Share

jodoh orang kelantan


culture shock?



ini untuk borkongsi pendapat beberapa komen di entry sebelum ini. memang betul ada yang rakyat kelantan yang akan culture shock di negeri orang. ku tak mahu bincang soal kenegerian, cuma bab ini elok ku sempitkan ke bab persekolahan.


rata-rata yang mengalami culture shock ni adalah yang dari sekolah agama. ku sendiri sekolah agama. kat kelantan bnyak sekolah agama, tu fakta. tak campur pondok lagi tu! berbalik kepada tadi, bila disekolah di PERINTAH pakai songkok, kopiah, tudung labuh, jaga pergaulan laki perempuan dan macam2 lagi, dan apabila si PEMERINTAH ni dah takde, maka bebas lah si orang itu bagai burung yang berterbangan.


ni lah berlakunya culture shock!


~~~~~


part 2 - jodoh orang kelantan

sebelum pergi jauh, ku mahu cari isteri yang tiada bulu ketiak. ini mood serius!



ramai yang buat anggapan negatif dengan perihal jodoh orang kelantan untuk rakyat kelantan sahaja. memang tak dinafikan dan banyak boleh kita ambil contoh, tapi itu tidak semestinya boleh dijadikan dalil yang kukuh!


abang sulong ku isterinya terengganu
abang ke 2, isterinya kelantan
abang ke 3, isterinya pun kelantan
akak ke 2, suaminya pun kelantan



antara faktor kenapa kahwin sesama negeri (kelantan)


senang balik raya

kalau satu negeri, tak kira negeri mana pun, akan tidak berlaku kesusahan untukl balik kampung ketika raya. contoh paling ku suka adalah abg ke 2 ku. jarak rumah mertua dia dan rumah kami hanya belasan km sahaja. senang. raya pertama boleh balik rumah keluarga dan juga mertua. tapi ini satu sahaja dari puluhan lagi faktor. nak kata utama, entah, boleh fikir sendiri kot.



lawa dan hensem

ni kawanku yang cakap. dia cakap perempuan di negeri kelantan lawa-lawa. haha. marah negeri lain. terutama di pasir mas, memang terkenal dengan lawanya. cg tadika ku dulu orang pasir mas, memang lawa! kalau lelaki, ku tak mau komen, nanti orang cakap angkat bakul plak.



senang pergi kenduri kahwin

ok, yang ni faktor tak kukuh. cuma ada kes macam ni dibuat terlalu hardcore oleh sesetengah orang. orang kampung, biasalah dengan perangai macam tu. kalau ada kenduri kahwin, sebelah perempuan punya majlis, senang bagi keluarga lelaki untuk serbu beremai-ramai. ada sepupu ku kahwin dengan orang sabah, ada la berapa orang je yang datang ke kelantan. tapi still kahwin kan? ape ku merepek ni??? hahaha




masakan sedap


dulu ku belajar di BMI gombak setahun. malam-malam kami akan keluar makan di kedai di luar asrama. memang kebanyakan orang kelantan yang manopoli! bukan tak mahu cuba kedai lain, tapi memang masakan memang sedap! entah la, dah jadi macam kemaruk nak makan kedai masakan kelantan. hoohooo. begitu kuat kenegerianku ini. ini bukan kepada perempuan sahaja, tapi juga lelaki. ku bercakap atas faktor majoriti, bukan keseluruhan. ada je orang kelantan tak reti masak. kan kan kan???



cabaran jodoh dengan orang kelantan



bagi perempuan, kene belajar cakap kelantan
bagi lelaki, pun kene belajar cakap kelantan

muahahaha

nanti susah nak komunikasi dengan mertua. kalau mak mertua cakap,


g amek supik ghongghak atah maghi deh, nok bukuh ko sain jamil


agak2nya boleh faham dengan bahasa ni? tepuk dada, tanya minda. lalala~


penutup

walau apa pun, kalau dah jodoh, tak kan kemana. bagi ku, semua itu bukan penghalang. carilah yang mana sesuai dengan pilihan. dan satu lagi, yang diatas adalah pemerhatianku. semua layak ada pemerhatian masing-masing.

aku bangga jadi rakyat kelantan, tapi ku mahu lebih dengan kelantan
bangga ada orang seperti ku.

aku bangga jadi rakyat malaysia tapi ku mahu lebih dengan malaysia
bangga ada orang seperti ku.

aku bangga jadi orang islam, tapi ku mahu lebih dengan agamaku
bangga ada orang seperti ku.


jadi, kene buat kerja lebih supaya orang bangga dengan kita!




Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

85 ulasan:

cluelessbaby berkata...

sgtlah tidak memahami bhs kelantan... (ni bkn setakat nk kene blajar loghat... kene blajar bhs br ni...)
sbb tue ltk target xnk kawen dgn org kelantan
nanti free2 je kene kutuk

haruan tasek berkata...

kelantan semuanya,,,, sabah taknak ke?

Precious berkata...

Jodoh pertemuan, ajal dan maut di tangan Tuhan ...

sharamli berkata...

supik ap td?gh0kghak?

plastik yg bli kt kdai runcit tu kn...he3

Azah berkata...

betul ke org klantan lawa2?
hm... tak tau nk kata la tu...

--{♥Mahirah Abd♥}-- berkata...

jodoh pertemuan diTanganNya..
heeeee..
ntah2 kite nie diTakdirkan utk Bersama kott..
ha amik ko..
Sorang
K E L A N T A N...
sorang
N E G E R I S E M B I L A N
huk huk huk...
Hebat2...
kelakar klu gado...
contoh..
"mu nie bengong ar.."
"apo kono eakau jang..??"
heeeeeeeee

CaPiQa berkata...

supik ghokghak, supik gelenyar. aduiyai..

nota kuku kaki: semuga mimpi indah lagi malam ini ^_^

tehais berkata...

Semoga jodoh ko pun dgn oghe kelate ;)

joegrimjow berkata...

hee
ngah bincang isu negerii

ije berkata...

tiba2 sakit pale baca soal jodoh. haha.

lupekanje berkata...

acik kawin dgn org kelantan...
tpi nk ghoyak ke mung nih..
orghe jate kelate tk cukup sore klu kawin....betul ka???
siler jawab...siler...
acik ghoyak ke anak acik...mung jange carik orghe kelate buak laki dehh..bia la orghe jate kelate, carik orghe tino kelate gak..
hehhe..orhe kelate jange marhohh.

jodoh kan...siapa lah kita yg hanya blh merancang.

.Cik Nana. berkata...

ore kelate jugok??haha

atty's berkata...

salam joe..
tak kisah ar jodoh mu ngn sape..yg penting mu jumpa kty..dan yg penting isterimu syg mu..k

~cik manis~ berkata...

manis ade drah klantan.
sbb atok dlu org siam pndah klantan.
kire ade la kait2 kan?
hahha


*x ksah la jodo org mne, aslkan bhgia :D

Cik Amy Sensei berkata...

waduuuhh..siap mimpi2 ngan gadis blog pulak tuuu...sapa kah ituu..ehehe..

SuFy berkata...

hehe..wahh!jodoh org dekat la tuh~hek3

*pompuan kelate memang lawa2..ku pon perasan..

*sabahan pon pe kurangnyerrr..wakakaka(nak jugak!)

*sal culture shock tu ku terasa cket..cuz aku pon ex skul agama gak..ngee~tp x sume lar~betul la kata joe..btw tu trpulang kpd individu tu sndiri..yg pnting tetap brpegang pd Quran dan Sunnah..yeah!!

momentinlife berkata...

owh ini ke mimpinye.. huhu
eh! Good Luck exam ko.. esokkan?? heheh

*igt tuhan byk2.. jgn igt aku.. klu igt aku, kompom xlh jwb.. muehehe

farhana berkata...

org pasir mas lawa..
tpi org johor comel2
ngehehe

da 2 org pakcik i kawen ngan org klate..sebb is3 pakcik i pndai masak masakan klate

i suke mskn klate!
perghh sedap, esspecially lada sondol
yeke lada sondol? ker lada sumbat..?
hoho

SASYA WILLIS berkata...

xde bulu ketiak??ni mesti kes penah tgk ppuan ada bulu ktiak.hahaha
**joe skodeng..haha ;))

Ohh...amirul(Klate gak nih)meme hensem.muahahaha ;p

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ berkata...

ha3.......ak sebagai org kel mmg trbahak2 bce n3 kali ni..neway,sume tu de btol gak...rmai kwn lya yg cultural shock......jaoh dr parent bkk tdg..sal jodoh lak.....my parent pn bg alsan yg sma....sebijik sejibun.....xtaw la nk wat cmane t....law la ditkdirkn jdoh lya ngn org lua......mmg masak k..........hehehe

joegrimjow berkata...

jgn lebey2 suda yook
hehe

Afif Zainuddin berkata...

wwoooo...
nak balik time raya 'jam' teruk tu..
bukan senang..
hahaha~
btw, awek Kelantan kat tempat aku study mmg ramai yg cun2 la..
tapi lelaki..
hmmmm~
no komen~
hahaha..
*gelak jahat*

DilOt berkata...

"sebelum pergi jauh, ku mahu cari isteri yang tiada bulu ketiak. ini mood serius!"

hihikhik..letak entri ini di blog kamu,,,=)

bahasa kelantan??hehe..mmg xpaham ..

naDDy berkata...

walaupun aku bukan orang kelantan, tapi berdasarkan survey 4 tahun yang dijalankan, majoriti pempuan memang lawa2 dan comei2 tetapi lelaki, bole la.

stuju dengan cik lupakanje.orang lelaki kelantan memang suka kawin lebih dari satu...berdasarkan survey jugak...

bahasa kelantan..mula2 pelik tapi dah lame2, ok je.leh paham.leh kecek klate skali.walaupun bunyinye agak pelik tapi belasah je.hehe

Boo™ berkata...

Boo dh dua tahun stdy kt kelantan.
at first mmg sgt2 tertkn.
jauh,n yg plg xsuke sbb xphm dialek kelantan.
tp kne belajar lah kan.
dh lme2 neh,suke stdy sane.
Kelantan is not too bad.
BEREH boh!!
huu~

ckp pasl jodoh.
xkesh lah kite kawen ngn org dr ngri mne,
yg plg pntg itu jodoh kite.
so ape2 pon kne trime ape yg dh DIA tetapkan :)

KhairiL's berkata...

mmg pun aku jmpa ramai pompuan klntan comei2

Tanpa Nama berkata...

aku faham je mak mertua aku cakap...mak mertua skrg dah moden..x macam dulu..lalala

Lun berkata...

g amek supik ghongghak atah maghi deh, nok bukuh ko sain jamil







pergi ambil pelastik atas meja
nak bungkus ke kawan jamil





=_=



errr.....

joegrimjow berkata...

lun. maghi tu almari
lalala


ni nak marah ni ckp suke kawen banyak ni!!

hehe

tRuly tO be mYself 'Qa~ berkata...

jodoh toksah memilih..
mane Tuhan bagi ambil je..
jaga leklok...

semUa orang pUn bangga dengan negeri kelahiran mereka... hidup dah bape tahun kat negeri sO haruslah bangga kalau tak mau dibUang negeri.. :D

GUd lUck jOe.. semOga kamu berjaya dalam hidUp!!!

Mohd Nasri Md. Nasir berkata...

mkn budu la aku tiap2 hari..

mummYaeesh berkata...

psl culture shock..weols membesar kat jb..pkai short, pakai dress mmg biasa skali masuk uitm jengka terus culture shock weols pun pakai tudung tp skang non ado!adeh bila nak insaf ni!(terbalik kan?)

psl kawin sama negeri...weols dlu ada couple dgn mamat kelate..hensem la ofcourse (suka la tu) ada ke dia ckp weols tino (mcm ayam lak) kenapa kitorang clash?dia anak bongsu gak mcm weols..abang2 kakak2 dia sume kawin org kelantan gak cuma kakak yg atas dia jerk kawin org johor..terus kena pulau dgn family so sendri mau ingat!

psl blk raya senang...tak setuju, my sil slalu ngeluh sbb kawin sama negeri..bile raya jerk, baru smpai uma mak, mak mertua da call soh datang..so spjg cuti raya berpindah randah!mcm weols jb..ahkau penang so rotate..tis yr jb, next yr penang...aman takde sape kacau..dpt betul2 spend dgn family!

pasal ckp kelantan tu..sumpah tak faham..ape yg rongak?

wah..ini comment srupa n3 da..woohoo..btw, sempat lagi tu nak lusyah si dak joe ni!hadoyaii

Anis Mohd berkata...

kebanyakan org dr kelantan tu kacak n lawa . x d nafikan la ..
anis teringat anis menangis sbb dpt rummate org kelantan n anis x phm sepatah pon die ckp .
sedey woo ..

3rdmarch berkata...

ado doh ko calon?

sume org syg negeri masing2..

sume tmpat ada kelebihan tersendri kot..

Fly berkata...

salam, Thanks sahabat dengan komen2 anda di blog aku.

Anyway wife aku org kelantan, masa mula2 kawin dulu selalu kena gelak coz bila aku kecek kelate bunyi cam siam haha.

Moga kebahagiaan ini berkekalan hingga sepanjang hayat aminn

Nadhirah Zamrose berkata...

ku phm je bahasa kelantan...kelakar la tuan punye blog ni...hahah

khucaie berkata...

"g amek supik ghongghak atah maghi deh, nok bukuh ko sain jamil"

gua rasa maksod die mcm ni..

"pegi ambil shafiq rongak melatah mari eden, anak buku kau tandatangan jamil"

hehehe.. :P

geeds berkata...

g amek supik ghongghak atah maghi deh, nok bukuh ko sain jamil

means: pergi ambil plastik atas almari yew. nak bungkus ke kawan jamil.

hoho.
bagus x? stlh 2 thn di kelantan. there's improvement on the language... :P

psl lelaki kelantan tuh...
i've seen wif my two eyes. my ex step-fathers (there are 2 of them) and both of them are not a very gud person. seriously.

juz pls dun be like them. dun make ur future wife sad and let her lead a miserable life.

huu~ i wonder who is the blog girl....

shinawawa eyenie berkata...

..jodoh ditntu oleh allah..tp kita sbgai manusia kenalah mncari dan memilih yg bersesuai ng diri sndiri..jdkan 4 perkara iaitu agama,keturunan,kecntikan,hrta...
i`llah jodoh berkekalan...sy xprnh berpeluang p klntan..hehe..tntu bnyk kecntikan alam dkt sn..seronok...
cari ler org utara k selatan plak...bljr cara hdup org lainan negeri..byk pnglamna yg kan dpt...tp igtlah usaha tuk mndptkn sesuatu tu pnting...yg stkt dimulut...mimpi itu pnanda wak selalu igt si dia..~.~
(~.-)//good luck exam...tumpu pd exam...

shinawawa eyenie berkata...

..satu lg..kedudukan dlm fmly juga pnting...antara anak bngsu,ank tgh,anak sulung...so fkir2 klu nk jodoh...yg bersesuai dan selesa ng wak..

mr.syazwan berkata...

ceh promote KELANTAN NAMPAK..

promote lak org KL..

WAN jd modelnye cepat..

hahahahahaha...

F
U
U
U
U
Y
O
O
O

teringat wanita blog lps tu nk buat "itu" apakah itu tu??
heh.. lain kali kasi lepaskan je..
agagagagaga

ayin jemin a.k.a ain berkata...

amboiii
eee org sbh pun cantik bah!!!:P:P:P

adoii..
sy lgsung ndak fhm apa kmu cakap dlm logt kmu tu.lol

MH berkata...

ntah2 kawen ngan omputih, cmne???

bee berkata...

nok bubuh gapo ko saim jamil tu nge supik ngokngat???ish2..ingt ke nk bubuh petai nge jering..lalalla...ase nk make ule la esok..ha..mimpi basah kene mandi wajib//ish2...

alien berkata...

menarik2..
nice~

Chem5007 berkata...

whaatteva....

Tanpa Nama berkata...

wah,
sapa gadis blog yg kamu mimpi itu??
patutlah bicaranya soal jodoh.
hiks~

dulu lili ingat kelantan dan terengganu saje yg kuat ke'negeri'annya.
tapi klo kamu datang sarawak,
lagi kuat kamu tau.
kdg2 tak rasa kamu di Malaysia kerana di sini semua lain.

apa makna ayat itu?
memang tak faham.
cetek lagi ilmu ni.
kena blaja lagi.

joe,
gudluck paper sok.
berusaha!!

chipsmore berkata...

byk kawan i kat uia owg klate...
mmg sgt cultre shock..
de sowang dak klate umt..
leyh bg gamba bogel kat laki..
dulu gal tu skola agama..
tah la...
xtaw nk kate pe..
membe kat uia yg klate pon ramai kapel ngn dak klate gak..
yg x kapel..
salunye parents da tentukan jodoh yg klate gak..
wallahua'lam..
ni just pe yg pena i denga ;)

handhalah ibnu kamil berkata...

hhohooh.

kali pertama ku komen belog ko.

aku nak kawen ngan orang kelantan la.

ko ada adik perempuan tak?
hohohoh.

joegrimjow berkata...

mecey2
xde
anak bgsuu

Babyjane[The Juliet] berkata...

hahahah mcm2 idea dpt dier ni
btol gak ape yg u tlis
:)

xuen adyla berkata...

wah aq terasa diperli

huhuhuhu

anyway pesanan terakhir tu lawak

xuen adyla berkata...

ko buat aq semangat mahu belajar bm joe tahu x?
aku akan belajar negeri punya bahsa
insyaallah

rhapsody LiN berkata...

i am KEDAHAN!!
lalalalal~
:p

myatiqah berkata...

aku ore klate gk..tp mak aku ilek je aku 'kawan' ngn dak sarawak..kawan dlm erti kte meng-urat la kot.hahaha..

yela jdoh tu bkn ats nme ngeri mne ko dtg..yg pnting bahagio ko guano..

tp siyes aku xreti kecek sarawok.kalo ado kes nge si dia,jadila itik ngn ayam..

aku kecek klate, die padah srawak..
huhu

ezzati berkata...

plg suka part ko ckp perempuan d kelantan lawa2..durang ni dh byk cmpur ngan siam..sbb tu putih n comey2 (bkn ckp psl aku w'pn aku org klate :D)

p/s: tp, kenapakah aku ngak bole trime org klate sbg boipren..penah date sorang..kuar skali, ngak bole trima lagi..kenapakah??ermmm..

naqiubex berkata...

Orang kat Psir mas lawa bangat ker.. hohohoh

ciK LyndaWawa igUana berkata...

semoga mendapat jodoh yg baik n solehah..:)

sutera putih berkata...

hikhik...
kelakar n3 ni...
tp ada betul nyer,,,

Naz berkata...

fuhh... panjangnya komen kat sini... berjela2 mcm blog che det. apakah maksud 'melakukan itu' ? hehehe...

hysMan.. berkata...

lawa2 ye..
joe pilih satu utk aku bleh??
ku sanggup naik fligh balik raya..
hehee

akukaonal berkata...

aku pon hampir dpt jodoh kelantn tp buuukan jodoh...

kawen cepat joe... =]

Monkey D Luffy berkata...

errr

mimpi gadis blog itu telah membuatkan aku tertanya2

isthikarah bang!

aleena berkata...

haha..
tp kan joe bile orng kelantan ckp mmg susah nak faham..
asyik hah hah ape2..sy xfhmla..huu:P

adawiah.zaini berkata...

aku org kedah joe! haha.

nk cari pasangan org negeri lain, supaya anak2 rasa pengalaman balik kampung jejauh mcm parents aku. utara-selatan. baru syok sikit.

satu yg aku suka psl kelantan. nasik kerabu dia. baru try smlm. sedap. hihi.

Jard The Great berkata...

ooo... gadis blog org kedah.. hahaha..

psssttt... aku pon suka org kedah gak.. lalalaaaa....

Redbloodsnow berkata...

pssttt..ngan og sarawak pun best gak ape...x-specially org kuching..miahahaha

motif??? :P

piNky LuCiA berkata...

hm...kelantan hebat. tapi negeri lain jugak hebat. hehe

fafaz berkata...

btul2..
kbnyakkn org klntan msti cun2...

ehem,
gadis blog?
sila basuh kaki sebelum tito yer...

hahaha..

mo0ney berkata...

wei joe.aku org kedah.ko xrasa aku lawa ker?hahaha.aku phm ayat yg ko tulis tuh.aku kawan ngn org kelantan 6 tahun.aku phm dia ckp.tp aku xreti nk ckp balik jer.ehe

ryozo ichijo.. berkata...

hehe..org kelantan ya..bak kata ustazah aku, org kelntan mmg cantik2 pmpn dia, tp pengotor..btul ka??tp mengikut pengalaman aku yg byk kwn dari kelantan mmg btul kot fakta tu..hehe..i'm sorry..jgn mare..dok amerika la demo..

pink_butterfly berkata...

sabahan girls pon lawa2 what...

bukti???


ehem2....


lu pikir la sndiri.


hahaha...

Eazy Izzuddin berkata...

hik3....
adakah kamo kawin dgn org klate?
hehe

btw
uncle ku org Perak kawin ngn untie ku org klate n now stay kat terengganu
huhu
xD

qasehlaura berkata...

aku xsuke owang kelantan...longhat lebih...

miss GAZA berkata...

hmmm
tak nafila..
tym holiday kat klantan,
jumpak ramai akak2 comel di pasar n bazar..
:p

ieNn ZaZa berkata...

kedai mkn org Klantan memg byk kt KL ni..memg xdinafikn mknn diorg sodap2..hihi...

pompuan klate memg cantik..
lelaki pn ensem gk..
kekeke..
ni dr pemerhatian i sndr yer

tp lawa n ensem ajr xckp kn?

org ckp lelaki klantan ni pelamas?btol ker?

eNaSaN berkata...

alamak slh post komeN ke en3 lain..hik3

aku owg s'gor..ermm setiap owg setiap negeri de kesitimewaan msg2..hik3

ayat yg akhir tue de kebenarannya...hik3..renung2kanlah selamat beramal..hik3

pwincess AJA berkata...

hahaha
gelak dulu.;DDD

huwm.ore klate kalo boleh nok nikoh denga ore klate jugok.

tp aja xmo kawen ngn ore klate(slalu duk ckp,smpai umi kate.mesti dpt jodoh ore klate)

eish.apakah.xmo2.kakak ku udah dapat ore klate.
nak org slangor.
hahahaha
:DDD

...nik... berkata...

huhu..klakor btoi bdk ni..
btw, mg anda bisa btemu jdoh dgn cpt..
nk g blaghok umh demo ni..hahhaa

milimilo berkata...

xde bulu ketiak?haduyai..better dr laki yg de bulu dade kot..lalala..
akak aku bakal kawen dgn org kelantan..pch tradisi famili utara..harap2 dia xtkejut r dgr pkataan gonggak pe ntah ko tulis td..aku pn xtau mksudnye ape..supik tu sudip ke?heeee

Tanpa Nama berkata...

nseb bk ak dpt org yg lahir kat klantan aje..

mira amair berkata...

Aku penang..
boyfren aku orang kelanatan..
aku xpandai ckp kelantan..
tapi boyfren aku dh pandai ckp penang..
aku pandai masak masakan kelantan..
boyfren aku x pndai nk makan masakan penang..
kami sgt beza..ok ja..
hehehehehe..

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

aku rase owg tanah merah lagi lawa dari pasir mas.wakaka.


*wink~

LaiLa berkata...

woot3. ore kelATe jugop joe grimjow ni deh. XD

Aiman Farhan724 berkata...

Wkkwkw.. Aku rasa masakan org terengganu lagi sedap dari kelantan. ..sorry to say.. Wkkwwkkwk

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW