Share

Cara isteri nak kejutkan suami untuk solat subuh

Salah satu sebab aku tengok cerita Keranamu Laila adalah sebab laila tu comel sangat. Aha, dah comel kena tengok ye tak? Tak tak, i tak curang dengan lisa ok, cuma laila ni sedap mata memandang (ceh, dasar lelaki!) ada satu babak awal sebelum aku keluar pergi tahlil tadi, camne si ibu dimarah si ayah sebab kejut masa nak solat subuh


si ibu : bang, bang, bangun bang, subuh nak habis dah ni

si ayah : arghhh, kacau je lah!!


Ceh ceh ceh, bukan main lagi ko ya orang kejut subuh cakap macam tu. Dah la tanggungjawab si suami jadi imam kepada isteri kalau nak solat, ni isteri suruh solat pun boleh buat macam tu? agak kurang ajar disitu. Ceh, emo pulak aku kan? 

Ok, ini tips yang aku boleh bagi kepada isteri-isteri untuk bangunkan suami untuk solat subuh!!



Pujuk dengan perlahan


Biasalah lelaki ni, nada pada waktu pagi ni memang kena jaga. Nak kejut bangun pun tak terkecuali. si isteri kenalah pandai-pandai kawal tone suara supaya suami tak terkejut beruk. hasilnya kena marahlah kan? so, pujuk dengan perlahan, nada yang digunakan kena kawal betul-betul



Pujuk dengan perlahan + kasih sayang


Tak bangun lagi?? Ni mesti si suami penat bekerja ni, jadi, isteri kena paham. Walaupun dah perlahan pun masih tak bangun, jangan naikkan nada tu. Kali ni try pujuk dengan perlahan dicampo dengan kasih sayang. Macam mana? nada tu menggodalah sikit. Ajak nak kiss kiss, mesti bangun lah, dah bangun, suruh die p solat dulu. ahaa, amacam? best tak cara ni?



Pujuk dengan perlahan + kasih sayang + sabar



Masih tak bangun??? aiyok, ni memang susah ni, bagi kiss pun tak nak bangun memang kes teruk ni. Tapi careful, jangan sesekali tinggikan nada. Cara yang terakhir boleh guna adalah, SABAR. Ya, perempuan memang mempunyai tahap kesabaran yang tinggi, jadi, jangan mengalah, teruskan pujuk pujuk pujuk pujuk pujuk sampailah si suami bangun untuk solat


Tak bangun lagi??

Gunakan cara terakhir!

















SIMBAH JE DENGAN AIR


MUAHAHAHA!!!


pss : lelaki dayus adalah lelaki yang meninggalkan solatnya. sama ada ketika subuh mahupun ketika menonton wayang. sekian

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

34 comments:

Dawa said...

hehe yg last tu je yg efektif sbnrnya

Dyna Yvonne said...

comey!



^^

waeda alias said...

haha. klaka. ;)

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

nice nice :D

syada aflaa said...

lelaki hebat ialah lelaki yang kejutkan isterinya untuk solat dan mengimamkn solat tu =)

Gadis Pantai Timur said...

camne nak laki nak kejutkan isteri yang kuat tido???hahaha


http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/06/bila-aku-masak.html

Pijahh' de-Arr said...

uh..~~

last skli..tuu haha~

iPai said...

betul sangat pasal tinggi sore tuh .. time2 bangun tido ni, emosi terganggu skit ..

munGe سلواني said...

miaahahha.lawok2...setuju statement nih "lelaki dayus adalah lelaki yang meninggalkan solatnya. sama ada ketika subuh mahupun ketika menonton wayang" hehe

dreamygirl said...

yang last tu best..hu3..tapi kalo saya,berkesan-bukak lampu..confem..-)

diana said...

baiknya bini gitu..
kejutkan suami bangun...
akak tak pernah kejutkan suami..
sebab suami yang kejutkan akak..:p

hana said...

haha...
tips tuk masa depan ni...
=D

Aisumi Chan Kawa'i said...

boleh guna utk masa depan nih :P

APi said...

^____^

Miss Kotak said...

sweet! :)

amy shuhada said...

like!!!!!

http://wowimstillamyshuhada.blogspot.com

blog-tips-kurus said...

selain drpd tengok wayang, benda lagha lain ialah ajak isteri KARAOKE ketika waktu solat Jumaat. lagi dayus kot!!? (",)

Red said...

aku paling stuju cara no 2 aje. HAHA

KiD said...

peringatan yang bagus dari abe joe.. terima kasih.. :)
Kelantan vs Terengganu: Perlawanan Akhir Final Pia...

Green Apple said...

simbah air je....hehe

moonie said...

cari lelaki hok beriman .. reti bangun sendiri. bangun awal waktu. bukan dikejut istri.

Pisyek said...

macam tak bangun je macam nih.. haha xD

Entri terkini: E-learning UTP v2.0 memang cool!

J.Syazwana said...

kene cari yang pandai bangun sendiri nih.
woot woot :P

syanabel said...

bagi yang last je terus, konfem terus bangun..hehe

ahsfantasy24 said...

mhon2 xdiduga dgn
suami yg mningalkan solat..

ENCIK TIKUS said...

geletek kaki dia baru leww dia bangun - sang isteri 2011

kueh bakar said...

terus terang

gosok bende tu..kompem bangun.haha

Ecah Shafiee said...

haha, like sangat..

Muhammad Ariff said...

aku rasa, isteri zaman sekarang pasti guna cara ni

isteri: abang, bgn... rim aloi kereta abg kene curik...

suami: HAH???? (sambil tangan mengilas kain pelikat)

dilot said...

ariff: keh keh keh...tp kalau betul2 hilang, dua-dua melalak nanti ...=)

Lynn said...

kalau kene sembur ngan air pun tak bangun, letak vibrator kat satu badan :D

cik fa said...

hahahah..=)

SofieyAzwa said...

Soh anak lompat2 atas katil bg suami x nak tidur dah.. Hahaha

a n o n said...

ayah saya kalau nak kejut kami bangun tido dia baca surah Al-Qiaamah kuat2. Mesti terjaga punya n tak sanggup nak tidur balik teringat hari kiamat. huhu.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW