Share

kenapa perempuan period tetapi lelaki tidak

terima kasih kepada cik sarah kerana mereview blog aku di entry ini. hotkah? haha. ternyata entry ini membuat diri yang tension sepagi sepetang kembali ceria. sekarang ini tengah tersangat sibuk dengan menyediakan slide presentation untuk project nanotube aku. dari 6 pagi sampailah pukul 1 tengahari dan sambung balik dari pukul 5 petang sampailah pukul 8 malam. sekarang? masih lagi di IC, pukul 10 sampailah slide akan siap baru pulang. dah 9 jam aku di IC, baru 10 slide disediakan! mana tak tension, jadi entry ini betul betul menceriakan diri ini.


ok,
fokus lebih sikit lepas type satu entry!


~~~~


pak belalang meluangkan masa dengan 3 orang anak kembarnya malam ini. halimah dan 2 orang anak kembarnya, hartini dan haiqal. ada cerita baru yang mahu diceritakan kepada mereka bertiga. kot....


'anak abah sihat sihat ke hari ini?'

'sihattttttttttttttttttttttt' ketiga tiga menjawab serentak



'siapa yang paling nakal hari ini'

'akak halimah' hartini dan haiqal menjawab serentak



'aik, halimah nakal ke hari ni? apa yang halimah buat ni?'

'heee, halimah tak buat apa apa, cuma tunjukkan gambar kawan halimah je'



'lorhh, takdelah nakal sangat kalau macam tu'

'akak halimah nakallllll' hartini dan haiqal menjawab serentak lagi



'kenapa kenapa?'

'dia cakap gambar tu boifren die, kecik kecik dah ada boifren'



'halimah......?'

'takde la bah, halimah gurau je dengan mereka berdua ni. kan abah dah pesan, jangan ada sesiapa pun lelaki dihati halimah selain abah sehinggalah halimah dah besar. halimah ingat tu'



'hoho. bagus masih ingat. mana gambarnya, abah nak tengok gambar mana'

'ni ha, masa ni dia kecik lagi, kawan halimah kat facebook. nama dia richard hogg'


richard hogg



'hoho, mat saleh. hebat betol anak abah ni'

'abah tengok la kaki dia tu' haiqal menegur

'dia takde kaki cam kite kan qal...' hartini membalas



'erkk, abah pun baru perasan. mana pergi kaki dia ni halimah?'

'cacat. memang kalau tengok 1st time, mesti tak perasan yang dia ni takde kaki. sebab muka dia ceria sangat. macam takde masalah langsung'



'betul, abah setuju!'

'dia cakap, walaupun takde kaki, tuhan masih sayangkan dia dengan bagi dia tangan, mulut, telinga, mata, hidung, dan anggota badan yang lain'




*senyap*



koleksi kaki



'dia cakap lagi, sikap yang mempengaruhi diri kita. positif dengan hidup kita, maka positif la hidup kita hari hari mendatang. kalau sikap kita sentiasa negatif, negatif la jadinya'




berlari menuju impian



'nampaknya hari ini halimah pulak yang motivate abah!'

'hehe, dia la bah. kagum kan. walaupun kecik, masih boleh berfikiran positif. walaupun bangsa dan agama lain dari kita, semangat dia ni kita kena tiru!'



'betul, abah setuju. setiap orang memiliki keistimewaan masing masing. yang baik, kita ambil untuk contohi, yang jahat, kita sempadankan'

'setujuuuu' ketiga tiga jawab serentak



'kalau semua setuju, pergi masuk bilik dan tidur. esok abah bawak pergi jalan jalan. ok?'

'nak kisss' ketiga2 tersengeh


selepas memberi good night kiss kepada anak2nya, pak belalang masuk ke bilik. dia juga mahu beradu. masuk ke bilik, juga mahu bagi good night kiss versi lain kepada isterinya


'sayang.....'

'tak boleh!'



'erkk, apsal marah marah ni?'

'tak bolehhhhh'



pak belalang pelik, dia melihat kalendar. dia tersengih sorang sorang lantas menegur isterinya


'12 hb, datang bulan rupanya. hehe, baru saya tahu kenapa perempuan je yang datang bulan, bukan lelaki'

'kenapa?'



'kalau dua dua datang bulan, alamaknya kucar kacirlah rumahtangga. masing2 nak marah2. at least time sayang marah marah, saya paham kenapa. hehe'

'erk....'




pss : cuba untuk call mak, dia tak angkat pulak. try esok...




nota kaki :

1) gambar dari email, nama rekaan semata mata.
2) richard hogg adalah 2nd marker aku. haha
3) happy bestday kepada ariff shah, haha, banyak betol besday boy bulan 4 ni kan, sape lagi ek bulan 4 ni? heheheheeee
4) masa untuk menyiapkan entry ini hanyalah 34 minit ;)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

44 comments:

[z@ck] said...

tabahnya budak tu..
bukan senang nak hidup tanpa kaki..

Hasrol Nizam said...

kita ni haa yang lengkap semua kaki tangan, still lagi tak ingat nk bersyukur atas semua tu..

ardinihumaira said...

hehehe... jangan la laki2 daang bulan.. pelik tu.. ;p tepon la mak joe kejap lagi..


p/s: budak tu sangat ceria.. kena ambil iktibar la kita2 yang tak cacat.. tamo emo2 :p

joegrimjow said...

zack, tabah kan? contohi dia

hasrol, sentiasalah bersyukur

dini, ok ok, xmo emo2

cik zatil said...

drop by here..baca entri neh jap..
termotivasi seketika.. :)

Afendy @ Ustazkodimero said...

lama x singgah sini..ahaks..

joegrimjow said...

Cik zatil, bngga dpt motivasikan org ;)

afEndy, ustaZ p mane lame senyap?

Invince_Z said...

terharu..insaf...bangga..ngan budak tu. ceria selalu. org kecik api jiwa besar.

Jard The Great said...

=)

positifkan la diri anda.. ehehe.. esok2 mak kamu angkat kol la tuu..

iema_z said...

budak tu kurang upaya tp masih ad kesempatan utk hidup..xmcm kt malaysia skg..bayi dh kurg kesempatan utk hidup..jd budak tu lebih bertuah dr bayi2 yg ad kt malaysia yg hari2 keluar kt paper dijumpai kt tmpt yg xsepatutnye..

nursarah said...

yea! entry hot itu sudah bikin joe ceria. =)

gila cute budak tu. tapi sebab dia kecik lagi, mesti kena tukar kaki saban tahun kan.

bersyukur~

FarhanaDr said...

Belajar dari orang lain.. Belajar dan terus belajar.. Heehee.. :)

Erkkkk.. Mcm mane pak belalang boleh dpat anak kembar sepasang sorang laki sorang pompuan ye? Hehehe..

.::WaNiE::. said...

penah baca gak email pasal budak tu..dia sangat comel :)

eh kejapnye taip entry mmg untung ada otak bergeliga huhuhu

~0~ said...

aku patut bersyukur

y@n@ M!B said...

woo hebat aa wat story 34 minit..^_^

Murky said...

wah..sempoi story yg dibuat.. walaupun kelakar ada terselit moral2 positif tue.. =)

cik EPAL said...

sikap yang mempengaruhi diri kita. positif dengan hidup kita, maka positif la hidup kita hari hari mendatang. kalau sikap kita sentiasa negatif, negatif la jadinya'



like :)


boleh buat satu entri ni pasal ayat ni . hehe

luvly mya said...

termotivasi sekali tengok budak tue..happy je dengan hidup die ;)

Anonymous said...

=)

rasa syukur yg tinggi wlpn from a non Muslim yg masih kecil, dan mak ayah yg supprtive. Ada parent yg malu dgn kekurangan anak, decides to keep the child at home..

a positive mind from the mom and dad will be transfered to a the children.

* nursarah: thanks for rating my tree no2 hot blogger :) senyum je baca.

pss:mak tangkat angkat ek?xpe nanti2 pn xpe.good luck project.siap slide cuba minta pendapat phD studnt ok ke tak slide tu.

- ur tanah -

+akufobia+ said...

ohhohh.laki takde period tapi ada bisul.haa?

HEMY said...

haah...tp sbnrya mind set...sume wanita mind set kalau period je emo..so mmg emo le..cube chill je

joegrimjow said...

invince, yg tu yg susah tu

jard, tadi dapat call, si afiq yg angkat

iema, yg tu kena marah ngn mak bapak dieorang

joegrimjow said...

sarah, hehe, thx ya thx ya

farhana, aik, xkan dah lupe cite dulu, huhu

wanie, ide dtang, type je ;)

joegrimjow said...

yana, heee, kena asah baru dapat buat

murky, thx ya

cik epal, wawah, cik epal nak buat entry ape?

joegrimjow said...

anon, nanti kite jadi parent camtu la ek ;)

fobia, erkk, bisul pengaruh hormon gak ke?

hemy, suami leih mengetahui, kan kan?

Hazzy Ishak said...

tahniah pada diri aku sebab berjaya baca entry joe

he he he

kadang2 kita tak sedar kita ni terlalu byk kelebihan pada orang lain

hmmm

aLeenaVriL said...

alah shumell...

joe besday aku pon bulan 4 lar..semalam jer...
ko xde wish pon..


alah dengki pulak dgn ariffshah..ngehhhh3.

liyana said...

nice entry >_<

mIsH IeRA cIK irAh said...

teringat senior yg kudung kat fakulti. nway I like yg lelaki x dtg bulan.hahaha

Azfar90 said...

Bila tengok budak tu, teringat iklan TV yang popular dengan ayat: 'Ingat..jalan mesti ke depan, bukan ke belakang'

rabiatul adawiyah said...

betol tu.. kalau dedua.. abis melayang pinggan mangkuk.. hehe.. happy berblog..

IP Man 2 nanti leh la jumpa kalau dapat invitation.. kan.. kan.. kan..

www.rabiatuladawiyah.com

jane said...

please...jgn buat aku nangis...














sedih cter ni...;(

bellar0ssa said...

hmm bersyukurlah kita dengan apa yang kita ada ni..

kalau kita yang jadi dak kecik tu,belum tentu kita setabah dia.

Hizami Li said...

wow.
great entry.
kagom.
best!
sedih.
dan bersyukor.
jugak ilmu.

T-T

bellar0ssa said...

huhu klau dua2 period.entah dah wujud perang dunia ke berapa lah agaknya.

Qiha Aziz said...

w/pon kekurangan, dia still positive. baguslah macam itu. cuba tgk video ini plak joe :)

http://lifeisprettyfull.blogspot.com/2010/02/daily-motivation.html

hid said...

thanks for sharing, patut bersyukur pd anugerah Allah yg telah berikn~

smg dpt call mak jo balik.
cemana kao berbelog dlm masa yg singkat...hebat ah~ hepi birthday ariff ngan budak2 april mcm mu Jo

miss lolly a.k.a luvfareda said...

erk*

laki Xpiyed ke ?




laki kuar mende lain kot. Ngeee~

~miszirdawaty~ said...

erk, nasib baek masih ada kaki.
if cm budak kecik th, xtaw la.
:(

joegrimjow said...

hazzy, seblom ni xbaca ke? hehe

aleena, erkk, ye ke? alahai, sorry2, appy bestday

azfar, haah, ingt ek iklan tu

joegrimjow said...

jane, cite ni buat nanges ke?

rossa, yup, kite kena belajar jadi tabah

qiha, kat libry, xley tgok video..huhu

joegrimjow said...

hid, tu kire wish awal ke tu? huhu

lolly, kluar ape ek? haha

misz, kena belajar bersyukur

.Huda Luna♥™ said...

good entry =)

budak tu sgt tabah.

bARdbOO said...

ler sbb tu ke joe? haha..ingtkan ada sebab2 lain.. =P

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW