Share

My son for sale!

Untuk lebih memahami kenapa entry ini ditulis, sila klik sini. Malas nak cerita 2 kali. Teragak mahu ceritakan benda ini atau tidak sebabkan perkara memalukan baik kita sendiri sahaja yang tahu. Sebab itu aku tidak akan ceritakan 'full version' dan akan ubah sikit-sikit supaya 2 pihak yang terbabit dalam entry ini tidak merasa malu dengannya. Enjoy reading



*****


Belajar di negara orang ni memang waktu cutilah paling ditunggu. Kalau macam UK, cuti summer memang macam cuti orang mengandung lamanya. bulan 6 sampailah ke bulan 9. Memang sangat lama. sebab itu rata-rata pelajar Malaysia akan balik bercuti. Selaku anak bongsu disayangi emak sentiasa, nak tak nak kena balik sebab mak di kampung sangat rindukan aku. eh, ke terbalik? terpulanglah yang mana satu ya


umur 21


Tahun lepas masa cuti summer, memang banyak masa digunakan untuk bersama dengan mak di kampung. Dari hal rambutan di ladang hinggalah cara untuk main internet aku bersama dengan mak aku ni. Nanti dah 3 bulan, kena berpisah balik dah. jadi, manfaatkan masa ini dengan betul. umur 21 ni juga buatkan hormon muda aku mahu kahwin. apa lagi, terus tanya mak aku pasal ni


aku : mi, joe rasa nak kawin la
mak : ishhh, jangan duk gatal. habis belajar dulu


aku : tapi ramai yang kawin masa belajar
mak : tak boleh tak boleh. habis dulu belajar


aku : betul tak boleh?
mak : ya, tak boleh!


sejak hari itu aku mula monyok. Bukan apa, macam dah sampai seru tapi terhalang dengan emak. Lagipun best apa kawen awal ni. Ada commitment dan boleh buat kita lebih maju ke hadapan. ye lah tu joe.... sejak hari tu, sebab muka aku selalu je monyok macam orang mati bini, akhir mak aku bertindak! Ingat lagi pada satu hari tu, dia asyik tanya macam-macam je


mak : nanti nak kawen, isteri nak macam mana?
aku : ikut jelah macam mana pun


mak : mmmm. nak yang comel je ke atau sedang-sedang pun boleh?
aku : mestilah yang comel!


mak : mmm. macam mana nak upload gambar ya? upload tu apa?
aku : haaa??


memang mak aku ni kurang skit english nya. Ya lah, lepasan al azhar zaman dulu, memang arab jadi kehidupan dia, english ni, baru sekarang nak belajar sikit-sikit. bukan setakat upload, banyak lagi istilah internet yang dia ajar. aku selaku anak yang baik lagi taat ini, ajar satu persatu dengan tekut


masa berlalu


Nampaknya tak sampai jugak hajat untuk kahwin. Takpe, dalam fikiran, aku fikir tahun depan masih ada. Tahun depan akan pujuk lagi. Perkara yang memalukan berlaku semasa aku di UK tahun lepas!


Dari hari ke hari, ramai yang memberi email kepada aku bertanya untuk berkenalan. ada yang dari tunisia, ukraine, dan banyak lagi gadis-gadis yang mintak untuk berkenalan. Aku pun pelik. Tapi aku buat endah tak endah sebab ni mesti spam. alah, kan banyak kita dapat email pasal benda begini. sampailah satu ketika kawan perempuan aku bagi chat di ruangan Yahoo Messenger


dia : joeeeeee!
aku : ya kenapa?


dia : ko ni bape ringgit?
aku : sejuta. haha


dia : mak oi, mahalnya. hahaha. weh, apsal ko desperate sangat?
aku : desperate. kenapa?


dia : yang ko suruh mak ko letak my son for sale tu kenapa?
aku : tak paham


dia : (link) tekan link yang aku bagi tu


aku menekan link yang diberi. betapa terkejutnya aku apabila melihat poster yang diletak di internet itu. Patutlah kebelakangan ini ramai awek awek oversea asyik email aku. argghhhh, noooo!












Beginilah caranya mak aku malukan aku di derata dunia. ooh internet! so mohd khairuddin, setakat video tu, ok lagi, yang ni, my son for sale? oooh no!



pss : entry ini dijayakan khas oleh mak joegrimjow dan juga joegrimjow. hek hek.


update : entry ni menang hadiah saguhati. terima kasih mohd khairuddin =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

51 comments:

Nur Ainaa Zulkifli said...

muwahahahaha
pecah perut baca.
nasib baik tak pernah lgi dpt poster nih.kalo tak mesti dh ngorat dlu(^_^)v
so advanced lah mak che'joe...
LOL~
boleh cr wife-to-be dari serata dunia tuh:)

Poyaty said...

HEHEHEHE. comel gila mak awak neh

siap iklan kan anak dia dgn puji2an semua

Azrul Hisham said...

adoi...gelak guling2 aku baca... :)

Encik Tikus said...

*terkesima

joegrimjow said...

@Nur Ainaa Zulkifli
sangat2 cepat part ni

joegrimjow said...

@Poyaty

good husband tu pentg

Cik Peanut said...

hahaha
ni mesti masuk kontest mak khairuddin tu kan?
hahhehe

mahu beli ah bules?
;P

joegrimjow said...

@Cik Peanut

xleh xleh
taken
hakhak

wanhairi said...

nak suruh mak aku wat cmni gak laaa...

fahmi ibrahim said...

aku ingat ko nak cakap pasal kes buang bayi yang berleluasa sekarang ni..

tapi rupanya ko yg nak di jual

joegrimjow said...

@fahmi ibrahim

hehe, entry contest camnilah jadinya

Kimmy said...

gahahaha~
comel jek..
^^

*∽ IZAN ∽* said...

ha ha ha.. tak tau nak caye ke tok nih..!! classs mak joe! hi hi

/Dayah//Nurul/ said...

Mak prihatin. kpd ssiapa yg berkenan sila hubungi mak joe secpt mungkin :D lawak la mak mu joe

Ery Farieha said...

hahahahhaa

ngeng la joe

adoii

joegrimjow said...

@*∽ IZAN ∽*

full version nantilah diceritakan. slow2

joegrimjow said...

@Ery Farieha

sape yg ngeng?
ish3

[z@ck] said...

pergh..
hahaha!!

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

hehehe..bape kilo makcik jual?? sy mau beli.... lalalalala~ gegege nnt sy bank in duit..makcik pos ye.. hehehe

♫ Nor LiYaNa SaNa'a ♫ said...

okey i dah letak kesah my mum okey
dats my link..
sorry busy sikit,tak sempat nak update my blog

http://dyansanaa.blogspot.com/2010/08/mum-u-in-my-heart.html

♫ Nor LiYaNa SaNa'a ♫ said...

okey i dah letak kesah my mum okey
dats my link..
sorry busy sikit,tak sempat nak update my blog

http://dyansanaa.blogspot.com/2010/08/mum-u-in-my-heart.html

eiffel said...

hahaahhaaahahhaahaaa....sgt xley blah....kreatif gk kn mak lu... =P


tp ayt plg xley blah....

"MY SON FOR SALE"...hahhahahahhaaa

nursarah said...

muahahahahahahah! apsal lawak sangat nih. huahuahua!

errr, everything is good?.. ermm. meh nak beli ah. pas beli nak lelong harga lagi tggi. buleyh? :p

anyss said...

Salam,
Aalamak, nak berkenalan lah denganbakal mak mertua hu hu hu

piNky LuCiA said...

advance mak ko.. haha

yasminsarian said...

xbole kate ape dh,,,huhuhu,,, klaka giler,,,:D




p/s:nak beli bole??? wat maid??? :P

joegrimjow said...

@yasminsarian

nak buat maid je?
ish3

YuSeNzE - KniGhT said...

hahha.. aku pon nak suruh mak aku wat promo camni r.. xtau pesal anak dia nih belum ketemu jodoh.. kah3..

makdara TERDIVA said...

woh! spotingnye umi dia..:)

.miss d'ieyna. said...

haha.gilos! kalau mak mak kat dunia ni celik it mmg habis la jwb nya.

Mat Gebu said...

Tuu diaaa...ada bukak tender kee?..hahaha...bijak..bijakk..

azah_rohaizah said...

Salam joe..
pertama kali tinggal jejak kat sini walau pun dh lama jadi pembaca senyap!..wakakaka guling2 gak gelak..good cooker!!!

p.s joe - kawin tu xseindah yang di bayang kan..tu sebab umi mati2 cari jalan..caya lah!

rhapsody LiN said...

creatif2.. god luck!!

ngee~ ;p

Nurulbadiah Lai said...

joe...
terbaek la ur mom..

wahh..u got all the criteria that i want from a men..
so..jom kawen..
heheh:p

joegrimjow said...

@azah_rohaizah

haah, sebab tu iklan ni terbaik kan?
hehe

joegrimjow said...

@Nurulbadiah Lai

erkk
taken
=)

Hazzy Ishak said...

hazzy nak booking!!
haha

nurul lalala said...

xde diskaon ke bang?sy student..sila bg student price..hahahaha

Ckin Kembaq said...

dahsyat mak noh..n_n..

Nazz@Purple said...

bestnye Mak dia..hehehehehe..

dyra said...

my son for sale ? macam nak jual nasi lemak jea HAHAHA :D

joegrimjow said...

@dyra

uihh
sensitip nasi lemak ni
huhu

azzura said...

pandai mak awak advertise diri awak klw macam tu la saya nk kenal la dgn awak..haha

* rasanya x perlu fikir about status kot skarang ni. bagi zura best menjadi single x rasa tertekan. x payah gaduh2. tapi klw dah besar sikit mmg kene fikir la.

Bro Framestone said...

kira cam mne nie...

timbang kilo ke huhuhuhu

~~DucKneSs~~ said...

joegrimjaw ni amat familiar, tp xingat kat mana..mebi dalam blog kawan2 aku kot..pepon, aku datang melawat slalu pasni eh?



by the way, changgeh IT la mak ko..cayalah..Mama still taip guna satu jari saja..heheh..em, on sale lagi ke nih?hahah

ARC™ said...

sape wat poster tu sbnanye weh
cooker = rice cooker
ehheheh android ko ni

btw joe slamat ari raye ye!!

~~DucKneSs~~ said...

weh, kita menang!!!! heheheh..tahniah!!!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hahahaha.. my son for sale tak apa lagi, kalau my daughter for sale tuu yang nanyaaa, boleh jadi kes.. hahaha..

btw, congratezz menanggg!

princessnadiah said...

thumbs up ! sporting nye mak u ! so sweet bile byk entry ni..hohoohh
selamat mencari jodoh yer
macam cr contest plak yer

mInYe said...

haha! sengal~ no wonder asik dpt email je.
elok la tu. Kawen masa umur 21,22 pun ok what.. =D

ajit_171 said...

terbaik ar cerita ny... huk2..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW