Share

bercakap dengan diri sendiri

dah 22 tahun aku hidup kat dunia ni!


banyak? entah, aku rasakan ini adalah usia 1/3 rata rata-rata umur manusia sebelum mereka mati. lebih kurang. jadi, aku sudah mengabiskan 1/3 masa aku sekarang ni. wah, banyak jugak tu! apa yang aku dapat setakat ini, cuma diri sendiri saja yang tahu. puas? nyata aku belum puas. masih banyak nikmat dunia yang aku ingin terokai sebelum nafas ini terhenti. tak best la cakap pasal mati time2 happy ni.... takpe, kan orang paling bijak adalah orang yang mengingati mati ;)



cerita semalam





begitu banyak yang wish di facebook. tido semalam dan bukak desktop sekarang ni, penuh notification kat facebook. ada juga yang join contest dengan wish besday aku di blog masing masing. baru sempat terjah 3 entry dan ketiga tiga tu sudah buat aku tersenyum lebar. ye, cukup lebar, tak caye meh datang sini tengok


*senyum lagi*




oklah, sebab umur dah bertambah, segala benda dalam diri yang baik baik kena lah jugak bertambah. kalau sama je dari tahun ke tahun, rugi kan? kalau lebih kurang pulak, cukup cukup malang. aku tak mahu kategori malang dan rugi, tapi mahu kategori yang untung. tengok apa yang boleh aku lakukan untuk hari hari mendatang





pelajaran

sem ni mahu score class 1! senior yang hebat hebat pun akui yang sem ni cukup susah. third year adalah tahun yang membunuh. susah! susah susah pun kalau fikir susah memanjang tanpa usaha yang dibuat, tetap akan susah kan? jadi mahu cabar diri ini untuk dapatkan class 1. lagipun dan lama tak dapat class 1 ni. rindu pulak dengan title ni ;)




kepimpinan

dari tadi sampailah sekarang, gelaran ketua saja yang aku ambik. memang banyak ilmu yang telah ditimba tetapi setakat mana orang yang aku pimpin itu sudah dapat rasakan aura kepimpinan aku, benda itu yang perlu aku tahu sebenarnya! ada rakan mtrx yg tak tahupun aku ni ydp dieorang, tu maknanya aku ni takde lagi aura itu. benda ini akan diasah lagi. tahun ni sumbat banyak sikit ilmu kepimpinan dan mahu implementasikannya di dunia yang nyata.



hafalan alquran

dulu masa umur 20 tahun, aku mahu menjadi hafiz hafal 30 juzu sebelum 25 tahun. ada 3 tahun lagi sebelum misi itu tercapai. nak tak nak tahun ni kena hafal lagi 5 juzu tambahan extra untuk top up tahun depan. dah ada isteri nanti susah pulak nak menghafalnya. doa doalah supaya misi ini tercapai dengan jayanya.




berblog

sejak aku guna hosting sendiri, ranking blog ni jatuh sehingga 2 juta lebih. tapi selepas aku guna blogspot balik sejak 2 bulan yang lepas, ranking dah naik sehingga ke 500 ribu je. misi tahun ini, sebab dah lama berblog ni, mahu melepasi boundary 150 ribu. memang susah. tapi adalah taktik2 yang akan dibuat lepas ni. hehe. masa berblog juga aku akan kurangkan dengan menaip satu entry saja untuk setiap hari. blogwalking pun ku akan kurangkan. maklumlah, nak fokus study. tapi macam mana dengan kurangkan masa berblog ranking blog dapat naik? hehe, tunggu.... pendedahannya akan dibuat nanti!




kekayaan
tahun ini mahu BOMM kan usaha aku untuk mencari duit. perkembangan yang sihat herbalife disini cukup hebat. dah setahun aku buat herbalife disini, dah banyak income yang dah dapat. itu rezeki katakan. jadi lepas ini, nak lebarkan lagi sayap. dah nampak potential untuk membuka cawangan cawangan di universiti lain selain sheffield. anda lewat, aku kebas. hehe.




hubungan dengan Allah

dalam seminggu ni, aku selalu bertahajud. qiyam waktu malam. subuh pukul 4, jadi senang untuk bangun malam. entah nape ketenangan yang tidak dapat aku tulis dengan keyboard ini bila kita 'berkomunikasi' denganNya pada waktu ni. seolah aku mintak ini, DIA cakap ya, aku nak yang itu, DIA cakap ya. ya Allah, begitu banyak dosa aku kepada engkau, tidak putus putus ketenangan yang kau berikan kepada aku. syukur kepadaMU ya tuhan.... dah tiba masanya aku menjadi hambaMu yang soleh!




Ya Allah, jadikanlah umurku yg meningkat ini sejajar dengan pengetahuan yg mendalam untuk menghayati ilmuMu dan ibadah yg lebih khusyuk untuk mendapat syurgaMu. Ampunkan dosaku, keluargaku dan sahabat2ku. Semoga semuanya selamat dibawah lembayung keredhaanMu



~~~~~


terima kasih kepada yang dibawah ini
akan ku update dari semasa ke semasa


1)
http://mimpisiangmalam.blogspot.com/2010/04/berita-utama-tv-bloggers-selamat-hari.html


2)
http://cawanmerah.blogspot.com/2010/04/wish-joegrimjow-happy-birthday.html


3)
http://hizamirahim.blogspot.com/2010/04/happy-birthday-to-you-bro-joegrimjow.html


4)
http://ceritakosong.blogspot.com/2010/04/contest-malam-indah-bersama-joegrimjow.html


5)
http://akuismailnoh.blogspot.com/2010/04/selamat-hari-lahir-saudara-joegrimjow.html


6)
http://thenaeilah.blogspot.com/2010/04/contest-malam-indah-bersama-joegrimjow.html


7)
http://suzie284.blogspot.com/2010/04/entry-birthday-paling-special-untuk.html


8)
http://lahirbalik.blogspot.com/2010/04/happy-birthday-abg-joe.html


9)
http://humanitylife.blogspot.com/2010/04/happy-birthdays-to-joegrimjow.html


10)
http://innzninety.blogspot.com/2010/04/hadiah-hari-jadi-abg-joe.html


11)
http://sepisendirian.blogspot.com/2010/04/wish-joegrimjow-happy-birthday.html


12)
http://aduka5.blogspot.com/2010/04/contest-happy-birthday-joe.html


13)
http://farra8979.blogspot.com/2010/04/malam-indah-bersama-joegrimjow.html


14)
http://mizkadiahstory.blogspot.com/2010/04/joegrimjow-contest.html



15)
http://shafaza-zara.blogspot.com/2010/04/makan-malam-pertama-adakah-mampu.html



16)
http://akubudopklate.blogspot.com/2010/04/cinta-giler.html


17)
http://kamutaksalahtekan.blogspot.com/2010/04/entry-khas-tuk-joe-contest-birthday-joe.html



18)
http://shiya-akubudaksengal.blogspot.com/2010/04/contest-malam-indah-bersama-joegrimjow.html



19)
http://nurfarhanaabdullah.blogspot.com/2010/04/its-all-about-joegrimjow-and-number-22.html



20)
http://hazzysuperb.blogspot.com/2010/04/3-permintaan-khas-buat-birthday-boy-mr.html


21)
http://eyriqazz.blogspot.com/2010/04/happy-birthday-joegrimjow.htm


22)
http://dihatisara.blogspot.com/2010/04/aku-dan-joegrimjow-awas-kami-tak-ada.html


23)
http://pencintabio.blogspot.com/2010/04/masuk-pertandingan-entering-contest.html


24)
http://kokoro-no-haiku.blogspot.com/2010/04/malam-yang-indah-bersama-seorang-yang.html


25)
http://azfar90.webs.com/apps/blog/show/3514360-selamat-hari-jadi-joegrimjow

26)
http://bukanblogjiwang.blogspot.com/2010/04/birthday-man-nak-belanje-makan-bil.html


27)
http://uniqika.blogspot.com/2010/04/celebrate-besday-mmg-indah-dan-kadang.html




anda?
bila lagi
=)

(klik untuk lanjut)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

73 comments:

Armyrule said...

epy besday joy, semoga demo pjg umur murah rezeki bini lawa anak2 comel dan lain lain lagi

Vee Violet ~vLockheart~ said...

Selamat hari jadi Joe.
:)
Ramai sungguh kawan2 yg sambut birthday April nie. Baru tadi pergi beli hadiah untuk kawan.

Anyway, tak byk yg Vee nak ucapkan. Nice knowing you even dekat dunia blog aje. Blog Joe memang best sebab banyak benda yg Vee tak tahu, Vee boleh tahu lepas baca blog Joe.

Semoga tercapai niat nak menghafaz al-Quran tu. :) Itu yg dibawa ke akhirat nanti. Cerah kubur nanti... : )

Semoga hubungan Joe dgn family sentiasa happy dan erat... : )

Last but not list, semoga "Pokok" & "Tanah" cepat2 bersatu dan always happy together... :)

Hizami Rahim said...

eh eh eh.
aku antara yang terawal.
kagom kagom.
hohO~

iema_z said...

encik joe sudah tua...oh yeah!oh yeah!

happy bday yo =)

tataw nk wish ap lg..

oh ye,hope all ur wishes will be granted one by one =)

cik aiLebiu said...

nak nyanyi boleh?
hepi bufday to u..hepi bufday to u..hepi bufday to u..hepi bufday to u...XD

joegrimjow said...

armyrule, iA, hehe

vee, wahh, thx u thx u

hizam, no 3, hebat tu

joegrimjow said...

iema, tua xsangat kot, huhu

cik, oho, dengar sampai kesini ;)

Hazzy Ishak said...

happy birthday joe
semoga panjang umur dan murah rezeki

Anonymous said...

salam..selamat hr jd. all the best to you.

smgt bc entry ni. :)

-hayatito-

FarhanaDr said...

Teruskan segala usaha.. Heehee.. Selamat ari lahir papa joe.. Nantikan entryku nanti ye.. Ngeeee.. :)

LORD ZARA 札拉 said...

entry aku otw ya?

kih3~

♥Hernee Nazir♥ said...

happy b'day dik :)

.::WaNiE::. said...

happy birthday joe ;)

sebelas said...

semoga semua yang dihajat itu tercapai..yang paling diharap mengahafal al-quran tue :D

http://nomborsebelas.blogspot.com/

YanTzYanTtiE said...

birthday ya!
:)

siti nur fadhilah said...

selamat ulang tahun tambah tua... :))

amin...alhamdulillah untuk semua dari-NYA...

joegrimjow said...

huhu
thx semua
harap2 tercapai la ye
;)

nursarah said...

err, banyak hasrat sempena ulangtahun ni. semuga diperkenan olehNya. Aminnn.

Hasrol Nizam said...

Selamat hari lahir..
semoga perancangan tu dapat dicapai k..

joegrimjow said...

perancangan diiringi usaha, iA dapat
;)

eNaSaN said...

salam jOe..


eppy bday 4u.... wisH u

moGa kaMu sentiase sehat selalu
moga kamu sentiase diliNdungi yg Maha Esa
moga kamu sentiase rajin belajo
moga kamu sentiase senYum sokMo hik3
moga kamu keteMu jodoH kaMu...

ape2 pon gud Luck all the besT (^_^)

alhariesz said...

buat orang yang baru menghabiskan 1/3 umur hidup di mukabumi nih, ko mungkin dah berjalan lebih jauh ke depan berbanding orang yang dah celik mata 2/3 hatta 3/3 umur dorg kat dalam dunia nih...

jadi, syukur itu wajar ko tujukan pada Dia, dan ko dah pun lakukan... Alhamdulillah...

bukan senang nak senang, bukan susah nak susah Joe...semuanya dari Allah...

selamat hari lahir bro :)

fatihah said...

selamat hari lahir..

aLeen aVriL said...

joe hepy besday.....

Nur Su'aidah said...

joe: selamat hari lahir :)

Anonymous said...

alhamdulillah... =)

-tanah-

cawan merah said...

siapa punya entry kat no.2 tuh?
mwahaha..

Jard The Great said...

aku suka nombor satu.. =)

helena's said...

selamat hari lahir joe!

joegrimjow said...

thx u thx u
haha
semakin banyak ni
ada yg buat video lagi
;)

Bb Hussain said...

first time komen disini..happy birthday..many more happy returns ;)

MyaFiza said...

HAPPY BIRTHDAY JOE...
moga tercapai semua yang diharapkan tu...
doakan terbaik untuk semua ye..

fiza said...

♪♫♪♫ Happy birthday to you bro joe, muda lagi (^_^). Semoga di berikan kesihatan yang baik dan di murahkan rezeki (^_^)

Azrul Hisham said...

happy birthday bro....

balik Malaysia nanti jom lepak minum... :)

hasni said...

epi besday joe
mg sukses dunia n akhirat
amin

Ain Jemin said...

happy bday joe!
lama gak dinggh di sini
apapun,smga kmu siht sentiasa dan hidup diberkati Allah S.W.T
:)

zikeryhassan said...

selamat hari ulang tahun.
moga dipanjangkan umor, dimurahkan rezeki, dikurniakan isteri yang solehah, mendapat anak-anak yang comel2 serta soleh/solehah.

Adziim said...

hoh...ramai juga yg masuk ni...
susah2 belanja je semua makan besar.
:)

LotsOfLove-Pearls said...

Happy Birthday Joe..

Moga2 semua yang diimpikan akan menjadi nyata..

penahatiku83 said...

happy birthday :)

May Allah bless you

Othman Juliana said...

happy belated birthday boy! enjoy the double 2 year~ more excitement when you reach the double 3~ perghhhhh... :D

joegrimjow said...

huhu
xbelated lg
masih lagi 20 april
:)

Afida Anuar said...

Selamat hari tua!

Azuan said...

selamat hari lahir ke-22~
moga kamu sihat selalu huhuu

siti nur fadhilah said...

salam,bro, ini link.

http://bukanblogjiwang.blogspot.com/2010/04/birthday-man-nak-belanje-makan-bil.html

pesaing sengit tuh.wooh wooh.
kalau ade syarat tak ikut habaq mai noo~~ ;)

YobSumo said...

aku kagum dengan kau dari sudut agama tu. umur kita beza setahun je, tapi entah aku rasa banyak betul kekurangan dari segi agama. hurm.

btw happy birthday. aku baru tahu pasal contest kau, tak sempat nak join dowh. walaupun aku tak sama batch ngan kau, aku tahu kat ydp matrix :)

SyimaSyaz said...

honestly...tak baca habis sbb tgh penattt sgt..tp lagi skali nak wish HAPPY B'DAY YOUNG MAN!!!

hanna said...

happy besday.
x mahu join contest sbb segan kena jumpa nanti
wahahaha.!

semoga sihat dan ceria selalu.
bye.

مريم أبو أحمد said...

barakallahu fi umrik!
(may ALlah bless your age!)

ChiLaBaey's said...

Hepi besday Joe.... Moga panjang umur dan dimurahkan rezeki... serta dipermudahkan segala urusan di dunia mahupun di akhirat kelak.... :)

Jard The Great said...

oit. joe.. linkkan ku jugak..

psstt.. tertarik kat post adifstory.. really surprised.. erk! =p

Encik aMin said...

hepi besday bro...
erm, camne ko check ranking blog tu ek? :)

Jard The Great said...

JOE.. omaigod!!! aku SANGAT suka nombor 19.. =)

19 okeh!

Jard The Great said...

19

Jard The Great said...

19 LAGI.. EH.. jadi spammer lak.. ahaha

Jard The Great said...

19.. 19.. 19.. terbaik. *erk, minta cik tanah baca.. =)

Anonymous said...

hepy buzday bro!
moga cepat kawen :)

.a.n.a s.y.u.k.r.i.a.h. said...

happy birthday!
semoga cepat kawen!
oh jangan lupa jemput.terengganu dengan kelantan dekat je.haha

FarhanaDr said...

Wow.. Terharu dengan komen-komen cik jard kita.. Huk huk.. ;)

Farah Yusri said...

Salam,

Padanlah macam familiar je. Pernah bersua dekat Sheffield ni rupanya. Belum sempat bertegur lagi.

Happy belated birthday, Joe!!

ddy the writer! said...

HAPPY BIRTHDAY! jgn lupe berbuat baik selalu. hehehe

Kapten said...

wei. aku undi entri Sara...

semoga ko bertambah berjaya. ko dah jadi idola ramai ni. jadi harap2 ko dapat jadi idola yg bagus untuk dicontohi

DeVoteD LilY said...

epi besday joe... May God Bless u..
semoa pnjang umor dan murah rezeki..

br sejam buffday da jem da page comment ni..haha

joegrimjow said...

banyak entry yg best2
sangat suka ok
melayan perasaan

tetibe rasa besar tanggungjawab
;)

cik eykameow :) said...

yar hppy bufday to you , joe :)

izman said...

happy birthday joe. wish u luck in ur life and ur exam.

Anonymous said...

thanks vee :)

Jard, dah baca tadi! the 19 nye post.lol.siyes terpegun :O lol

will read others juga, haha, saje bagak cm owner blog.showy blog owner.xdla entry menarik2.lol

-tanah-

siti nur fadhilah said...

why am i not in the list? wuwuwu~


http://bukanblogjiwang.blogspot.com/2010/04/birthday-man-nak-belanje-makan-bil.html

uNIqIKA said...

http://uniqika.blogspot.com/2010/04/celebrate-besday-mmg-indah-dan-kadang.html
dh buat oto publish, tp ntahla, blogspot ni bengong skit. huhu..
dh alang2 buat tu, tgk jelha. lmbt pon xpe.

udez said...

hepi belated besday..
may Allah bless u..
i pon bakal jd 22 sabtu ni..huhu..

Othman Juliana said...

*sori, tertulis belated plak~ wakakkakaaa... anyway, my entry on my friend's birthday (same date as yours) nanti sis tambah ek ucapan utk awk~ phewitttt!!

joegrimjow said...

dah update semua
huhu
kot2 terlepas, gtau la ye
;)

Pemuda Malaya said...

Happy belated birthday Joe!
Geliga sungguh otak mu. Gunakan kearah kebaikan :)

All the best.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW