Share

Menonton adegan lucah bersama keluarga : Kita lakukan ni ek ;-)

Ok, ini sambungan dari entry menonton adegan lucah bersama keluarga lepas.


Macam macam pendapat yang aku terima, semuanya menarik. ahaa. ini antara yang baik dan terawal bagi komen.



1) Bukak cerita sembang lain
(http://argentum-schneider.blogspot.com/)


aku selalu bukak cerita...sembang la...tetibe tanye pasal keje skola ke... tanye adik aku pasal game ke... biar sume tumpuan teralih... klu sume senyap2 pandang tempat laen memang rase janggal la..sebab 2 aku bukak crite...



2) Goreng telor? haha
(http://fanadz.blogspot.com/)


saya? hmm..cakap dgn mak lapar, nak goreng telo, pastuh suruh mak bukak api kat dapur[masa kecik mak tak kasi bukak api sendiri].huhu. :P)



3) Tutup mata
(http://hudahyedo.blogspot.com/)

kalau kecik2 kena paksa tutup mata tapi intai sikit2 mcm dlm cite titanic

dah besar tgk je wat2 macho pdhal dlm hati segan gila

bunyi cengkerik, cicak, semua dgr sbb semua diam



4) Tukar channel lain
(http://bayusubuh.blogspot.com/)

hmmm a nice topic, but Joey if a Dutch read this they will say : Its normal and not something to be shamed about. Compared to English they are far too different.

Quoted from TimesOnline on a topic about sex education : Trudie, a fashion stylist, has always talked about sex with her daughter. When, at 16, her daughter asked her what sperm looked like, Trudie asked her husband to provide a sample. “My daughter walks past sex shops every day, the family watches sex scenes together on television and we try to be as open as possible. It's not considered smutty, as it is in England.”

The title popped out the article I read couple of weeks a go. But as for me myself, when it happen this will happen:-

Iman : ehem - berdehem , amek remote then tukar channel sambil cover line - channel lain cte ape ek umi?

or pandang adik yg tgh menonton jg, then terus accuse they tgok bnda lucah.haha.mcm la i did not watch along.



5) Cek handphone
(http://vee-midastouch.blogspot.com/)

vee selalunya akan buat2 check hp or buat2 tgk luar rumah...
tak pun bangun ambil air...
hehehe



6) Pergi dapur buat2 lapar
(http://atiqahtuty.blogspot.com/)


ha2 buat2 pegi dapur konon2 tetibe je perut lapar. =p



7) Pandang tempat lain
(http://noorafzan.blogspot.com/)

aduh joe..
memang 'kena' la entry ni.

nak share la.
selalunya bila sampai adegan camni saya pandang tempat lain.
tak pun saya skodeng apa yang family member lain buat time adegan tu.

ada yang buat macam saya.
ada yang tengok mata tak berkelip langsung.
ada yang tiba2 peluk tubuh dengan tangan sendiri (macam tgk cite seram gayanya)
tapi memang tak ada pun yang buat2 pegi toilet.

kalau adegan tu lama sangat, pelagi tukar la channe lain dulu barang seminit dua.


Pendapat peribadi

Banyak lagi sebenarnya komen yang diterima, pendapat memang semua kreatif. Boleh abca kat ruangan komen bawah entry ni. yang paling banyak bgtau tukar channel. Kalau aku pun, bila tengok astro, memang akan tukar channel. Kalau tengok dvd ke apa, kakak aku automatik tutup mata aku walaupun aku dah besar panjang sekarang ni. hehe. nasib anak bongsu ;-)


******


Pendidikan seks


Dulu masa kecik, aku ingat aku ni jenis yang tak suka pakai seluar. maksud tak pakai seluar adalah bogel tapi pakai baju. Pernah mak aku pesan kena pakai seluar, sebab dah besar (3-4 tahun) nanti hantu amek 'burung' tu. tapi sebab aku ni degil + berani, tetap dengan kenakalan aku. Sampailah arwah ayah aku jentik aku punya 'burung' barulah start pakai seluar slow-slow


Sebenarnya masa budaklah waktu terbaik untuk kita belajar. kan ada dalam iklan ada cakap, budak paling senang belajar masa umur 3-5 tahun. memang ini bukan teori, aku tengok anak postgrade kat sini, dieorang punye accent memang kalah kita. cepat dieorang serap apa yang dibelajar di sekolah. mantap!


ok, ini mukaddimah je ni. hehe


Pendidikan seks dalam Islam

Ada beberapa tips yang aku mahu share perihal pendidikan seks. Pendapat personal untuk dilaksanakan pendidikan seks disekolah, aku tak setuju. Apa yang aku cadangkan (walaupun takde nak terima pakai) perkasakan pendidikan islam. silibus kafa ke pafa ke harus di terap akan pendidikan seks ni. pendidikan seks ni bukannya seks yang berada dalam otak korang tu semata[mata, tapi lebih meluas lagi pengertian dia. jom apa yang kita lihat apa yang bpleh di ajar semasa pendidikan seks ni


1) Penjagaan alat kemaluan


gambar takde kaitan : ihsan google


Budak-budak ni memang senang di ajar. Dalam islam dan mana2 agama sekalipon, soal kebersihan ini sangat penting. Jangan lupa di ajar cara dan kenapa perlu jaga kebersihan kemaluan ni. Ingat, antara sebab banyak solat tidak diterima adalah kebersihan tempat asas (contoh kemaluan) tidak dijaga dengan betul.


2) Jaga pandangan mata

skitched-20100607-011025.jpg
diedit pakai skitch

Jalan-jalan dengan anak, jumpa perempuan sexy, walaupun si anak tak tahu apa yang dipandang berbukit bukit tu, tanggungjawab si ibu bapa untuk memberitahu kepada anak bahawa memandang 'bukit2' ini tak boleh. begitu juga dengan bahan bacaan di internet, pandai2 kena tapis



3) Pisah tempat tidur lelaki dan perempuan

skitched-20100607-011605.jpg
diedit pakai skitch

Kalau anak dah besar, 4-5 tahun, kena pisahkan antara lelaki dan perempuan. sebab itu ciri rumah islam kena ada 3 bilik. satu bilik ibu bapa, 2 bilik anak perempuan, 3 bilik anak lelaki.



4) Anak lelaki beli mainan kereta anak perempuan beli mainan masakan

Penting untuk mendedahkan anak dengan jentinanya. bunyi macam lucu kan, tapi aku dulu yang pernah berkawan dengan lelaki lembut 2 3 orang, mereka akui yang mereka suka main masak masak, anak patung barbie ketika kecil. haa, dah besar ni, jadilah 'auuuww' 'nyahhh' nauzubillah



5) Etika berhias

Ini antara elemen yang paling penting. Dalam agama kita bukannya tak boleh berhias, tapi ada etikanya. si perempuan ada etika dia, si lelaki ada etika dia. kalau masa kecik ni tak diajar nak pakai tudung, bila dah besar jadi liatlah. kalau si anak lelaki pula dari kecil ajar beli seluar pendek 1 suku (pendek sangat tu) sampai besar pakai seluar dedah aurat je la. kan kan?



ok, sampai sini sahaja perkongsian. Apa yang aku mahu tekankan, pendidikan seks dalam islam hasil pembacaan aku, integral daripada 3 elemen utama, akidah, akhlak dan ibadah. Tak boleh tinggal satu pun. kalau tinggal satu, maka pincanglah ia


hoho, besar sebenarnya tanggungjawab nak kawin ni, banyak kena belajar. kekeke.



pss : Idea ini dapat dari video kevjumba. Elaboration hasil dari google dan buku

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

38 comments:

rizal jabai said...

banyak mende belajar sendiri..huuu
hrp tak terlebih belajar lah mende nih..hehe

joegrimjow said...

jgn benda bukan2 sudah
;)

Dyna Yvonne said...

saye setuju~
pendidian seks harus dari rumah..
start dr anak2 kecik~

^_*

SyuQ said...

erkkk... gambar ehsan google tu rasanya da salah pendidikan yg sewajarnya... benda tu bkn untuk pisang...


(sajer menyakat kamoo joe. he he he)

noor afzan said...

betul sebenarnya.
apa2pun ibu bapa tu yang paling dekat dengan anak.
so, ibu bapa yang kena pandai didik anak tu.
At least sampai darjah 6 anak2 akan tinggal dengan parents.
so, kena gunakan 12 tahun tu betul2 dan terapkan pendidikan2 macam yang joe senaraikan tu la.
kalau dia dah ada basic, walau ke manapun dia tercampak dia akan berpegang pada basic tu.

lepas itu, saya pernah dengar atau baca bahawa kalau nak mendidik anak hendaklah bermula 20 tahun sebelum anak itu dilahirkan. (so fikir2kan la) -kalau tak silap ini daripada imam shafiee.

Amir Izzat said...

salam..

hurm..kdg2 ada gak ibubapa yg malu..realiti..malu nak berbicara hal sebegini. Entah la..pelik. Sepatutnya hal ini diajar..kat rumah lebih bagus mcm komen saudara rizal. private sikit. yg jadi masalah org tak setuju p.seks diajar kt skolah..kan? sebab fikir yg bukan-bukan.etc..gapo la hok demo tuh pike..uhu

Adeqq said...

Salam.
Nak kongsi sikit.

Zaman dulu, memang mudah dibentuk. Mak ayah cakap, mudah ikut.

Cuma, sangat risau dengan zaman sekarang. Umur 5 tahun dah ada Facebook. Umur 7 tahun ada blog sendiri. Silap haribulan, mereka lagi advance dari mak ayah.

Pendidikan seks memang patut dimulakan dari awal. So that those kids akan terdedah dari awal. Tapi takot terlebih pendedahan. Bahaya jugak.

Mungkin kita anggap mende ni semua remeh. Tapi, ini soal umat. Kita yang belia ni harus memastikan zaman akan datang lebih terjaga.

InsyaAllah.

^___^

Roronoa Zoro said...

betol cakap joe, segalanya bermula dari rumah... pendidikan awal adalah yg terbaik dalam membentuk moral...

joegrimjow said...

amir, sebab tu mak ayah kene lebih advandce
;)

Amir Izzat said...

sebab tue la kita kena didik budak-budak zaman sekarang .jadi ayah yg berguna kelak...baru berani nak didik anak nanti.. amacam? hehe..hurm..nasi dah jadi bubur ke?

~Miss_eiyDa ~ said...

salu aklo tertengok adegan2 kureng manis tu masing2 wat slamber jek..huhu...kadang2 saje2 sound..ish...cium2..xmalu...hahaha..wat sedapkn ht...hahha

joegrimjow said...

da lmbt kene start jugak
tkot bubur pon akn jadi kerak
hehe

Amir Izzat said...

hahah..jolo jugok..kalu jadi kerak..kito buang tannoh la..kih3... ke guane??

Hizami Rahim said...

tu la.
bukan senang wo.
apatah lagi banyak betul godaan di sekeliling.
;)

XIX Dragunov said...

budak2 zaman sekarang da advance pkai IT..macam yg adeqq cakap..betul la... so mak bapak rasenye kene dedahkan awal2 so that, incase diorang tgh surfing internet, terbukak benda2 yg berbaur lucah, diorang boleh tutop sendri sebab diorang dah tau, itu suma x sesuai untuk dilihat oleh diorang...sebab mak bapak dah ajar terlebih dahulu... incase ada crita yang cium2 ke, mak ayah kene cakap la.. "ni x elok ni..agama larang..haram.." terang kat diorang, supaya diorang faham.. =)

||| PöJìé PööH ||| said...

Erm, nice entry..
Btw xleh blah kecik² tgk CD tlepas adegan lucah kelam kabut abah cari remote mau fwd².. Hahahha!

Love,
PojiePooh Abdullah

joegrimjow said...

xix
yup of coz, nak jadi parent millenium ni bukan senang

Dayah said...

Salam Joe,

Agree with you.
Pendidikan dari rumah..erkk tapikan.. most of parent sgt busy sampai pendidikan anak2 diserah bulat2 kepada cikgu.. camno tu?

bila salah cikgu juga di persalahkan..

especially yg di bandar la..
yg jauh dari hiruk pikuk dan kemajuan bandar mungkin mereka rasa malu pula nak bercerita lebih terbuka *bukan lebih2 ek*

Iman said...

budak zaman skrg terdedah dgn internet. bahaya banyak, kebaikan pun banyak.soalnya camana nak monitor?

kalau kat google bar type lelaki melayu atau perempuan melayu, cuba tengok apa keluar. memang tak senonoh.

setuju dgn pendidik seks yg disampai melalui pendidikan agama Islam sbb Islam mmg dah lenmgkap.

joegrimjow said...

kena pasang filter kat internet?

I*K*T*I*R*A*F said...

salam ziarah.hahhhahhaha,gelak sorang2 baca komen2 tu.kalau family kiteorang,mamang mak or abah yang pegang remote.so,kalau ada je scene entah ape-ape tu,terus tukar channel.

btw,thanx for sharing! :)

XIX Dragunov said...

pakai filter, budak2 boleh cancel..budak2 skarang pun da pandai... klu ade password pun, uninstall, pas2, install yg baru...

senang pkai cara ni...ada satu parental control ni... tapi aku da x engat nama die..aish... dia boleh tangkap gambar skrin monitor setiap 3 minit..so, kalau anak2 ada bukak apa2 ke, mesti kantoi la..[lps 2 pandai2 la korang, boleh buat filter jugak~] then, klu nak uninstall pun kene letak password..so, dah x de cara lain la... diorang x leh buang parental control 2..

p/s : klu korang nak, mungkin 2-3 hari lagi aku letak kat blog aku sebab nak cari balik fail2 lama.. ahhahaa~~

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

hehehehehe...
rajin kan kau buat entri camni..

joegrimjow said...

XIX, buat2 nanti dah post bgtau

MuNsYi SaMa said...

bagi anak2 kenal Islam dulu br masuk bab2 pasal seks ni. Yg penting anak2 xboleh dibiarkn belajar dr kawan2.

nice post bro.

Eazy Izzuddin said...

uish
interesting
hehe
xD

darkbatman said...

hahaha..aku tengok tajuk ''aku senyum''. aku tengok gambar terus aku gelak x hengat dunia.. budak2 skg lebih xpert dr org dewasa dh..

wHoSeNa said...

pendidikan asas bermula dr ibu bapa...haruslah ibu bapa yg berpendidikan dahulu....xpayah nk pegi jauh Joe...smuanya ade dlm Al-quran n As-Sunnah...Islam agama yg shumul...smua bab ade dlm Al-quran n dielaborate lg dlm sunnah...dr bab2 munakahat hggala seluruh aspek kehidupan.....antara nk xnk jer implement cara2 tuh dlm kehidupan seharian...;))

ISLAM is the best ways of life...pegila ceruk mane pun..klu dlm hati ade 165...konfem selamat..;))

Huda Luna said...

semua nya start dari rumah kan?

tp bdk2 zaman skrg majoriti spoil

joegrimjow said...

sebab spoil tu mgkin ibu bapa terlampau spoil?

~fisha~ said...

kalau saya, buat muke seyes! macam takde jiwa! dalam hati, adeh..

love ur blog. :)

joegrimjow said...

takde jiwa tu susah tu nak buat
;)

thx u thx u

joegrimjow said...

takde jiwa tu susah tu nak buat
;)

thx u thx u

kaizen shinobi said...

ui... tang pendidikan seks dalam islam tuh aq sangat2 stuju.... hehhee

alhamdulillah parents aq dah ajar mcm tuh...

memula pisah bilik takowt gak.. erk? umor 4 tahun kot? tido lak sorang bilik besar gabak... katil pon besar gabak... erk? hehehe memang aq takowt la.. sekrang x la.. hehehe

tang semua pendidikan seks tuh betul2.... sangat2 stuju... kang aq jadi bapak kang aq guna... lama lagi la... 10 tahun lagi kowt? erk? lalallalala~

encikSEDAP.com said...

perkara taboo. kebanyakan parents malu nak didik anak secara mendalam tentang pendidikan seks. so tak heran la kalau anak 'terlebih explore'

everything should start from home.

Hazzy Ishak said...

waktu kecik ku suka tengok cite perang2 je joe, macam rambo tu, cite mcm tu tak biasa nampak pulak...
ha ha ha

joegrimjow said...

cite ramboo pon ada jugak
terselit skit2
hehe

FarhanaDr said...

Hohohoho.. Sama-sama laa kita study.. Nak kawen mmg bukan snang.. Mai kita belajar tambahkan ilmu.. Heehee.. :)

~ kalau ku nengok ngan adik2 lelaki ku, depa dua mesti otomatik kaver mata depa ngan tangan.. comel jek.. huhu.. even hero laki ngan pompuan baru jek nk dekat2.. ekeke..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW