Share

Belajar dari Apple, Google dan Facebook

Google VS Facebook





Awal Januari hingga lewat Mei hari itu, kita dikejutkan dengan Facebook telah berjaya merampas ranking pertama Alexa dari google. Tidak pernah terjadi dalam sejarah, social network berjaya mengalahkan search engine! Dengan populariti facebook yang meningkat tinggi ini, kemungkinan facebook boleh mengalahkan apa jua website di internet!


Menyedari hakikat ini, Google telah mempergiatkan penjemanaan semua syarikat mereka dengan MENGGUNAKAN KELEBIHAN mereka untuk menceburi bidang internet lain seperti pengiklanan berkesan, membuat OS sendiri dan pelbagai lagi yang boleh memikat developer -developer dari seluruh dunia untuk terus kekal dengannya.


Sampai sekarang Google berjaya memotong facebook dan meninggal jauh pesaingnya yang lain seperti yahoo!



********


Google VS Apple




Penggunakan produk Apple ini yang begitu meluas sehinggakan orang (di US) yang tiada produk Apple boleh dikatakan ketinggalan zaman. Dengan Apple melancarkan OS4 di IPhone 4nya, memang memberi cabaran kepada google yang menerajui hp android. Persaingan android dengan apple ini masih berlaku sehingga sekarang


IPad yang dibina oleh apple sekali lagi mengejutkan Google dengan semangat syarikat ini mahu mengalahkan google dari aspek 'viewer platform' Apa yang Google lakukan untuk mengatasi adalah merencanakan OS yang berorientasikan internet dengan OS Chromenya. Dengan OS Chrome ini, connection komputer ke Internet hanya menganbil masa kurang dari 5 saat!


Persaingan ini masih berlaku dan entah bila akan selesai!



*******



Pak Jali Vs Pak Meor (nama bukan sebenar)


Pak Jali peniaga runcit yang berjaya. Dengan kedai seluas 79 meter persegi itu membuatkan orang kampungnya begitu senang untuk membeli di kedainya. Melihat kejayaan Pak Jali itu, Pak Meor juga mahu membuka kedai runcit yg sama di kampung yang sama. Dengan konsep mesra pelanggan, ternyata Pak Meor berjaya merampas kebanyakan custemer di kampung yang selalu ke kedai Pak Jali


Melihat kemerosotan kedainya, Pak Jali mula berhasad dengki dengan Pak Meor. Dia yang menganggap Pak Meor sebagai musuhnya itu telah berjumpa bomoh untuk merosakkan perniagaanya. Dengan menggunakan bomoh, kedai Pak Meor berbau busuk dan banyak pelanggan lari ke kedai Pak Jali. Pak Jali ternyata gembira


Tidak menyangka Pak Jali sanggup berbuat demikian, Pak Meor yang mengetahui kejadian busuk itu adalah kerana bomoh, dia telah mengupah beberapa orang untuk merosakkan kedai Pak Jali itu. Setelah kedai dirosak dengan begitu teruk, Pak Meor cukup berpuas hati. Walaupun berbau busuk, tetapi disebabkan kedai pesaingnya terpaksa ditutup, perniagaannya semakin laris


Tertekan dengan tindakan itu, Pak Jali terus membakar kedai Pak Meor malam itu juga!


Maka, di tamatlah riwayat kedai runcit di kampung mereka. Satu dirosak orang, satu lagi hangus dijilat api. Yang malang selain Pak Jali dan Pak Meor adalah penduduk kampung yang mengalami kesusahan untuk mendapat barangan mentah


******


Untuk berjaya, tak kira dalam apa jua bidang, blog, bisnes, pelajaran, jangan menganggap pencabar kita sebagai musuh untuk dikhianati, tetapi sebagai pencabar untuk diatasi dengan meningkatkan produktiviti diri. Orang akan datang kepada yang terbaik, itu formula dari dulu sampailah ke sekarang!


pss : balik kelantan malam ni dah!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

18 comments:

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

sempat juga menyampaikan cerita motivasi dibawahnya...

Sebenarnya aq suka google dikalahkan..
tapi aq x suka yang mengalahkan tu FB..

Skype Crew said...

nape ko suke google dikalahkn said? ok ape google..hu3..

p/s:ak semakin meminati google... :)

Queen said...

setuju....joe..hariktuh dah bayar t-shirt full payment...tapi tak sempat nak ke gathering...macam mana ya?tambah duit kat akaun sama ya?

Ayue Aishah said...

owh.......... facebook... before ni memang tak pandai nak fesbook2 ni, tapi bile sume orang dah ade, ayue baru nak terkedek-kedek wat facebook! hahaha...

azizie.com said...

facebook, google n apple tu persaingan sihat. Diorang bersaing, diorang makin untung, pengguna pun makin untuk.

Yang pak jali ngan pak meor nih contoh typical persaingan orang kita. :)

azizie.com said...

facebook, google n apple tu persaingan sihat. Diorang bersaing, diorang makin untung, pengguna pun makin untung.

Yang pak jali ngan pak meor nih contoh typical persaingan orang kita. :)

Cik Peanut said...

moral of the story..
orang melayu suker bomoh2..
heheh
cuba apply kat kes google ngan facebook..
buatnye google bomohkan fb..
x leh dalah main fb..hehehhe

tengkorakemas said...

bersainglah dengan sihat, smoga persaingan membawa kpd kemajuan, mcm google dan apple tu..

bukankah bagus pak jali dan pak meor memperbaiki kekurangan diri, daripda sibuk mengenakan org lain..

sebenarnya mereka terperangkap dgn penipuan yg dahsyat sesama mereka..sibuk melihat org lain tanpa melihat kepada diri mereka sendiri..

jadi persaingan yg sihat perlulah dipupuk ^_^

ARC™ said...

aku sentiasa gune googl n fb...mungkinkah menyumbang kt pagerank diorg?hak3

noor afzan said...

mentaliti lapuk dengki mendengki sesama bangsa ni memang kena ubah beb.

joegrimjow said...

noor, mmg kena sentiasa ubah, kite lah mengubahnya

joegrimjow said...

fb ni ada je manfaat die kalau guna cara betol

Eyriqazz said...

Sangat setuju dengan kata-kata bro ini:

Untuk berjaya, tak kira dalam apa jua bidang, blog, bisnes, pelajaran, jangan menganggap pencabar kita sebagai musuh untuk dikhianati, tetapi sebagai pencabar untuk diatasi dengan meningkatkan produktiviti diri. Orang akan datang kepada yang terbaik, itu formula dari dulu sampailah ke sekarang!

Alhamdulillah, rezeki semakin dimurahkan dan kata-kata itu memang betulnya

~Blabberina~ said...

tp ramai lg yg igt FB #1 lagi..hehe

btw,psl habib tu,gambar tu mmg i shoot sndiri dkt habib@semua house.mmg terkejut,smpi kena double take tgk signboard

Mohd Adziim said...

tpi kan..biasanya orang melayu meniaga macam tu lah. selalu je buat dajal p rosakkan kedai, etc.

Anonymous said...

org melayu suke amek jalan mudah, bukan cuba utk mantapkan kelebihan bisnes sdri, tapi fokuskan pelaburan pada benda tahyul dan tak meningkatkan pada quality business sdri. Sampai bila2 pun tak kan maju.

iman

joegrimjow said...

kena ubah yang bab jahat2 kat org tu

zikri said...

suka baca analogi yang last tu... tak dapat dinafikan itu memang sifat orang2 kita. suka menjatuhkan orang lain berbanding meningkatkan keupayaan diri sendiri....

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW