Share

Lawak bodoh Berita Harian masuk CNN

Lawak boleh dikategorikan beberapa jenis. Lebih tepat 3 jenis. Pertama lawak biasa. Lawak ni adalah segala perbuatan lucu yang dibuat oleh pelaku secara spontan tetapi dia mengambil kira kesan selepasnya.

Kedua lawak cerdik. Lawak ni adalah segala perbuatan, kata-kata lucu yang dibuat oleh pelaku dengan mengambil kira kesan akhir - end produk - adalah untuk memberi kesedaran kepada orang. Biasanya orang yang mendengar lawak cerdik ini gelak kuat-kuat dan kemudian berhenti - berfikir maksud yang tersirat. Cukup hebat bagi yang dapat buat lawak cerdik ni!


Yang terakhir - lawak bodoh

Lawak bodoh ni bermaksud segala perbuatas, kata-kata lucu yang 'sombrono' sahaja dibuat oleh pelaku tanpa langsung memikirkan kesan akhir lawak yang dibuatnya. Nak tengok contoh?


credit to dauspozi.com


Berita Harian - Kononnya mahu buat lawak, tsunami yang melanda Jepun tidak dapat diselamatkan oleh sesiapa pun termasuklah Ultraman yang turut lari menyelamatkan diri. Tak tahu ke tsunami ni dah meragut beribu nyawa dan beribu lagi masih hilang? Tak timbul rasa sensitif langsung!

Yang paling teruknya - sebab Berita Harian ini merupakan akhbar 'bilangan pembacanya yang ramai' nama Malaysia jadi teruk!




Local Malaysian newspaper Berita Harian published a caricature in their editor's column today that depicts the popular Japanese cartoon character Ultraman as trying to outrun an incoming tsunami. 
The publication has received tremendous criticisms by readers, who accuse the editors as being "inconsiderate and distasteful". Several political leaders have even stepped out and demand a public apology, to which the editors promptly made on their publication's Facebook fan page. 
baca selanjutnya disini 


Antara komen yang diterima - Is really sad to see this. Used to be Malaysian. PR in Canada now. At least in Canada, everyone is equal. In Malaysia. You are forever 2nd class citizen if u are born with different skin color, even though you are born here! Will see how they response to the world soon.


Dah jadi, nak buat macam mana.....


Aku post ni bukan nak mengaibkan Berita Harian, tetapi untuk bagi peringatan kepada kita termasuk aku sendiri supaya berhati-hati dalam memainkan isu sensitif ini. Dah terlajak post memang tak boleh nak undur dah. Walaupun bukan pengarang CNN yang tulis, tetapi benda tu dah ada di website mereka dan sememangnya sudah ramai yang tengok dan bersangka bahawa kita rakyat Malaysia ni 'tak sensitif' besar impaknya tu. Berhati-hatilah ya


pss : Semoga keadaan di negara Jepun kembali pulih seperti sediakala. Bulan 11 nanti nak ke Jepun bercuti!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

27 ulasan:

Zool Blogger berkata...

Tu le pasal... Pelukis tu agak2 la nak buat lawak pun. dalam keadaan bencana mana boleh buat lawak camtu

ZooL Ligakampung

cik ubi berkata...

haiyaa...mmm~bhy ni wat lawak~

FarhanaDr berkata...

True!! Impak sangat besar.. Benda-benda yang kita ingat main-main macam ni laa, akan bawa kepada banyak benda-benda yang lebih serious dan besar.. That's why, orang selalu kata, selalu sangat.. Think before you act.. Think!! Coz human is blessed with the brain that is "supposed" to be working and thinking..

~ Just a sincere opinion from me.. Memang kita manusia tend to buat silap, jadi buatlah apa yang sepatutnya kita buat, fikirlah sejuta kali sebelum kita nak buat, dah buat silap, perbaikilah silap kita.. :)

KiD berkata...

berita harian punya pasal, nama negara kita busuk.. tak tapis dulu ke? mende2 lain pandai je nak tapis2 berita.. huhuhuhu

oPiE iSa berkata...

kenapa m'sia boleh keluarkan iklan tak munasabah macam ni? Teruk~

Zulfahmi Abidin berkata...

berita harian pn masalah jgk . crackalaking

Khai berkata...

BH spoil. jgn salahkan rakyat M'sia kalau kena boikot

cik zaza berkata...

agak2 lah kalau nak berlawak pun. orang dalam kesusahan boleh pulak nak berlawak. tak pasal2 nanti diorang ngamuk..

Tanpa Nama berkata...

kenapa leh publish kartun camtu erk....takkan editor tak tapis... dah tersebar baru nk mintak maaf..rosak reputasi malaysia

Salam Blogwalking !! ^__^V
Latest Entry :
1.Tutorial tambah jumlah komen tipu-tipu..
2. Download Angry Birds for PC. Jom Lastik Babi !!!
3. Tutorial tambah Blockquote dalam Blogger....
4. Tutorial tambah recent post bergerak-gerak...

WanFadhilah berkata...

macam2 ragam rakyat malaysia. tak cukup dalam negara, luar negara sendiri dimalukan. CNN pulak tu..

Satu Kisah Bermula

Sharinginfoz berkata...

memang tak sensitif langsung, kena ambil tindakan yang sewajarnya

Wan Gerrard berkata...

xde tindakan ke kt diorg? :P

LatarPentas berkata...

bnde ni bkn di tulis oleh CNN... tp org post ke CNN. Org yg post ni rsanya pun org malaysia sbb dia ada akhbar BH..

account org yg post ke cnn ni pun baru register hari ni 13 march.. nmpk sgt dia create account tu smata2 nk kena kn BH dan malukan BH.

kalau perasan, kat atas ada tulis "Not Vetted by CNN".

motif karikator tu = x kira betapa besar maju gah dah hebatnya sesebuah negara tu, msti x blh lawan kuasa tuhan.

x perlu nk bising2

tipahvogue berkata...

bukan setakat BH jek wat lawak bodoh, kat FB pon ramai maknosia2 bodoh yang dok wat lawak cenggitu!! mana letak akal fikiran pon tatawu la. dewang tatawu ke tsunami tu musibah dari Tuhan, kenapa nak kaitkan dengan ultraman, doraemon sumer bagai?! isk!!

ADfeez berkata...

perasan jugak kartun nie tadi... hmm.. tu la.. x paham cmne kartun tu blh di luluskan...
pelukis kartun si roy kene buat public apology...

miera berkata...

hehe kesian

nolyumar berkata...

hadeiii... kalu bising kat negeraka kite je tak pe jugak. ni membawak ke cnn lagi. maluuuuu maluuuuuu


http://inilablogaku.blogspot.com

Alexandriana Alia berkata...

seluruh warga Berita Harian patut beringat. jangan sampai berulang lagi.

bencana alam pun nak buat bergurau, apa nak jadik ntah

kak ina kl (1) berkata...

terlajak perahu boleh di undur terlajak keluar katun..hemm fikirkan sendiri ek

Matjoe berkata...

time kartun persenda nabi cnn kecoh2 x?

Ayu Zan berkata...

ish..
apela..mana attitude?
huhu

farra8979 berkata...

kita sebagai manusia biasa kadang2 leka n mungkin terlupa... harap2 lepas ni BH x de dh wat camni...

Hazzy Ishak berkata...

memalukan nama malaysia je

gadisBunga berkata...

atau berita harian anggap ni sebagai promosi percuma?

Jejaka Terhangat berkata...

@gadisBunga
haha gadis bunga..bleh tahan gak..publisiti murahan ke maksud anda.=p

EmanTheHalia berkata...

sebenarny kita kene tgk ape sebenarnye pelukis tu nak sampaikan. ape yg aku nampak kat sini. sehebatmana ultraman melawan monster. Tiada yang dapat melawan kuasa Allah SWT. samalah dalam kontent negara jepun yang maju. semaju mana negara. semegah mana negara tu. Allah itu maha besar. ramai yang tlepas pandang.

Tanpa Nama berkata...

apa jadi dgn pelukis dia?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW