Share

Update Kesan Radiasi Loji Nuklear di Jepun

Bagi yang berminat nak ketahui perkembangan 'kesan radiasi' akibat kerosakan loji nuklear di Jepun, entry ni aku ada sediakan 'time-line' dari hari pertama kejadian sehinggalah sekarang. Dulu memang aku tak peduli sangat sebab aku yakin mereka dapat atasinya, tapi dari hari ke sehari keadaan bukan bertambah elok, tetapi bertambah teruk! 

Sehingga sekarang, reaktor no 4 masih lagi terbakar - harap sangat ia tidak menjejaskan penduduk Jepun dan kita yang berada ribu batu jauhnya dari sana 'jangan selesa' sangat, at least update perkembangan mereka di sana. Entry ni aku akan sentiasa update dari masa ke masa. Jangan lupa follow @joegrimjow untuk perkembangan semasa

klik untuk entry penuh
















Update : 

18 March : Jumlah kematian dicatatkan setakat ini melebihi 6000 dan lebih 10 000 lagi masih hilang



Mitos (Jangan percaya buat masa sekarang) :

Hujan radiasi akan melanda Malaysia
Makanan dari Jepun semuanya merbahaya
Punca gempa bumi ini disebabkan 'pembangunan tidak terancang', haishh, big mama big mama :(



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

27 comments:

atty's said...

semoga kita semua terpelihara dr sebarang bencana yg tak diingini ..amin

Peri PiA said...

thanks joe,not just earthquake and tsunami issue now

masalah nuklear ni lagi,teruk kesan nya pd jepun khasnya dan dunia amnya


setuju,jgn pecaya mitos buat masa ni

cahayachenta said...

yg mitos tu pn ada dgr tp diorg kata x betul.. eeii takut.. betul ke tak ke, elakkan dr kena hujan..

oPiE iSa said...

seramnya. semoga kita semua terpelihara. doakan jua utk mereka di Jepun

ieyla said...

tadi ad org ckp yg dia tgk berita,malaysia x kena...
tp xtaw la kan...
harap2 x kena la...

Puan Capa said...

negara yang teknologi canggih dan boleh kesan gempa dan tsunami pon leh terjejas.mmg MAHA BESAR ALLAH!

Azrul Hisham said...

bik mama punya statement memalukan malaysia..

XIX Dragunov said...

yang big mama tu yang paling mitos skali antara semua mitos2 tu.. hahaaha

♥ciK-t0ge ♥ said...

g0od morning all n mr j0e..
huhu.. baru pagi td KL hujan..
saya pun dah kena hujan..
betull..
benda ni sgt berbahaya..
even kita yg jauh beratus2 batu nie..
xleh nk tarik nafas lega.
kita kena bersedia...

0kay..
kalau hujan yg turun itu akan beri kesan,
maksud nye even guna payung pun akan kena juga ya?

contoh la,
mcm asid, dia menghakis..
mcm tu juga sama benda ni ya?

:) thnx f0r the g0od info br0!

Oasis said...

Kalau hujan asid berlaku...abislah kereta ku...

NuR si CiKGu RiBeNa said...

hi joe

lama tak singgah sini..

entry ni benar2 membuka mata
ada benda yg perlu kita berikan perhatian
perlu hati-hati walaupun kita jauh.
tiada yg mustahil pada masa sekarang

lemangcute yang Kosong said...

Ya Allah..huhuu..sedih .. takut.. semua ada.. bila tengok bencana macamn nie.. Ya Allah.. Alhamdulillah sangat atas semua kurniaan Allah kat kita nie..hmmm..

Gieyana said...

thks for da update..at least taw gk pkembangn di sana kan..

Itulah janji Allah..bila dia nk tarik balik semua kemewahan tue, dgn sekelip mata jer boleh blaku atas kehendak Dia kan..

Moga kejadian nie membuatkan ramai owg buka mata dan dpt muhasabah diri..salah satu dr kiamat kecil yg Dia turunkan..peringatan utk diri sendiri gak..:D

gadisBunga said...

keep on updating. baca blog ni pun dah cukup. hu~

tapi this lately org malaysia semakin membuka pekung di dada lah~

atok said...

yeah big mamaaaaaa

iluvislam said...

antara mitos dengan kuasa tuhan...

sebagai umat islam, sepatutnya kita kene lebih percaya dgn kuasa tuhan.

percaya dengan kalimah "kun, fayakun":Jadi, maka jadilah.

Tuhan itu lebih berkuasa,apa yang Dia rancang, ada hikmah dan pengajaran untuk kita

KiD said...

mitos number 3 macam hampeh je kan? hahahaa.. big momma!

Asyraf Hamasaki said...

Kali ni aku bersetuju dgn tau highlighted bab big mamma to siapa dia nak besuara dia sedar tak ayat dia da di petik oleh cnn bagai x malukah tanpa mandat rakyat bagai tanpa jwtn senator hanya ayok sndiri first lady kalau rasa sangap nak bg pendapat ceramah kat laki je bukan kat media dah cukup kita kene kes karikatur bh dia pulak blh tambah perisa elok sgt la big papa do something before aegalanya terlambat

Ayiep Lavera said...

dugaan terhebat buat Jepun selepas bom atom meletup di Hiroshima dan Nagasaki dulu~

s h a f i q h a s h i m _____ said...

apa2 pon kena hati2 :)

puteri ain said...

semoga kita dilindungi dari segala bencana..

Jejaka Terhangat said...

mantop..lebih mudah nak faham..thank mr grimjoe utk entri ni..=)

p/s: bik mama dok rumah jaga anak sudah la. haihs..

ahsfantasy24 said...

skrang byak da mitos2 kuar,
harap kte jgn trlalu cpat prcaya,
huhuhu~

Fahmi said...

http://beritabolasepak.blogspot.com/2011/03/keputusan-liga-juara-juara-16032011.html

tenangsudey said...

walaupun mitos.. same2lah kite bersedia.... jangan lupe untuk terus berdoa..


Video Fukushima Nuclear Reactor Problem Explained (CNN)

MaTNaggeR said...

kene ambik langkah berjaga-jaga camne~

faradeeba said...

pity them.
ksan radiasi boleh bawak mati tuh.
ini dah macam world war dolu2.
hopefully, everything will be fine.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW