Share

tip shopping online : hadiah pemenang pertama

hadiah pertama sudah satel. tadi sempat berfacebook dengan mr aduka tentang hadiah yang dia mahukan. wawah, sebab aku jahil bab bab jenama brand ni, nasib baik ada pertolongan dia. so, hadiahnya setelah dipersetujui adalah.... jeng jeng jeng


boleh buat baju kawen ni, hehe


aku beli kat website ni


so, hadiah pertama dah satel, tinggal cik farhana, cik zara, encik mimpi, cik lin dan juga encik anoz. senang deal dengan dieorang ni, cik farhana suruh beli je apa2, zara pon soh beli je ape2, mimpi tengah pk lagi, cik lin soh beli perfume elizebeth arden dan anoz... ku blanje popaye je lah ye. haha. hutang hadiah kena langsaikan, baru hidup aman damai. hutang aku dengan lumut, luffy dan milo pon tak tertertunai lagi, balik ni ku tunaikan kesemuanya ;-)



~~~~~


shopping di internet

kali ini aku nak share shopping di internet. disebabkan aku ni bukanlah seorang yang otai jual jual kat internet ni, ku kongsikan apa yang ku tahu je lah. rasanya adam adalah orang terbaik untuk penerangan pasal ni, sebab dia memang otai ebay dan barang2 di internet. ni antara yang perlu kita lihat bila mahu shopping online




1) kecanggihan tidak menjamin mutu

tidak dinafikan dengan dunia yang serba maju ni, website yang hebat hebat muncul. flash la, tu la ni la, buatkan mata tertarik untuk membeli. untuk shopping online, pastikan 'kecomelan' website ini tidak mempengaruhi untuk beli. kadang kadang website je canggih manggih, tapi kualiti barang sangat rendah




2) berkenalan dengan alamat

ini memang agak leceh untuk dibuat. tapi kalau mahu secure, pastikan syarikat jualan tu benar benar wujud. pastikan wujud syarikatnya di alamat yang tertulis. ini penting supaya kita tidak tertipu. kalau kat sini, rasanya jarang kes ni berlaku, tapi walaupun jarang, kena tengok juga. kan baik beringat sebelum kena.




3) doc doc tak semestinya mewakili tempat

kalau .com.my, mesti kita assume website ni dari malaysia. kalau kat sini, .co.uk pulak mesti dari uk. tidak tidak, tak semua adalah macam ni. domain ni boleh ditipu. jadi berhati hati, nanti duk syok beli online, last last company tu dari zimbabwe



4) ada 's' dibelakang

ini sangat penting semasa buat pembayaran. masa mahu isi kad kredit untuk beli barang, pastikan ada https dan bukannya http. kalau ada website yang suruh isikan segala macam hal dengan http, abaikan sebab mungkin kena tipu! erkk, klik sini untuk baca lanjut



5) baca lah pengalaman orang

untuk barangan yang mahal, sangat lah digalakkan untuk kita baca dulu review dari orang. ni pengalaman peribadi, dulu masa beli hp samsung tocco, tak baca review orang, last last rasa menyesal pun ada. bukan sebab hp tu tak best, tapi agak mahal kalau dibandingkan dengan review orang tu. kena beringat. nak beli desktop ke, hp ke, baca dulu review orang.


~~~~

sampai 5 saja. banyak lagi tip2 yang berguna untuk shopping online ni. tapi rasanya, cikgu yang terbaik untuk memberi tips ni adalah.... pengalaman! kalau kena tipu, pengalaman kena tipu nilah sangat berharga, kalau menguntungkan, pengalaman untuk nilah sangat berharga. acece, banyak diri ni banyak pengalaman la pulak kan?

apa apa pun, 20hb 4 dah semakin hampir
apakah???

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

21 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

tetiba nak demand barang gak~


hahaha~

Mknace said...

:) :) :)

Hayatito said...

lambat g 20hb 4 tu.
=p

joegrimjow said...

zara, xley tarik balik da kata2 dulu, hehe

aduka said...

x sbr tgu bln 6.. haha..
eh.. 20hb 4 tu ada ape joe?
ko nk kawen ke?
hehehe..
=P

Cik Ecah said...

joe!! baju evisu tu berape rm??

Mimpi said...

Berapa pulak harga baju?
5 euro nak beli baju apa ?
Susah woo~

FarhanaDr said...

Mahu beg, mahu purse, mahu minyak wangi, mahu coklat, mahu key chain.. Waaaaaaaaaaa.. Demand sunggoh.. Heehee.. Beli laa ape saje, asalkan bila nengok brang tu, ku boleh ingat kat negara omputeh, boleh ingat kat encik joe.. Ngee.. :)

uNIqIKA said...

8hb 4 lg dekat...
hehehe

joegrimjow said...

barang akan slow2 dibeli
hehe

joegrimjow said...

20hb 4, tak tau r ada ape, lalala

bellar0ssa said...

huhu wah bestnye.nk ole2 boleh.hahaha..

Nur Su'aidah Bachok said...

;DDD

joegrimjow said...

nak ole2 kene la join contest
hehehe

Cik Syima said...

saya pernah ditipu oleh orang melayu...kata nya beg tuh dari japan, limited edition...rupanya PS jew.burn RM250

joegrimjow said...

huhu
kene beringat ya cik syima

lumut said...
This comment has been removed by the author.
lumut said...

lumut nak adiah jugelah joe...hehe

xpe kite x dpt join diorg nye gatsby streeet fair tuh joe..nnt datang aucklanf bln 7..kit publish gambar kite..=p

joegrimjow said...

19hb 7 p sana
hehe

Lifesaver said...

nice shirt la joe!

joegrimjow said...

hadiah pemenang utama ;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW