Share

Apabila DARA perempuan diragut

Tengah menonton filem 'taken in broad daylight' Cerita ni stylo walaupun bosan. Ajar penonton supaya berlagak cool walaupun kena culik. Juga menyedarkan sesiapa yang menonton betapa bergunanya berfikir sebelum bertindak. Yang aku paling suka, si pelakon pompuan dia, anne sluti (nama sebenar tak tahu) Comel + Bijak = jenis pompuan disukai lelaki!

Cerita 2 jam ni aku nak ulas sikit saja. Malam-malam ni boleh pulak tajuk super penarik perhatian pencari laman web porno. heh. Dara-dara ni cepat je klik eh? Menarik perhatian aku sampaikan walaupun cerita ni masih ada 41 minit sebelum habis dah start type entry ni, adalah kebodohan lelaki yang menculik si anne ni merogol dia pada hari ke6

Meragut dara
Cerita ni cerita benar, kisah seorang budak (anne) yang berusia 17 tahun yang bijak diculik oleh seorang lelaki yang gila psycho nakkan belaian. Hari pertama hinggalah hari ke4 memang bosan dan aku tunggu part yang dia akan start meragut dara pompuan tu. Babak yang ditunggu2. Last-last, hari ke5 baru kena pompuan tu. Pergh, gila laki ni!

Malam ni bukan aku nak kongsi bagaimana lelaki rogol anne sebabnya memang ena cencoed pun. Yang aku nak cerita adalah dengan keadaan kita sekarang. Ok, sebelum apa-apa aku bagi analogi. Dara ni satu benda yang sangat berharga bagi perempuan. Aku tak tahu rupa bentuknya sebab bila aku google dara, yang keluar gambar ni



Sambil type entry sempat lagi aku promote filem melayu!


Ok, pasal dara ni, pompuan memang anggap ia sebagai mahkota yang perlulah dijaga rapi. Hilang dara kena dan sepatutnya pada malam perkahwinan sahaja. Berbalik pada cerita anne, dara dia diragut dengan paksa oleh lelaki yang menculiknya tu. Boleh bayangkan tak betapa pedihnya diri kita apabila 'barang' yang kita sayang, sememangnya milik kita - diambil begitu saja oleh orang lain

Cerita senario kita

Entry ni bukan racist. Tapi perlu sedar hakikat yang Malaysia yang kita cintai ini semakin lama semakin tiada orang melayu yang pegang. Ekonomi jauh kebelakang. Pendidikan entah berapa ribu km kena tinggal. Tak boleh nak salahkan orang lain, salahnya adalah diri kita sendiri. Cerita negara kita bukan seperti cerita anne yang diragut, tetapi lebih kepada seperti kisah si Saiful Bukhari yang merelakan dirinya diliwat. Ada beza antara kedua cerita ini dan kebanyakan kita suka bersikap seperti Saiful Bukhari - merelakan saja satu persatu hak kita diambil


Pelik kenapa tak mahu berubah. Aku kalau duduk fikir-fikir, punca utama benda ni terjadi adalah terlalu dimanja sangat. Hak ini, hak itu sampaikan orang melayu dah terlalu selsesa dengan apa yang ada di depan mata. Benda ni macam ice cream drumstik, memang sangat sedap bila makan, tapi lama kelamaan akan jadi gemok dan gemok. Bila dah gemok, datanglah pelbagai penyakit. heh, sesuai tak analogi aku?


TAMMAT

ooh, cite yang aku tengok tu dah habis. alah, tak dapat fokus macam mana ending cerita dia. Yang aku nampak, anne selamat. Lelaki yang culik dia tu kena tangkap. Alahai, ending yang yang typical. Sebab cerita dah tamat, aku pun tak nak bebel panjang-panjang, sama-samalah berubah. Kalau korang yang baca ni melayu yang masih belajar, belajar lah betul-betul untuk bagi sumbangan pada agama dan juga bangsa. Kalau korang yang tengah kerja sekarang, tingkatkanlah produktiviti agar ekonomi orang melayu tak ketinggalan jauh. barulah zakat negeri semakin bertambah. Kalau korang blogger, share-sharelah entry ni dengan kawan-kawan korang. eh, boleh pulak?


pss : kalau tak nak berubah pun, janganlah kondem orang yang mahu berubah

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

Syafiq Rosli said...

huhu..skunk ni kte tgk bnyk kes perempuan kehilangan dara..

anah nik mahmood said...

dah tv pn tunjuk benda bukan2

joegrimjow said...

@Syafiq Rosli

merelakan je eh

joegrimjow said...

@anah nik mahmood

tv tunjuk sebab audience mintak

tv xsalah la kan? heh

atok said...

cam x best je cite ney joe? nseb ak x tgk heh

fezaL Mohd said...

bst ke , ak tk tgk lagi .

Tachi said...

nice one.. like the way you thinking.. n mmg betul.. ramai sgt melayu take for granted.. hopefully jumlah yang nk kan perubahan bertambah..

IKRAM said...

kat malaysia berapa peratus je agaknya remaja perempuan yang masih dara . dan berapa peratus je masih suci . hurm .

rosak lebih banyak kot .
suci sikit .

ADfeez said...

realiti sekarang lah... sbau jela...

latest entri :
“If I Were the Green Hornet”

shatooman said...

perempuan sekarang ramai yg dah tak sayangkan dara... tgk je la surat kabar..hari2 kes buang bayi.. kalu dh kawen, kenapa nak buang? haish~ rasanya nak cari bini yg berdara pon susah.. please la pompuan, jaga dara korang utk suami..

shatooman said...
This comment has been removed by the author.
APi said...

kehilangan dara menjadi kebiasaan di kalangan remaja melayu sekarang sampai boleh dibangga bangga lagi..

tak semua tapi ramai..^^

iKhRam said...

saya mungkin tak faham dengan jelas apa yang saudara mahu katakan.. tp bila nak kaitkan dgn contoh berkaitan diri seorang perseorangan.. perlulah berjaga2...

Syaratul Ain Mohd Khalid said...

btul gak..so, as studnt..sy mesti wat terbaik dlm bdg sy ni supaya dpt beri yg terbaik pd agama n ngra sy..

tp analogy ais krim tu..sy tak fhm sgt..(mgkin sbb sy stdnt lg..msh bnyk perlu bljr n fhmkn)
tq

Syaratul Ain Mohd Khalid said...
This comment has been removed by the author.
lumut said...

pernah tgk trailer citer ni..yg org kate ayat2 keterlauan tu...
tp itu hakikat sebenar life melayu kita.

kan joe?

kamu sehat?

Catherine- said...

ayat last tu terbaik!! jgn kondem orang~

joegrimjow said...

@atok

xite lama
xde aksi
tp best sebab ayat power

joegrimjow said...

@fezaL Mohd

best tapi boring
boleh?

joegrimjow said...

@Tachi

dan yg kondem perubahan berkurangan

joegrimjow said...

@IKRAM
takotnye...

joegrimjow said...

@ADfeez

sabau nak buat perubahan skit2

joegrimjow said...

@shatooman

untuk suami cam kite ek

joegrimjow said...

@APi

menyedihkan sangat

joegrimjow said...

@iKhRam

kena baca sekali lagi

joegrimjow said...

@iKhRam

kena baca sekali lagi

joegrimjow said...

@lumut

sangat sihat cik lumut

samanosuke_04 said...

walopon crita aku masih dara tuee ade nilai2 murni.. tapi aku rasa xleh nak outweight pemakaian2 seksi pelakon2.. tue. aku rasa org yg tgk cite nie mesti lebih byk dapat benda negatif drpd positif..

Wan Gerrard said...

hmm perlu jaga maruah sendiri, jgn terlambat baru nak menyesal ^_^

shazmonaz said...

filem terbaru tentang tentang bapa ayam nk bersara dan ingin mencari penganti.. http://shamonaz.blogspot.com

lotikus disarimankan said...

Buat tipah tertipu je.
btw, two thums up...entri yang bernas.. memang senario masa kini pun..haihh la.

Cik Norfa said...

yang paling last sekali tu aku suke...

"kalau tak nak berubah pun, janganlah kondem orang yang mahu berubah"

absolutely right~!!

HEMY said...

yg aku tau filem2 camni nk kutip duit je. tp depa tak ngaku diorang guna bahasa lain..lupa plak err "kapital penonton" ke apa ntah

bila tanya "ada meseg nk disampaikan".hahaha

♥CIK SHA♥ said...

setuju dengan 2 perenggan terakhir..bagi saye tak perlu nak salahkan sape2 kot dalam hal ni..sebenarnye mentaliti seseorang tu yang perlu berubah..kalau mentaliti negatif, apa saja yang diterima tentulah hanya yang negatif saje..begitulah juga sebaliknya..kalau mentaliti berubah ke arah lebih positif baru dapat ubah keadaan menjadi lebih baik..

Puan Capa said...

rasanya zaman skrg macam tak kisah je hilang dara

ika honey bunny said...

aku bukan nak kutuk la, tapi aku sedih dengan bangse sndiri. sangat cepat melatah bila ditegur dan dihina oleh bangse lain, tapi tak nak pulak berubah kearah yang baik kan. makin jauh hanyut sebab terlalu dimanje2kan. bukan dari segi ekonomi je makin mundur, malah sosial pun hancurr. tu yg kes buang bayi bersepah2. kalau nak cakap pasal dara pulak, takyah cakap budak2 U, budak sekolah menengah je aku rasa ramai dah takde dara sbb nafsu. akhir zaman. takut aku rasa kalau tiba2 allah turunkan malapetaka kat org M'sia. T___T

cik jue said...

=) sedang belajar n akn blaja btul2..keh2,tbe je smangat nk blaja bace entry ni..

untuk guys yg riso 2. ramai lg girl yg baik n 'masih dara'.nmpak sikit coz yg baik2 ni masuk dlm astro oasis je..so pas ni jgn tgk prima or ria.tgk oasis je...;p

Firdaus Kasim said...

agama sudah tidak diperdulikan..
ini lah kesannya..
masyarakat..

nazihahisa said...

analogi yg menarik dan au setju yg bangsa kita ni dh dimanjakan sgt. tak prnh rasa susah, bila susah masing2 nk melatah. itu yg gejala sosial makin teruk. tak pikir dlm dorg berlumba2 atas jln raya nk merempit, bangsa lain berlumba2 nk kejar utk dptkn pemerintahan. this is not racist tho cuma nk cckp bangsa kita ni dh nk mengalah ke? hurm.. marah bila org kutuk bangsa kita, tapi diri sndiri yg menconteng arang dkt nama bangsa sndri, tak pk? ish3..

Anonymous said...

rokok dunhill batang.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW