Share

Komik : Selamat Hari Malaysia!

Ini subjek pengajian sejarah. jom belajar sejarah!


*typo - Sarawak





















Kita tak boleh panggil tok janggut, mat kilau, dato bahaman, atau pejuang kemerdekaan dulu untuk mempertahankan negara
Kita juga tidak boleh nak bergantung perdana menteri, menteri pertahanan, menteri belia dan sukan atau mana-mana menteri lain untuk mengekalkan keamanan negara

Hanya kita yang boleh menjaga Malaysia
Kerana Malaysia
Adalah hak milik kita


Selamat ulang tahun Malaysia!

joegrimjow love u!!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

50 ulasan:

Nabiel berkata...

sungguh kreatif la ang nie!hahaha~
nice2~=)

joegrimjow berkata...

@Nabiel

hoho
thx u thx u

Amir Izzat berkata...

wah! best lak.. kalau tiada pengacau..mesti awal lagi bergadung.. aduhai..

alhamdulillah..kita hidup aman damai..

joegrimjow berkata...

@Amir Izzat

aman damai tu satu nikmat yg kena kita prtahankan

zool berkata...

bagus2.. kena ingat hari malaysia juga.. bukan hari kemerdekaan saja.. terima kasih cikgu sejarah.

joegrimjow berkata...

@zool
erkk, tetiba jadi cg sejarah
lol

Adam berkata...

cerita ringkas dan padat.

apa-apa ramai ang tak tahu sejarah penubuhan malaysia. dorang ingat masa merdeka kita dah negara Malaysia dulu yang merdeka Tanah Melayu. bukan Malaysia.

Aizat Shafiq berkata...

joe dah bagi komik ni untuk buku sejarah akan datang tak?...
nanti aku recommend...
hehehe

joegrimjow berkata...

@Adam
haah
dlu ku ingat hari ni hari 1malaysia
tapi bukan, hari malaysia rupanya

joegrimjow berkata...

@Aizat Shafiq

tengah nak syorkan r ni. hehe

izman berkata...

kreatif kamu joe, menarik.

serawak atau sarawak?

Ct SoLeHa berkata...

menarik~~ slmt hari malaysia

yebbit + . + berkata...

kalo cg sejarah dlu ajar cam ne kn xngantokk. heee

selamat hr malaysia!

Aizat Si Lipan berkata...

aku suka komik ko..nak beli kat mane ek?..haha..so nice dude!

zinnera c berkata...

"Hanya kita yang boleh menjaga Malaysia
Kerana Malaysia
Adalah hak milik kita"

itu paling precious!!

Tanpa Nama berkata...

hahaha..
chumel sgt2!

balqis berkata...

sArawak?

ZACK ENTRY berkata...

boleh terbit buku sejarah ni..=)

slay berkata...

hehe baru tau kenapa arini cuti.

lebih cun kalau letak tajuk, "Rahsia Cuti 1Malaysia". :P

nice comic bro! keep it up! :)

noor afzan berkata...

tu la..
sebenarnya bukan senang nak bentuk msia seperti sekarang kan.
kita perlu sedar itu!

Abyss berkata...

merah nyala komik ni. Semangat berkobar2.

joegrimjow berkata...

@izman

typo banyak error ni
kena ubah. huhu

joegrimjow berkata...

@yebbit .

kena suggest jat dieorg ni
huhu

joegrimjow berkata...

@Aizat Si Lipan

haha, xdijual lagi

joegrimjow berkata...

@balqis

typo2

joegrimjow berkata...

@Abyss

sebenarnya tu warna crimson
hoho

Hizami Rahim berkata...

hehe.
pendekatan yg sgt bagus.
bagi sesiapa yg x tahu sejarah penubuhan malaysia.
good job!
:D

izul berkata...

Love the cartoon. :)

biussaraf berkata...

kalo sejarah kat sekolah blaja camni..
ade katun2...
mesti tak ngantuk
kankankan..

daydeck86 berkata...

salam bro
dah terima kad & ole ole dari bali
terima kasih daun keladi ada bagi lagi
ehehehehhehehe



http://www.daydeck86.com/2010/09/ole-ole-syawal-dari-joegrimjow.html

*cimOt* berkata...

nape dolu xkuar buku teks sejarah lagu ni??konpom aq skor abes!!hahaha..kalo bley,aq lukis blk sejibik mcm tu dlm kertas exam..hahaha

naz berkata...

ok ini lebih nice dari saya punya haha

kechixx berkata...

mantap:)
saya suka!:)

Eyriqazz berkata...

kreatif la bro..berbakat besar..

P/s :Congratz bro,bro salah seorang pemenang contest duit raya give away..uishh..dah semakin byk gto pointz bro....

http://www.eyriqazz.com/2010/09/pemenang-contest-duit-raya-give-away.html

HEMY berkata...

singapura kacang lupakan kulit..join sbb nk merdeka..lepas tu sebarkan isu perkauman yg membahayakan malaysia

Pencacai Alim berkata...

skang ni msia ngn indon..tapi byk pulak citer hantu indon..org kita pon pelik jugak

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

nice n3 and info

joegrimjow berkata...

@biussaraf

haha, tapi typo banyak salh ni
ish3

joegrimjow berkata...

@daydeck86

yupp
basib baik sampai
=)

joegrimjow berkata...

@*cimOt*

klu cg bagi lukis r, kena lukis baru xngantuk
huhu

joegrimjow berkata...

@HEMY

wottss
xpelah
dah kisah lama

gadisBunga berkata...

belajar sejarah balik...good job joe!

anyway, igt kita ada bergabung dgn tanah jawa sekali.

sebab lihat komik di atas. BERJAWA! :D

izwan berkata...

tp skrg dah ramai dah yg lupa sejarah dan BUTA sejarah..
--------------------------------
semasa pertama kali menjejakkan kaki ke semenanjung(saya sabahan) :

rakan semenanjung : hii.. sape name?? asal mane??

saya : nama saya wan.. asal dari sabah..

rakan semenanjung : oo.. mcm mane ko blh dpt scholars ni?? ko gune result ape ekk?? tak pernah tau pun Malaysia bg scholars kat rakyat negare laen..

saya : haaahhh??? (TERKEJUT) SPM dpt berapa??

rakan semenanjung : 10A's!

saya : tau tak sabah tu negeri under Malaysia??

rakan semenanjung : eh, ye ke?? sabah n sarawak tu bukan under indonesia ke??

saya : (rasa macam nak sepak saja budak ni.. SPM dpt 10A's tapi bodoh). tak lah, takkan tak belajar sejarah.. sabah dan sarawak dah berada under Malaysia sejak 16 sept 1963!

-------------------------------
menyedihkan terutama kami rakyat sabah dan sarawak.. bukan saya sorg saja yg terkena dgn soalan ni, majority of my friends yg ke semenanjung semua mengalami keadaan yang sama.

i guess, there is something wrong somewhere right??

ps: hanya berkongsi pengalaman, tidak berniat untuk menghancurkan kedamaian negara kita.. this is the reality that all people should know after all..

gadisBunga berkata...

@izwan

sape budak 10a yg tanya soalan mcm tu??? kasi lempang 2-3 das!

enuLwanie berkata...

haah la..
bdk 10A's yg tanya soalan cmtu patut ditarik balik scholarship dia.

tapi entri ni nak suh adik2 saya baca.
mesti diorang suka!

Tanpa Nama berkata...

awk ada e-mail? got sumthin to ask.

izwan berkata...

@gadisbunga

haha..tak boleh la nak gtau in details sape budak tu kan, tp mmg mcm nak kene lempang 20-30 das..

tak layak btol dpt A sejarah..

joegrimjow berkata...

@nuri

joegrimjow@gmail.com

=)

Tanpa Nama berkata...

Menarik sekali!

Tanpa Nama berkata...

arigatou gozaimasu! ^^,

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW