Share

lepas sahur semalam....

yang atas tu adalah afiq ismail ok, bawah tu papa joe die



lepas sahur macam biasa, aku naik atas untuk baring-baring. aku lihat anak sdare aku sorang tu tengah nyenyak tidur. ooh, namanya afiq ismail. ku dah banyak ceritakan pasal dia kat entry2 lepas. dia adalah anak sdareku yang satu-satunya tinggal bersama kami di kampung.


nyenyak betul dia tidur. bangun sahur pun tidak budak ni. ishhh. sebab sayang(padahal umur baru stahun stengah) aku tak jadi marahkan dia. terus ke tepi dan peluk dia dengan sekasih sayang yang mungkin. oohh, bahagianya ada anak, boleh peluk-peluk body kecil ini. terasa diri ini besar pulak peluk budak-budak.


tak lama lepas tu, bertambah syok plak. terus aku rapatkan sikit. dia pun merengek. aku lus kan sikit pelukan. dia masih lagi merengek. hurmmm. merengek je tapi mata tertutup. nak kena budak ni. tapi hatiku jadi sayu tat kala mulutnya menyebut...


"mama, mama,"


hati pak sdare mana tak sayu melihat anak sdare merengek memanggil mamanya. ooh, kalau lah aku jadi perempuan, akan ku bagi baginya pepek. tapi apakan daya, pepek ku tiada. terpaksalah ku mendengar rintihan dia. mata tertutup, tapi mama mama menyebut. dimana kakakku?


bukan dimana joe jambul ya


kakakku seorang doktor. semalam dia on call. maksud on call adalah pergi hospital pukul 8 stengah pagi hari isnin, balik dari hospital pukul 5 petang hari rabu. 33 JAM. anak mana tak rindukan pepek maknya. 33 jam waktu yang lama ohh. patut la afiq begitu sedih rindukan makknya. sabar lah ye sayang.


kerja sebagai doktor begitulah. dulu ku mahu sangat-sangat jadi doktor. kononya nak masuk uia sambung medic, dengan keputusan bio trial ku 92 (ooh, ingat lagi kenangan silam) lagi la semangat ku nak buat medic. tapi setelah spm betul hanya b3, terus terpadam lelap cita-cita mahu jadi doktor terkubu dek b3.


mana layak ooit!


tapi ku terima ia satu suratan. alhamdulillah, sekarang aku bahagia digelar doktor kesihatan walaupun ambil kos engineering. ok la kan? doktor jugak. bangga akan diri sendiri ;-)


berbalik kepada mama afiq.


tak salahkan mama dia jugak, biasalah, nak cari duit, nak tak nak kena korbankan jugak masa untuk cari nafkah. papa dia pulak kerja kat kl, setiap 2 kali hujung minggu, baru balik. memang kurang kasih sayang la anak sdare ku tu.


tu baru kisah afiq, aku tahu banyak lagi kisah yang sedih diluar sana. bergelut sana sini untuk cari wang. pergi kerja awal pagi, balik pulak lewat, tak campo jam lagi, outstation sana sini lagi. ishhh, memang itu yang aku akan lalui selepas ini. tak sanggup rasanya hati ni. nak tak nak, kena jugak kan?


kenapa story macam ni?


hanya mahu berkongsi dengan pembaca sekalian, hidup ni memang perlukan wang. apa-apa pun perlukan wang. kata seorang penceramah syarikatku yang hebat, money is not everything, but something. betul la tu, duit tu penting. tapi sedarlah, ada benda yang lagi penting dari wang. banyak dan pembaca sekalian boleh tahu apa benda itu


something that money cant buy


kasih sayang. anak, mungkin ku tak sesuai cakap sebab ku tiada lagi anak. ibu bapa, ini boleh sebab ku masih ada ibu. kasih sayang ibu takde nilai wang ringgitnya. jangan lah letak duit sebagai keutamaan sampaikan segalanya kita lupakan. ambil masa untuk kita luahkan kasih sayang dengan insan tersayang.


masa untuk bersama dengan orang tersayang ini memang tak bernilai. mungkin kita punya 24 jam. 12 jam cari duit, 11 jam lagi aktiviti lain, dan hanya ada 1 jam untuk berkasih sayang. gunalah masa itu dengan seproduktifnya yang mungkin. hanya kita yang boleh buatkannya kan?


hurmmmm


ok, sampai situ sahaja. jangan ingat ku nak promote pasal bisnes ku sudah la. nanti tak dapat apa ku sampaikan. memang ku akan buat entry khas promote bisnesku ni. ooh, aku akan dapat rm2500 hujung bulan ni (alamak, terpromote sudah). hehe. yang muda-muda ni, jangan malas-malas cari wang. nanti zaman tua nanti kita boleh mengecapi duit dengan bahagia ;-)



nota kaki : aku type cerita ni semalam, so ni kisah sahur semalam. kalau on call sehari boleh la rm 150. sebulan kena 5-7 kali. nak sedapkan hati, fikirkan duit yang dapat tu enjoy dengan anak. boleh?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

48 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

So student apa lagi. Belajar rajin2...tambah doktor di Malaysia. Kalau boleh biar doktor kerja style shift, dua-3 shift. Pagi doktor A. Tengah hari doktor B, malam doktor C.
Baru ada masa nak bermanja2 dengan anak2.
Tapi kes on call lain cerita la kalau ada kecemasan n perlukan kepakaran doktor tu.


Dapat dah bonus dari bisnes ye? Hoho~
Bertambah kaya la ni.
Tahniah!!

Precious berkata...

Waiii ... maju bisnes ni nampaknya! Orait! Tapi malaslah nak kempen2 org suh beli itu ini ... Tak reti!

joegrimjow berkata...

@2816448408626698853.0
xreti bley blajo
hehe

joegrimjow berkata...

@5053969374242197241.0
blajo penat2 tp gaji skit
krejaan kena naikkan gaji doktor la kot
baru la smngat nak keje kat tmpat sendiri

Mr PenyuBiru berkata...

hehe.. cam s jibeng...

G-HaD's berkata...

salamz Joe..
kes anak sdare awk sme mcm abg n akk i.par sy,keje sbg Doc mmg nampk canggih n bgaye,tp indvdu dlm klompok tu akan nmpk kesanny,anak2 kurng kasih syg...klu stakat Doc kat hosp krajaan ok lg,tp mcm my sis,lps kat hosp,buat loken pu;al ( btul ke tu ejaan ny? ) lg le parah...ksian...money mmg bkn everthnin..tp ia mmg smthn...sian tgk anak2 zaman skrg...mmg sgt kurang kash syg...huuuu

Hazzy Ishak berkata...

jd engineer pun okay ape...

Jard The Great berkata...

aku dah tua.. jd takpe kan kalo malas2 nk cari wang kan? kan?

eazy berkata...

cumil budak tu.nama pown sedap.
AFIQ ISMAIL =)

*joe lame tak jenguk blog eazy?knape?

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ berkata...

afiq yg sangat comel...

papa joe comey lite2 jer

hahhahhahha

salam berpuasa JOE....

miEz haNeM berkata...

salam bro:)
BUDAK COMEL LOTE KAT ATAS TU SAPA??
cute laa:)
nak cubit2 pipI dia:0

miEz haNeM berkata...

bro:)
KIM SALAM KAT bUDAK KECIK TU Eh?? CuTe LAA:)

Tanpa Nama berkata...

bgus2..
muda2 kumpul harta dulu...
huhu~

Tanpa Nama berkata...

itu pengorbanan ibu nak lihat anak dia hidup senang dan pengorbanan salah seorang penduduk malaysia terhadap bangsa2nya..jasa kakak ko sentiasa di ingati!

{lumut} berkata...

duit raye??

atiQah adNan berkata...

laaa.. rindukan mama..
hahahh baru tau betape pentingnye seorang perempuan..? kesian afiq ditinggalkan.. takpelaa demi tugas..

Koyuki berkata...

itu la die...kite pk nanti da kawen bleh x klu tanak keje...

husband yg kena tanggung sume...sigh (*_*!)

kite nk duk rmh jer jaga anak n husband...huhu

ZARA 札拉 berkata...

boleh bahagia ke camtu?
aku selalu fikir, hidup sederhana lebih baik kalau kaya tapi kurang kasih sayang~

sharamli berkata...

c0mel...
afiq...bkn papa j0e

Tanpa Nama berkata...

syg mak kita...money and love are differ...love shud come first, ade duit takde kasih syg pun no point kan brader? hehe

joegrimjow berkata...

@8524110982180645051.0
masa ni la pak sdare kena mainkan peranan
hehe

joegrimjow berkata...

@8340042826993347647.0
ni sah tak baca ni
hehe

joegrimjow berkata...

@6579949763537293133.0
nak buat calon ley?

cik seLamaH KunDang berkata...

tanggungjwb keluarga dan kerja memng sukar nk penuhi kedua2nya..sigh

||| PöJìé PööH ||| berkata...

wahhh ble nk talk bisnes tuh ngan Pojie???
never tau!!

hysMan.. berkata...

jd engineer je laa..tak ler slalu berdepan H1N1..Hehee

HEMY berkata...

weh...nk tanya skit joe..apa mksud pepek entri ko ni belah sana apa??aku kejut plak baca...tmpt aku pepek ni mksudnya alat sulit wanita..hhuhuhu

adakah kat sana maksudnya kopek??huuuu

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• berkata...

ade penggunaan perkataan yang mungkin boleh di salah ertikan..bahaya..bahaya...

Koyuki berkata...

alalala..bleh dipertimbangkan ;p

tp ko ni byk duit sangat..nanti kawen sampai 2 3...

kite aim yg takde duit...

hihi~

joegrimjow berkata...

@7827199620552773906.0
entah
bahasa budak
tp mmg kopek la

joegrimjow berkata...

@6844778805911029797.0
mek ni ore klate ko?

shinawawa eyenie berkata...

alaa cianya anak buah dia yg comel itu..mungkin da hkmah disebaliknya...
skrg ni wak gnti tmpat mama n daddy dia...wak kan pnyayang..pnyayng dng bdk2..

nur-al-AIN berkata...

comel kn bdk2. best je peluk, layan diorg ni.. xphm nape ade yg tgamak dere bdk2 ni.. *sfhr tul.
doctor mmg sian la.. mmg family kene phm la t/jwb diorg yg bsr tu kn... kerane itu, daku ingin menjadi suri rumah agar anakku tidak ketandusan pepek..hehehehehehehe!!!!!

Boo™ berkata...

yeah!carik duit bebyk!huhu~

i'm_siCK_n_tiReD berkata...

dalam hidup nie salah seorang mesti berkorban demi orang lain

:)

nur-al-AIN berkata...

buat ape g sban? crk makwe selatan ke? hihi..

shakinah berkata...

pepek????

joegrimjow berkata...

@8121713855962589755.0
nak jumpe kamo laa
hehe

echah_syed berkata...

perkataan baru >> pepek..?? 1st time dengar bro :D

anak buah combi gi interview nak study medic .bila ditanya ngape nak jadi doktor?? dia jawap nak jadi mcm datuk dr jamilah NGO keamanan.

pastu pegawai yg interview tu cakap..1st time dia degar jawapan mcm gini.sebab selalu mesti nak buka kelinik sendiri( nak kaya)

alhamdulilah skrg dia kat England bakal doktor pengganti datuk dr jamilah..hiks :)

combi rasa amanah seorg doktor tak terpikul dibahu kalau sekadar nak glamor jer kan.bermain dgn nyawa manusia setiap hari.semua telah diatur oleh yg esa.syabas & tahniah kpd semua doktor dan bakal doktor.anda sgt dihargai :)

neezareef berkata...

sahur jgn x sahur..amek berkat

Koyuki berkata...

mek klate~

green berkata...

ouh..ade maksud lain rupenye..
ingatkan owner blog ni mencarut..

ish3..

geeds berkata...

i am raised in that kind of family situation.
xpew...t baby afiq kenal erti hdup berdikari tnpa perlu bergantung pd parent.
besides, he got his papa joe right now...
:)

al-Wann berkata...

tkzut ak bce ade pktaan pepek tue..nsib bek ak bukn lemh smgt..he2

vidadarisakura berkata...

aku mau cakap budak tu comel jak.hee

joegrimjow berkata...

@5063198522557472092.0
hope so
;)

mummYaeesh berkata...

weols pun verangan nak yaeesh jd doktor!mudah2an...

wei, nak tanya jap..pepek tu ape?? stahu weols lucah tu.. sbb ada yg panggil kemaluan wanita dgn perkataan tu..adoila!

Monkey D Luffy berkata...

erk pepek?

org sabah maksudnya lain tu

ko maksudkan apa?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW