Share

Susahnya jadi org france

Guna application bloggerpresslite kat iphone ;-)

Skarg kat class, dalam church. Rutin hari rabu macam ni la. Belajar katakan. Ni tengah rehat, so boleh la berblog ;-)

Tengok gambar bawah ni (siap boleh post gambat lg!!)



Pompuan tu guna kamus dalam lecture. Mungkin tak paham dngan lecturer yg bg lecture. Nasib baik la ku paham, xyah la bawak kamus. Untung jd rakyat malaysia


Kebanyakan org france tak fasih dlm english. Bukan france saje, germany, spain n lain-lain mostly banggakan bahasa masing-masing


Untung?


Kita paham dalam bi lebih dari dieorg sbb mmg kat skolah diajar dari tadika lg dlm english. WalUpun bukan keseluruhan, tapi still lg belajar kan?


Pelik?

Walaupun dieorg tak fasih sangt dlm bi, negata dieorg still maju. Tu xtengok lg jepun lg tu. Haaa, camne ya


Classmate jepun


Die pun tak fasih sangt, dia cakap blajar bi hanya untuk tambah ilmu dalam diri. Bukannya untuk maju ke apa. Walaupun pendirian macam tu, negara dieorg still maju!


So???

Tak payah la duk cari alasan tak blajar bi pun xpe, blaja bahasa sendiri lg ok. Sbb benda tu untuk diri sendiri


Nota kaki : penat la type dngn phone ;-) free je blogging cara ni

- using BlogPress from my iPhone

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

32 ulasan:

purple_butterfly berkata...

aku bngga jdi rakyat malaysia...

sharamli berkata...

penat sgt ke?

Koyuki berkata...

eh..kepala mamat saleh mana kat dpn yg sebelah kanan tu?
kim salam lah..

kahkahkah..

sharamli berkata...

penat sgt ke?

*~ aRaBeLLa ~* berkata...

uiihhh jelezznye student lagik da pakai iphone..hukhuk

azuan berkata...

bahasa jiwa bangsa hehe

ZARA 札拉 berkata...

wah~
bestnya Joe~

err..betul2, bahasa bukan segalanya kan?

=)

hasni berkata...

canggih ya

nursarah87 berkata...

sepupu aku umo 8 n 9 thn mix jepun&melayu..

dah 5thn duk jepun, diorg faham bahasa melayu, tp tak pandai nak cakap..

isk.

chipsmore berkata...

i am proud to be malaysian..
eh! asal cakap english gak?? haha..


type dgn fon??

taz berkata...

besarnye bilik lecture..

Hafiz Hamid berkata...

advance betul cara kamu berblogging ye?

Tanpa Nama berkata...

erm..rakyat perancis, jepun, korea memang tak fasih ckp english. diaorg lebih tekankan bahasa kebangsaan diaorg

Just_najmiE berkata...

woahh, blogging guna iPhone?.. sgt cool! (^^,)

tak salah belajar bahasa lain kan.. dh blajar BI, leh belajar Mandarin plak, pastu Jepun, pastu Korean.. hehehe..

sI tEDI berkata...

sakit jari kan? la la la la

Kentut berkata...

Kadang2 kita lagi orang putih dari orang putih. Camner nak bangga dengan bahasa sendiri. hmmmm...

TiNiE berkata...

syabas..syabas...
jom tag team geng iPhone...heh

nur-al-AIN berkata...

joe, brg2 tu dh dpt semalam.. nape post skali dgn F1.. ain xde duit ni.. hihi.. kalau joe blanje ok je.. huuu x)

ummuhaq berkata...

eeemmm btl x yah bljr bi pon blh maju n tampil hebat. pcuk pangkalnye inisiatf dr nak maju @ tak... smg najah!

Hayatito berkata...

bahasa pn ilmu.
takde salahnya belajar.
ilmu tu milik Allah.

teddyblueberrygurl berkata...

masalah bukan pada bahasa sebenarnya,
tp pada sikap,
2 yang x maju

Ivy Metaga berkata...

hehehe...proud to be malaysian

sekian, makaseh hihi

ezzati berkata...

x sbr lak nk dpt Iphone...bestnya blaja...tinginnn

nurinkhairi berkata...

negara eropah? UK and ireland negara eropah tau! :)

denmark, sweden, norway.. and even other scandinavian countries kebanyakan penduduknya fasih berbahasa inggeris..

cuma yang sukar berbahasa inggeris mungkin france dan spain, kerana diorang ni x suka menerima bahasa inggeris.

2 pennies' worth.

shalvinder edday berkata...

huh? korg lecture dlm church ke?
tinggi nyer tmpat duduk.. ^^

Anis berkata...

moral nya ,
sayangi lah bahasa anda sendiri .

owh ye , anis dah tkr blog.
:D

Syima Syaz berkata...

joe....
saya rasa cam regret sgt nape nak mansuhkan BI dlm math.saya kan ada kawan dari jepun, menangis dia masa mula2 dtg negara org sbb sepatah haram tak paham english n malay.so dia belajar skit2,dlm sethun dah fluent both language.
dia pun ckp, susah jugak tak pandai english sbb kalau pun diorang maju,tapi masih tak blh nak communicate..mcm takde makna...
belajar english bkn maknenye kita nak hilangkan bahasa melayu..

lotikus disarimankan berkata...

bonjour
hehehehhe

CAHAYA berkata...

Susah gak eh. Macam mana diorang belajar kalau tak faham?

farah berkata...

iya, betul tu.

saya bersetuju.

even cousin saya yang dok kat france pon tak berapa mahir dalam berbahasa inggeris.

+akufobia+ berkata...

mereka tetap semangat untuk bernegara maju.kita ye ke?

BabyJane[The Juliet] berkata...

ni yg bngga jadi org malaysia ni
:)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW