Share

Yes, I Can Challenge : Kampen berzina tanpa mengandung?

Terbaca di thestar online mengenai budaya sex di Malaysia, memang terbeliak mata membacanya. Untuk ulasan penuh, sila klik sini dan dibawah ini adalah antara fakta yang sangat mengejutkan

  • Some Form One students (13-year-olds) at a secondary school in PJ had a competition to find out who has had the most sexual partners. You know how many partners the winner apparently had? Thirty! And she’s only 13
  • A study done by Universiti Putra Malaysia revealed that more than 300 Malay teens aged between 13 and 25 admitted to having had sex, with 85% stating that they did not regret their actions and found sex very enjoyable.
  • This was followed by a news report of a nine-year-old girl in Penang who allegedly gave birth in a hospital after sleeping with her 14-year-old neighbour.
  • Welfare Department statistics reveal that by April this year, a total of 111 young girls have sought help for their pregnancies. Last year, there were 131 cases received while in 2008, there were 107 teenage girls who got pregnant.


Betapa teruknya sosial sex di Malaysia ni dah hampir sama dengan sosial sex di negara eropah. Sebab itulah ada satu kampen yang dipanggil Yes, I Can Challenge yang direstui sendiri oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dijalankan dan sekarang berada di fasa pertengahan kampen ini


Mempromosikan Zina

Bagi aku, kampen ini tidak lain dari mempromosikan zina! Apa yang diketengahkan oleh kampen ini adalah mengajar masyarakat mengenai pil penghalang mengandung dan golongan perempuan terutamanya boleh memilih untuk menghalang dari melahirkan anak dengan pilihan yang mereka ketengahkan. pilihan apa? pil dan kondom


Entah pape!


Entah kenapa kampen seumpama ini boleh dijalankan pun aku tak tahu. Siapa dalang disebeliknya aku tak tahu tapi jelas kempen ini secara tidak langsung menggalakkan zina. Walaupun tujuan mereka (mungkin kot) untuk mengelak kes pembuangan anak bayi yang bersepah sekarang ni, tapi dengan cara yang sebegini sangat tidak sesuai. Seolah apa yang mereka mahu sampaikan


'adik2 boleh buat sex, tapi lepas tu kenalah makan pil halang mengandung. Nanti dah mengandung susah ya adik2. Takpun masa nak buat sex dengan pasangan, suruh la pasangan beli kondom. kondom banyak dijual di farmasi'

nampak?


selain 'ambassador yang cantik dan SEXY, kampen ini tiada apa2 keistimewaan lain



Modus Operandi yang patut diubah

Ada NGO untuk beri kesedaran kepada masyarakat bahawa budaya sex begitu teruk di Malaysia ni memang bagus, tapi apabila modus operandinya salah, seperti mempromosikan pil dan juga kondom, kampen ini tidak boleh jalan. Kalau betul-betul untuk basmi pembuangan bayi ini, sepatutnya diakar umbi lagi patut diteliti. Bagi pendedahan kepada masyarakat apakah kesan sex bebas dan kesan sex sebelum kahwin.



Apa-apa pun, harapkan agar ada pihak yang berwajib dan professional tampil untuk meneliti semula kampen seumpama ini. Sebelum anak-anak muda kita dah jadi macam anak-anak muda US ni, baik lakukan sesuatu! erkk, ke dah takde beza kita dengan mereka?


pss : pelik dan semakin pelik! Tadi ada fan kelantan mati sebab tengok bola. sesak nafas katanya. kalau pergi ke stadium, memang tak pelik perkara macam tu boleh berlaku!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

37 comments:

Miss Lemonade said...

erm..islam is the way of life

smArties said...

Err mne pihak2 berwajib y sepatutnye menghalang peningkatan kadar *zina atau sex bebas dlm malaysia ney?? Terutama bg g0longan y b'agama islam.. Sama sekali x stju dgn tndkn y d ambil n kempen y d lncrkn ney.. Spttnye pihak 2 ambil kedua2 lgkah mencegah zina @ sexs bebas n pmbuangan bayi.. Bkn hnye pd 1 mslh jer.. Pelik2.. Hmm

Shafarulz said...
This comment has been removed by the author.
adrina sidek said...

masalahnye, budak2 sekarang ni, lagi di cegah, lagi mahu dibuat...mati kutu jugak macam mana nak halang terus dorang ni~

mR Gee.!! said...

'kretif' betuL idea diorg...
aku berani bett... kempen mcm nih bukan lagih berkurang.. lagih teruk... xcayer, kiter foLo progress kempen dan kompare ngan statistik kes.. hehehehehe....

zahidah dihaz said...

hurm....ni namanya tak fikir sebelum buat....nak settle kan satu masalah tapi menimbulkan masalah lain....

biussaraf said...

tengokla sape kepala kementerian tu..
bertudung tapi berjambul-_-"

dunia akhir zaman..
dah susah nak cari gadis2 yg betul2 suci..
ade memang ade...tapi sikit sangat..

*insan resah*

mR Gee.!! said...

dah nama pun buat sex nak seronok...
dah pakai kondom,seronok ker...
budak skang dah advance dah... bukan cam duLu..

duLu ...pun dah ade idea.. promosi kondomm n jarum suntikan percuma.. tenggelam cam tuh jer. hahahaha.....

joegrimjow said...

@Miss Lemonade

xnampak mana islam dalam kampen ni

joegrimjow said...

@smArties

patut upah blogger jadi pihak berwajib

joegrimjow said...

@zahidah dihaz

bila tangani masalah dengan masalah, macam nilah jadinya

Skype Crew said...

beginilah jadinya apabila negara dipegang oleh pemimpin yg hnya menegakkan bangsa.

fikir2kanlah kawan2 semua..plzz sedar kwn2...i hope..i hope..i hope!!! :(

yong_liza said...

xde ke idea y bernas sket..balik2 idea y tnjuk dorg x cerdik je..hurm...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

pernah praktikal kat asrama akhlak..

budak-budak dah buat seks seawal 12 tahun...

ada yg dah gugurkan kandungan walaupun baru berusia 14 tahun

huh...

atok said...

dunia dah terbalikkkk

Jejaka Terhangat said...

gilerr punye kempen..woi kerajaan..amende yg ko tgh buat ni..tido ke? bangun2..!!bikin panas btol la..

diba said...

pape ntah..cm dh xigt agama je..hu

joegrimjow said...

@yong_liza

kena bagi idea kat mereka ni

joegrimjow said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

serius/??
teruk betol!

Farihah Ahmad said...

seramnya baca entry ni joegrimjoe. aku nk share ek. nk post kt pesbuk.

iyliattieka said...

adoyai..kat sini nurse nak promote pills and stuffs kat kitorng pon segan sebab tengok kitorng bertudung n tahu kami islam..ni kat malaysia pulak nak buat macam nih..

manggosteen said...

pemimpin malaysia ni suka mencari penyelesaian masalah berbanding mencegah masalah tersebut..

Ibnu_ghazali said...

apa fungsi blogger dalam isu ni?

sama-sama turun padang.isu zina bukan isu kecil~

joegrimjow said...

@Farihah Ahmad

sila2
fakta tu menakutkan kan?

joegrimjow said...

@Ibnu_ghazali

sebab tu dipost entry ni

WerT said...

apa la nk jd..
isk3!!

Bukan Gadis Comel said...

woo! ada pulak macam tu.
tapi, hmm..ada cara lain?
bagi didikan agama dari kecil bukanlah sesuatu yang mudah. Kalau parents sendiri tak da basic yang cukup.

Ayu Saidi said...

sllu baca je blog ni, tp topik ni nk komen..

tanx joe sbb inform psl ade kmpen slh mksud cmtu.. x duk kt dlm ngara ni lmbt skit nk tau brita msia.. slh sndiri sbb x follow.. huhu..

tp ssungguhnya sy makin x faham dgn modus operandi mreka2 yg trbabit nih..
nk sruh laris dua produk tu je kot... sedih dgn pemuda pemudi bangsa sndiri. semuanya trtumpu pd keseronokan, sex slh satu dr ksronokan tu. yg petua.. hurmm.. mcm bg support je nih?

- zuriey - said...

teruknya sampai budak umur 9 tahun dah pregnant. kempen tu pun ntah pape je. memang menggalakkan lagi zina

Farie Amrah said...

erk. malaysia dh mkin omputih. hehe.

joegrimjow said...

@Farie Amrah

meng'omputih'kan melayu?

noor afzan said...

skang byk sangat 'matlamat menghalalkan cara walaupun cara tu haram' digunapakai.
So, tepuk dada tanya iman la.

fQ said...

9 tahun dah beranak? yang benar la weh.. istighfar2.

mcm ade sebelum ni tu, galakkan budak2 muda tu kawen je dari buat maksiat.
yes, sex after nikah is halal.
but their childish mind? umo baru belasan, skolah tak abis lagi.
takkan kawen cerai..pastu rase tak tahan, kawen lagi..
Bukan Islam ade ajor ke kalo tak tahan sangat nak kawen tapi tak mampu..pose la!

*alamak..emo lagi. hak3..

firuzLazuardi said...

joe..eja kempen salah tu
bukan kampen..kempen..
hehe..=)

anDi said...

jom kempen

ANDA BIJAK JAUHI ZINA


Islamik, fantastik :D

nizzi said...

ish2..ape nk jd. mintak izin share

Jimie SC said...

berat doh...semoga gejala nie dpt dibendung. InshaAllah, sama2 kita usaha & berdoa.

JEJAKI BAS YELLOW PAGES & MENANGI BAUCER MEMBELI-BELAH SEBANYAK RM1000

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW