Share

tutorial blog : mencari ilham untuk entry

nota awal :
1) terlihat baby dalam jamban kat entry ni, kenapa kita begitu kejam??
2) redmummy dapat 10 k sebulan?? haha, semakin ramailah yang gila blog lepas ni

~~~~

semalam aku ada tegur housemate aku


'ko cite dalam blog pasal cuti ester ko, tak letak gambar pun, ade ke patut'

'ye jugak ek, patut la tak menarik'


'hahaha'

'ko bukannya nak ajar aku camne berblog pun. huhu'


hehe, housemate aku ni pun ade blog (klik sini, ni blog org class1 ni, hehe). duk bangga sebab dia pakai wordpress dan aku pakai blogspot. tapi blog tak update update. buat ape jugak kan? alasannya, takde idea untuk update.haha. mula mula aku agak pelik, takde idea nak update? biar betul. kan banyak benda boleh kita ceritakan. fikir punya fikir, apu pun pernah alami benda yang sama! tiada idea untuk update



bila dah capai 500 visitor


sebenarnya tak susah untuk capai 500 dan keatas visitor sehari. apa yang susah, nak maintainkannya! setuju? untuk maintain ni, kita perlukan idea yang hebat hebat untuk di ceritakan, masalahnya, macam mana nak cari idea yang bermutu. kali ini aku mahu share macam mana aku mendapat idea untuk berblog. status sekarang ni, aku update blog 3 entry dalam masa 2 hari. hehe


~~~~


entry ini adalah untuk keadaan kritikal. yang mana dah tak tahu nak update ape dah. dah blur sangat dah. jadi boleh gunakan cara2 di bawah ini



1) melihat youtube

gerbang video anda... erk?

ada senior aku yang jadikan youtube sebagai enjin carian. nak tengok nota kuliah dia pun dia check kat youtube! lawak? tidak, ini menunjukkan youtube adalah salah satu cara untuk kita mencari ilham. cuba search keyword2 yang menarik hari ini di youtube, ada video menarik, copy paste je lah youtube ni dan ceritakan serba sedikit berkenaan dengan video




2) ceritakan pasal peribadi

orang lain boring?ape kisah, sebab blog sendiri kan? kalau dah takde idea nak berblog, ceritakan je apa yang kita buat pada hari ini. takut reader boring? janganlah cuk cerita benda yang sama setiap entry. pelbagaikan. ramai makcik2 yang nak baca kisah student, so student boleh ceritakan kehidupan dia kat university. begitu juga ada student yang nak tahu kehidupan suami isteri, so apa lagi makcik2, ceritakan je lah kehidupan anda. jangan fikirkan sangat reader, fikirkan kenikmatan berblog itu jugak ;)




3) jalan jalan tengok blog orang


gambar google : blogwalking joom


ini adalah cara yang paling efektif. dengan membuat lawatan dengan membaca blog orang, ilham untuk update blog akan datang dengan sendiri. ada benda yang menarik diceritakan di dalam blog orang, kita buatlah benda yang sama jugak. cuma bagilah sedikit penghargaan kat blog orang tu seperti, 'tadi masa blogwalking kat blog dia ni, timbul pulak.... bla bla bla' dapat?




4) ke website yang best best

dulu aku selalu ke website http://funzu.com/ untuk cari ilham. cubalah ke website ni kalau dah ketandusan idea sangat. cuma janganlah copy paste bulat bulat. ingat, anda cari ilham, bukan cari sesuatu untuk di copy paste.




5) olah dari email

banyak cerita pak belalang yang aku buat adalah berdasarkan email. ada gambar menarik, aku akan gunakan gambar itu untuk di buat cerita. agak banyak aku dapat email ni, mungkin sebab subscribe yang ntah apa apa. tapi sekarang ni, subscribe itu yang menolong untuk aku update. kadang kadang ada jugak email yang diforward yang menarik, menarik tertarik? share lah dalam blog





6) jalan jalan tengok alam sekitar

berkawan dengan alam sekitar ada faedahnya


aku tak setuju yang nak cari idea, kena gunakan komputer semata mata. sebabnya, kalau jalan jalan ke luar, banyak pulak idea mahu update blog timbul. contohnya hari tu jalan nak shopping, terlihat papan tanda 'comment' terus aku buat entry ni bila balik. ahaaa, ilham tu akan datang bila bila je. semakin banyak berjalan, semakin banyak la ilham akan dapat. tak setuju? layan je laa




7) update berita terkini

dah takde idea, mungkin boleh update berita terkini di dalam blog. berita berita tergempar ini memang boleh menarik orang untuk membaca. cuma gaya penceritaan itu kenalah sesuai agar orang yang membaca akan tertarik. tak reti? aku pun tak reti, sama sama lah kita try and error ;)



8) update dari buku

ada sesetengah orang yang tak update blog sebab baca novel. baca buku banyak sangat. haiish, gunakanlah buku anda tu untuk di update. dari tak berupdate seminggu, update la sesuatu. kadang kadang dengan update dari buku ni, contohnya novel, kemungkinan kita akan jumpa dengan org yang sama dengan kita, suka baca novel jugak. last last kita dengan yang membaca blog kita tadi boleh jadi kawan rapat. tak rugi kan?


~~~~


ok, banyak sangat sampai 8. kalau tak sesuai semua pun, pakailah satu 2 pun jadi. mungkin ada yang sesuai. update blog ni tersangat penting untuk kita meneruskan kehidupan seorang blogger. sebab entrylah, nyawa bagi blog.


tanpa entry, blog akan terkubur


pss : semangat berblog akan timbul bila membaca entry yang membuat kita tersenyum sepanjang hari. make me smile ok ;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

52 comments:

luvly mya said...

hehe..selalu gak ketandusan idea and dapat idea bila berblogwalking ke blog orang lain ;)

nursarah said...

idea tu ada, nak olah bagi best tu yang payah. hehehe

in4 menarik nih. makin maju nampaknya ya. =)

Hami Asraff said...

Alhamdulillah. Idea sentiasa ada untuk next2 entry. But masa sangat tidak mengizinkan.

joegrimjow said...

luvly, kire setuju la kan? hehe

sarah, kena sentiasa maju

hami, masa ya, satu faktor menghalang

Zumie said...

encik joe..
herbalife tu sangat berkesan ke?

annadzirah said...

hoho.
kadang tu ada idea tp time nak type tu xad idea plak.
T_T

YanTzYanTtiE said...

joe mmg rajin berblog..one joe jadi jutawan je ngn blogging..amin :)

Echa said...

berguna la tips bro joe ni... saya pinjam tips dan link ke sini yeeee.. tq bro joe...

Nur Su'aidah said...

muahahah! setuju tu joe.

patotlah hang punya blog ramai org erk..? lg satu, hebat lah bro.

cmane nk traffic tinggi sgt smpi cmtu tu? aduyaiiiii!

joegrimjow said...

zumie, sangat berkesan ;)tengok lah saya

anna, type je terus2, hehe

yantz, aminnnn

joegrimjow said...

echa, sama2, thx u jugak

suaidah, berblog biar lama, experience is the best teacher

ardinihumaira said...

tips joe semuanya grand bangat!

mIsH IeRA cIK irAh said...

T_T tip yg menarik T_T

aduka said...

no pc no connectivity means dead blog too..
:'(

joegrimjow said...

dini, share2 je ;)

iera, mekasih

aduka, erkk, tu yg buat takleh nak update tu kan? huhu

*~ eLiEnZ 87 ~* said...

ehehe, jangan semata2 nak dapat visitor and pengikut, buat macam2 isu2 sudeyyy

Nur -al- Ain said...

Blogwalking sangat best! Sampai jd ketagihh.. Hehe ;)

Mr PenyuBiru said...

problem yg aku selalu alami ialah, bila aku ade idea, masa berblog plak takde (cam skang ni ha), bila aku ade masa, idea plak takde. habis tu camne.ade tips tak? hehe

joegrimjow said...

elien, setujuu

nur, ketagih bahaya jugak tu. huhu

penyubiru, erkk, kalau takde masa tp ade idea, catat la idea tu kat mana2. huhu

Mr K said...

Nak cari viewer tu mudah. Tapi nak cari unique visitor tu ssh

rossoneri said...

hohohoho, nak jd kayo rayo dgn berblog, kene amek masa jugak lah bg kita, cuba je lah setakat yang mampu

FarhanaDr said...

Joe.. Make you smile? Bolehkah orang lain buat kamu smile seperi mana your tanah? Hehehehe.. Soklan cepumas tu.. Jwab jgn tak jawab.. ;p

Jard The Great said...

joe.. semoga kamu tersenyum 20 april nnt.. jeng.. jeng..jeng..

Encik aMin said...

thanks for the useful tips bro... :)

Encik aMin said...

thanks for the useful tips bro... :)

.::WaNiE::. said...

hahah kadang2 otak mmg tepu sikit la joe

sensei14 said...

idea ada tp mls nk tulis

joegrimjow said...

mr k, erkk, ye ke?

ross, mmg susah r, tambah2 lg skrg ni

farhana, erkk, xnak jawab boleh? hehehe

joegrimjow said...

mr k, erkk, ye ke?

ross, mmg susah r, tambah2 lg skrg ni

farhana, erkk, xnak jawab boleh? hehehe

joegrimjow said...

jard, ahaa, ku tunggu ok

amin, same2 ;)

wanie, tepu tu yg bahaya tu

sensei, klu yg tu, xleh nak komen r, hehe

iema_z said...

wah!wah!sukenye ad tips begini =)

selalu wat 1st n 2nd je...

klu blogwalking cm xmnt sgt amek2 idea org even dpt ilham mcm peluru...huhu

gemuknine said...

aa..saya kalau dah malas update blogwalking je..agaga..tapi mostly citer about my life la

Anonymous said...

saya tulis bila saya rasa ada mood nak menulis~dan bila awak soh saya tulis!lol.okay saya pemalas.hehe

senyum itu sedekah..heheh!tapi senyum saya banyak maksud!;p

-ur tanah-

zaizax said...

joe, tengok gambar kubur ne pon ade idea nak buat entry
hee

kak ina kl said...

salam joe..ooo kamu ada gi ek ke mjs bukak pose thn lps.

tq for tips bernas dari kamu yer..

Adziim said...

Betul2, nak maintain visitor tu yang susah.
Kena pula time otak blok tiada idea nak update.

SyimaSyaz said...

saya mesti pilih blog JOE

noor afzan said...

kadang2 x de idea.
kadang2 terlampau byk idea lak..

masa tuk blogging pun limited.
komitmen kite kan byk ..
as pekerja, student, anak, mak, ayah , abang, adik, kakak..
tapi pepun..
blogging tetap di hati.
haha~

thanks bro for sharing those ideas..=)

rashid said...

Blog walking ubat paling mujarablah buat masa nih...tipu lah takde idea, idea datang dengan ilham, yang mana tak kan datang bergolek...ngah tengok cite asmaradana pun ley dapat ilham pe...tapi dalam bentuk lain lah..haha

aNIe said...

Salam Joe...

Akak ni dah lama sgt berblog...idea pun dah ketandusan...tolonnnggg!!

Azrul Hisham said...

salam ziarah joe....saya dah letak awk punya blog badge yg Azfar90 buat kat blog saya...sama2 promote blog awk kepada other readers...happy blogging :)

||| PöJìé PööH ||| said...

wow, info yang menariks sekalis nih..
akan Pojie share juga di blog Pojie yer, minta izin dulu leh kan Joe?

nuRuLain_zAiNi said...

info yg menarik..
k bukak youtube skrg =P

Hizami Li said...

bro,
ko mmg best la!
ahha~

joegrimjow said...

iema, tips skit2 je

anon, sy pon senyum banyak makna jugak

zaizax, haha, kubur pon kubur la

joegrimjow said...

kak ina, yup saya ;)

adziim, mgkin tips ni membantu?

syima, thx u ;)

joegrimjow said...

afzan, sama2, thx u drop komen

rashid, erkk, ilham ape yg datang tu?

anie, harap tips tu dapat bantu akak, huhu

joegrimjow said...

azrul, thx u

poojie, sila sila pojie

hizam, erkk, ku best ek? hehe, gud2

Sharinginfoz said...

thanks for sharing....it is very helpful

ARieF said...

thnxs bro..
idea2 yang bernas untuk dptkan idea..
bce blog blog ni pon trus dpt idea nk update..
hehe

Anonymous said...

bully mp3 downloads http://techno.kqc.in/techno-zone-27-rue-antoine-watteau div with music player [url=http://audio.kqc.in/sts-1-audio]sts 1 audio[/url]
metallica discography torrent http://zeppelin.kqc.in/led-zeppelin-concert-in-england theres a song thats inside of my soul [url=http://trip-hop.kqc.in/ego-trip-greatest-hip-hop-singles]darleeing limited soundtrack[/url]
federal way dance shop http://folk.kqc.in/italian-folk-costume saltwater fish pop eye [url=http://soundtrack-lyrics.kqc.in/soundtrack-dr-house]soundtrack dr house[/url]
twitch the bear pop the weasel road kill toys http://rock.kqc.in/sedimentary-rock-facts godless wicked creeps horror rock [url=http://mp3-archive.kqc.in/holiday-mp3-songs]beatles words of love[/url]
jess rock of love myspace http://soul.kqc.in/see-thru-soul-jeans oingo biongo mp3 [url=http://audio-driver.kqc.in/ghost-canoe-audio-book]ghost canoe audio book[/url]
nfl and eagles and replica and jersey and customize http://trance.kqc.in/trance-advanced kanye west fly away lyrics [url=http://willie-nelson.kqc.in/willie-nelson-cd]rhapsody play music free[/url]

Anonymous said...

rihanna without makeup http://kzq.in/lupe-fiasco/daydreamin/by/lupe/fiasco/beat/download hd radio home stereo best buy [url=http://kzq.in/iron-maiden/iron/maiden/bogota]iron maiden bogota[/url]
medieval and renaissance music differences chart http://kzq.in/kenny-rogers/comic/kenny/rogers/tour freeze pop mps downloads [url=http://kzq.in/linkin-park/lyrics/of/somewhere/i/belong/of/linkin/park]music videofilm schedule ny[/url]
miles davis complete http://kzq.in/goldfrapp/goldfrapp/strict/machine audio mixing services [url=http://kzq.in/michael-buble/michael/buble/nude/pics]michael buble nude pics[/url]
moose lodge official music group http://kzq.in/mary-blige/mary/j/blige/fan pop and gernric brand of pop [url=http://kzq.in/mary-blige/grown/woman/lyrics/by/mary/j/blige]cost of domestic fire doors[/url]
audio amp schematics http://kzq.in/goldfrapp/goldfrapp/felt just to get by kanye west [url=http://kzq.in/mary-blige/mary/j/blige/racist]mary j blige racist[/url]
best price on ipod nano 4gb http://kzq.in/jack-johnson/jack/johnson/enemy sub vocal [url=http://kzq.in/lenny-kravitz/the/song/lenny/kravitz/sung/on/new/years]neil young music videos[/url]

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW