Share

mukaddimah hancur


sesi luahan perasaan....agak emo....
hurmm...
hurmm...
hurmm...


jun yang memulakan bulannya dengan penuh bergaya. yang tak bergayanya, ialah aku!! entah kenapa bangun tadi, bukak desktop, nak bukak mozilla, tak boleh!


cuba bukak ie
pun tak boleh!!


cuba bukak itune
puun tak boleh


google earth pun tak boleh!!



yang peliknya,
ym
video
microsoft
dan banyak lagi program
bole bukak!!


yang paling tak best, macam mana nak update blog???


waaaaaa. agak tension dengan hari ini. macam banyak masalah yang menimpa. pelikk kenapa ku boleh post entry ni??? paksa housemate tersayang pinjam laptop. dah gian nak online!


lagipun boleh pancing
dia main xbox 360 gune monitorku
adil la kan?
hidup kene pandai berbisnes!


selepas habis exam, memang papa john nak anaiya kami! soalan yang susah. waaaa, lagu satu june yang tak best. susah tidak lah sampai fail, cuma tidak boleh score untuk tinggi!. cuba tanya rakan2 lain yang otai, semua cakap susah!!


apa lagi, terus ke meadowhall (shoping mall) layan perasaan. makan sushi, tengok wayang. hannah montana. jangan gelak, tahu cite tu cite lama, biar laaa!
tau bapa orang yang tengok?
10 orang termasuk ku dan classmateku sorang.
janji, puas!!!


-------
(laptop ni takde keyboard ombak2 yang biasa guna tu)



ruzaili sameon merupakan pelajar tingkatan 5 di SMK Durian Tunggal. dilahirkan dikeluarga yang kaya dengan segala kemudahan sedia ada membuatkan dirinya senang akan status yang dimiliki. walaupun senang, dia merupakan pelajar yang ringan tulang.


dia terpengaruh dengan budaya blog. setiap pagi selepas sembahyang subuh, dia akan buka blog dan baca blog2 yang dirasakannya bagus. ada satu blog tidak la berapa bagus, tapi dia akan sentiasa view blog itu dahulu. link nya sini. kenapa? tidak pasti sebabnya


menjadi silent reader adalah kegemarannya. dia tidak suka mengarang, tapi lebih suka membaca. blognya sudah lama bersawang tanpa diupdate. memang sengaja untuk tidak diupdate, alasan? allahuallam


suatu hari yang indah, pagi ahad. yeee, durian tunggal adalah di kelantan, ahad adalah hari persekolahan. pagi itu dia terpaksa menaiki bas. kereta silica ayahnya rosak, begitu juga BMW emaknya yang juga rosak. terpaksa lah dia menaiki bas!


berjalan menuju ke perhentian bas, dia mula bersiul. lagak seperti anak muda yang kebosanan. sedang berjalan, dibaunya sesuatu tidak menyenangkan. barulah dia perasan yang dia terpijak tahi ayam yang masih lagi cair-cair. bau yang menusuk kalbu


malang sungguh nasibnya


setelah mengelap kasutnya dengan tisu, dia meneruskan lagi. sesampai di perhentian bas, dia menaiki bas dengan riang. lagak oang baru terima gaji! ada satu tempat duduk yang kosong. tepinya ada seorang perempuan yang sungguh comel lagi cantik. bertudung merah, berbaju merah. cukup membuat dia ghairah!


dia cuba untuk duduk di tepi perempuan itu. matanya masih tertumpu kepada perempuan itu, dan punggungnya merebahkan ke atas kerusi. dirasanya basah.... rupa2nya ada air susu yang tumpah. dia terduduk dia atas air susu yang tumpah! perempuan itu hanya senyum. dia balas senyum, senyum paksa


malang sungguh nasibnya


sesampai disekolah, ada perhimpunan. kebiasaannya, sekolah dia akan adakan public speaking selama 5 minit selepas perhimpunan bermula. pelajar yang dipilih adalah rawak. komputer pengetua sekolah yang akan pilih! ruzaili sameon merupakan pelajar pintar english. cukup hebat berspeaking.


sebab tidak cukup masa, dia terpaksa pergi ke perhimpunan tanpa membersihkan seluar di bahagian punggungnya yang basah terkene susu tadi. dia yakin dia takkan kene untuk public speaking hari ini!


"next lucky student will give short public speaking this morning is....ruzaili sameon"


mendengar namanya disebut, dia jadi gelabah. macam si suami yang gelabah melihat isteri yang berjalan dengan lelaki lain. padahal lelaki tu ayah mertua dia jugak! ok, sambung balik, dia terpaksa cover belakang. jelas kelihatan tompokan susu di seluarnya. oleh sebab berhadap dengan murid, sudah pasti tiada pelajar yang melihatnya. kata hatinya.


setelah berdiri di depan mic. dia memulakan public speakingnya. belum sempat keluarkan ayat pertama, cikgu-cikgu gelak beramai-ramai! baru dia perasan, walaupun dia berdiri menghadap pelajar, tapi dia membelakngai guru, sebab itulah semua cikgu bleh nampak. habis satu dewan pecah dengan gelak tawa cikgu yang menggelakkan dia, akibat susu tumpah tadi.


malang sungguh nasibnya


guru kaunseling telah tampil dan membawanya ke tandas untuk cucikan seluarnya. ditanya kenapa boleh ada kesan topokan itu, dia hanya menjawab terduduk diatas kerusi. guru itu senyum, dia membalas balik senyuman..


dipendekkan cerita, banyak lagi kisah malang dia pada hari itu. balik dikejar anjing, sampai rumah, elektrik putus, waktu petang, terlajak tidur sampai kawan marahkan dia janji nak main bola tapi tak pergi dan banyak lagi...hari malang buatnya


selesai solat isya, dia mengenang balik nasibnya. membuka laptopnya dan mula membaca blog-blog yang disukainya.mula2 baca entry ini. dia kagum dan takut... selepas itu terbaca entri ini, part bahagian moral yang paling bawah membuat dia bersemangat. dia mahu tidur awal hari ini!!!


untuk tenteramkan dirinya yang gundah gulana
diambil al-quran
dibacanya
selepas itu dia sembahyang sunat
doa serba sedikit, dia terus menuju katil untuk tidur
harap selepas bangun dapat lupakan semua!


semasa tidur, dia mimpi basah! kali ini pasangannya adalah perempuan berbaju merah didalam bas tadi!


dia bangun
melihat ada tompokan air
dia yakin kene mandi wajib!


ruzaili sameon senyum
walaupun semalam hidupnya tak tenteram
tapi dia terus melupakannya
dek kerana mimpi basah semalam yang bahagia!



nota kaki : next paper 3 hari lagi, malam ni tidur awal. selamat malam semuaaa





Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

53 ulasan:

naqiubex berkata...

Eeeyuhh... bangun.. pas subuh .. blogging..

huhuhu..

momentinlife berkata...

apa kes ko ni joe??
asyik mimpi je akhir2 nih.. huhu

sibbaik baju merah.. klu baju putih?? huhu

arep berkata...

salam.. padli tak ada blog ke?

mucuk shomot berkata...

pagi kamo~ da ok lom komputer kamo itu? da buleh bukak sume tenet? hehe..

mummYaeesh berkata...

giliran uols lak terkena takleh tenet kekdahnye!last week kat sini!sume line cam hanj!

anyway..perlu la link blog sendiri..cis!terkena weols terus serik nak tgk link yg kat bwh tu..

yelah da namanye kehidupan haruslah ada hari malang ada hari lucky!so uols rasa mlm ni uols lucky tak dpt mimpi mcm ruzaili sameon tu??woohoo
nite2!

Beautiful Disaster berkata...

happy ending citer ruzaili sameon tu. haha. best!

Precious berkata...

Joe, engko nih kena slow down sikit fikir makhluk comel lote tuh. Habiskan exam dulu then balik Mesia,l kahwin ...

secretname berkata...

lawak cita ko kali ni jo

babymiLosh berkata...

haishhh. apelah malang naseb ruzaili sameon itu...

~~~~~ omabak~~~~~~~ hehehe ;p

merah itu shekshi :)

ayin jemin a.k.a ain berkata...

sabar..
napa la lptop ko bmasalah tu ye..
mgkin dia nak reht sbb ko selalu jer tekn2 dia kot..lalala

ain berkata...

kdg2 kita juga melalui apa yg ruzaili lalui.

haruan tasek berkata...

wah banyak cerita nie koleksi sebulan nie.....

Tanpa Nama berkata...

wahahhaha~
sabau joe~
ader hikmah di sebalik mee,,
wahaa~

♥ cik intanurulfateha ♥ berkata...

.hehe ape daa

TiNiE berkata...

sabo dik,
inilah dugaan namanya...

Tanpa Nama berkata...

malang sungguh naseb ruzaili sameon itu~

--{♥Mahirah Abd♥}-- berkata...

pehhhhh...
pns....pnssss
heeee
siap mimpi basah tue...
kah kah kah

farhana berkata...

la x bole bukak mozilla.. maybe tenet da dying kot kat sana
saba yer abg joe saba
:)

farah berkata...

jangan emo-emo,

tak baik.

:P

good luck joe!

rhapsody LiN berkata...

wah..tkut nk pkai bj merah lps nie!

lalalal~

aduka berkata...

hahaha.. best pe mimpi basah.. dpt mlupakan smua duka lara.. lalala~~

xuen adyla berkata...

lolx joe
uzaili sameon tu version beta 3.0 kamu ke

xuen adyla berkata...

ada persamaan gitu
huahahaha

p/s aq tau komputer ko rosak coz baca posting seram aku kan

faNna berkata...

bangun.kat sini dah pagi! hahak :D

cian desktop buat hal. hee~

Sizuka berkata...

huishh.
mimpi bhagie yg xthn tuh!
haha.
malang yg best.
ahax

iNsaN BiaSa berkata...

ini bukan COBAAN,ini betul2..!!huhuu..

piNky LuCiA berkata...

stdy elok2.. jawab elok2 jgn asik berangan je.. :)

lea berkata...

aduyai....
huhu

IxoR@ berkata...

Harap2 bila bangun dari tido...hari yg ceria menanti kamu!

Nur Farhana berkata...

Melaka juga ada durian tunggal.. Heehee.. Cian kamu, maknanya dia tdk bg kamu update blog gitu.. Hahaha.. Pape pn, kalo joe x hapdet blog pasti sume kangen.. =p

adawiah.zaini berkata...

takziah joe. hihi

hanisYGbaek berkata...

hi,,
alaa..
it's norm..
mna ad ari yg kta lalui without any prob..
kalo ad..
uhhh..
so so la bhgia..
so..
cheer up..
n hve a nice day~~~

nURmALa mAZLan berkata...

naper ek semua pon x boleh??

fararusdi berkata...

gudluck exam bro..

KhairiL's berkata...

hohoh
mimpi basah mmg best
hehe ????

Renzo berkata...

bad luck giler dia 1 hr

x sangka plak wet dream plak pas smua benda tejadi hahaha

LYA berkata...

owh2, patutla pg td tension hu3

geeds berkata...

sudah tergelincir, jatuh pula, bila jatuh, tergolek pula, dah tergolek ditimpa tangga lagi.
adakah begini???
hahaha~

me t0o!
kalau paper xberapa memuaskan, we go out and shopping!
kelantan kan murah!
teehee~

joegrimjow berkata...

da bangun daaaa

★ Nu♥ℜul ★ berkata...

haylooo bro joe

best r ending cte ruzaili sameon tu

ieNn ZaZa berkata...

mcm2 jd yer...

Jard The Great berkata...

asalkan exam ko mimpi basah ek??? haha...

atty's berkata...

salam joe..mimpi je keje ko..yeah

Dakjaat™ berkata...

selalu mimpi tandanya subur.. hhahahaa! :p itu utk perempuan .. kalau laki .. namanya .. "MAKIN KENJA!" ehikss! :p

ayong berkata...

kecian die..
malang betul ea naseb nya..

hee~

joegrimjow berkata...

xmo xmo

MiSZuE berkata...

haha lawak..
cian die..meh mkn eskrem

CaPiQa berkata...

see? walaupun banyak yang pahit, tapi bila ditelan pasti ada yang manisnya. huhu..

semuga desktopmu segera sembuh! ^_^

Eazy Izzuddin berkata...

mmg gler berblo skung
huhu
tu x dpt bukak sume x bagi on9 tuh
suwo stdy2
=P
xD
eh? da abes exam?

Monkey D Luffy berkata...

entri ini ditaip selepas mimpi basah

lalalala

tehais berkata...

Ko mimpi pe joe ? :P

penjenayah.merah.jambu. berkata...

mimpi basah?
ape tu? (sy pompuan,mstilah tatao,hehe)

Tanpa Nama berkata...

sabo2..itu dugaan..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW