Share

5 cara baru untuk melihat blog

Entry ni mungkin teknikal sikit, layan je lah!

Blogger perkenalkan cara baru untuk melihat blog. Aku rasa ini sangat cool dan tak ramai yang tahu mengenainya lagi. Ke aku je yang tak tahu lagi ni? Haishh. Ok, camni lebih kurang, cara baru untuk view ni sangat sesuai untuk para stalker untuk baca sesebuah blog. Sebabnya? korang sendiri akan tahu nanti. Caranya cukup mudah, dengan menambah di belakang url blog korang dengan beberapa ayat, terus boleh guna. Kali ni aku nak review satu-satu (rajin betul!)






Dengan menjadikan blog korang penuh dengan gambar, sudah pasti pencinta gambar sukakan cara ni. Bila letak cursor di gambar tu, akan terpapar berapa jumlah komen. Klik gambar dan akan bawa ke entry yang kita suka. wahh, aku teruja ni nak stalk blog orang ni =)







Wah, ingatkan cara atas tadi dah cool dah, cara mosaic ni lagi cool! Kalau tadi gambar sepesen je saiznya, mosaic ni datang dengan gambar bersaiz yang pelbagai. Ada tajuk lagi ditunjuk kalau cursor digerakkan pada gambar. Really nice, yes, niceeee






Cara ni agak bagus juga untuk dipilih. 1st terus keluar entry yang paling latest then kat sidebar ada himpunan entry bersama jumlah komen. Layan jugak view blog orang dengan cara ni, tak payah susah-susah tengok archive - semua cara tak payah tengok archive kot!





Cara ni sama macam cara pertama dan kedua tadi. yang bezanya gambar snapshot tu lebih lawa susunannya dan kalau cursor digerakkan, ada siap tulis ringkasan entry lagi. powerlah. i loikee






Cara terakhir ni sangat sesuai untuk orang sukakan kekemasan. Ada 3 column. Column pertama dia sekali dengan gambar keterangan entry sikit, column kedua, xde gambar cuma ada tajuk entry dan snippet je dan column ketiga, cuma ada tajuk semata-mata dan kalau gerakkan cursor baru snippet dan bilangan komen muncul. cool cool


Susah dan tak paham?

Haha, aku bukanlah reviewer yang baik. Nak tahu sendiri dan alami sendiri (khas untuk blogspot sahaja) boleh try sendiri usha blog korang. senang je http://(blogkorang).blogspot.com/view/(5 jenis kat atas tu) Wokey? selamat mencuba!


pss : yang tak bestnya, iklan nuffnang tak kelihatan guna cara ni. Like jika suka, sebab like pon dikira kongsi dah sekarang ni

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

28 ulasan:

Encik Psychopath berkata...

eh. boleh ea ? tak taktahu pun.

Admiral Hafiz berkata...

smart2
memang sempoi la blogspot


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

crayon berkata...

aduh.. habis laa.. rugi impression iklan :(

joegrimjow berkata...

@Encik Psychopath

boleh

joegrimjow berkata...

@Admiral Hafiz

sangat smart

joegrimjow berkata...

@crayon

haha
tu la, napela die xmasukkan skali iklan dalam tu

ChiLaBaey's Spot berkata...

Menarik tapi belum try lagi... Thanks bro for ur review... Pinjam phone Nokia...???

hasrul hassan berkata...

Salam Joe.
Saya pun ada wat preview ni dalam blog:
http://hasrulhassan.blogspot.com/2011/04/blog-anda-dengan-5-jenis-paparan-mesti.html

Memang sempoi... snapshot memang best buat gallery untuk blog fotografi ... sempoi.

Simple je semua ... Oh ya .. saya siapkan cara nak buat bagi newbie ... kalau derang nak cuba .. dalam bahasa malaysia ..

:)

pepatungbiru berkata...

yess!! tq!! ini idea yg baik..

Liliyuli berkata...

sangat menarik!! like! ^_^

Tanpa Nama berkata...

waaaaaa
smart2
^_^

syazwanie swift berkata...

oh.begitu.

Ampuan Awang berkata...

nampak menarik. aku tak cuba lagi

Eri-chan berkata...

hehe smlm lg sudah buat entry pasal ni. sgt cool kan....

Ladysirna berkata...

wah, yang sidebar tu sy suka..thanks for sharing

eykameow berkata...

bila tenet dah laju sket nanti...aku akan godek2 benda alah ni. thnks 4 sharing JOE!

gadis kepastian berkata...

kalau blog gk 2 apa lak??haiss susah gak an jd bendul it nie...tolong eh??hehe

Syat0za Zai berkata...

cun ni beb! :D

suffer8zine berkata...

smart gila kan bro

Panas!!! : Debaran Ahad Ini, Siapa Agaknya Yang Bakal Menang?

Tanpa Nama berkata...

Assalam...waahhh baru tahu pasal nie.menarik menarik...TQ share yer

Amoi berkata...

dah macam Tumblr punya archive dah aku tengok.


http://rojakstory.blogspot.com/view/flipcard


hehe

Dearie Pearls berkata...

mcm menarik jek....
nak try ar..

thanks joe sharing...

geeds berkata...

the flipcard got my attention. (:

KiD berkata...

memang cool bro!!!

SHIMI berkata...

sempoi and berguna. Depends yang mana satu bersesuaian..

Perjalanan hidupku... berkata...

menarik2...

tq sharing d info....

Tanpa Nama berkata...

cool!

PUTERA GAHARA GAGAH PERKASA berkata...

WOW...MEMANG BEST LAA ENTRY NIE...SAYA DAH CUBA KELIMA2NYA...DAN MENJADI...MEMANG SENANG DAN SANGAT CANTIK...TERIMA KASIH MY FRIENDS...^_^

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW