Share

Review blogger (3) : blog bukan melayu yang best!

Segmen review blogger datang lagi. mungkin orang kata aku ni selalu review blogger yang femes2 saja. bukan bukan. cuba baca review blogger (1) ni, ada yang blogger biasa pun ada. Cuma kebetulan dengan tajuk, jadi kenalah buat tuntutan mengenai tajuk. Harap bersabar. Banyak lagi nak review ni dan review ni lebih kepada berkongsi blog blog yang best untuk dibaca. Kan berkongsi itu tidak perlukan wang. Itu yang best!!



Blog bukan melayu


Kali ini mahu review beberapa blog bukan melayu yang ku suka baca. Alasan kenapa suka baca adalah dari segi input yang terkandung dalam blog itu. rasanya ramai jugak yang minat baca blog yg ku akan review ni, maklumlah, best!





1) Kenwooi - blogger lucu


Rasanya macam mana kenal dengan dia ni sebab dia rajin komen kat blog ni, Jadi ku terjah balik. biasalah, nama yang agak pelik pelik ni ku suka terjah balik. tapi sekali terjah, entry sama, dua kali terjah pun entry sama. haha. Dia ni blogger yang sangat jarang update blog dia. tapi sekali update, perghh, syoook. banyak idea datang dari blog dia ni


sebulan 11 kali je update?


next kenysia?


suka baca entry dia yang compare dirinya dengan kenysia. memang sangat professional gaya penulisannya. bla baca, nak lagi baca, macam ada dadah. bila la agaknya mahu hasilkan entry seperti dia ni. juga entry pasal pisang ni, terbahak bahak aku bila baca. ok, ini ku rasa antara blog terbaik yang ku suggest supaya baca di kala tension2. Boleh tenangkan minda dengan lawak dia tu. Good job bro




2 ) Kennysia - pelawak dunia blog

rasanya tak payah nak review lebih2 pasal blog ni. cuma rasanya readerku yang di uk ni jarang tahu pasal blog best ni. seperti juga kenwooi, glamer kennysia ini disebabkan penulisannya yang sempoi dan menyeronokkan untuk dibaca. kadang2 ada jugak terselit kisah sindiran kepada ahli politik. berani betol!


best entertainment blog


baru2 ini (takdelah baru sangat) blog dia merupakan satu-satunya blog orang malaysia (Malaysia boleh!) yang memenangi anugerah di pertandingan asia-pasific Blog Awards. anugerah yang dimenanginya pula bukan calang calang, best entertainment blog! memang susah tapi dia berjaya memenanginya. Itu tandanya blog ni Best untuk dibaca!




3) liewCF - Senyum seindah suria


Mula membaca blog dia ni disebabkan projek Malaysian top blogger yang aku buat dulu, cari cari, terjumpa blog ini di enjin carian google. sebelum ni memang tak tahu langsung pasal blog ini. Didakwa merupakan orang malaysia pertama yang bekerja secara tetap dalam bidang ini (full time blogger)


Hits berjuta


ranking alexanya yang hanya 26 ribu jelas menunjukkan blognya ini memang mendapat tempat di kalangan pembaca. dengan beribu visitor sehari dan hits pulak berjuta dalam sebulan, memang antara blogger yang best untuk dubaca untuk tambah ilmu. berlainan dari dua diatas, blognya ini berbentuk serius dan bukan berbentuk personal. jadi sesuai untuk dibaca tambah ilmu. tutorial pun banyak di ajar dalam blog ini. good joob!



Komen ketiga-tiga


Sebenarnya banyak lagi yang blog bukan melayu yang hebat. Cuba tengok top blogger di malaysia, top 10 semuanya bukan melayu. Atas ini cuma disenaraikan 3 sebab blog ini best untuk dibaca. best dibaca adalah untuk diri sendiri, bukan untuk orang lain. best tak semesti glamer. kan? dan yang pasti ketiga-tiga blogger ini menggunakan english untuk menulis. Haaa, mahu pergi jauh dalam arena blog, kenalah start menulis dalam english. hehe.



pss : Nak buat tajuk review apa lagi ek yg best? lepas ni pasal ustaz2 plak ;)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

37 comments:

Hazzy Ishak said...

kenwooi memang kelakar

joegrimjow said...

best kan baca blog die
;)

TUKANG KATA said...

tq info..saya baru tahu sbnarnye..

hehe..nak pg jelajah blog diorg kejap..

joegrimjow said...

pegi dan amek ilmu sebanyk boleh

.::WaNiE::. said...

kennysia mmg best. aku baca blog dia dari end of 2007 mcm tu.

kenwooi rajin komen. blog dia pun best jugak.

LORD ZARA 札拉 said...

Kenwooi suka travel dan best gila~

rajin komen kat blog orang lain gak~ wee~

joegrimjow said...

kenwooi tu silap die jarg update je
hehee

Jard The Great said...

kenwooi rajin blogwalking.. ehehe.. selalu jek komen blog aku gak..

joegrimjow said...

kena bagi link kat kenwooi ni

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

kita kan 1Malaysia...hehehe

Ain said...

"Oh my WTF" pun best jugak...hilarious

Eyriqazz said...

kennysia and kenwooi selalu singgah..yg last tu kadang-kadang....hik3...

P/s : bro, Jika ada kelapangan dan keluangan masa, minta tolong vote untuk saya...mudah saya...register ruumz, log in dan tekan like..Ini link nya:

http://projectalphagroup.ruumz.com/Videos/View.aspx?id=86944

Mak Su said...

joe buat review blogger gaks?

FarhanaDr said...

Sume best.. Joegrimjow pon best. Heehee. :)

ieQa sWetLuv said...

kenwooi punye blog ika pena jengah..memang best entry dia menarik..lagi dua x pernah tengok lagi nanti nak jengukla ngee

Hizami Rahim said...

bro,
thanks!
zami tak perasan pun kewujudan dorang.
ahha.
sorry.
;)
now i know.

joegrimjow said...

same2
kan dah gtau tu
;)

Fatimah Samsuddin said...

hehe.. da baca blog kenwooi. mmg best pn..
lwk dia ni.. hehe..

cik EPAL said...

selalu pergi blog kenwooi. sebab dia rajin bagi komen. rajin dia pergi komen dekat blog blog melayu. ;)

joegrimjow said...

cik epal, die paham kot, sebab tu bg komen
;)

kenwooi said...

haha.. hey man, thanks for the review! well, yeah i dont update much.. cannot lah, if i update frequently, i'll go crazy.. lol.. somemore needs time to think of what to write (well, sometimes)..

but when it comes to visiting blogs, just read and comment, no need think.. haha..

once again, thanks for the support.. i appreciate that very much.. =)

MuNsYi SaMa said...

kenwooi the best. sbb die drop comment gak kdg2 kt blog ku..thanks kenwooi. =)

joegrimjow said...

BAK KATA kenwooi kat komen atas tu
;)

Merryn said...

i think kenwooi blog hop king #1!

encik tikus said...

Bilalah nak masuk list.Miahaha :)

Sharinginfoz said...

kenwooi memang rajin jalan2

Jom Promote Blog

joegrimjow said...

klu bleh nak masukkan semua dalam list
;)

Amir said...

jadi blogger x semestinya update 100 entri sebulan. hehe... nanti entri yg terhasil x produktif. aku suka cara kenwooi tu. sbb kadang2 orang nak baca entri lama. kalau entri lama2 x best, orang pun bosan. itu aku rasa la. hehe..

azieazah said...

Untuk menyebut "best" tu pun seperti suatu yang subjektif juga, kan?

Ada orang suka gini, ada orang suka gitu.

tapi kalu sudah dapat anugerah dan disarankan ramai, pasti best ler.

*Kak Azie juga suka baca blog LEMONGRASS: http://salam2benua.blogspot.com/

orang Melayu tapi menetap di Australia.

joegrimjow said...

yup
best tu suhjektif
dan kali ini hanya best pada pandangan joegrimjow sahaja ;)

noor afzan said...

ustaz2?
best kan blog2 mereka..
nak pi terjah selalu la..
=)

fikah mus said...

kenwooi sangat rajin blogwalking dan komen blog orang lain.
ya,dia memang jarang update,tapi entri terbaru,dekat 200komen.

Afra Yuri said...

kenwooi paling rajin bagi comment! hehe... and his blog is funny too

~ Ann ~ said...

wawaaaaaaaooooooooo... im a lucky gal.. hehehe.. dapat jadi follower ke 500 kenwooi siott.. la la la la

joegrimjow said...

wawah
semua nak komen pasal kenwooi je
yg lagi 2 ?
huhu

aizuddin.com said...

kenwooi tak pernah komen blog aku..haha

Faizal The Newscaster said...

diorang ni memang hebat2..ada kelas tersendiri..

kagum!!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW