Share

joegrimjow dan handphone handponenya

handphone adalah satu medium yang menjadi taraf WAJIB ada bagi setiap orang yang berkemampuan. tak dapat bayangkan hidup tanpa hp jadi macam mana, mungkin lebih teruk dari hidup tanpa blog? mungkin mungkin. sejarah hp ni bermula sejak tahun 1908 lagi, maknanya dah 100 tahun lebih dah hp ni wujud. memang cukup lama! kali ini mahu berkongsi jenis hp yang pernah aku miliki, mengikut turutan




1) handphone pertama yang romantis dikenang



jenis : nokia 6680
tarikh guna : december 2005
tarikh tak guna : february 2007
kenapa tak guna : dicuri jiran depan bilik


masa tu baru habis SPM. sebab di sekolah aku ni jenis skima, jadi memang tak guna hp. rampas hp budak2 banyakla. hehe. jadi, lepas tamat spm, terus beli hp ni di kota bharu. pasaraya billion. harga hp ni 1000 lebih dan hp pertama aku ni memang agak mewah dengan usia aku yang baru berumur 17 tahun masa tu. duit yang dibeli ni adalah hasil duit tabung sejak tingkatan 3 lagi. jadi memang sangat menghargainya


hp ni sebenarnya tahan setahun lebih sahaja. lepas tu dicuri oleh jiran depan rumah masa aku sembahyang jumaat, pelajaran yang dapat, bawak hp anda kemana saja berada, itu aset yang sangat penting!





2) handphone kedua yang baling anjing pun mati



jenis : nokia 3310
tarikh guna : february 2007
tarikh tak guna : february 2008
kenapa tak guna : rosak masuk air


hp yang dibeli second hand dari kawan sematrx, lee zuo long ni ku bayar rm50 je. haha. memang murah. memang janggal guna hp dari yang ada gps, yg ada 3g kepada hp hitam putih ni. sebab tahan agak lama adalah ku dah nekad untuk tidak beli hp mahal lagi. nanti dicuri. tambahan pula permainan snake dalam hp ni begitu best!


sebab terpaksa beli hp baru adalah hp ni rosak masa ku sambung belajar di uitm. aduss, masuk hp ni dalam beg galas, ada air mineral, lepas tu entah macam mana air mineral tu tertanggal, jadi habis basah dan hp ini terus rosak. sedih2....






3) handphone ke 3 yang agak mahal




jenis : sony erickson p990i
tarikh guna : february 2008
tarikh tak guna : november 2008
kenapa tak guna : saje nak beli hp baru


hp ni memiliki funtion yang agak banyak. touch screen lagi. mungkin sebab tu bertahan agak lama dengan hp ni. sampai sekarang masih ada, cuma dah tak guna dah. beli hp ni sebelum fly dan bila sampai ke sini, nampak ada hp baru, angkat hp baru terus. lagipun, semakin lama hp ni semakin lembap. erkk, hp pun tua kan?






4) handphone ke 4 yang touch screen pakai tangan




jenis : samsung tocco
tarikh guna : november 2008
tarikh tak guna : february 2009
kenapa tak guna : bagi hadiah kat kakak


handphone ni ku beli sebab nak pakai line kat uk. 35 pound sebulan dan dapat line yang agak bagus dan harga hp ni, FREE. kat uk memang macam tu, nak pakai line, ada promosi dapat hp percuma. jadi, memang best la nak shopping


balik tahun lepas, akak aku yang duk sibuk heboh dapat dean list, suruh aku bagi sesuatu. haiyak, pk punya pk, bagi jelah handphone ni kat die. so, handphone ni dia yang pakai sekarang. rindu jugak kat tocco ni. banyak kenangan






5) handphone kelima yang terakhir dan terbaik




jenis : iphone 8gig
tarikh guna : february 2009
masih guna sampai sekarang




sebab terpengaruh dengan housemate yang semua pakai iphone, aku buat tindakan nekad untuk beli iphone juga! hoho. lagipun masa tu duit tengah masyuk dengan herbalife, angkut je lah satu. iphone ni memang terbaik! tapi sejak keluar yang versi 3gs ni, rasa nak tukar pulak kepada 3gs. laju katanya. tapi sebab sayang dengan iphone + kumpul duit nak kahwin, tangguh dulu la hajat tu. jadi, iphone ni sampai sekarang masih pakai. besttt ;-)



~~~~~


budak2 jangan bagi handphone


ada dapat satu email yang lucu. erkk, lucu ke lucah? hehe. tengok je la gambar kat bawah ni, kenapa, budak budak yang kecik, jangan bagi dieorang main dengan hp ni!





































jangan flag blog ku ni sudah ;-)


nota kaki : ada 1500 words lagi!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

58 ulasan:

iman berkata...

:D handphone? lol first time mention handphone my English mate dont understand me. Its mobile phone..i still call it handset, but the memory makes me smile..

handphone mmg nostalgic! Start using it since 15, ayah bought the same as Taqwa, and almost all my handphone were stolen and I cant even remember how many of them I own sbb like since college was changing it every 6months...

joegrimjow berkata...

haah, mobilephone
hoho

LORD ZARA 札拉 berkata...

Joe!!
aku paling geram orang letak gambar iPhone!!

argh!!
geram2~
sebab tak mampu (baca : nak kumpul duit beli kereta) aku pakai Xpressmusic 5800~ feeling2 iPhone~

hahaha~

Nur Su'aidah berkata...

joe! kn dah kate aritu aritu mahu iphoneee. haha. saje je hang letak btau pki iphone.

takpe sabar. hahaha :)
nt aku akn dapat kan.

p/s: cmane kamu buat yg share fb kt bwh entry tu? boleh like tu

joegrimjow berkata...

hee
iphone terbaik
;)

like tu ada tutorial yg ajar

Muaz Nabil berkata...

aduh..apa kena last pic tu joe...haha

Nur Su'aidah berkata...

joe! dah jumpe :) tq

joegrimjow berkata...

gambar dari email
kekeke

Ismail Noh berkata...

dulu pun kaki henpon jugak. sekarang dah malas nak pikir sebab duit pun nak buat untuk kawin kiki..

http://akuismailnoh.blogspot.com/2010/04/bagaimana-aku-mengenali-dunia-telefon.html

sI tEDI berkata...

joe,
telefon pertama kau tu canggih lah nampaknya.

aku pakai yg 1 sony ericsson T10.. ha ha h a

nokia 3310 tu yg kedua.

tunggulah ada sugar daddy baru pakai yg macam ko pakai skarang.

ekekekekekke

Fina Fento berkata...

currently bertemankan xpress music 5800..

♥ Vee Violet ♥ berkata...

handphone kedua tu vee beli time umur vee 16... :)
duit gaji keje part time cuti sekolah... :)

chenta berkata...

wah!banyaknye hp dh pakai...huhuhu...mewah2 plak tu..jeles ni :P

-И α Ě ɨ Ľ α- berkata...

joe dah kaya.. iphone mst la kat tangan hahah!
kite ni syik nak beli hp baru,
tp lm sampai2......

sobsob..

1-nokia 3310
2-motorolla C261
3-sony E s312

macam x bes kan? tp bersyukur jek ;)

.::WaNiE::. berkata...

mewahh!! huhuhu hp aku kalau yg atas seribu tu sume org kasik. xmampu derrr


Eii budak tu xdek keje kee

ahahahaha

eh apa aku ckp ni, mmg la budak2 xdek keje

Jard The Great berkata...

joe.. kalau kamu dah bosan dgn iphone dan beli henfon lagi canggih (ipad?).. ko jual je la iphone lama ko kat aku dgn 80% diskaun harga asal.

Amacam? ok tak idea aku?

MuNsYi SaMa berkata...

macbook dah beli..iphone dah ade..mmg sek2 apple la ni..huhu

LIEZ. berkata...

hp pertama anda sama dgn hp ke 3 saya!
hehehe..

tp hp yg last 2 mmg terbaek laa bro!!

.alie. berkata...

xnak habis duit beli hp dah...nak hitung hari beli dlsr..
hu3~

SweetyMui2 berkata...

hp 3310 tetap terbaekkk!!!
hehehehe :P

Azrul Hisham berkata...

rindu pulak time pakai handphone nokia 3310 tu....huhu

iphone tak mampu lagi beli...kalau ada rezeki igt nak angkat satu...

sekarang masih setia dengan nokia 5300 Xpressmusic :)

Adziim berkata...

haha~
apa ni joe, gambar kanak2 bogel dipamerkan.
Nanti hbis tergoda pedophile .

mIsH IeRA cIK irAh berkata...

org len 3310 yg first.u ni ubah sejarah.pakai yg mahal dulu! :P anyway..omg..the picture :P

..bellaNabilla.. berkata...

antara senarai hp di atas.... sy pernah pakai 3310 shje.. tu pon pakai mase 2004-2005. :)

aduka berkata...

tu iphone bese ke iphone S?
ade beza ke ha?

AMELIA berkata...

Joe : I pun pakai iPhone.. totally awesome! yeeaay. I terpengaruh sebab autie I pakai. :)

FarhanaDr berkata...

Tak pandai nak pakai touch2 ni.. Hahaha.. QWERTY pad pon ku bengong2 jugak.. Ahaks.. ;p

Tapi kan.. Mmg budak2 tak patut dibelikan handphone.. Dah abes skola ptut bagi.. Kanak2 belum sunat apetah lagi kan.. Haha..

rhapsody LiN berkata...

ahaha... trkejut tgk budak tu.extreme! haha


x reti nk pkai iphone.. last2 bg je iphone lin kat kakak n setia kat n73 tu jgk. :p

farhana berkata...

tape gambar yg terakhir tu da biase da tengok kt hospital
haha

Sesayang_Andox berkata...

wah, gambar budak tu berjaya mengaburi mata daripada semua senarai hanfon tu.
Pssy, orang kata kalau tengok gambar tak sepatutnya, ilmu hilang.
tettt.. ^^"

Q berkata...

joe, memang awal2 dah pakai hp canggih. hebat lah. haha.

dulu2 org pakai hp canggih teringin gak. skrg biasa2 je. sebab mahal. tak mampu. byk function menarik pon last2 guna function sama je. call & msge. hehe.

tp tgk joe kdg2 update blog guna iphone rasa teringin juga. :p

Ann berkata...

aku baru pakai 2 hp...aku bkn jenis org giler gadget...tggu rosak, br la pi beli..

joegrimjow berkata...

hoo
ramai jugak yg pakai 3310 ni
memang nostalgia kan?
huhu

iphone tu xde S
mmd beza ada s dengan s ni
laju!
;)

enyheartsdiamond berkata...

oh my god! i tgok gambar budak tu ja!

+akufobia+ berkata...

flagflagflag.haha.

sophie berkata...

Sophie start guna ncet umo 16.. Comel je ncet tu last2 rosak.. Emm,kena banned budak2 dr guna ncet! Hehehe

milimilo berkata...

tsssk,bb pn xmampu nk pakai,iphone apetah lagi T_T.hp mmg bnde plg wajib ah zmn skrg.tp belom cukup boleh utk ubah bad habit aku yg xsuke pkai hp =P

Shafie berkata...

haha.adeh.flag2 :p

alahai jiran dpn rumah curi?
tau dia curi tp xpt watpe?

aaaa..ni sudah menjeles kn diriku ini sebagai peminat Apple.
iphone....waaa..
teringin nk satu tp tak mampu.
sane murah tak..bleh angkat kn satu :D
iphone mmg best.touch skrin yg paling responsive..(kata2 peminat apple cm sy..haha)

Nur -al- Ain berkata...

iphone memang terbaikkk ;p

tapi leceh jgk pki fon ni, nak tinggalkan mane2 rase takut kene kebas je. huuu~

joe punye fon no 1 dan 2 tebalik la.
rasenye rate rate pki 3310 dulu br pki yang advance..

hiii~

(^ . ^) berkata...

hahahahaha kelako..bnyknya phone dia..blehla wat contest pas ni adiah h/phone pulak kekekeke

/Dayah//Nurul/ berkata...

las pic ayyo terok. flag
advancela hp terupdet, mcm nk beli hp baru lahh

uNIqIKA berkata...

henpon kegemaran ramai sepanjang zaman ialah henpon no2. huhu..
xsuka gmbar last. rosak mata i....

serol berkata...

3310 the best..simple jek. mmg guna utk call dan sms.. dulu2 la..skrg dh tak jumpa dah

joegrimjow berkata...

ade lagi ke ek yg jual 33 skupang ni?
huhu

Tanpa Nama berkata...

iphone tu.. hahaha.. jeles kejap.. xD

*tak sakit ke tut2 budak tu kena kepit dgn fon tu? ^^

kak ina mail berkata...

budak besar tu memanglah tak tahu pakai pun dik joe.itu .first model yang ko pakai tu, kira okey.akak start pakai tahun 1995 lagi motorola gedabak.

ManGkOk cHentA ♂ berkata...

hahaha..yg paling last tu paling best...

HEMY berkata...

pergh..iphone ada..imac ada..dasattt..meh la jupe aku time kat msia..cm nk jadi herbalife la..hehehe

etomyam berkata...

hahaha...tu kena sunat terus tu

safiyyahosman berkata...

waa..mcm pomot hf ja..
hihiih

tp pic kanak kanak itu lawak..
hihihhiihh

joegrimjow berkata...

erkk
isu terkepit ni
kene tanye budak tu la kot
huhu

Tanpa Nama berkata...

mcm xsesuai ltk gmbr tu.. sekian~

Frodo Baggins berkata...

hahahaha ... pic last tu xleh blah!

hp baling anjing pown mati tu mmg terbaik. kah3.

DaHLia berkata...

oit...censored tuu..ternoda daku..


erm ganasnya HP dia..sis nyer HP xpernah lebih RM1k ...

bila laa dpt pakai Iphone gak ni..eiskkk

joegrimjow berkata...

erk, xsesuai ke?
rasa ok kot...

muhammadthoriq berkata...

lol,gamba tu x leh blah.

Norfa arisha berkata...

3310 smpai sekarag pakai lagi..huhu..

SyimaSyaz berkata...

hp 1st nokia 3310 ayah beli sempena b'day dan dpt offer sambung uitm...=")

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW