Share

pilihan emak : rambut hitam atau rambut perang

di tangkap semasa menunggu bas



tasha


namanya tasha. gadis dari denmark ini cukup mudah mesra dengan sesiapa sahaja. manis dan cukup sedap mata memandang. rambut yang keperangan sememangnya akan membuat hati akan terpikat dengan pandangan pertama. walaupun tidak se'fluent' orang lain dalam berbahasa english, tapi nadanya yang perlahan lahan bila bercakap membuat aku terpesona


dia akui yang orang denmark ramai yang tidak berperikemanusiaan. suka timbulkan kontroversi. dia tidak suka dengan negaranya sendiri. berbual dengannya mengenai kenegaraan menimbulkan semangat mahu perjuangkan tanah air bila balik nanti. betapa indahnya malaysia dan keindahan itu wajar di jaga. kata tasha, dia ingin ke malaysia. mahu makan nasi lemak katanya.


'where do u want to live there'

'of course your house'


senyuman manis... buat aku tak keruan





erica


gadis tempatan yang berasal dari manchester ini agak berlainan perwatakannya. agak keras dan bersifat kelakian. tapi wajahnya yang cute menghilangkan sifat kelakian yang dia ada. walaupun cuba untuk menjadi lelaki, dia tetap perempuan di mataku. berkenalan dengannya di meja chess telah berlarutan ke laman skype. ooh, bahagianya. tidak dilupakan rambut yang hitam mengurai membuat mata tidak mahu alih pandangan


dibangkitkan isu mengenai tuition fees, dia sememangnya tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan uk mengenakan yuran begitru tinggi kepada kami international student. bayangkan, 5 kali ganda! dia cuma membayar 3 ribu pound untuk sebulan dan aku sebagai rakyat malaysia, membayar sebanyak 14 ribu pound banyaknya. begitu banyak perbezaan. walaupun hujan banyak dikemukakan, hujah itu seolah larut begitu sahaja, kerana pandanganku hanya tertumpu kepada matanya. ooh erica



memang susah mahu membuat keputusan. soal siapa menawan, 2 2 menawan. tasha berambut perang dan erica berambut hitam, 2 2 memiliki personaliti yang menarik. siapa yang mesti dipilih? mungkin ibuku ada penyelesaian



kata emak mesti dipenuhi

terus menalefon ibu di kelantan (ditranslate ke bahasa yang difahami)



'kringg kringgg'



'assalamualaikum, mi ado?'

'mi ni, joe ko ni?bakpo?'



'joe jupo doh bakal natu mi'

'mmm. sapo namo?



'lonih ado duo, nok suruh mi pilih?'

'2??? ishh, sapo sapo?'



'sore namo dio tasha. comey, lawa, baik, ore denmark'

'mmm, sore lagi?'



'ore manchester, erica namo dio, cute sangat sangat'

'mmm'



'nok suroh mi pilih la ni. buntu....'

'paka tudung?'



'mesti la dop. tasha rambut coklat, erica rambut ite, 2 2....'


sebelum sempat di hurai dengan lebih lanjut, terus ibuku bersuara dengan tegasnya


'toksoh dok glenya la nok ko mat saleh, takdok ore isle doh ko sano? mi oyak doh, natu mi keno paka tudung! tok kiro, agomo keno ado, ingat tu, comey ko, lawa ko, putih ko, idung macung ko, semuo tokleh bowok sapa mati.... bla bla bla bla'


maka


tamatlah kisah tasha dan erica. bubye u ollsss berdua


psss : kisah rekaan, takde kene mengena dengan hidup ataupun mati.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

53 comments:

{lumut} said...

haha..penat je lumut kusyuk baca percaya joe oi...

isk tinggi jugak taste joe..adoi.

em pasal facebook tuh..
jadilah..serius..mase tekan B,A jangan tekan shift ke ape..just press that button je..tau..cube lg..lumut buat banyak kali da kot.jd lah.hee

{lumut} said...

eh joe!1st jugak!!ape org malaysia x bgn tdo lg ker?

=p..

same2 first di pagi ahad...ewah.

{lumut} said...

joe,nape da x gune domain sndri lg?

{lumut} said...

owh ade 2 blog rupenye..adoi.

{lumut} said...

lumut nak stay usha blog neh je la..

Jard The Great said...

ahahaha... lumut pagi2 da komen....

joe.. joe..... glenya kamu yaa... tapi lawak tang mak kamu membebel tuu.... ahahahaha....

psssstt.... apakata kamu pasang Disqus... kekadag org komen pendek2 sbb tau kamu tak reply komen depa nnt... =p

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

giloks joe~

kalau dapat tu~

mesti mok je, berterabur nak speaking~

hehehe~

kecek lalu sudah~

flygurl said...

hahaha...lawak la citer ni..
ingatkan betul2 nyer citer.

kalau betul..mmg tabik spring arr slumber je nk nk mintak mak pilih menantu...

haha...

seKut taWar said...

igt demo kena basuh ko umi demo dah tadi..

**baru nk suh pass erica ngan tasya tu kawe..rupanya rekaan smata-mata..huhu

Iznie said...

hahaha..
engatkan citer betul....
kusyuk jer iznie baca...haha

tgk2...kantoi kena tipu....! hahaha

oh, dah tau....
tuan blog nie ske gades omputih rupenyer...


paling klaka bila part cakap dgn ibu tue...
ske dgr org kecek kelate...
sedap jer bunyi dye...hee

Iznie said...

btw, da follow blog kamu...ske baca..hee

thnks follow sy...
:)


mamee 1.... hee

shamel said...

mula2 bile bace bahasa melayu tu amatlah lancar dan laju. Masuk part phoen conversation mcm slow sket sbb nk paham. anyway, nice story.
So nk ucap kat cni, "mom, i luv you!"

ummi said...

hahaha mak joe terbaikk.

hahaha.

dengar cakap mak insya Allah membawa ke syurga.eceh.

kim salam kat umi.

HEHE

AzuanBudakMemandai said...

aku dah agak takkan mak kau bagi punya...sebab mak ak pun sama wakaka

nursarah said...

bereh, bereh. gi cari hok paka tudong deh.

~kuyam~ said...

hahaha...ada ka mcm tu tnye mak.berani btl.mak mne2 pun xkn bg aku rasa.hehe

mukasurat17 said...

haha.. xpe cube lg;)

Nurul Zaty said...

haha..sy bygkan kalo ini mmg cite yg btol2 kan..hehe

cik EPAL said...

hye joe...nak ngorat boleh?? saya botak...wakakaaka :D

shikin said...

that was sooooo hilarious! LOL
bro, u selalu ada cerita yang boleh buat i gelak. and ur entry memang best2 lah. keep it up bro!! :)

Syarinie Amran said...

Ore qlate pun ramai hok comey
hahaha

azaliahjsalleh said...

MANE2 PUN OK
JANJI HATI DIA BAIK

azaliahjsalleh said...

MANE2 PUN OK
JANJI HATI DIA BAIK

nabil said...

nabil ada gak kawan kat shefield tue..amik kos kimia...huhuh...
saje nak cakap...
tapi laki la...
rambut hitam...

uNIqIKA said...

x paka tdung, xleh masuk klate..ambo x v..
oghe klate pon ghama hok comey supo minah salleh..kat psir mas ni pon blana(byk)..

FarhanaDr said...

Sokong jard, psang ler disqus.. Hehehe.. ;)

Sokong mak kamu juger.. Wakaka.. Gadis blog caner? Hehehe.. Mane kesah masam manis berblog ni.. Mau lagi..

sharamli said...

eh..ni bakp0 suara umi p0n da xcam ni...

Aelfi said...

kemanakah blog berdomain kan .com itu?hehe.

atle ♥ waT¡e said...

pelamin anganku musnah..hehehe..

Nadzrah said...

gituw~~
nak mat saleh jugek!
haha
xpe la, convertkan ke Islam dlu. hehe

Lili Puteh said...

kuikui~

teringat kisah adik.

adik tny mak,
rambut itam ke rambut putih?
mak jawab 'rambut itam'
ingatkan org malaysia dia bw balik,
rupanya org vietnam.
hihi~

klo dah jodoh....

pudding pie said...

comel citer ni
hehhe =)

+akufobia+ said...

DODOLL.

Daffodil D said...

saya pakai tudung mi!!! ;p

.:fifi:. said...

usah kau berangn..
huhu

Firol said...

mati-mati ingat betul

joegrimjow said...

shamel, mmg mak ku terbaik

jard, xreply ke? huhu, nanti pasang

lumut, mmg xjadi da...

zara, ibuku pandai speaking ape, hehe

iznie, sila2, tiada paksaan

joegrimjow said...

kuyam, ade je kot. mungkin

cik epal, xmo botak2

shikin, ahakss, thx u thx u

joegrimjow said...

syarinie, btol3. stujuu

nabil, sape2? kot2 kenal

farhana, sabar2, nanti di buat

sharamli, kan ku yg tanye dlu, cube baca leklok. hehe

aelfi, ada, nanti2 die muncul

lili, vietnam pon ada yg lawa

daff, ooh, ok, take note

firol, sorry buat terpecaya

[z@ck] said...

wahaahaa..
nasib bek tak kena serangan jantung...

mcsue said...

hahaha..sie ko joe,umi oyak doh,tokse dgr sgt..hahha..tak kesampaian la nk ore putih 2.ekeke!

HEMY said...

sy vote tasha...hehehehe

Natasha said...

salam...blog yang pic jam x boleh nak load pic tuh dh ok...jemputlah dtg singgah kali kedua

Jard The Great said...

joe.... kata ari tuh nk buat entri pasal masam manis berblog.. dan pasal gadis blog.. ku tgh menantikan entri tu ar.. =p

|arieza| said...

hoh mujur ur mom tak terus oder flight ticket to here.. haha mau kena kejar ngn parang :p

fezaL Mohd said...

pilih bertudung . ;)

joegrimjow said...

jard, tunggu2, bahaya cite sekrang. hee

arieza, haha, xmungkin2, dia sayang anak die

* mEsSy * said...

hakhak.. semp0i.. :)

Lifesaver said...

tak jadi anak muka mixed..hehehe

Nine said...

joe..ko minat pompuan blode tak?

ramai tak kawan ko awek mat salleh ?

Echa said...

hehehhehe... lawookkk.. lawookkk... rambut dah memang tak sama... hati pun mesti lain lain.. hehehheh..

Hazzy Ishak said...

igt betul2...

fami said...

lawak gile.tp sweet. haha . suka2 :)

keep it up!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW