Share

tutorial blog : kesan tag facebook kepada traffic

salam 1blogger!


sesudah keputusan wish joegrimjow happy besday sudah diumumkan, bolehlah ku hasilkan entry yang lebih bersikap mesra reader. entry sebelum ni lebih kepada syok sendiri. so kali ini, nak kongsi satu lagi tips untuk naikkan traffic dalam blog. kan semua duk kejar benda tu kan? ku kongsi apa yang telah dibuat


tag facebook


facebook merupakan medium terbaik untuk promote blog. ada networked blog yang menyediakan platform ping automatik blog kita dalam facebook. klik sini untuk lanjut. tapi kali ini aku bukan mahu cerita pasal networked blog, tapi perihal tag yang cukup mudah. bukan tag gambar, tapi tag nama di status. ok, sebelum itu kita lihat bukti supaya entry ini dibaca dengan khusyuk




(10 april) tanpa tag nama di facebook




(25 april) tag nama di facebook



macam mana? hebat kan? dengan tag nama di facebook, peningkatan sebanyak 4 kali ganda orang klik di sana. inilah kuasa tag nama di facebook! jadi, mahu ragui lagi keberkesanannya? jom baca dengan lebih lanjut




cara untuk tag


setelah post satu entry baru, copy url itu ke dan paste ke wall kita. jika ada button share atau anda ping blog dengan GENGBLOGGER, lagi senang, hanya tekan ping dan jangan tekan terus share, tapi tag nama orang dulu di entry itu. untuk tag, hanya type '@' dan kemudian disertakan dengan nama orang yang mahu kita tag. maksimum untuk tag adalah sebanyak 6 orang dalam satu status




kesan positif dalam tag


a yang mempunyai 1500 orang kawan
b yang mempunyai 500 orang kawan
c yang mempunyai 300 orang kawan


jika a tag nama b, kesemua kawan a dan kawan b berpeluang untuk membaca entry yang dihasilkan (2000 peluang orang klik)


jika a tag nama b dan c, kesemua kawan a, b dan c berpeluang untuk membaca entry yang dihasilkan (2300)


inilah yang membuatkan gambar pertama dan kedua diatas mempunyai perbezaan yang ketara! kesan tag nama orang!





syarat untuk tag nama (mungkin lebih tepat, AMARAN?)


1) pastikan entry yang ditulis berkaitan dengan nama yang ditag
maksud berkaitan adalah kita buat review pasal blogger itu dalam entry kita, kita letak link yang agak banyak blogger itu dalam entry kita atau entry itu berkaitan dengan blogger yang kita tag itu. ingat, tag boleh diremove, jadi, berhati-hatilah



2) jangan terlalu kerap tag nama orang yang sama
hari ni tag nama a, esok pun tag nama a, lusa pun tag nama a. mentang mentang a ada 4000 orang kawan, main tag a je. ingat, friend boleh diremove, berhati-hatilah




3) jangan terlalu taksud dengan tag nama
macam biasa, tag ini banyak yang positifnya, tapi jika tidak digunakan dengan cara yang betul, kesan negatif akan timbul lagi banyak. gunakan kebaikan tag ini dijalan yang betul, yang mana bila kita tag nama orang tu, orang tu akan senang dengan entry yang kita hasilkan, bukannya menyampah.




ok, itu sahaja dulu tips untuk naikkan traffic. macam biasa, walaupun entry ini berkenaan traffic, berblog janganlah kejar sangat traffic yang NOTHING kalau compare dengan keakraban sesama blogger yang boleh kita dapat dari blog ni. contohnya entry ini. wonderful kan? thx u cik farhana




erkk, lepas ni mungkin akan wujud golongan u tag i, i tag u? kekeke




pss : banyak lagi cara untuk tingkatkan traffic dengan blog. slow slow akan diterokai. ini bukannya tips gempak ke apa, tapi hanya percubaan kepada diri sendiri dan menjadi. tak salah kalau berkongsi kan? kalau ras entry ini bermanfaat, tekanlah butang like kat bawah ni ;)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

36 comments:

Hazzy Ishak said...

hebat
tapi ku jarang berFB
huhu

Hazzy Ishak said...

redha sebab tak leh online FB

yayyyy first & second

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Hehe, takot member marah bila kena tag, tapi tak kena mengena. :D

Othman Juliana said...

cukup menyampah yang amat bila kena tag dengan benda yang tiada kena mengena langsung! and sometimes lame one! satu: semak je kat FB, dua: semua respond (semua tu!) masuk kat email. aihhhh~ tiga: kadang2 ada yang tag sbb nak kasi nmpk dia howt sgt~ perghh.. (baca: agak emo 2,3 menjak ni~ haha)

Hizami Rahim said...

ahha.
bakal dicuba!!!
;)

joegrimjow said...

haha, tu pasal jngn sampai org nyampah tag ni. hehe

joegrimjow said...

haha, tu pasal jngn sampai org nyampah tag ni. hehe

e~car182 said...

owh,,thnx!!
tp segan nak tag member2,,hehe

meo188 said...

aku dh try tag Najib tun razak... arp2 die dtg blog aku

Nurrasyidah Binti Ahmad Fadillah said...

for beginner nk join fb ni..dorang merelakan je kene tag even pic xde kaitan lngsung..but then, lame2 mengarut da..adeh..

phycrewz said...

nak try gak la..

joegrimjow said...

tag najib tu cam kena banned lepas tu ada la kot
hehe

ieQa sWetLuv said...

idea yg bagus..tp tu la kne ramai frens la kat fb luk kn!

[-suziey-] said...

xbape paham la..

y@n@ M!B said...

i loike!hehe..
later boleh try..
kena cari idea la plak kan topik apa nk tulis utk org yg nak ditag tu..haha~ ^_^

joegrimjow said...

ahaa
idea tu pentg
;)

Adziim said...

patutlah selalu nampak entry yg joe share kt facebook ada tag orang.

wHoSeNa said...

idea yg baik..=)

FarhanaDr said...

Ouh.. Secret recipe ni.. Heehee.. Thanx joe for sharing.. :)

penaberkala said...

haha, betul2
buleh try buat ni

Fina Fento said...

hee~ baru je buat benda ni tadi :P

Hasrol Nizam said...

ok..nice one~

joegrimjow said...

klu dah cube buat
bleh kongsi berjaya ke tidak
;)

mIsH IeRA cIK irAh said...

ada dua orang bg tip guna facebook secara effective...terima kasih untuk kamoo berdua :|

shinawawa eyenie said...

xsuka org tag dkt fb

nursarah said...

nursarah puteri like this.:p

thanks sebab tag!

luvly mya said...

wahh.mcm best..

muncul la tu tak lama lagi u tag i,i tag u,..ekeke

iman said...

hmm..xske publish blog dkat org...dan rasa pelik bila blogging and at the same time look for high rating...but its individual's preference...huhu~ tgh pk lg

.::WaNiE::. said...

bagus utk tingkatkan traffik ek ni

mekasih lagi encik joe, tips bagus ni,

noor afzan said...

tag kat FB ke? tak penah buat lak..
huhu~

joegrimjow said...

boleh dibuat kalau belum
tp tertakluk pada individu sendiri

*~ eLiEnZ 87 ~* said...

terbaikkkk =)

Nisaeciz said...

wow. mcm nak cuba. heheh. thnx dat info okeyy?



nak tgk apa yg kamu sudi komennn = Pendapat korang tentang background baru

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

salam jow. skng jow kasi tips yg betul2 menarik. nanti nak try..

but ekceli myblog tuh rahsia.
kawan2 sekomuniti belum tahu..
(terukkan?!)

komuniti GB je dah tahu hahak

btw, menaeiklah, boleh ade "LIKE" mcm FB, how to get it?? thx (:

Ann said...

lately ni aku jrg online fb, blog aku rajin..

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

"menaeiklah"
memalukan betul kalo sbut macam name hihihhu

jow..sy da try mende nih, best..
ade peningkatan :D

sy da tau blja letak LIKE tuh

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW