Share

Perkara perlu dielakkan ketika rumah terbuka

Salam,

Dah habis open house tadi. Fuhh, memang penat sampai blog pun terabai sama. kesian kat blog ni dah lama tak dapat belaian dari tuan dia. Tak pelah, malam ni nak belai habis-habisan. Tadi rumah terbuka, ramai yg cakap nak datang tapi last2 minute cancel. hujan, takde transport tiba2, jalan jam dan macam2 lagi alasan. hehe. tak pe, rumah terbuka ni tiada paksaan sesiapa nak datang pun. Terima kasih jugak kat BEN sebab sudi datang ke rumah tadi. wahh, 1st time tengok isteri dia, hampes kan BEN sorok isteri dia yang comel lote tu dari pembaca blog die. ekeke. kena tanya dia ni kenapa nak sembunyi2. tak best la bro


aku, ben dan isteri dia (diblur atas permintaan)



Apa2 pun, terima kasih sebab sudi datang. Nanti datang lagi kita main bowling. erk tadi termengumpat pasal seorang blogger perempuan ni. wahh, dah habis ramadhan terus mengumpat. ekeke. sorry la ye =)


******


Masih mood raya dan entry ni dibuat khas untuk memesan kepada beberapa golongan kita yang mungkin terover dalam membuat rumah terbuka. mungkin juga terover pergi melawat orang lain dan assume sajalah entry ni pantang larang dalam rumah terbuka. heh, entry macam ni pun kena tulis!




1 - Waktu maghrib waktu REHAT!

7.45 malam baru nak datang????



Adoyai, tahulah kan rumah terbuka, bak kata orang rumah sentiasa terbuka gitu. Tapi terbuka pun, sebagai orang islam yang tahu ada waktu singkat untuk solat dalam satu waktu tu, waktu apa agaknya, ya, waktu maghrib, bagilah can pada orang rumah tu untuk rehat-rehat pada waktu tu. Ni pukul 8 pun nak ketuk rumah lagi. agagaga. beraya sakan nampak





2 - Basuh pinggan sendiri?



Heh, ni budaya tipikal melayu kita. bila dah makan, sibuklah nak ke dapur nak basuh pinggan mangkuk yang dah diguna. Tuan rumah pulak sibuk cakap 'tak payah la basuh, letak je kat situ' yang makan tadi dengan macho je nak jugak basuh. agaga, orang tak bagi basuh tu bukan ape, sebab tak nak bagi tengok dapur yang berselerak. haha, paham-paham la cik adik oi





3 - Mengumpat makanan tak sedap/tak cukup


Maklumlah, bila dah nama rumah terbuka, memang terbuka untuk sesiapa saja. Bila dah nama sesiapa saja, mestilah jiran tetangga, sepupu sepapat, mak sdara belah ayah, belah mak, awek-awek semua datang. Bila tak cukup atau tak sedap makanan tu, faham2 je lah. Janganlah duk mengumpat dalam cerita cakap si pulan si pulan ni rumah nasi tak sedap, mee kari tak cukup la, aigooo. beraya di rumah orang adalah untuk rapatkan ukhwah, bukannya nak makan. nak makan, p kedai makan la. ekeke


ada lagi? jom tambah


pss : napelah blog ni bentuk 1,2,3 pulak ni. sejak bile entah!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 ulasan:

Amanina berkata...

org zaman skrg, makan gune pinggan plastik/ polisterine.. takyah basuh.. haha

APi berkata...

duit raye b0le mintak tak?

joegrimjow berkata...

@Amanina

tadi pun guna pinggan polisterene jugak
hehe
tp ramai yg mintak pinggan kaca

joegrimjow berkata...

@APi

haha, datang dulu baru bleh bagi

BEN ASHAARI berkata...

tq joe .. sbb sudi jemput masuk .. hehe.. segan aiii.. hahaha..

apa pon , mee rebus sodap !!

Aizat Shafiq berkata...

aiseyy joe...
baru tahu la...
kalau tak dah datang tadi...huhuhu...

Tanpa Nama berkata...

ahahaha..
mano buleh..
kalu anok daro nok tok nok keno g basuh
pingge sendiri lepah make..
nati keno ngato kokre..

even sero malas giloo tapi keno basuh!
DUh

-anok daro ore

joegrimjow berkata...

@BEN ASHAARI

opss, itu rojak la ben. hehe. thx u jugak sebab datang

joegrimjow berkata...

@Aizat Shafiq

ahaa, rugi2. xpe, nect time. semalam pun jemput kat fb je
huhu

joegrimjow berkata...

@Anonymous

srupo thu jah sapo ni
hehehe

Aizat Shafiq berkata...

joe, main bowling KB Mall ajak la...
hahaha...
boleh challenge sket...
=p

Zinedine Zaiddin berkata...

Rasa2nya..ermm..jangan mengketedarah satu jenis makanan aje kot. Kesian laa tuan rumah penat2 hidang makanan banyak2 tp sume pakat2 perabih satu jenis aje. HAHAHA

joegrimjow berkata...

@Aizat Shafiq

jom esk jom
hehe

joegrimjow berkata...

@Zinedine Zaiddin

ahaa, gud point
=)

Tanpa Nama berkata...

HAHA..
tekolaaaaaa

MuNsYi SaMa berkata...

jgn dok lepak lame2 sbb ramai org nk dtg beraya lg.tp kalau family xpe la kot. :)

joegrimjow berkata...

@Anonymous

anok pok su me
hehehe

joegrimjow berkata...

@MuNsYi SaMa

yeah, gud point disitu

Aizat Shafiq berkata...

esok ke?...
insyaallah..pukul brape tu?...

devoted lily♥ berkata...

bukanla joe..
tuan rumah dok halang2 tu as penyedap hati..
kalo tak buat2 tak bg pi satg yang dtg mkn tu mesti kate..
'dahla jemput mkn,kena basuh sndri lak tu'

mungkin...........

~cik manis~ berkata...

joe ngumpat blogger mane tuuuu? bukan sy kan *risau

da[Y]un berkata...

yang datang umah terbuka tu pandai2 la bajet amik makanan. mentang2 nampak sedap semua amik penuh pinggan. last2 banyak gak berlebih di pinggan. sabahan selalu bilang " jgn tamahak"

mama zharfan berkata...

raya thn dpn balik msia ke tak joe?

Farihah Ahmad berkata...

pegi open house kalo nk meng-usha bole tak? agak2 tuan rumah sedar tak?

wannurfazrini berkata...

mintak duit raya sesuka hati pun xleh gak . HAHAHAH

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ berkata...

salam..hhehehe

cm meriah jerk kan..tuhla skarang nih kes balas dendam lepas puase kan..tuh yang pergi makan kt open house tak kire waktu..hheheheh...

Nur Areefah berkata...

kalau rumah terbuka selalu tak dapat duit raya, kalau datang masa bukan rumah terbuka baru dapat =.="

-Nur Areefah

sufiyyah zulkifli berkata...

polisterina x mesra alam.;p

er... jalan 'jam' gile2...
tp kenape tak de org jemput utk breakfast??? :D

dan sebenarnya... nak gi ziarah rumah xperlu tunggu jemputan kan?
nak pergi, helo aje lah~ boleh ke?

he.

umairzulkefli berkata...

salam...sorry rasanya nk tanya luar topik...
cmne nk buat facebook share tu biar ada kt bawah likewithin punya widget?
saya letak bawah tu, tapi dia tak keluar dalam main layout, tapi bawah komen2 bila buka post. Can u help me?

Hizami Rahim berkata...

haha.
tahu takpe.
paling selalu terjadi nak basuh pinggan tu.
;)

joegrimjow berkata...

@devoted lily♥

erk, ye ek?
tapi ada je tuan rumah xbagi basuh pinggan xmo masuk dapo yg koto
hehe
conth sendiri

joegrimjow berkata...

@~cik manis~

haha, bukan2

joegrimjow berkata...

@mama zharfan

of koz balik
huhu

joegrimjow berkata...

@Farihah Ahmad

nak usha sape?

joegrimjow berkata...

@sufiyyah zulkifli

tuan rumah xmandi lg kot masa bekfes
huhu

joegrimjow berkata...

@umairzulkefli

ritu pun mintak kawan buatkan, kena cari link yg die suruh ajar, xingat dah link mane ni

gadisBunga berkata...

aiseymen tak tau...ade batch open house lain tak? ngeee...

joegrimjow berkata...

@gadisBunga
taun depna la kot next batch
huhu

umairzulkefli berkata...

@joegrimjow

jadi boleh tak tolong saya ye?

mr.syazwan berkata...

yg bab basuh pingan tu mmg selalu den wat

haha

ala2 tunjuk rajin katanya walaupun...

;p

biussaraf berkata...

aku sokong sangat2 part dtg raye tym maghrib..

hahahampeh...

da siap pakai tuala nak mandi..
famili laen2 bertebaran nak mandi, rehat, kemas2 solat etcetc...

sekali datang 2 3 kereta nk dtg beraya..

-___-''

noor afzan berkata...

selamat beraya joe.
tang yang first tu paling betul!

Peri PiA berkata...

just can't help myself terus pegi sinki

keje umah favorite haha

Patel berkata...

@ Anonymous anok pok su me hehehe

arifnajmi berkata...

Hek Elehhh... Ader jgk org camnie

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW