Share

pilihan menantu

tadi aku melihat2 gambar yang ditangkap menggunakan camera kesayanganku. terlihat satu gambo yang sangt2 menjeleskan aku, ini dia..pasangan hot..jgn runsing, mereka dah berkahwin dan antara jiran tetangga ku juga



aku mengelamun seketika, haish, apakah aku sesuai dengan keluarga yang akan ku kahwini nanti. nasihat akak aku, cari lah isteri yang sesuai keluarganya dengan kita. maksud sesuai bukan dari segi harta, darjat ataupun pangkat, tapi bsersesuain dengan norma kehidupan masyarakat malaysia.



kalaulah dari keluarga dato datin...
entah macam mana aku nanti. nak tak nak kene pakai sudu garpu masa makan. majlis kene buat kat hotel dan panggil orang2 kaya. ishh, itu bukan jiwaku. kalau makan kat nandos, setengah jalan je pakai sudu, last2 aku ambik juga ayam tu makan dengan tangan. lagi cepat dan kenyang


kalau dari keluarga miskin...
majlis kene buat simple2. aku yang akan tanggung untuk belanja kawin. kalau keluarga miskin dengan nilai budi yang kaya, itu aku suka, tapi miskin dengan adabnya jugak miskin, aku xsuka. susah eden


kalau dari keluarga artis
aku tak risau sangat. artis mana la nak kawen dengan aku nanti kan??


kalau dari keluarga jauuuuhhhhh
ini yang aku runsing, kot2 la nanti ada mat salleh terpikat dengan aku, macam mana soal balik beraya. kalau dia bukan islam, senang. kalau dia orang islam, pakistan ke, orang arab ke, susah gak aku nanti. family dia macam mana plak? ish2..susah susah


walauapapun, ku akan mencari isteri yang sporting.akan ku curah semua kasih sayangku kepadanya sehingga hari2 dia akan teringat2 akan aku. berada ditepiku pun rindukan aku. dia pula mestilah memenuhi segala kehendak aku.

kehendak aku yang suka minum neslo
kehendak aku yang suka tengok sinchan
kehendak aku yang suka berblog
kehendak aku yang mahu sembahyang berjemaah
kehendak aku yang mahu macam2 taktik ketika di kamar
opsss

~~~~~

pak belalang dan mak belalang di kamar

"ayang, malam ni sayang penat r"

"xpe xpe, kita buat esok, hari2 buat pun tak elok gak"

"tau xpe, tapi dah ayang soh buat, sayang kene patuhi jugak. nak jadi bidadari ayang kat syurga katakan"

"ni yang buat ayang sayang lebih kat sayang ni"
-mengucup mata isterinya, pergi menutup lampu-

6 pagi

"sayang, bangun, kejutkan anak kita, kita sembahyang berjemaah sama"

"okey"

"allahuakbar.........assalamualaikum warahmatullah..... abah tak bape sihat nak bagi peringatan pagi ni, buat keje masing2 ye pagi ni"

"baik!!"
-jawab 3 mereke serentak-

"sayang...."

"sayang tahu apa ayang nak, jom jom"

"jom"

mungkin kah anak ke4 akan dilahirkan??sama2 nantikan

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

72 ulasan:

Vee Violet berkata...

Im the first!!!
Hahahaha...
waaahhh bagus2... semabhyang berjemaah tu yg best dgr tu...
=)
you shld read my blog -> label -> jokes -> ( sebelum dan sesudah kahwin)
cheers!!!
*wink*

aFkaR'z berkata...

puitis.. & lawak!!
kah kah kah


mekaseh sebab puji design baju lawa... bila nak order?

visit gak my personal blog www.sweetdarling79.com

muhammad aneff berkata...

abg joe x snonoh!!

ONE berkata...

salam,

sy telah meneliti sebahagian dari blog saudara dan saya amat meminatinya..penulisan yang kreatif dan perawakan yang bersahaja..

andai sy bukan seorang pencinta politik, saya percaya tulisan sy juga akan mempunyai banyak persamaan elemen dengan blog saudara..

gembira utk membaca tulisan di dalam blog ini..mengingat kan saya kepada kejernihan hidup dan impian yang suatu masa dahulu pernah didambakan diri ini..

tq..

Ma'am_Chelsea berkata...

Joe...

Dikau telah mencuci minda akak-mu petang2 cmnih...

Bagus2!!!

=P

pink_butterfly berkata...

kehendak aku yang suka minum neslo
kehendak aku yang suka tengok sinchan
kehendak aku yang suka berblog
kehendak aku yang mahu sembahyang berjemaah
kehendak aku yang mahu macam2 taktik ketika di kamar



oohh...rama2 suka sumanya...dr 1-4

kcuali smpai part ke5 itu...err...err...no komen!

joegrimjow berkata...

. cam xley je...

. tgok keadaan poket

. skit2 je

. syukran2

bee berkata...

hahha..lawak2..x sabar nmpk..di usi setahun jagung ni jgn bnyk merapu2...

joegrimjow berkata...

. cni baru pagi

. kekeke, bahaya yg 2

. merapu ikan kerapu

Tie berkata...

Waaakakakah.....mula2 macam jejaka banyak songel...

Bila baca tang drama romantik tu, terus sakit perut !! Kih kih ...!! Sapalah yang akan jadi bidadari bertuah tu, ek ??

sharamli berkata...

awal2 pagi da nak stat..adei...

FARIE berkata...

ko pn ptut kawen dh..
ni mst berjangkit ngan kapten luffy neh..

lily aklili berkata...

neslo ala2 starbuck ni..heheheh

owh..yang ni d waktu pagila plak..ermm..good good..

fezaL Mohd berkata...

haha memikirkan masa depan nmpk anda ye.

pilih elok2.

joegrimjow berkata...

. mintak2 betol2 bidadari

. die da wajib, ni baru sunat

. da nak masuk tgahari da ni

. kene maju

ijechan berkata...

buat apa? haha.

Anis Mohd berkata...

hahahaaa....
adoooii ...
tulus betul ngan kehendak kamu itu .
hahhaaaa
( penat anis gelak baca n3 nih )

hanjila berkata...

smoga dapatlah btemu dgn gadis idaman tu ye...

Ivy Metaga berkata...

hahahha..adehhh..lawak juga eh tapi ada juak logik nya..ada artis nak tu..si fasha sanda kui kui kui..

Tanpa Nama berkata...

sudey terasa mao kawen ker
incik joe???

wawawawa

nway
psl ma tag tuh
tamo layan pon xpe
tp kalo dilayan, 1 bonus!
heee~

HuRuL_Aini berkata...

salam...
entri penanda penulis dah sampai masa nak kawen....
ur question: apakah aku sesuai dengan keluarga yang akan ku kahwini nanti

for me...jodoh dah Allah tentukan sebelum kita lahir lagi...tak kisahlah siapa pun jodoh awak nanti, insyaAllah itu yang terbaik untuk awak..awak takkan dapat yang lebih baik dr itu...maka hargailah (i believe u would...hehe)...

semoga menjadi seorang suami yang baik & bertanggungjawap

p/s:jangan didamba isteri sebaik Fatimah az-Zahra jika dirimu tidak sebaik Saidina Ali :)perbaiki diri, insyaAllah jodoh yang baik akan datang padamu :)

joegrimjow berkata...

. entah, xtau

. gelak penawar duka

. mintak2 la ketemu

. eeeiii, xmo xmo

. bonus ek> klu rajin r

. insaf2

cj'alhafiz berkata...

yo!! bro....salam alaikum...
haha....slalu dah tgk nama joegrimjow kat blog lea....skrg baru ada ksmpatan nak jenguk...

ayoo....tgh cari pasangan ka bro,
haha jodoh pertemuan ditangan tuhan, tapi x salah mencari...ye dak.... ekekeke....

xuen adyla berkata...

pasti ada untuk kamu...

sabar jelah

okay

tehais berkata...

Waa,jelesnya tgk kawan ko tu ;P
Ala,nnt klu ko dah bekenan kat mna2 pompuan,takdenye ko pikir pasal family dia sgt..huhu
Sekian ceramah dr teh ais..haha ;P

widydib berkata...

kahkahkahkahkah......
berangan x salah asalkan tahu bertempat...hehe

Tanpa Nama berkata...

adakah ini satu percubaan mempromosi diri sendiri?

kawan aku gelak giler moksya baca kau punya blog. ngeheheh

co0L^^guRL berkata...

ececececece......

moga2 semua bende tu termakbul. insyaAllah. heheheh....

cter pasal belalang tu yg x larat tu. :)

lea berkata...

ehemmm...
iskh2...
x penat ke????
malam 'kerja'...pagi 'kerja' lagi...
hahahaha

btw..ko bukan che joe la..
lalalalalala

redbirdfe berkata...

akan ku curah semua kasih sayangku kepadanya sehingga hari2 dia akan teringat2 akan aku. berada ditepiku pun rindukan aku. dia pula mestilah memenuhi segala kehendak aku.


> ayat ni sweet lorh. except ayat last. :p / chey. sungguh x sesuai utk sy bc. haha. still 17 oke.

>nti wat nasi minyok gak, pos la etep kad kokni deh. keke

FiNa berkata...

adusssssssssssssssssss.. skali baca, memang tak pahm.. beberapa kali baca, baru paham... hehehehe...

joe, jangan risau, kalu ade jodoh, sampai jua...

tHEoNeANDoNLy berkata...

semoga bertemu dgn gadis pilihan... amin...

~effa~ berkata...

nk neslo ais 1.....
ps tgk sinchan, kte tgk doremon plak ek....
jom b'bloging....
awk jd imam sy leh?
...................(dunno wut to say)
hohoho....

IxoRa berkata...

hahahhaha...

tersenyum penuh makna nih!

:P

FiNa berkata...

oye. lupe nak cakap.... tadi saye ingat yang kat gambo atas tu awak... baru nak buat gossip... hehehehehe

Naz berkata...

ada pulak part 2... kalo semua org kita mcm tu, maka cepatlah 70juta rakyat akan direalisasikan.. ;)

Babyjane[The Juliet] berkata...

aduhai
hahaha
:D

Tanpa Nama berkata...

Suke2...n3 nie
mmbuatkn
ktdksbran dr ku
ingin bwk blik
culon mnntu
buat ibu
ku...hehe..

Bgus pnya pk
blalang..slalu bg
cramah buat
ank2nye ssudh
smbyg...bek
btoi..nnti same2
lh kte tggu ank
yg
ke4...hohooo..

one..

Tanpa Nama berkata...

hai orng jauh..salam pknalan...cmne leh masuk blog sy..mekacih ye sudi snggh..snggh la slalu..jom pollw mmllow mngertkn lg srratulrahm...

Myza Pesona berkata...

Salam kenal. Buatlah pilihan yang tepat, jangan menyesal di kemudian hari! Perkahwinan bukannya utk tempoh yang singkat, tetapi hingga ke akhir hayat!

shinawawa eyenie berkata...

kn pilih bidadari ler mcm ni...
yg pnting pilih...
agama
keturunan
harta
kcntkan...
...
smoga berjmpa ng org yg sesuai
semoga wak dpt pompuan yg sesuai...
doakn bersama...
tp tuk dpt sesuatu 2,kn tempuh pelbagi cbaran...
smoga berjaya n bersabar..

shinawawa eyenie berkata...

kn pilih bidadari ler mcm ni...
yg pnting pilih...
agama
keturunan
harta
kcntkan...
...
smoga berjmpa ng org yg sesuai
semoga wak dpt pompuan yg sesuai...
doakn bersama...
tp tuk dpt sesuatu 2,kn tempuh pelbagi cbaran...
smoga berjaya n bersabar..

Shitsurei shimashita berkata...

hahahaha..best2!! jujur tu wo :)
harap2 berjaya dalam apa jua urusan.

x leh blah point no. 4 tu...dilayan siot

@t00neY r00neY® berkata...

its like a gamble kn?

joegrimjow berkata...

. betol2, stuju sngt

. okay

. tah ais punye ceramah masuk dl;m perut da

. kene tahu ke?

. gelak itu baik, salah satu promosi juge

. larat2 kan la diri

. betol, da silap pham.hehe

. budak kecik jgn baca

. kene cari gak

. jgan..xmampu

. heee

. entah ade ke tak pon xtau

. itu semua baik sngt

. stuju

. kesabaran tu tetap kene ada

. point ke5 ok?

. lebey kurang

JohnJenin berkata...

Requirement dah list tu.

Pakcik tambah satu lagi, cari orang yang sayang kita lebih daripada kita sayang orang tu. InsyaAllah bahagia.

KhairiL's berkata...

aku cuba membuat² x paham apakah mksd itu

sharamli berkata...

nak adiah x?
spesel t0k befday pakcik..nk?

joegrimjow berkata...

. nasihat berguna

. aku pon agak2 blurr

. nak nak

lea berkata...

ko dh taw siapa che joe tue??

lea berkata...

btw...letak blog aku kat link ko..
sedih tull..
huhu

luna abdullah berkata...

thanx for birthday wishing dear :)

btw, rmai ke birthday bulan 4?

luna abdullah berkata...

thanx for birthday wishing dear :)

btw, rmai ke birthday bulan 4?

Cik Peanut berkata...

hai
mekasih ye..
tak moh join contest ke?
hehehhe
ops, mencari psangan ke ni?
wah..dah sampa seru ek?

nabilah mangshor berkata...

ouh !
bgus pak belalang
ade tazkirah tiap2 pagi upenya
hehe

n a r d indie winkie berkata...

wah..entry 18pl. haha.. tapi memang betul la tu. mesti kena cari gurl yang baik cenggitu. layan suami dgn baik jugak. ahaks..

nurain berkata...

ala..neslo?knape bukan horlick?hurmm..baru nak apply!~

Ilidina.. berkata...

peh..yg semyg berjemaah 2 bgos2..hehe...tapi yg mcm2 taktik 2 yg pelik skit..hehe

joegrimjow berkata...

. adew je kat link

. ramai2, jgn lupe 20hb ni. lalala

. agak r..heee

. btol2

. haha, neslo mmg sntiase

. lupekan ajee

dejavu berkata...

eekkeek...
alah alah...
pandai ko joegrimjow..
sambil-sambil menyelam minum air..
sambil blogger sambil memberitahu ciri-ciri wanita yg nk diambil sbg isteri.....

*dejavu rasa jodoh joegrimjow antara blogger..carila mesti ada.

mo0ney berkata...

memng dah tahap kena kawen gk ni

eazy berkata...

make me smile la dgn pak belalang tu!haha

Tanpa Nama berkata...

joe notty..
hihi..
dh berangan nk baby ek..
mummy die dh ade?
hehehe
:)

miSs_DeERaz berkata...

huhuhu.. besh baca blog2 awk ni...
leh gelak sorang2... hahaha.. nasib bek bos pun otak gila gak.. klu x.. kena jer..
btw.. thanks atas kesudian awk melawat n bg komen kat blog sya.. :D

Jard The Great berkata...

ahaha..

moonie berkata...

kenyataanmu berbaur x senonoh..

huh! x sabo2 nk kawen ker?

p tang suker semayang jemaah tuh..gue sokong n suker, bagus2 carik la wanita solehah nescaya bahgia idop dunia akhirat..

Ceera berkata...

hahahahaha

dah tahap wajib nie.. lawak lawak...

cahayaqaseh berkata...

moga adik akan ditemukan dengan pasangan yang baik dan mempunyai anak-anak yang soleh.

adibahrisha berkata...

eeeuuuwwww, kuning kelabu air btol ah u ni. i punye la syok2 je bc yg kat atas tu n sempat terjeles dgn pasangan tu. lps tu u bg tah dialog pak blalang mne tah yg u amik. wat hilang jeles i je.

SuFy berkata...

aduss...baru je cket baca blog ne, rasa cm nk tergelak..huhuhu..but, nice post..5****(STAR)

Tanpa Nama berkata...

takutnya..biar btul nie kawan ku

jeehalicious berkata...

hahaha! den tak tau nak kata apa ngn blogger ni, mcm ada split personality characteristic ja.. ahah! jgn marah

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW