ini dapat sekurangnya 'balik modal' dan jana keuntungan berganda

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

11 ulasan:

Akmal Farabi berkata...

Hello Everybody

boleh kenal

im kontengaptek

please visit

my blog

Unknown berkata...

MAHA 2019 lagi susah... penat sungguh...

seo

Tanpa Nama berkata...

MAHA memang sentiasa memenatkan

digital agency malaysia

TerenceMag berkata...

Maha 2019 is really difficult.
Malaysia property.

izzi berkata...

Hello, this is a nicely explained article. Your piece was very informative. I had never heard the issue presented in that light. Thanks for your hard work.
website design company selangor
corporate identity design services
annual report design agency malaysia

izzi berkata...

That's interesting, you have done a great job. Thanks for sharing.
non destructive testing malaysia

izzi berkata...

Thanks for this post. I really enjoy your point of view on this topic. Hope you are doing well.
building management malaysia
energy saving malaysia
floating solar malaysia

izzi berkata...

Appreciating the persistence you put into your blog and the detailed information you provide. Keep up the good work.
plastic packaging malaysia
custom packaging malaysia
plastic cup malaysia

izzi berkata...

Nice post, keep it up.
Hope you are well in the current situation.
mercury analyzer
thermal decomposition
mercury in fish

izzi berkata...

Great post. Looking forward to reading more. Thanks for taking the time to write this.
cloud disaster recovery services
managed cloud backup service malaysia

izzi berkata...

Good content, hope you well and keep it up.
sewage treatment plant malaysia
wastewater treatment malaysia
water purification system malaysia

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW