Share

Bibik-bibik di Malaysia bakal kaya?

Salam

Tadi terdengar di berita Buletin Utama TV3 tajuk utama iaitu gesaan kerajaan Indonesia terhadap penyelarasan gaji pembantu rumah indonesia aka bibik iaitu sebanyak RM 800. Wow, banyak tu! Memang dengan gaji sebanyak itu, memang kayalah bibik yang bekerja di Malaysia nanti


Walaubagaimanapun, hal ini masih diperingkat perbincangan dan pendapat peribadi, memang mustahil untuk cadangan ini diterima. Seperti siapa entah bagitau tadi, pengerusi PAPA yang menyatakan bahawa di Malaysia tidak mengamalkan gaji minumum dan tidak adil bagi sektor lain jika hal ini dilaksanakan di peringkat pembantu rumah sahaja


Sumber Google : Dapat bibik macam ni 'ok' jugak



Gaji minimum


Nak cerita sikit pengalaman bekerja sebagai floor engineer di UK. (Boleh baca disini untuk baca kisah aku mengorat dengan awek mat saleh ketika bekerja mencari duit di UK) Kebanyakan negara membangun seperti UK, memang mereka mengamalkan gaji minimum. Sebab itulah walaupun bekerja sebagai cleaner, mereka dapat survive, siap dapat bercuti keliling dunia lagi. Hari tu masa aku naik tram, konduktor tram tu siap bgtau nanti dia akan ke asia untuk bercuti. haa, kaya ke? tak, ini adalah kesan gaji minimum dilaksanakan


Seperti aku, memang student tak dibenarkan kerja lebih 20 jam seminggu. Ini mengikur perjanjian dengan pihak sponsor. yelah, datang untuk belajar, bukan cari duit kan? kerja sebagai floor engineer ni, gaji aku 7.5 pound sejam, kerja 10 jam seminggu, dapatlah 75 pound atau rm 375 seminggu. kalau sebulan? RM seribu lebih jugak. bolehlah buat duit untuk hantaran kawin kan? ekeke


Kisah Bibik


Berbalik pada tajuk, aku dengan abang aku tadi bersetuju kalau benda ini dilaksanakan di Malaysia, tetapi kita charge benda lain. Contohnya tempat tinggal, makan minum, pakaian, bil lektrik, air semua dan charge-charge benda lain lagilah. Baru boleh bagi gaji RM 800 kat dieorang. heh, aku rasa kalau kenakan charge seperti ini, memang bibik2 ini akan bertambah miskin adalah. huhu


Bibik dirumah aku dibayar dengan RM 500 tapi semua makan minum ditanggung. Penginapan pun siap dapat bilik lagi. heh, memang heaven kot bagi mereka kalau nak compare dengan yang banyak lagi warga indonesia yang mengemis di negara sendiri. Hari tu pergi ke Bali, tanya driver taxi tu, gaji dia di bawah RM 1000. tolak makan minum lagi, memang sangat sedikit dapat simpan. Sebab itu aku kata bibik di Malaysia ni memang dah kaya-raya dah.


Bibik ooh bibik


Apa-apa pun, kita tunggu dah lihatlah hasil perbincangan isu ini. Kalau dilaksanakan juga, kita tengok adakah mereka akan bertambah kaya, atau semakin miskin. hehe


psss : Best hari ni. Dah ada 18 peserta yang join, memang sangat meriah!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

22 comments:

IERA HAJERAH AZMAN said...

heh gila. Aku rasa org gaji kat rumah aku tahap seluar dalam pun mak aku bagi. Siap mak aku penah bagi barang perhiasan ok..... Kos paspot dorang dah sekian banyak. Sangat la unrealistic baik hatinye kerajaan kat orang gaji ni yer? Lepas ni kalau selaras 800 kite charge nasik sepinggan 3 ringgit sehari nak? XD

nurayunni said...

bgus jgk naik gaji diaorg...cian plak aku tgok diaorang kje kt cni..

joegrimjow said...

@IERA HAJERAH AZMAN

rm3 murah sangat kot
huhu

joegrimjow said...

@nurayunni

jaga pun xsampai 800 sbulan
huhu

PinQib said...

saya yng dok maktab ni pun elaun 600 jer. tu pun bukan bulan3.. sedih woo.. pelisssss


Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

I win a big apple! Yummy!

Blogging boleh dapat kanser?

Magibon, makhluk comel

nursarah said...

aku setuju ang kata kenakan caj. caj makan minum n tempat tinggal 300 sebulan. amacam. fair kan?. hahah!

joegrimjow said...

@nursarah

300 skit sangat
hhee

Kamsiah said...

hmmm...nak jadi bibik jugak la...:)

/Dayah//Nurul/ said...

wahh bibik kaya. kalao jadi bibik sementara ni bes plak lahh

mama zharfan said...

kat msia gaji sgt rendah, so bibik2 jgn nak mengada2 :p

aZLiNa aZiZ said...

Dulu, ada ura2 nak naik kan gaji pengawal keselamatan tapi senyap macam tu je.

Bibik2 ni kat Msia je jadi bibik, kat sana jadi mem sebab dengan gaji yang terkumpul kat sini, dorang kirim duit tiap2 bulan, bina rumah banglo ape sume.

Kalau gaji minimum ni diluluskan, makan besar lah dorang lepas ni. Heheh.

n@jwamz said...

adoyaii kemain laa bibik2 indon ni nnti...
owg mesia ni kbanyakan nyer baek hati...
siap beli baju n ape2 laa kperluan maid dorg....
cukup la tuu.. pe lg nk..
i think x perlu laa gov nk baek ati sgt ngn dorg~ haha
aku mmg kureng suke sb xprien silam kot..ngeee

Nabiel said...

adehhh~
mkin rmi la nti tuh~huhuhu..
untg tuh..dorang kmpul wit kt snie..blik sne dah jdi jutawan wey~huhuhu

ishiko said...

wooo...bibik sekarang ye...

amoi said...

bagi aku gaji RM800 tu sikit sgt.
kerja kat 7E pun RM800 lebih kot.

kau tak fikir bibik ni nak kirim duit kat family indon lagi.

walaupun dorang tak pyh byr duit sewa and duit makan kan aku rasa dorang lagi miskin dari kita org malaysia yang kerja RM800 sebln kat 7E.

kerja bibik lagi payah dari kerja cashier kat 7E right? Bibik 24 jam kena uruskan rumah. Tapi cashier duduk kat kaunter. kdg2 kira stok kat bilik store je kan?

joegrimjow said...

@aZLiNa aZiZ

xamalkan pun lagi gaji minimum
entah bile mahu amalkan

joegrimjow said...

@n@jwamz

menjadi kaya di bumi orang

joegrimjow said...

@amoi

pelaksanaan ni bukan kat kl je
yg kat luar bandar pun sama

Affan Ruslan said...

jgn diorg naik kepala sudah.
kalau skg ni taman klcc ni jadi tempat lepak diorg, tak mustahil nnt pavilion pun diorg blh jalan2 dah. hehe

alinac lover said...

i da lama nk buat entri ttg maid indon kt umah i tuh..nyampah oke..nk jerk tendnag dia laju2..x reti bersyukur! huh

noor afzan said...

sebelum ni tak penah amik tahu pasal isu maid ni tapi bila kata nak buat gaji minimum RM800 memang ku yakin ramai pula orang melayu yang nak jadi maid.
hehe~

ye la..
makan minum ditanggung.
tempat tinggal free..
pastu dapat duit saku RM800..
better daripada kerja jadi pembantu kedai di shopping complex.
kalau difikirkan memang betul2 untung woo.
itupun kalau ia dilaksanakanlah.

positifnya : takdelah harapkan maid obersea.
negatifnya : fikirlah sendiri sape yang nak amik maid dengan gaji camtu?orang yang betul2 kaya je la kot.

zool said...

tak silap tak lepas kot.. nanti tgk balik..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW