Share

Tutorial blog : Traffic ketika 'offline'

Ok, tutorial blog datang lagi dan kali ini mahu share beberapa tips yang aku gunakan untuk increase traffic di blog ini sehingga berlaku peningkatan sebanyak 139 peratus dari segi pageviews pada bulan June walaupun jarang online! Tutorial ini dipanggil 'tips dapatkan traffic ketika offline'



1)Permainan SEO


Kuasai SEO anda akan kuasai Internet!



Sememangnya tidak dinafikan Search Engine Optimazation (SEO) ini sangat penting untuk peningkatan traffic ketika offline. Untuk kali ini, aku tak mahu cerita pasal SEO sebab banyak sangat tips tips menarik yang korang boleh search sendiri di internet. Ada tips lain yang ingin aku kongsikan




2) Melabur untuk blog


Jangan kedekut keluarkan duit untuk blog!


Ramai orang menganggap blog ini sebagai hobi. Tetapi dalam masa yang sama tidak menjadikan blog ini sebagai hobi. Kenapa? Cuba bayangkan kalau hobi kita mengumpul stem, sudah pasti kita akan beli stem2 yang menarik di kedai. Ok, kalau hobi kita bermain bola, sudah pasti kita membeli kasut, stokin dan jersi bola untuk bermain. TAPI. Jika hobi kita berblog, begitu lokek untuk kita 'membeli' sesuatu untuk menjadikan blog kita lebih menarik

Benda ini sudah menjadi stigma, cukup benci kalau orang fikir blog ni sebagai hobi tapi kedekut untuk membeli hosting, domain atau mengupah orang mencantikkan blog kita. Kalau kedekut, itu bukannya hobi dah! Apa la sangat untuk melabur dalam blog ni, bukannya untuk sesiapa, untuk kepuasan kita juga kan?

Jangan terkejut jika aku katakan, ada yang suka datang ke blog seseorang disebabkan rumahnya yang lawa. Aku pun tergolong dalam golongan ini! Walaupun contentnya 'biasa-biasa' saja, tetapi disebabkan rumahnya lawa, esok rasa ingin datang lagi! Yuppp, inilah dinamakan menjana traffic ketika offline! Nak lawakan blog, kenalah 'upah contractor' yang handal. Kenalah keluarkan duit skit ;)


pss : aku memiliki domain dan hosting sendiri, tapi memilih untuk berblog di blogspot





3) Hasilkan produk blog offline

Produk offline aku yg kedua sedia di download disini!



Ini mungkin agak tricky tapi tidak susah untuk dijalankan. Kalau perasan, aku sekarang dah mulakan penghasilan bahan bacaan berbentuk PDF dan boleh di download oleh sesiapa sahaja. Secara FREE! Trick ini bukan sahaja sebagai penghargaan kita kepada reader, tetapi juga dapat menjana traffic ketika kita offline!


Kalau produk kita ini dirasakan berguna, mereka akan share (tanpa paksaan) dan dalam masa kita akan dapat reader yang baru. Untuk memahami produk offline ni, cukup luas pasaran dia, cuma apa yang boleh aku kongsikan sebab aku dah buat adalah, hasilkan entry dalam bentuk PDF dan juga video untuk tontonan orang lain.




4) Jadi pengiklan bergerak


Read my blog ok!



Pelik kenapa sesetengah kita takut untuk promosikan blog tetapi ingin dapat traffic tinggi. Kalau tak kejar traffic, tak pe lah, tapi blogger yang kejar traffic ni, mahu traffic beribu, tetapi nak promote blog, cukup takut!


Maksud iklan bergerak adalah mulut kita sendiri. Masa lepak dengan kawan, masa berbual dengan member, masa berbincang dengan kenalan, jangan lupa bagitau yang 'aku ada blog' dan bagitau terus urlnya! Iklan ini dahla free, mudah pulak tu. Aku kalau berbual pasal internet dengan kawan kawan, pasti akan promote blog. 'eh, ko kalau pasal ni, aku dah tulis dalam blog' 'haha, apa yang penceramah ni cakap aku dah tulis dalam blog la' dan macam macam lagi


Cuma, content dalam blog tu biarlah 'worth it' untuk orang baca =)



Ok, cukuplah dulu 4 tips yang boleh aku kongsikan dengan korang. Apa yang aku buat, dapat hasil positif, aku kongsi. Alahhhh, bukannya kena bayar kalau berkongsi pun kan?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

34 ulasan:

Echa berkata...

WOW!!! cun gileeeee ar layout blog....

tmukmkd berkata...

mahu saja aku buat banner macam yang beberapa orang buat, termasuk dalam blog ni tapi disebabkan png maka aku fikir dalam2 dulu huhuhu

tengah cari jalan tanpa guna png.

joegrimjow berkata...

apa lagi, upah je org
;)

A-Y-I-E berkata...

assalamualaikum boss :D

Saya ada blog...
ini urlnya
http://a-y-i-e-sharing.blogspot.com/

huhuhuhuh

joegrimjow berkata...

ayieee, ku bg msg nape xreply???

Nur Hayaty berkata...

saya pun ada blog..ni url nya

http://yashapinky.blogspot.com/

jemputlah singgah...hehee=]

cik helena berkata...

time kasih!

joegrimjow berkata...

helena, sama2

hudhud berkata...

produk blog offline tu cm menarik je hehe :)

joegrimjow berkata...

bleh di buat hud hud

wanita mustanir berkata...

thanks joe for the tips..

http://shirashafrida.blogspot.com/2010/06/my-water-moments.html

AFRA YURI berkata...

great info! baru jer buat entry bout my decreased traffic in me blog for not updating hehe

Hami Asraff هامي أشرف ™ berkata...

Yang nombor 4 selalu aku buat. Ahaks ~

rhapsody LiN berkata...

hehe.. yg no4 tu terasa sikit.. ku malu org tau blog. tp teringin gak trffic tinggi. :p

abg joe, yg pdf tu cmne nk buat? lin dh tgk link tu..

Sang Pujangga Utara berkata...

nice tips...
jom la tgk sini..mnx pendapat

http://amirul-arif.blogspot.com

Sharinginfoz berkata...

thanks for info.....memang mencabar nak naikkan trafik masa kita tak online kan

Sazzy Falak Juara Tiger Show??

QieFLy si Dolce berkata...

best2 nanti aku try la...
Entry terkini : Umie kalau boleh mahukan anak perempuan!!!

En iLham berkata...

wah
bagus2
akan diamalkan sebaik mungkin
haha

idAti mALek berkata...

katak yg cute...hehe

joegrimjow berkata...

lin, convert je, klu pakai open office, memang bleh convert terus ke pdf

joegrimjow berkata...

idati, haha, katak cute sbb dilukis cute

Jard The Great berkata...

ku tak tahu kalau blog ku menarik di baca atau tak. ape komen mu joe? =p

bellar0ssa berkata...

info berguna joe.huhu katak hijau ni xde gerutu2..so nampak comel.hehe

joegrimjow berkata...

jard, xmenarik ke menarik ke, ku baca bile ada post baru. hehe

Amir Izzat berkata...

salam
wah! bagus2..amat berguna untuk dirku yang tergapai2 ini...tapi kekangan masa itu yg susah..hehe

Hizami Rahim berkata...

alamak.
tak tahu nak upah siapa.
adeh.
:)

ieQa sWetLuv berkata...

nice entry ni joe ika like okeyh .. ngeh3 =)

RedBoy berkata...

aipp bro..
saya ada blog juga..

ini URL : http://izzirfarhan-hansz.blogspot.com

thanks infonya...

etomyam berkata...

tip yg sememangnya berkesan..mantap sekali ni :D

MuNsYi SaMa berkata...

Best. thanks joe. :)

Nur Su'aidah berkata...

orraite!! dah dapat tips :) hahaha. TQ~

joegrimjow berkata...

kongsi mana yg boleh dan yg dah dicuba

noor afzan berkata...

jom pomot sini blog masing2..
ahhaha...
jgn mareee joe..

puteri cahaya. berkata...

tq 4 the info.. buat others : puteri ade blog.. tapi ade byk. but, i beri 1 jer nanti ade mase u all bace la semua k.. hehe http://ainblogger.blogspot.com
tq

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW