Share

Keunikan lelaki Kelantan berbanding lelaki negeri lain

Semalam entry pasal keistimewaan perempuan kelantan memang agak tak adil memandangkan asyik perempuan je kena highlight, tetapi lelaki tidak pun! Kalau bukan aku nak menulis pasal lelaki, siapa lagikan? Cuma aku risau, tulis banyak sangat pasal lelaki, jadi macam dulu - diburu lelaki gay!

So kali ini aku nak tulis pasal lelaki kelantan pulak. Bila sebut unik, ada pros and cons la. Terima je lah dan lepas ni kita sama-sama perbaiki okeh


Panas baran




Aku tak nafi memang lelaki kat Kelantan ni kebanyakkannya panas baran. Aku sendiri pun! Tapi panas baran kiteorang ni bertempat la, takdelah main pakat sombrono je nak marah kat orang. Cuma bila orang dah 'bakar' kite, memang sekelip mata mood boleh berubah!

Sikap panas baran ni memang sangat ketara bila time bola. Haha, ada je provokasi, memang boleh jadi panas. Boleh bayangkan tak, dah la pasukan kalah, pasukan lawan boleh perli + sindir pulak, memang sengaja cari bala lah kan? Macam ni salahkah kami? Heh



Jiwa politik yang aneh dan pelik




Dunia politik di Kelantan ni pelik sikit. Pelik tapi unik. Tambah unik dengan diwarnai dengan lelaki-lelaki kat kelantan ni yang sememangnya agak 'patriotik' sikit bab-bab politik. Kalau masuk bulan mengundi, macam-macam ragam boleh dilihat. Yang menjadi uniknya, walaupun dengan pemahaman politik berbeza, lelaki2 kat sini masih boleh bertempuk bahu dengan sesama yang lain. Satu lagi yang unik mungkin takde kat tempat lain nak tahu ape?

Kalau DUN pangkah PAS, Parlimen pangkah Barisan. heh, unik kan?



Miliki pengetahuan agama yang lebih



Memiliki pengetahuan agama dengan mempraktikkannya 2 perkara berbeza ok. Kat sini aku hanya hightlight pengetahuan agama je. Benda ni memang betul, kalau korang ada kawan orang Kelantan, memang dieorang tu lebih tahu bab bab agama berbanding negeri lain. kebanyakkannya lah. Mungkin didorong kat sini banyak ceramah-ceramah agama kot. Setiap jumaat meriah je kat Kota Bharu tu dengan ceramah dari pelbagai ustaz. Kadang2 tok guru pon turun padang

Satu lagi kan, nak cari orang Kelantan yang tak tahu baca quran bila dah besar ni sangat jarang. Ni pengalaman sendirilah, kebanyakan kawan aku yang gagap/tak fluent/tak reti baca quran nak cari yang sama negeri ni boleh kata takde. Haa, memperkuatkan teori aku

Kan lagi bagus kalau pengetahuan agama lebih ni kita praktik betul-betul kat dunia realiti



Romantik lepas kawin




Yang ni sangat betul, kiteorang tak romantik masa kapel2 ni, lepas kawin baru romantik. wahaha


pss : Semalam dan hari ni kat UMK, esok dah lusa kat UM Nilam Puri. Jumpa jangan lupa tego ok!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

38 comments:

sea_lavender said...

sye ade stereotype pd lelaki kelantan~~ ngeee...cm ne nk tempis tu ;p

Cik Jari said...

ye ke tak romantik masa kapel? tapi maybe gatai beno masa kapel..haha...

ok,dari pengalaman lepas, part bola tuh mmg diakui la,yg lebih teruknye siap suh sokong red warrior kalau nak stay kapel..haha,mimpi ngeri...bye2 kisah silam..

kaAka said...

setuju ngn joe...nk tmbh ckit,lelaki kelantan suka bpuak..means dorg ad geng la...pegi je mn2 mst dlm group,yer dak???

p/s : bla nk dtg uitm kb??

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

yang prasan, classmate lelaki kelantan bila bcakap dengan non-kelantan pun kecek klate. wa xpaham oo ~_~ tp yg gegirls kelantan ok je cakap Bahasa Malaysia.(berada di luar kelantan)

dah lama siapkan entri Persamaan KL dengan Kelantan. tp asek tergendala nak publish.hehe

Anonymous said...

Lelaki kelantan pemalas....bini kerja, dia org kerja main dam....hahaha.....satu m'sia dah tau perangai lelaki kelantan....terima je la hakikat....

Bardboo said...

point last tu xpenah plak tau..

Syazwan Che Deraman said...

ambo ore kelate.
guano gu?

✿ Myra ✿ said...

heheh..mmg lelaki klate istimewa..tp saye takde jodoh ngan laki klate :D

Anonymous said...

lelaki kelantan couple ngan orang non-kelantan takpe tapi bile kawin, mesti dengan orang kelantan... haha...

Red said...

fine. nanti aku pindah kelantan. muehehehehe

joegrimjow said...

@sea_lavender

kami pasrah

joegrimjow said...

@Cik Jari

bf ni org klantan la ni
hehe

joegrimjow said...

@kaAka

uitm kb dalam perancangan
wahaa

joegrimjow said...

@aNdi.Hanin::حنين نظوره

dah publish jngn lupe post sini

joegrimjow said...

@Anonymous

bini rajin
nak buat macam mana

joegrimjow said...

@Bardboo

skrg dah tau

joegrimjow said...

@Syazwan Che Deraman

try buat entry skik

joegrimjow said...

@✿ Myra ✿

jodoh xkekal?

joegrimjow said...

@Anonymous

tu pendedahan hebat tu

joegrimjow said...

@Red

sile2

cik jak said...

lelaki kelantan suka berpuok puok..x bo dinafikan

pompuan kelantan kalo dok luar kelantan mesti nk bwk lelaki balik umah dok sama..nape??? x kira la awk tu pemalu ke sopan ke lembut ke... bukan serkap jarang tp da 5X terkena...adoiii sakit ati

kesimpulannya kwn baik sy org kelantan ngeeehee

Faris Al-Muhandisu said...

dulu pernah buat survey kat sekitar perak... takde kaitan pun dgn lelaki kelantan ke negeri2 lain.. cuma terbukak topik ni time borak ngn sorg pakcik ni..

"Lelaki kelantan ni pemalas, orang perempuan dok berniaga, depa dok isap rokok kat rumah.".. gua sbg lelaki kelantan agak panas telinga jugak la.. haha

dan spnjg pnglmn hidup yg x brp lama ni, kwn2 dari penang/sarawak/sabah/perak ramai yg xreti baca quran.. apatah lagi solat. dulu pernah join 1 NGO ni buat survey kat penang. bayangkan 70% budak sekolah menengah tak pandai baca quran, 30% tak pernah sembahyang.. how bad is that huh?

F A R Y N said...

2 kali bercinta ngan mat klate..takde la rasa teruk sgt cuma jodoh tu tak panjang..

btw..mat2 klate muka kacak2 ;)

zulkarnai is an Army Personel. said...

Yang aku tau uniknye lelaki Kelantan adalah..kuat Berpuak...kemana saje depa ni pi..depa akan cari Gu kelantan gak..sbagai contoh..kalau Org Kelantan kawan dengan anda..dh 2 minggu atau setahun kemudian dia kenal Gu dia dari Kelantan..dia akan tingglkan anda mcm tu ja...itul;ah realitinye lelaki kelantan..huhuhuhu

Aku sebulan sekali mesti turun Kelantan..ank aku blajar kat sne wehhh

BENA said...

abah kite orang kelantan.mama kite orang kelantan


YEAH ! senyum sokmo. hehehe ;)

Anonymous said...

ye. asabiyah kuat. kalau keluar dengan mat kelate, dia jumpe gu dia..ko akan terkulat2..ditinggalkan begitu je.

isap dadah kuat.tak kira ensem mana pun.

ramai kaya.

ramai hensem.

ramai kaki bundle.

ramai kaki tino.

ramai pandai2.

neelofa!

Anonymous said...

lelaki kelantan mmg kuat berpuak..itu mmg kenyataan

Anonymous said...

lelaki kelate ni suke kapel ngan ramai org dlm 1 masa...btl ke?

Luqman Amri said...

sero semak jadi ore kelate..haha

Kuceng Berkaler said...

gilo lama dah entry ni. tak kira, aku nak komen gak hukhuk. ades, macam mana ni, aku cepat minat kat laki klantan, diorang macam ada daya tarikan tersendiri la. cuma orang yang ak minat skrang ni, aku rasa dia kaki prmpuan..tapi dia ustaz. aaa dilemma. bila baca, bab pemanas tu, takut lak aku. hiks

btw, jemput la singgah ke blog aku, masih baru lagi. kucengberkaler.blogspot.com
mintak tulung support~

eezaraellishannah said...

dulu mmg xsuka laki kelantan ni. Last dpat juga. just dia duduk JB tp kg belah mak ayah dia kat kelantan. HAHA

Anonymous said...

takut jugak part panas bara tu, saya dah orang paling tak reti nak melawan.

LU jgn Tnya Gua!!!!! said...

aku org perak aku suka kwn dgn budak2 kelantan.org klantan bgus2...aku ok je.x de pn kna ssih dgn mreka..mlah aku pn dh bole ckp klntan ckit2....;eh eh bnyk gak la..sbnarnya klu kta pndai mnyesuaikn dri bnda mcm korg ckp x tmbul...1 lg spesial psl org klantan...kbranian mreka mmg aku akui...

eiza said...

Laki klntan ni..da molek2 ajak nikah tp bila akak dia x mo calon dia..senang2 je ikut ckp akak tunang dgn org 1 negeri..Alasan family risau dia kawen org utara asyik blk png ja..adehh

qibtiyya said...

Bkal b'tunang dgn ore klate...dy jnis cepat terasa xp cepat motivate dri...xsuka merokok w/pn 1 fmly merokok...reti bca Quran xp xreti bca tulisan jawi n dy mnta tlg ajar dy lpas khwin nnt...n dy xsuka mrah2...doa2kan la kmi yer moga d'permudahkan perancangan kmi... ^_^

john labu said...

Kikiki...ko baru kluar gua ke?

john labu said...

Aku pn suka kwn dgn org kelantan.Diaorg senang mintak tlg,lg 1 aku respect bdaya kelantan ni dorg x pnting diri sdri.klu mkn kt jdai ramai2 dua org x byar asing2 mcm mmber2 dr ngeri lain.unik betul....

john labu said...

Aku suka slogan diaorg" set kito jangan pecah"...X brmkna kita dr ngeri lain x bleh join geng diaorg....TERBAIK LAH GENG KELANTAN.AKU SUKA MKN RMAI2 DGn budu.budu best...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW