Share

Menjawab pertanyaan V day dari seorang bukan islam

Nota awal : ENTRY REPUBLISH tahun lepas


Kerja sebagai cleaner, sememangnya memenatkan. cara terbagus untuk hilangkan penat adalah, tiap hujung bulan, lihat di penyata bank, berapa duit yang dapat. itu satu sumber motivasi untuk hilangkan kepenatan. memang masalah duit, aku jarang ada, bukan nak kata kaya, tapi dengan duit mara dan juga herbalife bayar, bukan tujuan utama aku bekerja untuk mendapatkan duit semata mata


k a


die merupakan supervisor disini. baru aku tahu yang gadis comel ini adalah seusia dengan aku. 21 tahun, nak masuk 22 tahun ni. tapi sudah mempunyai anak 2 orang. single mother. tak kawin tapi sudah ada anak. biasalah tu budaya sana. kali ini bukan mahu ceritakan pasal single mother, tetapi cerita yang menyanyat hati....


k a tekun bekerja

semalam


sebab cuti sekolah, memang kerja untuk cleaner tak banyak. memangbsungguh seronok. banyak masa digunakan untuk berbual dengan dia. memang best berbual dengan dia, sebab dia punya accent sememangnya mantap dan sungguh pekat sekali. 'come again' selalu aku sebut untuk memastikan apa yang dia ingin sampaikan masuk dalam lubang telinga


'hows your valentine love?'


memang agak kaku untuk jawab pertanyaan macam ni. ye lah, takkan nak cakap, v day ni haram kat orang yang tak mempunyai agama. banyak lagilah dia akan tanya kenapa haram ini , itu, jadi untuk mengambil langkah selamat, aku bgtau


'valentine? i didnt celebrate it'

'why? still single'





'haha, for me, everyday is romantic day. so, no point to celebrate it'

k a hanya senyum. waah, gadis cleaner ini cukup manis kalau senyum ;-)




~~~~~



hubungan aku dengan ka semakin hari semakin rapat. pernah sekali itu, aku mencuci toilet, dia datang. ruangan toilet yang sempit itu sememangnya cukup cukup untuk kami bergerak. tergesel badan kami dan merasakan ada aura kemesraan. mata kami berpandangan, dan kemesraan menguntum


semakin rapat


dia menjemput ke rumahnya. memang anaknya masih kecil. kagum dengan k a yang tabah mencari rezeki untuk anak anaknya. aku tawarkan yang aku boleh bagi duit kepadanya, dia hanya membalas, tidak mahu menerima pertolongan dari lelaki. sudah serik katanya


'why u didnt find another guy?'

'say no to guy! enough for only once. better to be single'


memang kata kata yang membuat aku terharu. ye lah, gadis yang begitu comel itu dianaiya oleh lelaki kaparat yang merosakkan nama lelaki. hampagas untuk lelaki itu! aku rasakan ada chemistry antara aku denganya. ini membuat segala pergaulan kami berdua jadi begitu serasi. aku menyatakan hasrat untuk menjaganya dan hasrat itu disambut baik olehnya. walaupun susah untuk percaya dengan lelaki, nyata ada ruang untukku di hatinya


keluarga kaya


rupa rupanya k a adalah dari keluarga yang kaya. terkejut bila di bawa ke rumah ibubapanya di leicester, sememangnya besar. pelik juga kenapa keluarga kaya tetapi dia masih bekerja cleaner. dia cakap, dia kerja cleaner untuk lupakan segala masalahnya. memang hubungan aku dengan dia menjadi tegang setelah perjumpaan dengan ibu bapanya. ternyata, ibu bapa k a tidak merestui. huh, asian?? no no no. memang rasict sungguh! tapi ini tidak menghalang cintaku kepadanya


my dear k a,

i will finished my study and continue working at my country. i will work hard for u, for your son and we will build happy family ever after. give me only one year, i will come back to sheffield and we will get married. im very sure, your parent will realise that our love is true !


setelah hantar surat kepada k a, aku terus pulang ke malaysia untuk bekerja. sememangnya cabaran untuk berkahwin dengan anak orang kaya ini. aku terpaksa untuk menjadi kaya juga. lantas aku terus dengan bisnes herbalife aku. dari sebulan ke sebulan, aku bekerja bagai nak mati untuk menjadi kaya. aku pasti k a akan menjadi milikku.


hidup k a


malangnya, kehidupan manis k a tidak berkekalan. dia di diagnos dengan satu penyakit yang membuatkan saraf di mulutnya akan kaku seterusnya dia akan menjadi bisu. berita ini aku tahu dari seorang kawan di sheffield. memang sedih dan bila aku nyatakan bahawa aku tidak kisah, dia mahu hubungan aku dengannya terputus


cinta sejati


aku tahu dia merupakan yang terbaik untukku. aku tidak akan lepaskan begitu saja. baru 6 bulan, jika aku balik ke sheffield semula, sudah pasti aku akan di hambat keluar oleh ibu bapanya, sebab aku masih miskin. aku terus bekerja bersungguh sungguh. untuk buktikan cintaku padanya


ada satu ketika aku call dia, sememangnya dia angkat dan terdengar bunyi sedu sedan. nyata dia masih ada hati padaku, begitu juga aku, memang tidak dapat melupakannya. nyata dia sudah tidak dapat bercakap dengan sepenuhnya. dia telah jadi bisu dek penyakit aneh nya itu!


2 tahun kemudian


ketika k a dan ibu bapanya bercuti di prague, aku menghanar sepucuk surat kepadanya. surat perkahwinan. undangan perkahwinan aku. dari jauh aku melihat k a menangis. ibu bapanya memagang erat badan anaknya itu, sudah menduga yang cinta aku takkan sampai ke mana. ternyata mereka silap!!


k a melihat





walimatul urus
undangan ke majlis perkahwinan

joe n k a



dia menjadi blur, kerana kad kahwin itu tertera nama aku dengannya. dia seolah kaku. tatkala itu, aku keluar dari semak samun, lalu membuat bahasa tangan yang bermaksud



will

u

marry

me

;-)





air matanya menitis. sepanjang dua tahun ini, aku bekerja bersungguh sungguh untuk menjadi kaya dan malamnya aku pergi ke kelas untuk belajar bahasa isyarat. aku mahu komunikasi aku dengan k a akan berjalan lancar, walaupun dia sudah bisu, dialah cintaku!!


~~~~


pss : tulisan antara (~~~~) dengan (~~~~) adalah rekaan semata mata ;-) ada gaya entry true meaning of love tak ? jom join contest!!



nota kaki : masak ayam masak merah, dah lama rupanya tak memasak ni

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

53 comments:

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

aish. sudah bole buat cerita cinta rupanya joe ni. berangan ke nak cari cinta sejati kat sana?
hahas.
ngapa nota kaki cite psl ayam ni. blaja la dulu pandai2 :D

joegrimjow said...

mmg nota kaki xkan berkaitan dengan cite kebiasaannya
hehe

Jard The Great said...

hehehe.. ku tak pandai bercerita kalo takda pengalaman..

Izzat Taisa said...

sangat romantik.jgn risau joe.aku adalah sekutu ko.aku sokong ko dr jauh bagai sniper memberi suppot pada teamnya.bisu ke hapa x jd penghalang

Mimpi said...

pergh! power cerita ni...

awong said...

kalau kay bace entry ni mau pengsan die.. wakaka..

joegrimjow said...

jard, pengalaman yg dieksploitasi sikit2

taisa, hantar sniper power2 ok

mimpi. cite bese je

joegrimjow said...

awong, die da nak pindah dah, sedey2. haha

{lumut} said...

wah joe!!!
hebat!!
mcm leh menang je entry neh..
all the best taw!

joegrimjow said...

lumut ooh, ni entry saja2 buat untuk semarakkan contest, mana boleh entry ni menang sebab ku yg buat contest ni
haha

FaizalSulaiman said...

alalala joe..sedih seh.ada can nak menang neh!hehe

Hayatito said...

hampir percaya..nasib baik ade foot note. haha

FaizalSulaiman said...

alalala joe..sedih seh.ada can nak menang neh!hehe

lumut said...

nak masuk contest tuh..tp penat dah pikir..idea x dtg2...tarikh tutup nak dekat dah nehhhh..hehe..recycle entry lame boleh?hahahahah

joegrimjow said...

semua boleh
join joom

cik hayat kene join jugak

Lady Dyla said...

haishhh.. jadik erk cite... exploit sket2 pon still tersentuh atiw ini..

Sheffield uat game.. u msk apa? frusttak leh g Sheffield.. uarghh

selipar besi said...

dah masuk!!!=)

selipar besi said...

http://seliparbesi.blogspot.com/2010/02/true-meaning-of-love.html

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.hehe soooo sweet

░♥si lampu neon♥░ said...

tak senonoh la ko ni hahahah

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

dah2, kad tu upload kat FB~

then tagged semua org~

hahaha~

eqbalzack said...

setuju joe...tiap hari kita kena wujudkan suasana romantika...hehe

milimilo said...

ka punye blog ape urlnye?haha..

psst: aku xberpeluang kot nk join contest tu,suntuk dah, n bz sikit skrg..goodluck utk contestant lain =)

Qisha said...

sukalah cerita cinta ni..sempat berangan nih:)

hasni said...

ingatkan btl
haha
kalu btl la
memang joe pencinta y sejati
:-)

Ivy Metaga said...

ingatkan betul2 hahahaha...
apa2 pun well done heeeeeee...cerita menarik...

rhapsody LiN said...

sweet! hehe.. nk join contest tu..tp dh clash for the 2nd time ni buatkan lin mls nk ckp pasal cinta. mcm x wujud je the "true meaning of love" tu.
huhu.
but then i'll try to make an en3 for it.

ezzati said...

cehhh...tp, betul2 ko mmg ada hati ehh ngan ka????

miss keroppi said...

haha..romantik..huhuXD xpe2,,pompuan 2 bisu je...ley je dengar n nampak.. huhu

aduka said...

lu ni berkhayal bhai..

hahaha..

enyheartsdiamond said...

omg!kalah cerita cinta i mcm nih..hahaha..

sedap baca cerita ney :)

i nk pegang watak KA bole??? :D

joegrimjow said...

dyla, apsal xley p plak?, haishhh

qisha, berangan tapi.. huhu

ezzati, xde la, mat saleh kot, haha

diamond, sile2, boleh aje

||| PöJìé PööH ||| said...

Love story Mr JOw!
Tipah tertipu!!
Hahaha..
Leh buat novel nih dude!

~0~ said...

cess...aku ingat real tadi..hahahha

oh!dawie said...

First time smpai kt blog nie..Salam perkenalan bro..blog yg best..

LORD ZARA 札拉 said...

huit2~

aku dah join~


http://shafaza-zara.blogspot.com/2010/02/pendedahan-terkini-padang-bola.html

alhariesz said...

cis....sket lagik nak pecaye....

muehehehehe

joegrimjow said...

nape semua hantar kat sini
huhu
susah ohh nak cek balik

Abcdeftyyhahh. said...

x berapa nak sweet ;p

^ ZuMaWaMBa ^ said...

ahahaa~
ingatkan based on true story!
cite rekaan rupanyerr..
hehe..
tapi cite ni sweet r!
(^___^)v

Firol said...

nasib hatiku berkata jangan percaya..joe pandai bercerita..hahaha

Rowena Chasez said...

i thought it was a true story..
huhuu~
tertipu..=P

FarhanaDr said...

Boleh wat filem.. Mane tau mnang oscar ke.. Huhu.. Best.. Ku rase ku nak gune entry ni laa utk masuk contest kamoo.. Ahaks.. :)

miss lily said...

ces.. buat penat je percaya tadi.. tapi bila masuk bab pompuan tu kena penyakit.. (typical love story kat malaysia..) terus sedar diriku ini tertipu.. ces ces ces

eNaSaN said...

so SweeT la ciTer..hahahha



joE nie mesTi ade pengalaMan sbb tue kuar idea nie kan...kan..kan...hehehhehe



the meaniNg of trUe loVe~~~~ agak sukaR tuk dimengertikan....lallallala

Ms.Independant said...

sweet sgt cite ni!
sungguh bertuah ka tuh!

:)

MuNsYi^SaMa said...

aduh. walimatul urus siap. xleh blah.haha

tp mmg best. :)

Lifesaver said...

ka tu keje pe?

Anonymous said...

tidakkkk!!!!!!!
joe ade idea yg same cam aku,..
aku dah plan dah ble ak dah bersedia nak kawen,aku akan bagi kad kawen kat org yg ak admire,dan nak tgk reaksi die sama ade terkejut@sdh@hepi@xde perasaan,...xmau couple nih2,hehe
anyway,nice story

Eyerin Aziz said...

nice story.. =)
dah pelik da mule2 bace then patot la ade ~~~ hahaha

rohadatul aisy' said...

hahaha...ceritanya sgt2 touching..kalaulah betul ada lelaki mcm dlm cerita tu..alhamdulilah....hehehe...never stop writing..you'll never know.. you might change someone's life with your stories..all d best..!

hana said...

ingt kn cite betol la tadi..
aish..
naseb bek x menitis air mate..
haha..
btw..kalo de laki cmtu mmg t'baek la..
=D

Nizam said...

ada gaya love story la bro... :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW